Hjemmelaget påskestemning

PÅSKEPYNT: Decoupage er en gammel teknikk kjent fra 1700-tallet. Ordet «découper» er fransk og betyr «å klippe ut». Her ser vi påskeegg, vanlige egg og små glass som er dekorert med teknikken. (Foto: Fredrik Sandberg)

Ti tommeltotter? Fantasiløs og uten tegne- og maleferdigheter? Fortvil ikke! Med decoupage-teknikken kan alle lage koselig påskepynt til hjemmet.

Fakta:

Tre tips

* Skal du decoupere et møbel, for eksempel en kommode eller noe annet som utsettes for slitasje, kan det være lurt å avslutte med noen strøk vanlig klarlakk.

* Riv opp servietten i mindre biter dersom du skal decoupere runde former.

* Skal man decoupere på stoff, bruker man et decoupagelim for tekstiler. Lakk et lite stykke utenfor servietten for å feste kantene ordentlig.


Prosjekt 1: Egg

1. Bruk et gammelt påskeegg eller udekorert egg og pensle det med hvit hobbyfarge. Det går bra å bruke ekte, utblåste egg også, men de er selvsagt skjørere. La det nymalte egget tørke.

2. Pensle deretter halve egget med decoupage-lakk. Gjør det samme med den andre halvparten.

3. Legg deretter på servietten. Bruk bare det tynne, øverste laget av servietten med motiv på. Servietten bør være noen centimeter større enn overflaten den skal dekke.

4. Pensle forsiktig fast servietten på halvparten av egget med decoupage-lakk. La tørke, og pensle fast servietten på den andre egghalvparten på samme måte.


Prosjekt 2: Eggeglass

1. Finn fram et gjennomsiktig lite glass som er i samme størrelse som eggeglass, eller et eggeglass uten motiv.

1. Klipp ut en passelig stor serviettbit. Det er bare det øverste serviettlaget med motiv som skal brukes.

2. Dekk flaten som skal decouperes med decoupagelim for glass.

3. Legg på servietten og pensle den forsiktig fast med decoupage-lakk. La tørke.

4. Hvis glasset skal kunne vaskes: La det tørke i 48 timer og herde i ovnen på 160 grader i 40 minutter.

Å male utblåste egg er en hyggelig og tradisjonell syssel når påsken nærmer seg. Men det er flere veier til påskestemning! Her viser vi hvordan du kan bruke decoupage for å lage påskepynt.

Du kan ta utgangspunkt i hva som helst av dekorert papir – for eksempel en morsom tegneseriestripe, et romantisk glansbilde eller serviett med påskekyllingmotiv.

– Mange sier ta de ikke kan tegne og male, og at de ikke er kunstneriske eller kreative av seg. Men med decoupage-teknikken klarer alle å lage noe fint. Det er enkelt og raskt, sier Sonja Ljungwall fra Panduro hobby.

Les også: Interiør-sjokk

Gammel teknikk

Decoupage er brukt lenge innenfor folkekunsten, og er kjent helt siden 1700-tallet i Italia. Med denne teknikken kan loppisfunn og triste hverdagsgjenstander få nytt liv. Det meste kan decouperes: krukker, kopper, esker, permer, tekstiler, kommoder, hyller og bord. I dag er det vanlig å bruke servietter til decoupage, men det er flere muligheter.

– Du kan for eksempel klippe ut bilder eller bruke bokmerker. Men i motsetning til når man bruker tynne servietter, kan tjukkere papir gjøre at bildet ser pålimt ut. Med servietter ser det ut som man har malt motivet rett på underlaget, sier Sonja Ljungwall.

Hun tipser om at man kan skjule kantene på tjukkere papir ganske godt ved å lakke over med flere lag klarlakk.

Les også: Vi klager mest på bil og bygg

Med lett hånd

Selv om resultatet ser avansert ut, er det ikke vanskelig å decoupere – selv barn klarer det fint, forsikrer Sonja Ljungwall.

– Det gjelder bare å gjøre det på riktig måte og være lett på hånden. Vær nøye med å dytte forsiktig, og ikke dra for hardt over med penselen når servietten er våt, for da går den lett i stykker. Men selv om den revner litt, pleier det å gå fint å skyve den forsiktig tilbake, sier hun.

Les også: Slik fikser du luftbobler under tapetet

Bland teknikkene

Avhengig av underlaget bruker man ulike typer decoupagelim. Til glass og porselen brukes medium – et decoupagelim uten farge.

Underlag som fungerer bra for decoupage, er tekstil, porselen, glass, sink, stål, stein, tre, flettekurver og papir.

Sonja Ljungwall foreslår også, for dem som er i kreative hjørnet, å lage egne kunstverk på lerret med utgangspunkt i decoupage-teknikken.

– I stedet for bare å male kan man kombinere alle mulige teknikker – man kan sette på decoupage-motiver, kanskje male noen striper eller andre enkle mønstre, og til og med lime på andre ting.

Les også: Slik vasker du trygt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus