Lavt blodsukker og krangling:– Ikke ta en vanskelig samtale på tom mage

LAVT BLODSUKKER: Forsker Brad Bushman mener hans nye studie demonstrerer at sult og lavt blodsukker er en enkel, men ofte oversett faktor, som kan påvirke forhold i form av krangling, konfrontasjoner og muligens partnervold. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
LAVT BLODSUKKER: Forsker Brad Bushman mener hans nye studie demonstrerer at sult og lavt blodsukker er en enkel, men ofte oversett faktor, som kan påvirke forhold i form av krangling, konfrontasjoner og muligens partnervold. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et enkelt råd, men det virker, sier forsker bak ny studie som viser at lavt blodsukker betyr økt aggresjon mellom ektefeller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om blodsukker:

Blodsukker er den delen av organismens glukose som sirkulerer med blodet.

Blodglukosen tjener som en av energibærerne for organismens forskjellige vev og som råstoff for deres biosynteser.

Hjernen og de røde blodcellene kan ikke unnvære glukose.

Et omfattende reguleringssystem sørger for at blodsukkeret holdes på et nivå som er tilstrekkelig for disse vevene.

Hormonet insulin er helt sentralt i reguleringen av blodglukosenivået. Det øker musklenes og fettcellenes opptak av glukose fra blodet, øker nedbrytingen av glukose til CO2 og vann, og oppbyggingen av glykogen og fett fra glukose.

Kilde: Snl.no

Det er ikke ukjent at man kan bli litt vond å ha med å gjøre, dersom det er lenge siden man har spist og blodsukkeret er på bunn.

På engelsk har man til og med et slangord for denne tilstanden: «hangry», som i hungry + angry (sulten + sint).

Nå har amerikanske forskere sett på hvordan lavt blodsukker kan påvirke stemningen mellom ektefeller.

De fulgte 107 ektepar i 21 dager. Studien viste at ved å måle ektefellenes blodsukkernivå kunne de forutse hvor mye aggresjon de hadde overfor sin partner den kvelden.

Hovedforfatter av studien, professor Brad Bushman ved The Ohio State University, er ikke overrasket over resultatene.

Han mener funnene demonstrerer at sult og lavt blodsukker er en enkel, men ofte oversett faktor, som kan påvirke forhold i form av krangling, konfrontasjoner og muligens noe partnervold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Undersøkelsene ble gjort på bakgrunn av lignende funn vi har sett i laboratorieforsøk. Men denne studien skiller seg ut ved at den ble gjennomført i deltagernes hjem, og over en lengre periode. I tillegg var deltagerne ektepar i stedet for fremmede, sier Bushman til ABC Nyheter.

Les også: Forskning viser hvor de ulike følelsene virker i kroppen

Stakk nåler i ektefelle-dukke

Professor Brad Bushman med en av voodoo-dukkene som ble brukt i studien, der forskerne så på sammenhengen mellom blodsukkernivå og aggresjon overfor ektefellen. Foto: Jo McCulty, Ohio State University Professor Brad Bushman med en av voodoo-dukkene som ble brukt i studien, der forskerne så på sammenhengen mellom blodsukkernivå og aggresjon overfor ektefellen. Foto: Jo McCulty, Ohio State University

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deltagerne ble først bedt om å fylle ut et spørreskjema der de svarte på spørsmål om hvor fornøyde de var i forholdet.

Forskerne målte så aggresjon på en måte som også er brukt i tidligere studier. Hver deltager fikk utdelt en voodoo-dukke, som de fikk beskjed om at representerte deres ektefelle, og 51 nåler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På slutten av hver dag, i 21 dager i strekk, stakk deltagerne 0 til 51 nåler i sin dukke, avhengig av hvor sinte de var på sin ektefelle.

Denne øvelsen ble gjort uten at ektefellen var til stede, og hver kveld noterte deltagerne hvor mange nåler de hadde brukt.

Hver person målte også sitt eget blodsukker hver morgen før frokost og hver kveld før de la seg.

Resultatene viste at jo lavere blodsukker deltagerne hadde om kvelden, jo flere nåler stakk de i dukken som representerte deres ektefelle. Denne sammenhengen var gjeldende også etter at forskerne hadde korrigert for hvor fornøyde ektefellene hadde sagt at de var i forholdet.

– Når de hadde lavt blodsukker følte de seg sintere og tok det ut på dukken. Selv de som selv mente de hadde et godt forhold til ektefellen, uttrykte mer sinne hvis blodsukkeret deres var lavt, sier Bushman i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Dårlig søvn kan gi problemer i forholdet

Fikk «angripe» ektefellen med lyd

Da de 21 dagene var over, ble deltagerne bedt om å gjennomføre et nytt eksperiment. Denne gangen i et laboratorium.

De ble fortalt at de skulle konkurrere med ektefellen for å se hvem som var raskest når det gjaldt å trykke på en knapp når en firkant ble rød på en dataskjerm. Og vinneren av hver runde fikk «straffe» ektefellen med høy lyd gjennom hodetelefoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I virkeligheten spilte de ikke mot ektefellen, men mot en datamaskin som lot dem vinne omtrent halvparten av gangene.

Hver gang de «vant» fikk deltagerne bestemme hvor høy lyd de ville at ektefellen skulle høre og i hvor lang periode den høye lyden skulle vare. Ektefellene var i hvert sitt rom under eksperimentet, så deltakerne viste ikke at de ikke egentlig utsatte partneren for den høye lyden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Innenfor etiske rammer i et laboratorium, ga vi deltagerne et våpen de kunne bruke for å skyte på ektefellen med ubehagelig lyd, sier Bushman.

Resultatene viste at de som i gjennomsnitt hadde lavt blodsukkernivå om kvelden, sendte høyer lyder, over lengre tid, gjennom ektefellens hodetelefoner.

Videre analyser viste også at det var samsvar mellom dem som stakk mange nåler i voodoo-dukkene og de som hadde spilt ubehagelig lyd for ektefellen. Og begge deler knytter forskerne altså til lavt blodsukkernivå.

Les også: – Dette får par til å krangle

– Selvkontroll krever energi

Bushman forklarer til ABC Nyheter at studien er del av et større prosjekt der de ser på hvilken effekt lavt blodsukker kan ha på menneskelige relasjoner og samfunnet. I tidligere studier har Bushman og kollegene blant annet funnet en sammenheng mellom lavt blodsukker og dårlig selvkontroll, økt aggresjon og problemer med å tilgi andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Professoren forklarer at glukose er drivstoff for hjernen. Selvkontrollen som kreves for å håndtere sinne og aggressive impulser krever energi, og denne energien kommer delvis fra glukose.

– Selv om hjernen bare utgjør to prosent av kroppsvekten vår, bruker den om lag 20 prosent av vårt kaloriinntak. Det er et veldig krevende organ når det kommer til energi, sier han i meldingen og legger til:

– Det er et enkelt råd, men det virker: Før du har en vanskelig samtale med din kjære, sørg for at du ikke er sulten.

Studien ble mandag publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Les også: Vil holde kjærligheten i live med medisiner