Mobilbatteriet tok fyr under lading

TOK FYR: Mobilbatteriet tok fyr og blåste dekselet av mobiltelefonen. Dessuten etterlot det svimerker i parketten. Foto: Privat
TOK FYR: Mobilbatteriet tok fyr og blåste dekselet av mobiltelefonen. Dessuten etterlot det svimerker i parketten. Foto: Privat

Christer Olsen (34) våknet av et smell og en pipelyd.

Lørdag morgen våknet Christer Olsen (34) av rare lyder fra mobiltelefonen, som han hadde lagt til lading ved siden av senga kvelden før.

Det viste seg å være mobilbatteriet som hadde tatt fyr.

– Jeg ble litt skremt, situasjonen var forvirrende, og det var litt uvirkelig med batteriet som lå å glødet og freste på soveromsgulvet, forteller Olsen.

Les også hvorfor du bør holde deg unna billige piratladere

Mobilbatteriet glødet på gulvet

Det var i fjor sommer at batteriet til Christers mobiltelefon, en Samsung S2, begynte å svikte. Det gikk tomt for strøm veldig fort, og ladet dårlig. Christer bestilte nytt mobilbatteri gjennom Kontorspars butikk i Vadsø. Det var dette batteriet som tok fyr lørdag morgen, og blåste mobildekselet av telefonen.

– Jeg våknet av et lite smell og en høy pipelyd. Da jeg så ned på gulvet lå batteriet og glødet og freste mens mobiltelefonen og dekselet lå ved siden av, forteller Olsen.

SKREMMENDE Christer Olsen syns det var skremmende å våkne til et mobilbatteri som var i fyr og flamme. Han blir ikke å lade mobiltelefonen om natten flere ganger. Foto: PrivatSKREMMENDE Christer Olsen syns det var skremmende å våkne til et mobilbatteri som var i fyr og flamme. Han blir ikke å lade mobiltelefonen om natten flere ganger. Foto: Privat

Christer fikk båret ut det glødende og rykende batteriet ved hjelp av en ullsokk. Batteriet hadde etterlatt flere svimerker i parketten.

– Kommer du til å lade mobilen om natta flere ganger?

– Nei, det gjør jeg ikke, og det er noe vi heller ikke gjør vanligvis. Men når alt kommer til alt, er jeg bare glad for at vi våknet opp av lydene og at ingen kom til skade, for det kunne blitt så mye verre, påpeker Olsen.

Ikke originalt batteri

Da Christer Olsen mottok det nye mobilbatteriet i fjor, var han usikker på om batteriet han mottok, var originalt eller ikke.

Ørjan Sundkvist, selger og stedfortreder for daglig leder ved Kontorspar i Vadsø, forteller til DinSide at batteriet ikke var originalt.

– Det var et tredjepartsbatteri, bestilt fra vår norske distributør, sier Sundkvist, som har snakket med distributøren om det Christer Olsen har opplevd.

– Det er første gang de har opplevd noe tilsvarende, og det er vanskelig å konkludere med eller utelukke om det er batteriet som har forårsaket at det har tatt fyr, sier Sundkvist.

Ifølge Sundkvist vil den norske distributøren ta dette videre med produsenten av mobilbatteriet, og påpeker at det som har skjedd er svært kjedelig.

Les flere myter og fakta om batteri og ladere

Bruk originale produkter

Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Brannvernforeningen, sier til DinSide at de anbefaler folk å bruke originale ladere og batterier på mobiltelefonen.

– Produsenten av det originale produktet har sitt gode navn og rykte å ta vare på, og vil etter all sannsynlighet følge visse kvalitetskriterier. For produsenter av uoriginale produkter er de antakelig opptatt av å få ned prisen, som kan gå ut over kvaliteten, mener Kalheim.

Stig-Ove Langø i Samsung Norge, sier til DinSide at de fraråder på det sterkeste å bruke uoriginale mobilbatterier og ladere på deres produkter.

– Jeg vil også henvise til våre bruksanvisninger, hvor man frarådes om nettopp dette. Bare originale deler er kvalitetssikret for bruk i våre produkter, sier Langø.

Saken fortsetter under bildetTOK FYR: Slik så mobilbatteriet ut, etter at Christer Olsen fikk avkjølt det. Batteriet blåste dekselet av telefonen, og etterlot svimerker i parketten. Foto: PrivatTOK FYR: Slik så mobilbatteriet ut, etter at Christer Olsen fikk avkjølt det. Batteriet blåste dekselet av telefonen, og etterlot svimerker i parketten. Foto: Privat

Brannvernforeningen påpeker og at både mobilen og annet elektrisk utstyr som PC-er og nettbrett, ikke bør lades om natten.

– Vi vet at det skjer uhell, både med lader, batteri og annet elektronisk utstyr. Man bør være våken og til stede ved lading. Hvis du må lade om natta, ikke gjør det inne på soverommet. Hvis det tar fyr, produseres det giftig gass som du ikke bør puste inn, sier Kalheim.

Han anbefaler også å holde både mobil og PC unna senga.

– Bruker man laptop i senga, tetter man luftinga som kan ødelegge PC-en, eller den kan i verste fall ta fyr. Elektriske produkter hører ikke hjemme oppi senga, understreker Kalheim

Les også hvorfor du kan kreve ny lader hvis den gamle blir ødelagt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus