Du kan få laget dine egne designmøbler - gratis

ALOVÍ STOL: Designet av den brasilianske arkitekten Denis Fuzii. Lastet ned og satt sammen av Ivan Rabodzeenko i Sheffield, Storbritannia. © FOTO: Ivan Rabodzeenko/ OpenDesk
ALOVÍ STOL: Designet av den brasilianske arkitekten Denis Fuzii. Lastet ned og satt sammen av Ivan Rabodzeenko i Sheffield, Storbritannia. © FOTO: Ivan Rabodzeenko/ OpenDesk
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nei, dette er ikke fremtiden. Du kan gjøre det nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer miljøvennlige og spesialtilpassete møbler er noen av fordelene.

Tenk deg dette: Du ser en fin designsto l på internett, som du får lyst til å ha rundt det flotte spisebordet ditt. Du laster ned oppskriften, som er en digital fil, og går til en såkalt fablab (fabrication laboratory - det finnes tre stykker i Oslo) som tilbyr digital produksjon. Der trykkes det på noen knapper og en maskin setter igang. Av et stykke treverk kappes det til nøyaktig de delene du trenger for å sette sammen stolen. Du setter stolen sammen.

Dette er ikke fremtiden, du kan gjøre det i morgen, hvis du vil.

OpenDesk tilbyr gratis oppskrifter

OpenDesk er et nettsted som tilbyr designprodukter som kan lastes ned og lages hvor som helst i verden. Flere av oppskriftene er gratis.

Folk begynner å bli kjent med mulighetene for 3D-printing, og OpenDesk følger mange av de samme prinsippene. Nettstedet bruker imidlertid en litt annen teknologi, en såkalt CNC-fres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Forskjellen er enkel: Med en CNC-fres reduserer du et materiale. Du starter med et ark eller en plate og reduserer. Med 3D-printing bygger du opp, forklarer Espen Folgerø, arkitekt i Opa Form Arkitekter og ansvarlig for andreklasse på Bergen Arkitekthøgskole.

DUBAI: Olivia bord, designet av Joni Steiner ble lastet ned og printet av Tom Brooks i Dubai.=

DUBAI: Olivia bord, designet av Joni Steiner ble lastet ned og printet av Tom Brooks i Dubai. © FOTO: Tom Brooks/OpenDesk

VALOVÍ STOL: Designet av den brasilianske arkitekten Denis Fuzii. Denne kan du laste ned og printe ut selv.=

VALOVÍ STOL: Designet av den brasilianske arkitekten Denis Fuzii, her malt i rosa. Denne kan du laste ned og printe ut selv. © FOTO: OpenDesk

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

=

OPENDESK: En arbeidsstasjon for fire personer, designet av Joni Steiner og Nick Ierodiaconou, fri til nedlasting. © FOTO: OpenDesk.cc

Bygget egen CNC-fres

Ved utdanningen bygget de i fjor sommer en egen CNC-fres, ved å låne en kamerats CNC-fres.

- Når man har én slik maskin, kan man enkelt lage flere, forteller Folgerø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maskinen har de blant annet brukt til å lage nytt møblement og interiør på ungdomsavdelingen til Bergen offentlige bibliotek. De har også lastet ned en del tegninger fra OpenDesk, et konsept som Folgerø beskriver som "kjempespesielt", fordi du og jeg kan gå og få produsert nøyaktig de møblene vi ønsker, etter de målene som passer oss.

- Kjenner du noen med en CNC-fres, og har du litt kryssfiner liggende, kan du få møbler helt gratis, sier han.

Man kutter to ledd: Håndverkeren og forhandleren.

- Da er det så utrolig mye lavere terskel for en designer å tilby noe til en kunde, sier Folgerø.

Designer og forbruker kobles sammen. For deg og meg betyr det at vi kan få rimelige designprodukter som er mer miljøvennlig enn masseproduksjon.

- For øyeblikket må man velge mellom designprodukter laget kun for deg, eller masseproduserte produkter, typisk laget der land og arbeidskraft er billigst, på andre siden av kloden, og fraktet store avstander. Men med ny teknologi, som digital produksjon, er det faktisk mulig å lage ting nært hjemme, men også å få ting personliggjort, sier designer Nick Lerodiaconou i et intervju med The Guardian. Leradiaconou er en av opphavsmennene bak OpenDesk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

KAN LASTES NED: Stolene er laget i i heltre bjerk som har grodd på Østlandet og sagd på Haugestad sag i Horten. Kunden bestemte selv hvordan profilen på sete og rygg skal være.Pris per unik skreddersydd stol er 8.000,- inkl MVA, eks overflatebehandling. Standard form er 5.000,-. Stolene kan også fåes i deler som byggesett man limer selv, og lastes ned gratis.=

NORSK DESIGN: Denne "Lagstolen", designet av Jens Dyvik, er laget i i heltre bjørk som har grodd på Østlandet og sagd på Haugestad sag i Horten. Kunden bestemte selv hvordan profilen på sete og rygg skulle være. Pris per unik skreddersydd stol er 8.000,- inkl MVA. Standard form er 5.000,-. Stolene kan også fås i deler, som byggesett man limer selv, og laster ned gratis. © FOTO: Jens Dyvik

CNC-FRES: En CNC-fres kapper til bitene etter oppskrift fra en digital fil. Bitene kan så settes sammen til møbler.=

CNC-FRES: En CNC-fres kapper til bitene etter oppskrift fra en digital fil. Bitene kan så settes sammen til møbler. © FOTO: Jens Dyvik

Mindre varelagre

En annen fordel er at varelagre kan begrenses til et minimum. Allerede tilbyr blant annet Shapeways, en printbutikk på nett, å printe 3D-filer. Du leverer inn filene, og en kort tid etter får du tingen du ønsker i posten. Butikken har ikke noe varelager, kun materiallager.

- De lager ingenting før noen har lyst på det. Det er en kjempevakker tanke med hensyn til alt som blir overprodusert, mener Folgerø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan også tilpasse produktene egne behov, for eksempel ved å plotte inn hvor mange personer det skal være for.

- En sånn skreddersøm får du ikke på Ikea, sier arkitekten, som tror metoden i fremtiden vil være en reell utfordrer til produksjonsmetoder i dag.

Spare penger med 3D-printer

Forskere ved Michigan Technological University (MIT) gjorde en studie der de regnet ut hvor mye en vanlig amerikansk familie kunne spare ved å investere i en 3D-printer og printe ut vanlige ting man måtte trenge, som et dusjhode eller leker, i stedet for å kjøpe dem i butikk eller på nett. Konklusjonen? Tusenvis av dollar å spare. Mest å spare var det på produkter som kunne tilpasses enkeltpersoner, som innleggssåler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det er stor interesse for teknologien. I Nederland skal arkitekter nå bygge et hus med deler printet ut fra en 3D-printer. Foreløpig er et hjørne med trapp printet ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

OpenDesk fokuserer i første omgang på møbler, men mener at "møbler er bare toppen av isfjellet", og at ny teknologi vil gjøre det mulig å se utmerket design laget lokalt rundt omkring i verden.

=

LAGET PÅ CNC-FRES: Ungdomsavdelingen ved Bergen Offentlige Bibliotek er i ferd med å ferdigstilles, og er prosjektert og bygget av andreklasse på Bergen Arkitekthøgskole. Kryssfinerbuene påer laget på CNC- fresen deres. © FOTO: Håvard Austvoll

=

LAGET PÅ CNC-FRES: Andreklasse på Bergen Arkitekthøgskole har selv bygget CNC-fresen som har skåret ut kryssfinerbuene på Bergen Offentlige Bibliotek. © FOTO: Håvard Austvoll

FabLab-tour

Det tror også Jens Dyvik, som har holdt en rekke workshoper og foredrag om temaet. Han deler også egne design.

- Det er utrolig spennende hvordan lokal digital produksjon gjør det mulig for folk å ta del i både design og produksjonsprossen av sine møbler, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Open desk synes han er et supert initiativ

- Det gleder mitt delende designerhjerte at flere og flere slike prosjekter dukker opp. Jeg liker bordene deres best, stolene er litt grove, sier han.

Han har reist verden rundt på en såkalt FabLab-tour for å undersøke personlig design og open source-design. Det viktigste han tar med seg fra turen er at man alltid får mer tilbake av å dele enn man tror.

- Og at det å bruke mindre ressurser på beskyttelse og mer på prosjekter og samarbeid gir en helt fantastisk livsstil. Om et designstudio fullt av tung patent administrasjon er som en skilpadde, er mitt åpne studio som en frittløpende gaselle, sier han.

Les også:

Barnetegninger blir 3D-figurer

Slik får du kobberet til å skinne, helt naturlig.

Et ærlig hjem