Hytte i Gol har gamle stølsløer som forbilde:

En moderne støl

Enkel og lettstelt: Hytta er kledd i sibirsk lerk på både tak og vegger. Den er arkitekttegnet og moderne, men med tydelige tradisjonelle referanser. Foto: Espen Grønli
Enkel og lettstelt: Hytta er kledd i sibirsk lerk på både tak og vegger. Den er arkitekttegnet og moderne, men med tydelige tradisjonelle referanser. Foto: Espen Grønli

Den nybygde hytta til familien Hoftun Gjestad i Gol har de små stølsløene i området som forbilde.

Hva gjør deg lykkelig? Sporene etter haren som har hoppet på snøen utenfor vinduet, fjellbjørka som strekker seg som et svart riss i alt det hvite? Stjernene på himmelen som kommer så nær deg når du går kveldstur med en datter som spør: «Hva er bortenfor alt vi ser»? Det er dette som er lykke, smiler journalisten og forfatteren Guro Hoftun Gjestad.

Det var langt mer overveldende å bli hytteeier enn hun hadde drømt om. Det gir et savn i kroppen. Et savn som kan dukke opp når hun henger i en stropp på 37-bussen midt i byen. Et savn etter å se fjellene farges i pastell. Puste ut. Komme vekk. Ut av byen. Plutselig står hun hjemme utenfor bygården på St. Hanshaugen og tenker at hun vil hjem. Hjem til hytta.

Les også: Hytte-påske: Sjekk veden for muselort

Enkel og moderne

Hytta til Guro, ektemannen Robert og deres tre barn på 7, 14 og 17 år ligger vakkert til på Nystølfjellet i Guros hjembygd Gol. Her, i et hyggelig terreng med lett bjørkeskog, har de vidstrakt utsikt mot Hallingskarvet i sør, Hemsedal med Skogshorn midt imot og Valdres og Jotunheimen i nord.

Åpent: Hyttas hovedrom er stue og kjøkken i åpen løsning med en romslig hems over bakre del. Hele kortsiden er åpnet opp med vindu mot landskap og utsikt. Sofaen Arena er fra LK Hjelle. Lampen er fra 1960-tallet, arvet av Guros svigermor.Åpent: Hyttas hovedrom er stue og kjøkken i åpen løsning med en romslig hems over bakre del. Hele kortsiden er åpnet opp med vindu mot landskap og utsikt. Sofaen Arena er fra LK Hjelle. Lampen er fra 1960-tallet, arvet av Guros svigermor. Foto: Espen Grønli

Tydelig identitet: Peisen er tegnet av arkitekt Erik Vitanza. Han har gitt den sin egen signatur, der tydelige luftehull har vært viktig. Bak peisen slynger trappen seg opp til hemsen. Tydelig identitet: Peisen er tegnet av arkitekt Erik Vitanza. Han har gitt den sin egen signatur, der tydelige luftehull har vært viktig. Bak peisen slynger trappen seg opp til hemsen. Foto: Espen Grønli

Godt fornøyd

Hytta er tegnet av Thomas Fagernes og Erik Vitanza. Den er enkel og moderne, lettstelt og vedlikeholdsfri. Likevel med tradisjonelle referanser; den kjente saltaksformen, tretaket og kledningen som naturlig gråner over tid. Slik som de gamle løene på stølene i området. En skreddersydd hytte for familien, og med god soveplass på hemsen

– Vi er veldig fornøyde. Vi liker utformingen, detaljeringen og kontakten mellom ute og inne som de store vinduene gir. Jeg kan absolutt glede meg over god arkitektur og designerlamper. Likevel har hyttebyggingen først og fremst ført til at vi har fått øynene opp for de enkle verdiene; natur, fellesskap og alenetid, sier hun.

Les også: Du kan få påskehytte for 1,5 millioner

Materialer Hyttetype: Massive Wood Construction. Arkitekttegnet UTVENDIG KLEDNING: Sibirsk lerk og skifer Tak: Sibirsk lerk INNVENDIG KLEDNING: Gipsplater vegger, furu tak GULV: Heltre eik fra Boen kjøkken: Massive Wood Construction standardkjøkkenMaterialer Hyttetype: Massive Wood Construction. Arkitekttegnet UTVENDIG KLEDNING: Sibirsk lerk og skifer Tak: Sibirsk lerk INNVENDIG KLEDNING: Gipsplater vegger, furu tak GULV: Heltre eik fra Boen kjøkken: Massive Wood Construction standardkjøkken. Foto: Espen Grønli

Praktisk planløsning: I den 100 kvadratmeter store hytta er det blitt plass til tre soverom. Foreldresoverommet er det største. Praktisk planløsning: I den 100 kvadratmeter store hytta er det blitt plass til tre soverom. Foreldresoverommet er det største. Foto: Espen Grønli

Stedet ligger langt fra afterskikulturen. Hyttene her ligger forholdsvis spredt, og rekreasjon og natur står i fokus i grenda. Her er mer langrenn enn alpint.

Interessant prosess

Hyttebyggingen har vært et spennende prosjekt, og Guro mener at familien har lært mye om materialvalg og utforming. Hun legger heller ikke skjul på at prosessen har vært krevende, men paret har bestått den ekteskapelige prøven et slikt prosjekt er.

– Vi har vært enige om det meste. Til og med de gule lampene på kjøkkenet landet vi på i fellesskap. Robert og jeg har lært å se ting på nye måter også i forhold til oss selv. Det gjør noe med deg å se mannen din med motorsag for første gang, ler Guro. Hun forteller også om dyktige, kompromissløse arkitekter som har vært uvurderlige sparringpartnere, sammen med håndverkerne. Trolig hadde hytta hatt en bæresøyle midt i stuen, hadde det ikke vært for at arkitekten nektet og kom med et alternativt forslag med en stålbjelke integrert i front av hemsen.

Les også: – Turister som bor privat bruker mer penger i nærmiljøet

Stilrent: Kjøkkenet er stilrent og moderne, og står i fin kontrast til det arvede spisestuemøblementet. De gule lampene over kjøkkenbenken gir en ekstra piff til interiøret. Dette er en dansk designklassiker kalt FlowerPot, og er laget av formgiveren Verner Panton. Stilrent: Kjøkkenet er stilrent og moderne, og står i fin kontrast til det arvede spisestuemøblementet. De gule lampene over kjøkkenbenken gir en ekstra piff til interiøret. Dette er en dansk designklassiker kalt FlowerPot, og er laget av formgiveren Verner Panton. Foto: Espen Grønli

Herlig utsikt: Den storslåtte utsikten fra hytta gir ro i sjelen. Med utsikt mot Langfjella og Hallingskarvet i sør, Hemsedal midt imot, og Jotunheimen i nord får Guro og familien koblet av og pustet ut. Herlig utsikt: Den storslåtte utsikten fra hytta gir ro i sjelen. Med utsikt mot Langfjella og Hallingskarvet i sør, Hemsedal midt imot, og Jotunheimen i nord får Guro og familien koblet av og pustet ut. Foto: Espen Grønli

Lett og lys

Grunnflaten i første etasje er 81 kvadratmeter, og i tillegg er det en hems. Innvendig er stilen skandi­navisk; lett og lys, enkel og rettlinjet. Her er danske designklassikere kombinert med rotnorske bruktgjenstander. Kjøkkenet er åpent og moderne i kontrast til spisestuedelen, der bord og stoler er arvet. Innvendige materialer er treverk og hvitmalte flater. Hytta brukes flittig, og Guro forsøker også å få til litt skriving her. Området gir inspirasjon, men også distraksjon, innrømmer hun. Det tar tid å ta innover seg alle inntrykkene, å bo seg inn. Det tar tid å bli kjent med hjembygda på nytt.

Øverst. Matlaging med utsyn: Kjøkkenbenken ved det langstrakte vinduet over er en inspirerende arbeidsplass når det skal lages mat til bare familien, eller til mange gjester.Øverst. Matlaging med utsyn: Kjøkkenbenken ved det langstrakte vinduet over er en inspirerende arbeidsplass når det skal lages mat til bare familien, eller til mange gjester. Foto: Espen Grønli

Nybygd: Hytta ble bygget i 2012, og har så vidt begynt å gråne. Med årene vil den minne mer om de små stølsløene i området. Nybygd: Hytta ble bygget i 2012, og har så vidt begynt å gråne. Med årene vil den minne mer om de små stølsløene i området. Foto: Espen Grønli

Les også:

Denne arkitekthytta svever over lyngen

I denne hytta får du nærkontakt med fjellet på 1100 moh

Hyttedoen som passer for deg

Saken er opprinnelig skrevet for Hytteliv og publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus