Ti skjulte Windows-tips

Visste du at du kunne ha flere klokker i systemstatusfeltet? Det er bare ett av 10 triks vi viser deg i denne artikkelen.
Visste du at du kunne ha flere klokker i systemstatusfeltet? Det er bare ett av 10 triks vi viser deg i denne artikkelen.

Kjenner du til disse finurlige triksene?

Som Windows-bruker finnes det en rekke muligheter de fleste av oss aldri benytter oss av, selv om mange kan være svært nyttige. Det krever imidlertid at man vet om dem. I denne artikkelen har vi samlet noen av de vi liker best, og forhåpentligvis har du lært en ting eller to etter å ha lest dem.

Hvis ikke annet er angitt vil triksene fungere i alle nyere Windows-versjoner. Kjenner du til flere, setter vi stor pris på om du deler dem med oss og andre lesere i debatten nederst!

Les også: De viktigste nyhetene i Windows 8.1 Update

1. Utvidet hurtigmeny

Hold inne SHIFT-tasten samtidig som du høyreklikker på en mappe i Utforsker. Nå blir menyen vesentlig utvidet, og du kan blant annet åpne et kommandovindu og kopiere filbanen til utklippstavlen. Du får også tilgang til en utvidet Send til-meny.

2. Endre Send til-menyen

Skriv shell:sendto i adresselinjen i Utforsker. Legg inn snarveier til mapper du bruker ofte, programmer og funksjoner, som for eksempel utskrift.

3. Windows-tast + R

Denne tastekombinasjonen åpner Kjør-vinduet, og via denne kan du åpne hvilken som helst fil, program eller nettside.

4. Åpne program i flere vinduer

Hold inne SKIFT-tasten samtidg som du klikker på det kjørende programmet i oppgavelinjen

5. Høyreklikk startknappen i Windows 8.1

Ved å høyreklikke på startknappen får du tilgang til en rekke kjekke snarveier, inkludert snarvei til å skru av eller starte om PC-en!

6. Gjør PC-en din stillere

Plages du av viftestøy? Prøv følgende: Skriv "strøm" på startskjermen i Windows 8 eller i søkefeltet på startmenyen i Windows 7. Velg "Rediger strømstyringsplan" i resultatlisten. Velg "Endre avanserte strøminnstillinger" i vinduet som dukker opp. Bla deg fram til "Strømstyring for prosessor", og i feltet "Policy for systemavkjøling" velger du "Passiv". Da vil systemet velge å senke prosessorhastigheten i stedet for å øke vifteaktiviteten, for å holde temperaturen nede.

7. Vise flere klokker

Høyreklikk på klokka i systemstatusfeltet i Windows. Velg "Juster dato/klokkeslett". I boksen som dukker opp velger du skillearket "Tilleggsklokker", som gir deg muligheten til å vise tiden fra flere tidssoner.

Slik ser det ut når du klikker på klokka neste gang:

8. Start programmer på oppgavelinjen ved hjelp av tastaturet

Hold nede Windows-tasten og et tall, for eksempel 3. Det vil starte det tredje programmet på oppgavelinjen din, i vårt tilfelle Google Chrome:

9. Fjern personlig informasjon fra filer

Opptatt av personvern og har lyst å dele filer med andre? Du kan enkelt fjerne alle opplysninger om alt fra forfatter, opprettelse og redigeringstidspunkter, revisjoner, program som er brukt og mye mer. Du høyreklikker ganske enkelt på filen, velger Egenskaper og skillearket Detaljer. Nederst klikker du på "Fjern egenskaper og personlig informasjon". Avhengig av hvilken fil du ønsker å modifisere, får du opp et vindu som gir deg detaljert kontroll:

10. Slett all ledig plass

Visste du at når du tømmer papirkurven i Windows blir ikke filene slettet fysisk? Området de var lagret på merkes bare som overskrivbart. Med riktig verktøy kan alt gjenopprettes. Hvis du vil forhindre dette, åpner du et kommandovindu og skriver cipher /w:X, der X er stasjonsbokstaven til partisjonen du vil slette ledig plass på. Vær tålmodig, denne prosessen kan nemlig ta lang tid, avhengig av hvor stor partisjonen er.

Kjenner du til flere smarte triks? Bruk debatten og fortell oss om dem! Les også: Utnytt skjermen din bedre

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus