Den beste malingen om du har astma eller allergi

HELSEPLAGER: Velger du feil maling kan det gi helseplager. Spesielt om du har astma og allergi. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
HELSEPLAGER: Velger du feil maling kan det gi helseplager. Spesielt om du har astma og allergi. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik finner du malingen som gir minst helsetrøbbel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Farlige stoffer i maling
  • Bisfenol A
  • Blyforbindelser
  • Ftalat (DEHP)
  • Kadmium
  • Klorparafiner
  • Kromforbindelser
  • Oktyl-/nonylfenoler
  • Siloksan (D4 og D5)
  • Organiske løsemidler (VOC)
  • Allergifremkallende stoffer som formaldehyd, isocyanater og isothiazoliner

Kilde: Erdetfarlig.no

Har dere astma og allergi i familien?

Da er det ekstra viktig å være oppmerksom på hva slags maling som velges til oppussing.

Her er de viktigste feilene du skal unngå når du maler og pusser opp.

All maling vil inneholde kjemikalier, men enkelte malingstyper inneholder mer helseskadelige stoffer enn andre.

Miljømerker

Miljødirektoratets generelle anbefaling er å kjøpe maling som er merket med Svanemerket eller EUs miljømerke EU Ecolabel, også kalt "Blomsten".

Disse produktene inneholder mindre helse- og miljøskadelige stoffer, bidrar til mindre farlig avfall og produseres med minst mulig utslipp av farlige stoffer og klimagasser. Produktene tilfredsstiller også strenge krav til funksjonalitet.

- Begge har strenge krav til hva som skal være i malingen, både i forhold til helse og miljø. Dette er derfor de beste produktene på markedet når det gjelder å ta vare på helse og miljø, sier Pia Sørensen, sjefingeniør ved produktseksjonen i Miljødirektoratets miljøgiftavdeling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

maling, male, oppussing, lakk, helse og miljøMALING: Sjekk hvilke produkter som inneholder minst helse- og miljøskadelige stoffer - FØR du begynner oppussingsjobben. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Verstingstoffene

Ifølge Miljødirektoratets nettside Erdetfarlig.no kan maling, beis og lakk stoffer inneholde stoffer som kan være skadelig for helse og miljø. I maling kan man finne verstingstoffene bisfenol A, blyforbindelser, ftalat (DEHP), kadmium, klorparafiner, kromforbindelser, oktyl-/nonylfenoler og siloksan (D4 og D5).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Maling inneholder mye stoffer og kjemikalier for å ha funksjonen vi ønsker at det skal ha. Men hvilke stoffer som inngår og mengden av farlige stoffer varierer, forteller Pia Sørensen.

Miljødirektoratet ønsker ikke at produktene skal skape problemer, hverken for miljø eller mennesker.

- At ikke malingen er skadelig for mennesker er selvfølgelig førsteprioritet, men vi ønsker heller ikke at det slippes farlige stoffer ut i miljøet. Derfor er det viktig å ikke helle malingrester ut i naturen eller i restavfallet, men heller levere det inn på gjenvinningsstasjon eller miljøstasjon for farlig avfall, forteller Pia Sørensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun anbefaler nettstedene Sortere.no og Tomtogtort.no for mer informasjon om håndtering av farlig avfall.

Nåløyet

- Når det gjelder helsetrygg maling bør man sjekke hvilke som har gått gjennom nåløyet og blitt anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund. Disse malingstypene er bra for alle - også for dem som skal gjøre selve malejobben. Disse malingstypene er trygge både for helse og miljø, forteller Kai Gustavsen, seniorrådgiver og yrkeshygieniker i Norges Astma og Allergiforbund. Han har 18 års erfaring fra bedriftshelsetjeneste og arbeid med miljørettet helsevern i skole og barnehage i flere år.

Gustavsen legger til at det er visse forholdsregler du bør ta når du skal male boligen. Les dette før du begynner å male.

Det viktigste er å rydde rommet før arbeid igangsettes, rengjøre underlaget skikkelig, bruke egnet grunning, gi malingen tid til å tørke mellom hvert og sette av nok tid til utluftning før rommet tas i bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Her må spesielt småbarnsforeldre være oppmerksomme. Oppussing må planlegges, du kan ikke male barnerommet 14 dager før babyen kommer. Du må beregne en viss avgassingstid. Bruk god tid på gjennomlufting. Og bruk nesa. Det gjelder også nye møbler og madrasser som kommer i hus.

Bekymrede småbarnsforeldre

Dette er sjefingeniør Pia Sørensen helt enig i. Hun forteller at mange bekymrede småbarnsforeldre kontakter Miljødirektoratet angående råd om maling.

- Alle bør velge miljømerket maling, men spesielt småbarnsforeldre og de som venter barn. Ja, det er lurt å pusse opp barnerommet i god tid før babyen kommer så det får lufte ordentlig ut. Gjerne 2-3 måneder før barnet kommer. Det bør luftes godt og du bør også vente noen dager med å putte inn møbler og andre ting i rommet, opplyser Pia Sørensen.

maling, male, oppussing, lakk, helse og miljø

VELG RIKTIG MALING: All maling vil inneholde kjemikalier, men enkelte malingstyper inneholder mer helseskadelige stoffer enn andre. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle malingstyper avgir gasser

Lege Marianne Hanneborg Aas er overlege ved barneavdelingen ved Drammen sykehus og er en av ekspertene i Norsk forum for bedre innemiljø for barn (NFBIB). Hun forteller alle malingstyper, både vannbaserte og oljemaling, avgir gasser og lukter i større eller mindre grad og at det er under oppussing og frem til malingen tørker, og dermed slutter å avgi gasser, at det innebærer helserisiko å oppholde seg i rommet. Når rommet er grundig utluftet, er det ikke lenger noen helserisiko forbundet med malingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Før dette er malingen luftveisirriterende og kan gi plager for de som oppholder seg der, avhengig av malingstype, konsentrasjon, eksponeringstid og utluftning. For personer med astma og andre med overfølsomme luftveier vil malingslukt gi økte plager med forverring av astma med alt fra litt tung pust til astmaanfall og tett nese. Hoste, hodepine, tretthet og konsentrasjonsvansker kan også forekomme, avhengig av hvor sårbare de er i øyeblikket og avhengig av mengden gasser, eksponeringstid og utlufting, sier Marianne Hanneborg Aas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan gi kroniske helseplager

Allergiske personer er ofte mer følsomme enn andre, uten at det dreier deg om direkte allergi mot malingen.

Overlegen forteller at malingstype bør velges ut fra bruksområde og underlag. Vannbasert maling bruker for eksempel lang tid på å tørke helt. Sjekk de enkle knepene for vannbasert maling.

Hvis du gjør større feil, som å male med pustende maling på sponplater, vil du også få vedvarende avgassing av formalin. Dette er et stikkende, luftveisirriterende stoff som kan gi kroniske helseplager.

- Men det er altså ikke bare malingtypen du bør ta hensyn til. Også tørketid og ventilasjon er svært viktig, sier overlegen.

Les mer:

Enkel måte å bli kvitt malingslukt

Male eller beise huset?

Slik unngår du skjolder når du maler