11 kjekke iPhone-triks

BLIR ENDA BEDRE: Om du lærer deg alle "hemmelighetene" til iPhone, kan den bli enda bedre å bruke. (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)
BLIR ENDA BEDRE: Om du lærer deg alle "hemmelighetene" til iPhone, kan den bli enda bedre å bruke. (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

Bruk telefonen enda smartere. Her er 11 tips.

Det er etter hvert mange nordmenn som har skaffet seg en iPhone, og er du en mangeårig iPhone-bruker har du kanskje lært telefonen godt å kjenne.

Men er du sikker på at du kjenner alle triksene?

Buzzfeed har samlet sammen et knippe triks alle iPhone-brukere bør kjenne til. Vi har plukket ut noen av våre favoritter.

Les også: Nettopp installert iOS 7? Her er de beste nyhetene

1. Kodelås med bokstaver

iPhone kommer med en låsefunksjon som lar deg sikre telefonen med en firesifret kode. Mange mener imidlertid ikke denne gir god nok sikkerhet. Apple har deg derfor taste inn et lengre, mer avansert passord med bokstaver.

Slik gjør du det: Gå til Innstillinger > Generelt > Kodelås, og skru av Enkel kode. På skjermen som dukker opp, skriver du inn ditt nye passord. Neste gang du låser opp telefonen, får du opp et vanlig tastatur i stedet for det gamle talltastaturet.

Saken fortsetter under bildet

2. Se når meldingen ble sendt

Lurer du på til nøyaktig hvilket klokkeslett du mottok én spesiell tekstmelding? Ikke noe problem. I iOS 7 får du et tidsstempel på hver eneste melding.

Slik gjør du det: Bare ta tak i en av meldingsboblene og dra den til venstre.

Saken fortsetter under bildet

Les også: Sliter du med batteritiden på iPhone? Dette kan du gjøre!

3. Rist for å slette tekst

Skrevet en lang tekst som du vil pusse bort? Du trenger faktisk ikke å pusse bort alle bokstavene.

Slik gjør du det: Bare rist telefonen, så får du spørsmål om du vil angre inntastingen. Hvis du angrer på det igjen, bare rist telefonen en gang til, så får du spørsmål om du vil utføre skrivingen likevel.

Saken fortsetter under bildet

4. Detaljert visning av kalenderen

Er det vanskelig å få oversikt over hva som står på agendaen i den innebygde iPhone-kalenderen? Ikke fortvil.

Slik gjør du det: Vri heller telefonen horisontalt for å få opp en mer detaljert visning av avtalene dine. Også kjent som ukesvisning.

Saken fortsetter under bildet

5. Skru på Caps Lock

Lei av å trykke på Shift-knappen hver gang du skal skrive et ord i store bokstaver?

Slik gjør du det: Bare dobbelt-trykk på den i stedet. Fungerer det ikke, gå til Innstillinger > Generelt > Tastatur for å se om Caps Lock er aktivert.

Saken fortsetter under bildet

6. Bruk iPhone som vater

Lurer du på om bildet du skal henge opp er rett? Kompass-appen i iOS 7 kommer med vater-funksjonalitet.

Slik gjør du det: Når du åpner kompass-appen, kan du sveipe en side til venstre, og så får du opp et digital vater som viser deg som du eller det du skal måle er vannrett eller ei.

Saken fortsetter under bildet

7. Skru av "in-app-kjøp"

Redd for at barna tømmer kredittkortet ditt for smurfebær? Eller at du gjør det selv? Skru av såkalte "in-app purchases".

Slik gjør du det: Gå til Innstillinger > Generelt > Restriksjoner, aktiver restriksjoner og bla ned for å deaktivere Kjøp i program.

Saken fortsetter under bildet

8. Skriv tankestrek

iPhone-tastaturet byr på mer enn bare vanlig bindestrek. Du kan skrive en tankestrek om du heller vil det.

Slik gjør du det: Bare hold nede bindestrek-tasten på tastaturet for å få opp en meny med enda flere bindestrek-typer å velge mellom.

Saken fortsetter under bildet

9. Ta bilde med volumknappen

Blir bildene du tar med iPhone ofte uskarpe? Da bruker du antagelig skjermen som kamerautløser, men det kan du heldigvis slutte med.

Slik gjør du det: Bruk volumtastene som kamerautløser i stedet. Det lar deg holde telefonen stødigere.

Saken fortsetter under bildet

10. Eller bruk øreproppene

En annen måte å få skarpere bilder er å bruke hodetelefonene som en utløserknapp.

Slik gjør du det: På øreproppene som følger iPhone sitter det en fjernkontroll, og med proppene koblet i telefonen, kan du trykke på volum opp-knappen for å knipse et bilde.

11. Ta flere bilder samtidig

Redd for å gå glipp av et viktig fotoøyeblikk? Kameraet i iOS 7 kommer med en såkalt "burst mode", som lar deg ta flere bilder raskt etter hverandre.

Slik gjør du det: Det eneste du trenger å gjøre for å ta den i bruk er å holde utløser-knappen inne når du skal ta bildene.

Saken fortsetter under bildet

Har du noen snasne iPhone-triks du innbiller deg at ikke alle kan? Debatten under artikkelen er herved til din disposisjon. Les hele saken hos Buzzfeed.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus