Hvor varmt vann dusjer du i?

SKRU NED TEMPERATUREN: Ekspertene er enige: For varmt vann er ikke bra for huden din. (Foto: Trine Jensen)
SKRU NED TEMPERATUREN: Ekspertene er enige: For varmt vann er ikke bra for huden din. (Foto: Trine Jensen)

Synes du ingeting slår et varmt bad? Eller en dampende varm dusj? Da bør du lese dette.

Det er få ting som er så deilig som å synke ned i et varmt bad etter en lang dag, og for mange av oss er det nettopp dette som er hverdagsluksus på sitt aller beste.

For andre igjen er det en dampende varm dusj om morgenen som må til for å føle at man er klar til å møte dagen.

Men luksus og vane til tross, ifølge mange eksperter er dette slett ikke det beste du gjør for verken huden, håret eller til og med helsen din.

Ta en kalddusj

Det er de færreste av oss som orker tanken på å dusje i kaldtvann, men ifølge helse- og skjønnhetsnettstedet Better Body Guide, er det nettopp dette som kanskje er det aller beste for huden din.

- I antikkens Hellas var det bare kaldt vann som var tilgjengelig om du ønsket å ta et bad, forklarer nettstedet.

- Og selv da grekerne etter hvert utviklet et oppvarmingssystem for sine offentlige bad, fortsatte de i stor grad å bade i kaldt vann fordi de mente dette hadde positiv innvirkning på helsen.

En annen fordel med kaldt vann er, ifølge nettstedet, at porene i huden din holder seg mer lukket enn de ellers ville om du hadde dusjet eller badet i varmt vann.

- På denne måten sparer du også huden din for å ta til seg og absorbere mye av de kjemikalier og tilsetningsstoffer som finnes i såper, sjampoer og andre produkter du bruker i dusjen.

Prøv å avslutte dusjen med kaldvann.

TA EN KALDDUSJ: Mange mener at kjølige temperaturer gjør underverker for huden. © FOTO: Trine Jensen

- Noe av det beste du kan gjøre for huden

Ifølge helsenettstedet Fitsugar, er en kald dusj noe av det beste du kan gjøre for huden din.

- Kaldt vann styrker huden og virker oppstrammende, forklarer nettstedet.

- Mange oppdager også at de, etter å ha byttet fra varme til kalde dusjer, får mykere, jevnere og mer strålende hud, som holder på fuktigheten - selv uten å måtte ty til dyre kremer.

Tror på kaldt vann

Ernæringsfysiolog og hudterapeut ved Clinic Fraiche, Mona Wahr-Hansen Ottho, har også tro på at kaldt vann kan gjøre underverker for huden din.

- Å både dusje og vaske ansiktet med kaldt vann er et kjempetriks, forklarer Wahr-Hansen Ottho.

- Kaldt vann øker blod- og lymfesirkulasjonen, og gir videre mer næring til huden. Blodet forsyner jo som kjent huden med oksygen, og hudceller med god blodsirkulasjon fornyer seg raskere.

Kaldt vann hjelper også blodårene med å trekke seg sammen, noe som derfor hjelper til med å redusere hevelser og mørke ringer under øynene.

Uenig

Ikke alle er dog like overbeviste.

- Jeg tror ikke det er noe feil i å verken dusje eller vaske ansiktet med kaldt vann, forklarer hudlege Bjørn E. Bondevik ved Dr. Bondeviks Hudklinikk i Oslo, og fortsetter:

- Annet enn at det kanskje ikke er så behagelig. Da er det verre for huden å dusje i vann som er for varmt, og man kan begynne å snakke om å ta fuktighet fra huden.

Bondevik ser ikke bort fra at det kalde vannet kan ha en viss sammentrekkende effekt på huden - både i ansikt og på kropp.

- Men denne effekten, om du opplever det, er nok rimelig flyktig. Det må nok andre metoder til for å stramme opp huden slik at du får en synlig effekt av dette, forklarer hudlegen.

Ikke bad deg til tørr hud.

IKKE LIGG FOR LENGE: Om du ikke helt klarer å gi slipp på varme bad og dampende dusjer, har ekspertene følgende råd: Bruk mindre tid. Jo lengre du utsetter huden din for svært varmt vann, jo tørrere blir den. © FOTO: Colourbox

Dusjer seg til tørr hud

De fleste av oss bruker for varmt vann når vi både dusjer og vasker ansiktet, mener ekspertene.

- For varmt vann stripper huden for de naturlige oljene som skal være på huden for å beskytte den, forklarer hudpleier og avdelingsleder ved Face It i Sandvika, Nicola Vendrell, til Kamille.no.

- Dette kan igjen føre til at huden blir tørr, klør og til og med får sprekker. Fine linjer og rynker blir også mer synlige.

Et alternativ, om du ikke orker tanken på en iskald morgendusj, er å satse på lunkent vann. Eller dusje færre ganger og kjappere.

- Skru ned temperaturen litt. Bare det er bra for huden. Eller kutt ned på tiden for å kompensere, samtykker Vendrell.

Bytt mellom varmt og kaldt vann

Å veksle mellom kaldt og varmere vann når du dusjer er også en løsning.

- Dette er bra for blodsirkulasjonen, forklarer nettstedet Wedmed.

- Det kalde vannet gjør at blodet strømmer til huden din for å holde den varm, mens det varme vannet har motsatt effekt.

Metoden er slett ikke ny.

- Veksling mellom varme og kulde er basert på Fader Sebastian Kneips behandlingsteknikker med hydroterapi, forklarer Vendrell.

- Den gikk ut på å avgifte kroppen ved å lage kunstig feber i kroppen slik at man fikk bedret blod og lymfesirkulasjonen og blant annet svettet ut avfallsstoffer.

Innen hydroterapi har forskning vist at kalde bad kan ha en immunstyrkende effekt. Kaldt vann vil bedre sirkulasjonen men samtidig føre til at fuktighet forsvinner raskere fra huden, og dehydreres på samme måte som bruk av varmt vann.

Bruk lunkent vann og gode produkter

- Det optimale er å benytte lunkent vann når du dusjer, forklarer Vendrell.

- Mange opplever en midlertidig astringerende (oppstrammende) effekt ved å bruke kaldt vann i ansiktet, men når det gjelder fastere hud har blant annet massasje og muskelstimuli mer dokumenterte effekter.

Hudpleier og fagsjef hos Scintific, Ann-Kristin Stokke, har også tro på lunkent vann.

- Å bruke temperert og ikke varmt eller glohett vann når du dusjer, spesielt i vintersesongen når huden er ekstra tørr, er et godt dusj-tips, forklarer Stokke.

- Bruk heller ikke vann som er for kaldt, da dette også vil bidra til å sensitivere huden din.

Stokke forklarer at å droppe såpe også kan være fornuftig om huden din trenger litt ekstra pleie og fukt.

- Unngå såpe, og vær forsiktig med å bruke dusjprodukter med parfyme, råder eksperten.

- Bruk en mild fuktighetskrem uten parfyme når du kommer ut av dusjen, gjerne med pleiende vegetabilske oljer som olivenolje og nattlysblomstolje. Se også etter innhold med antioksidanter og vitaminer som roer ned og lindrer huden. Hyaluronsyre er en superfuktighetskomponent som binder 1000 ganger sin egenvekt med vann i huden.

Myte at håret blir blankere med kaldt vann

Mange tror at håret blir blankere om man skyller det i kaldt vann til slutt. Men ifølge ekspertene er dette ikke mer enn en populær myte.

- Håret består av dødt materialet og ikke av levende celler, og kan derfor ikke påvirkes av verken kaldt eller varmt vann, forklarer frisør og daglig leder av Gevir, Agnes Marie Gulbrandsen.

Du gjør vel ikke dette?

IKKE BARE BRA MED KALDT VANN: Mange tror at håret blir blankere om man skyller det i kaldt vann til slutt. Men ifølge ekspertene er ikke dette mer enn en populær myte. - Håret består av dødt materialet og ikke av levende celler, og kan derfor ikke påvirkes av verken kaldt eller varmt vann, forklarer frisør og daglig leder av Gevir, Agnes Marie Gulbrandsen. © FOTO: Thinkstock.com

- Kaldt vann lukker porene i hodebunnen

Gulbrandsen forklarer at dampen, derimot, som oppstår når du vasker håret i varmt vann, har en påvirkning på skjellaget og på porene i hodebunn.

- Hudens og hårets pH-verdi ligger normalt på mellom 4,5-5,5. Da er håret på sitt sterkeste og mest glansfulle, forklarer frisøren.

- Det er det syrlige talget i hårsekken og de naturlige oljene som både gjør håret blankt og gir det en naturlig sur pH-verdi. Men varm damp vil være med å åpne skjellaget mer enn nødvendig, samtidig som hårets naturlige oljer da slites mer av enn det gjør i kaldt vann.

Gulbrandsen anbefaler derfor å passe på å bruke riktig sjampo når du vasker håret.

- Balsam og kurer i etterkant av sjamponering lukker skjellaget. Og å skylle i vann som er litt kjøligere enn du bruker til å vaske det i, vil hjelpe til med lukke porene i hodebunnen og dermed forhindre kløe og tørr hud her.

Frisør og kreativ leder hos På Håret, Peter Vonkunz Brun, er enig.

- Temperaturen på vannet har mest og si for huden eller hodebunn, og ikke selve håret, forklarer Vonkunz Brun.

- De fleste hudleger og hudpleiere mener at normalt temperert vann er det beste for huden, og dermed også hodebunnen. Kaldere vann vil også forhindre at håret blir fort fett.

Les også:

Har du hørt om 3-minutters regelen?

Her er de ekleste skjønnhetsvanene du gjør offentlig

Slik puster du deg til finere hud

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:34 Mann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26 Utfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24 Rød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00 Macron måtte forlate teater med politieskorte13:46 Mye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39 Berømt Paris-kafé rammet av brann13:04 Tyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49 PST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39 Bolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15 Fire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38 Sju savnet etter skred i Himalaya11:37 PST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19 Lysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18 Ropstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57 Erdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35 Dominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19 Kvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10 Utbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36 Klimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57 Forskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya
Siste nytt
14:34NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26SportUtfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24SportRød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00VerdenMacron måtte forlate teater med politieskorte13:46NorgeMye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39VerdenBerømt Paris-kafé rammet av brann13:04VerdenTyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49NorgePST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39SportBolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15NorgeFire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38VerdenSju savnet etter skred i Himalaya11:37NorgePST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19PolitikkLysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18PolitikkRopstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57VerdenErdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35SportDominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19PengerKvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10NorgeUtbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36NorgeKlimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57VerdenForskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17ReiseAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus