Utnytter hver kvadratmeter i Ullevål Hageby

Slik har de utnyttet hver krik og krok i leiligheten

Slik har de utnyttet hver krik og krok i leiligheten
Slik har de utnyttet hver krik og krok i leiligheten

Keramiker Tone Seppola har knadd til leiligheten i Ullevål hageby sånn at hver eneste krik og krok er utnyttet.

Det kan være en utfordring å innrede slik at du får plass til alt når du har begrensede kvadratmeter til rådighet.

I alle fall når du er en familie på fire, som lever på begrenset plass.

I en leilighet på 77 kvadratmeter, fordelt over tre plan, bor Tone Seppola (39) sammen med mannen Troels (44) og døtrene Mathilde (11) og Sofie (6). Leiligheten er en del av en firemannsbolig i Oslo Havebyselskap, Ullevål Hageby.

Her er hver kvadratmeter godt utnyttet, sånn at hjemmet er blitt funksjonelt og praktisk for familien.

Les også: Vinn luftfukter

Magisk stemning

Fra kjøkkenvinduet ser familien rett mot Holmenkollåsen i det fjerne:

- Når mørket senker seg, gir de opplyste spirene på hotellet og kapellet og det glødende hoppet assosiasjoner til magiske eventyr, sier Tone Seppola.

Saken fortsetter under bildet NATUREN INSPIRERER: Tone er fra Nord-Norge. Hennes nære forhold til naturen og kysten er den store inspirasjonskilden når hun formgir porselen. © FOTO: Per Erik Jæger NATUREN INSPIRERER: Tone er fra Nord-Norge. Hennes nære forhold til naturen og kysten er den store inspirasjonskilden når hun formgir porselen. © FOTO: Per Erik Jæger


Godt sted å vokse opp

Nettopp utsikten og det fine lyset som faller inn på kjøkkenet var det som virket så tiltrekkende på henne og mannen Troels da de var på visning. Paret lot seg også sjarmere av gamle bjelker og den morsomme romløsningen, her måtte de bare bo. Tone var gravid med eldstedatteren Mathilde da de flyttet inn.

- Vi så for oss at hagebyen ville være et godt sted for barna å vokse opp når vi først hadde bestemt oss for å bo i byen.

I Ullevål hageby lever småbarnsfamiliene et idyllisk liv med fokus på felles utendørshygge. Området er som en liten landsby i byen. Da området ble bygget ut for nesten 100 år siden, ble det bygget leiligheter med tilhørende små hageflekker slik at arbeiderne skulle få muligheten til å leve et sunnere liv. Hvert år, i slutten av april, arrangerer havebyens vel Hagelørdag for å bevare kulturen og inspirere til sterkere samhold mellom beboerne.

Saken fortsetter under bildet KJØKKEN: Tone synes PH-lampen gir et perfekt lys. Veggklokken er designet av Arne Jacobsen. Kurven er fra Olivers & Co, og kopper og bollen tilhører Tone Seppolas Babydesign. Innredningen er fra Kvik og har benkeplate i eik. © FOTO: Per Erik Jæger KJØKKEN: Tone synes PH-lampen gir et perfekt lys. Veggklokken er designet av Arne Jacobsen. Kurven er fra Olivers & Co, og kopper og bollen tilhører Tone Seppolas Babydesign. Innredningen er fra Kvik og har benkeplate i eik. © FOTO: Per Erik Jæger
Saken fortsetter under bildet Bolig i Ullevålsalleen Tone Seppola © Per Erik Jæger Bolig i Ullevålsalleen Tone Seppola © Per Erik Jæger

Saken fortsetter under bildet PERSONLIG: Åpne hyller gir kjøkkenet en personlig vri. © FOTO: Per Erik Jæger PERSONLIG: Åpne hyller gir kjøkkenet en personlig vri. © FOTO: Per Erik Jæger

Spesialtilpassede løsninger

Tone reiste fra Finnsnes, hvor hun er født og oppvokst, til Singapore i 1990. Under studiene ble hun introdusert for kunstfag, og hun fikk sansen for keramikk. Tone liker å formgi gjenstander ut fra sitt eget hjerte, en glede hun deler med mannen. Sammen lager de møbler, og de finner ofte sine egne løsninger på ting, enten det er noe gammelt de pusser opp, eller noe helt nytt som de spesialtilpasser.

– Som produktdesigner og keramiker er jeg opptatt av funksjonalitet og kvalitet, produkter skal kunne vare lenge. Når det gjelder utformingen av porselen bruker jeg enkle geometriske grunnformer som utgangspunkt. Jeg blir ofte inspirert av naturen og min oppvekst ved kysten.

Tones holdning til design av porselen og keramikk gjenspeiles i interiøret, i lamper, sofabord og kommoder.

– Funksjonalitet er viktig, vi bor i en liten leilighet, så det er også et must for at hverdagen skal fungere. Vi har spesialtilpasset flere løsninger for å utnytte plassen maksimalt.

Saken fortsetter under bildet FRISKE FARGEKLATTER: Hvitt sprites opp av sprelske fargeklatter på soverommet. Fra Velux-vinduet kan man se Holmenkollen. Sengen er fra Ikea, bildet er av Mr. Brainwash. Lampen One man shy-mr.p desk table lamp, går under navnet tissemannen, og er et morsomt innslag for små og store. © FOTO: Per Erik Jæger FRISKE FARGEKLATTER: Hvitt sprites opp av sprelske fargeklatter på soverommet. Fra Velux-vinduet kan man se Holmenkollen. Sengen er fra Ikea, bildet er av Mr. Brainwash. Lampen One man shy-mr.p desk table lamp, går under navnet tissemannen, og er et morsomt innslag for små og store. © FOTO: Per Erik JægerSaken fortsetter under bildet PERSONLIG KROK: Den gamle vinkassen er et bruktfunn fra København. Med ny farge og hjul er den blitt en fin lekekasse. Puten med ugle er sydd av tekstil fra Stoff & Stil. © FOTO: Per Erik Jæger PERSONLIG KROK: Den gamle vinkassen er et bruktfunn fra København. Med ny farge og hjul er den blitt en fin lekekasse. Puten med ugle er sydd av tekstil fra Stoff & Stil. © FOTO: Per Erik Jæger

- Interiøret er for oss som bor her

Det viktigste for Tone er at familien kan slappe av innenfor husets fire vegger. Hun forteller at de forskjellige tingene i interiøret har funnet sin plass mer eller mindre ubevisst, og at de på den måten danner en slags historiebok man kan bevege seg i.

- Interiøret er ofte et speilbilde av de som bor i det. Når noen kommer hjem til oss og ikke kjenner oss fra før, tror jeg de lett kan danne seg et bilde av hvem vi er. Jeg liker at vi kan gå fra rom til rom i leiligheten omringet av ting som forteller oss om epoker i livet vårt, ting som forteller om opplevelser vi har hatt og reiser vi har vært på.

Det er tydelig at Tone liker å omgi seg med ting som betyr noe for henne, gjerne i form av barnetegninger, puter som moren har sydd, bøker og reiseminner. Eller helt enkelt noen greiner eller kongler fra en skogstur.

– Interiøret er jo ikke der for å ha noe å vise frem når noen kommer innom, det er der for oss som bor her og bruker hjemmet hver dag.

Saken fortsetter under bildet ARBEIDSKROK: En liten arbeidskrok er alltid praktisk. © FOTO: Per Erik Jæger ARBEIDSKROK: En liten arbeidskrok er alltid praktisk. © FOTO: Per Erik Jæger
Saken fortsetter under bildet LYS STEMNING: Bildet Den siste viking er tolket av den anonyme kunstneren med pseudonymet Pøbel. Gulvet fra Dinesen er herlig å gå barbent på, sommer som vinter. Ved å lukke skyvedøren kan man jobbe uforstyrret i dagslyset fra vinduet © FOTO: Per Erik Jæger LYS STEMNING: Bildet Den siste viking er tolket av den anonyme kunstneren med pseudonymet Pøbel. Gulvet fra Dinesen er herlig å gå barbent på, sommer som vinter. Ved å lukke skyvedøren kan man jobbe uforstyrret i dagslyset fra vinduet © FOTO: Per Erik Jæger

Saken fortsetter under bildet LESEKROK: Foran vinduet er det gjort plass til en fin lesekrok. Et behagelig lys finner veien inn og gir gode leseforhold. Lampen er fra Verner Panton, Colonial Chair er fra Carl Hansen & Søn og lyslykten er fra Holmegaard. © FOTO: Per Erik Jæger LESEKROK: Foran vinduet er det gjort plass til en fin lesekrok. Et behagelig lys finner veien inn og gir gode leseforhold. Lampen er fra Verner Panton, Colonial Chair er fra Carl Hansen & Søn og lyslykten er fra Holmegaard. © FOTO: Per Erik Jæger

Inspirert av dansk design

Døtrene Mathilde og Sofie elsker alle leilighetens kriker og kroker, spesielt skapene, som er store nok til å gjemme seg i. Gode, tykke planker fra Dinesen gjør godt under bare føtter, noe alle i familien setter pris på i hverdagen. Tone understreker at hun har sansen for dansk design og kvalitet.

– Jeg er glad i dansk. I Danmark opplever jeg at inspirasjonen kommer fra alle kanter, være seg arkitektur, mat, gateliv, utstillinger og markeder. Også er jo min «dæijlige» mann fra selveste København, blunker Tone lurt.

Selv om Tone slår et slag for enkle omgivelser som er dempet med tanke på antall gjenstander, lar hun seg også henfalle til morsomme impulskjøp nå og da. Som da hun kjøpte en nøtteknekker formet som Margaret Thatcher på loppemarked.

– Hun knekker nøtter som bare det, sier Tone og ler.

Og når loppemarkedssesongen begynner å nærme seg er det ikke bare Tone som får lopper i blodet, da bærer det av sted med begge døtrene hakk i hæl.

Saken fortsetter under bildet DEKORATIVT: På trappeveggen har både bilder fått plass, i tillegg til vinflasker. © FOTO: Per Erik Jæger DEKORATIVT: På trappeveggen har både bilder fått plass, i tillegg til vinflasker. © FOTO: Per Erik Jæger

Saken fortsetter under bildet Peisen utgjør hjertet i leiligheten, og på kalde vinterdager varmer den opp begge etasjene på et blunk. Gulvet er fra Dinesen. Bjelkene er historiebærere med sine merker og sprekker. © FOTO: Per Erik Jæger Peisen utgjør hjertet i leiligheten, og på kalde vinterdager varmer den opp begge etasjene på et blunk. Gulvet er fra Dinesen. Bjelkene er historiebærere med sine merker og sprekker. © FOTO: Per Erik Jæger

Les også:

Smarte løsninger på liten plass

Se verdens tynneste hus

Smarte tips som gjør boligen større

Denne saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus