– Husk solbriller til barna

UNNGÅ SOLBRENTE ØYNE: Snøblindhet oppstår når øyet utsettes for altfor mye sollys og det dannes små, overflatiske sår på hornhinnen. Som ved annen solbrenthet kommer smertene noen timer senere, ofte på kvelds- og nattetid. Solbriller beskytter mot dette. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
UNNGÅ SOLBRENTE ØYNE: Snøblindhet oppstår når øyet utsettes for altfor mye sollys og det dannes små, overflatiske sår på hornhinnen. Som ved annen solbrenthet kommer smertene noen timer senere, ofte på kvelds- og nattetid. Solbriller beskytter mot dette. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Enten påskeferien skal tilbringes til fjells, til sjøs eller i storbyen – husk solbriller til hele familien, råder optiker. – Øynene kan også bli solbrente.

Mer om snøblindhet:

Snøblindhet er overflatiske sår på hornhinnen etter stråling med ultrafiolett lys.

Gir symptomer som sterke smerter, tåreflod, lysskyhet, følelse av sand eller rusk i øyet og rødt og irritert øye.

Symptomene kommer gjerne etter 4-12 timer, ofte på kvelds- og nattetid.

Risikoen for å få tilstanden øker dersom man oppholder seg i sterk sol over lengre tid uten å bruke solbriller. Særlig utsatt er man ved sjøen, dersom man er omgitt av snø, og på høyfjellet.

Behandlingen skal først og fremst lindre smertene inntil sårene gror av seg selv. Unngå skarpt lys, bruk gjerne solbriller både inne og ute.

Vanligvis går plagene over etter 1-2 døgn.

Kilde: NHI.no

– Det er ikke uvanlig at foreldre kjøper flotte solbriller til seg selv, men dropper solbriller til barna fordi de tror barna ikke vil gå med dem, sier fagsjef og optiker Rita Aadne Ludviksen i Krogh Optikk til ABC Nyheter.

Hun forklarer at UV-beskyttelsen fra solbrillene er svært viktig.

– UV-stråling er like skadelig for øynene som for huden, øynene kan også bli solbrent, sier Ludviksen.

Skal man være mye ute i skibakker eller skiløyper i påskefjellet, er det stor risiko for snøblindhet. Dette fordi det er et høyt nivå av UV-stråler på fjellet, som i tillegg reflekteres av snøen. Noe av den samme effekten får man også når sollyset reflekteres i vannet om man er ute på sjøen, forklarer hun.

Les også: Atferdsproblemer kan skyldes dårlig syn

Snøblindhet kan også oppstå i overskyet vær, og skyldes irritasjon av hornhinnen på grunn av UV-strålene. Man blir rett og slett solbrent på hornhinnen. Snøblindhet er svært ubehagelig og smertefullt, men hornhinnen reparerer seg selv så det er ikke farlig. Mørkt rom og en kald klut over øynene er lindrende.

– Det er fryktelig vondt og man kan enkelt unngå å bli snøblind ved å bruke solbriller, sier Ludviksen.

Optikeren råder foreldre til å la barna få prøve solbrillene på seg når de faktisk er ute i sola.

– Mange vil nok kanskje oppleve at barna ikke vil ha dem på seg, men det gjelder å ikke gi opp. Prøv flere ganger, og etter en stund tilsier all vår erfaring at barna venner seg til dette og faktisk synes det er behagelig å ha solbrillene på, sier hun til ABC nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus