Meny

Alternativ tannregulering

Denne kan erstatte tannreguleringen

ALTERNATIV TIL TANNREGULERING: Denne platen kan erstatte vanlig tannregulering for en del voksne. © Foto: Erik Svendsrud

Kan erstatte tannregulering.

Fakta:

Slik er prosessen med Inman Aligner

 • Du kommer til tannlegen for en vurdering av tannstillingen
 • Hvis tannavviket ikke er for stort, kan du bruke denne metoden
 • Du får en spesialtilpasset plate som du skal bruke minst 16-20 timer i uken
 • Du kommer til kontroll hver 2-3 uke for å få gjort justeringer på platen slik at presset kommer på de riktige tennene
 • Når resultatet er bra, settes det på en stabiliseringsstreng på baksiden av tennene. Det kan også være aktuelt med en tynn, hard skinne som du ligger med om natten

Kilde: www.inmanaligner.com


Slik er prosessen med vanlig regulering

 • Du kommer til kjeveortopeden for en undersøkelse
 • Du blir informert om hvilke metoder som passer best og hvordan behandlingen utføres
 • Det tas avtrykk av tennene
 • Hvis tenner må trekkes, gjøres dette
 • Tannreguleringen settes på
 • Du kommer til kontroll hver 6-8 uke de neste månedene/årene for stramming av reguleringen
 • Reguleringen tas av når ønsket resultat er oppnådd. Det settes normalt en retensjonsplate i overkjeven eller limes en stålstreng på baksiden av tennene for å holde dem på plass

Kilde: www.plastikkirurgi.no

Trangstilte tenner og skjev tannstilling kan bli et problem med årene, og så langt har tannregulering vært beste alternativ for de som sliter med dette.

Blant alle de som sliter med tannstillingen og har såkalt bittanomali, er det mange som kan få støtte over folketrygden til tannregulering eller kjeveortopedi.

Nå er det imidlertid mulig å rette opp tannstillingen uten tannregulering.

Les også: Varsler intens pollensesong

Lite brukt alternativ til tannregulering

- Det at fortennene blir mer trangstilt med årene er et vanlig fenomen som blant annet skyldes kontinuerlig kjevevekst. Tradisjonelt har disse pasientene måttet bruke tannregulering for å rette opp tennene, men nå kan de som har for lite plass for de fire fortennene bruke noe som kalles Inman Aligner, sier tannlege Erik Svendsrud.

Han er en av de få tannlegene som tilbyr denne nye behandlingen i Norge.

Les også: Slik kommer du deg i form

Ikke hele døgnet

En plate med fjærer og bøyler festes til tennene, og mens en tradisjonell regulering må sitte på hele døgnet i ett til to år, holder det her med 6 til 16 ukers behandling.

Platen tilpasses hver enkelt pasient, og skal brukes 16-20 timer hver dag.

I løpet av denne perioden, tilpasses platen hver andre til tredje uke av tannlegen.

- Mange års bruk av Inman har vist at det ikke har noen bieffekter. Dette skyldes at platen kun brukes inntil 20 timer i døgnet, slik at tennene får mange timers hvile hvert døgn. Dette reduserer risikoen for skade på tannrøttene, sier Svendsrud.

Les også: Her er de vanligste tannproblemene

Tannregulering kan skade røttene

Ved tradisjonell tannregulering er det nemlig alltid en risiko for at tannrøttene kan skades om kreftene som brukes på å flytte tennene er for store.

Har du kjent en ilende smerte i tennene når du tygger på noe hardt og slipper bittet? Da kan det være et tegn på at smilet ditt holder på å slå sprekker.

Les også: – Øynene går harde tider i møte hvis trenden fortsetter

Saken fortsetter under bildet FØR: Slik så tennene ut før behandling med Inman Aligner. © Foto: Tannlege Svendsrud FØR: Slik så tennene ut før behandling med Inman Aligner. © Foto: Tannlege Svendsrud

Saken fortsetter under bildet ETTER: Slik så tennene ut etter behandling med Inman Aligner. © Foto: Tannlege Svendsrud ETTER: Slik så tennene ut etter behandling med Inman Aligner. © Foto: Tannlege Svendsrud

Les også: Dropp denne - slik vasker du terrassen skikkelig

Hjelp til fortennene

Tannlege Svendsrud understreker at Inman Aligner likevel ikke er en fullgod erstatning for tradisjonell tannregulering.

Inman Aligner kan nemlig bare flytte på de fire fortennene i over og underkjeven, mens tradisjonell tannregulering kan flytte på alle tennene.

- For dem som har problemer med fortennene, er dette imidlertid en rask og god metode, sier han.

Han understreker at metoden kun kan brukes på voksne pasienter.

- Dette er egentlig en videreutvikling av kjeveortopediske systemer som har vært kjent lenge. Det er jo et hjelpemiddel for å flytte på tenner, og tannleger har i sin utdannelse også opplæring i hvordan tannflytting foregår, sier han.

Hverken Inman Aligner eller vanlig tannregulering hjelper mot de vanligste tannproblemene - som det finnes lettvinte løsninger på.

Les også: De smarteste hvitevarene du kan kjøpe

Ønsker flere velkommen

Foreløpig er det altså kun en håndfull tannleger i Norge som tilbyr Inman Aligner, de fleste tilbyr bare vanlig tannregulering. Men Svendsrud ønsker flere kolleger velkommen.

- Det er dessverre ikke så mange tannleger som har oppdaget denne muligheten ennå, men vi håper flere får øynene opp for teknikken snart, sier han.

Ved å rette opp tenner som står skjevt, kan man nemlig unngå å måtte slipe på disse for å få rette tenner.

- Nedsliping av tenner for å få plass til krone eller fasetter er en mindre heldig løsning. I alle fall når man i stedet enkelt kan flytte litt på tennene, sier Svendsrud.

Les også: – Kan du lukte det, har det gått for langt

Viktig med oppfølging

Husk bare at du ikke er ferdig selv om platen kan legges bort.

Oppfølging i etterkant er nemlig like viktig for resultatet her som etter bruk av tradisjonell tannregulering.

- Mange av dem som tidligere har hatt regulering, opplever at tennene flytter seg igjen etter at reguleringen er tatt av. Det er viktig at en retensjonsstreng limes på baksiden av fortennene etter regulering for å forhindre at dette skjer, og dette er også viktig for å beholde det gode resultatet etter en Inman-behandling, understreker han.

Les også: Ikke puss tennene rett før du skal sove

Passer ikke for alle

- Denne type plate fungerer helt fint til å rette små trangstillinger i fronten, men indikasjonene der man kan bruke kun den for et optimalt resultat er relativt begrenset, sier leder i Norsk Kjeveortopedisk Forening, Geir Bjørnum Kristiansen.

Han understreker at det må være en del forutsetninger tilstede for at denne behandlingen skal få et godt resultat.

- For å rette tenner som står trangt, må det være plass til å rette dem ut for å få en jevn tannbue. Man må således enten ha noen mellomrom fra før eller slipe litt mellom tennene, sier han.

Les også: 6 årsaker til at det gjør vondt i tennene

Effektiv behandling

Hvis man ikke kan gjøre dette, kan man ifølge Kristiansen ende opp med å bli noe overbitt etter en slik behandling.

- Det er heller ikke så lett å rette opp tenner som står tippet mot venstre eller høyre når man ser en person rett forfra, sier han.

For noen kan dette likevel være en god og ikke minst effektiv behandlingsmetode, som en alternativ tannregulering.

- Ved helt enkle trangstilinger, og der tennene kun står vridd eller rotert, er metoden effektiv og rask fordi den skyver på tennene både fra fremsiden og baksiden. Det krever dog at man er svært flink til å bruke platen. 16 til 20 timer i døgnet er et minimum, sier han.

Han minner også om det er nødvendig å bruke en tynn plastplate og ha en streng limt på baksiden av tennene.

Denne må sitte på resten av livet.

Les også: Dette skjer med amalgam-tennene

Få kostnadsoverslag

- Dette er en behandling som stort sett gjøres av allmenntannleger, men den krever et eget sertifiseringskurs. Helt usynlig er den altså heller ikke, og prismessig kan det nok være noe dyrere enn vanlig tannregulering, sier Kristiansen.

Han tror de fleste reguleringstannleger eller kjeveortopeder vil kunne tilby behandling med fast regulering eller tynne gjennomsiktige plater i fronten for noe mindre penger.

Tannleger Kristiansen har snakket med tilbyr denne behandlingen for omtrent 20.000 kroner.

- En tilsvarende enkel behandling med fast tannregulering, med hvite estetiske klosser i fronten i en kjeve, bør kunne utføres for rundt 15.000 kroner. Behandlingstiden vil være omtrent den samme. Det er uansett viktig å få et totalt kostnadsforslag før man påbegynner en behandling, uansett type, avslutter han

Les også:

Dette gir deg hvite tenner

Sjekk om du bør trekke eller rotfylle tanna

Puss tennene før frokost, ikke etter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59 Marte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17 Oslo Børs opp på første handledag etter påske18:16 RBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33 Forsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25 Kasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24 Kvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01 Ble antatt før noen hadde lest manuset09:59 Program for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55 Stenger en rekke tjenester denne uken09:21 Fansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19 Helland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19 Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48 Bolig i Østfold er overtent08:33 Nytt jordskjelv på Filippinene07:58 New York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57 Normal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52 Erna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41 Sabler ned det norske fagmiljøet07:35 Flere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31 – Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29 Pogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21 BT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03 Ola Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46 Liverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34 Påskefreden over for May06:13 Zuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08 Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04 Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02 Dødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01 Låvebrann i Buskerud slukket06:00 Alle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55 Myanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50 Dette skjer i dag05:39 Muslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38 Chelseas stortalent røk akillesen05:30 Dette skjedde i natt05:29 Katolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18 Studie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37 Savnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21 Konsernsjef ville beholde navnet NSB03:49 Elleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28 Kontroll på boligbrann i Askim03:18 Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43 Tungvektere forlater KrF02:33 Nye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07 30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03 Mann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47 Seks døde da småfly styrtet i Texas
Siste nytt
22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59NorgeMarte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17PengerOslo Børs opp på første handledag etter påske18:16SportRBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33NorgeForsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25PolitikkKasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24VerdenKvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01KulturBle antatt før noen hadde lest manuset09:59Helse og livsstilProgram for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55MotorStenger en rekke tjenester denne uken09:21SportFansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19SportHelland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19PolitikkRegjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48NorgeBolig i Østfold er overtent08:33VerdenNytt jordskjelv på Filippinene07:58SportNew York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57NorgeNormal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52NorgeErna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41Helse og livsstilSabler ned det norske fagmiljøet07:35NorgeFlere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31Verden– Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29SportPogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21NorgeBT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03SportOla Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46SportLiverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34PolitikkPåskefreden over for May06:13SportZuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08VerdenNorske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04VerdenSørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02VerdenDødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01NorgeLåvebrann i Buskerud slukket06:00NorgeAlle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55VerdenMyanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50NorgeDette skjer i dag05:39NorgeMuslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38SportChelseas stortalent røk akillesen05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeKatolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18VerdenStudie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37VerdenSavnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21PengerKonsernsjef ville beholde navnet NSB03:49VerdenElleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28NorgeKontroll på boligbrann i Askim03:18VerdenJøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43PolitikkTungvektere forlater KrF02:33VerdenNye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07Verden30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03NorgeMann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47VerdenSeks døde da småfly styrtet i Texas
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus