Oppsigelsen skal ha en saklig grunn

OPPSAGT? Arbeidsmiljøloven krever at det ligger en saklig grunn bak oppsigelsen. Foto: Berit B. Njarga
OPPSAGT? Arbeidsmiljøloven krever at det ligger en saklig grunn bak oppsigelsen. Foto: Berit B. Njarga
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefen kan ikke si deg opp uten en ordentlig begrunnelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Om oppsigelse:
  • Dersom ikke annet er skriftlig avtalt, er gjensidig oppsigelsestid én måned.
  • Normalt løper oppsigelsestiden fra den første dagen i måneden etter at oppsigelsen har funnet sted. Dersom for eksempel arbeidsgiver/arbeidstaker mottar oppsigelsen 15. mars løper oppsigelsestiden fra 1. april.
  • Er arbeidstaker ansatt med prøvetid gjelder en gjensidig oppsigelsesfrist på 14 dager, med mindre noe annet er skriftlig avtalt eller fastsatt i tariffavtale. Oppsigelsestiden løper fra datoen oppsigelsen er mottatt av den andre parten.
  • Arbeidstaker som helt eller delvis er borte fra arbeidet på grunn av ulykke eller sykdom kan ikke av denne grunn sies opp de første 12 månedene etter at arbeidsuførheten inntrådte.
  • Arbeidstaker som er gravid kan ikke av den grunn sies opp. Oppsigelse som finner sted i denne perioden, skal anses å ha sin grunn i dette forhold dersom ikke noe annet gjøres overveiende sannsynlig.
  • Ved oppsigelse fra arbeidsgiver kan ikke arbeidsgiver legge ferien i oppsigelsestiden uten arbeidstakers samtykke. Unntaket er der hvor oppsigelsesfristen er på tre måneder eller lenger. Da kan ferie kreves avviklet i oppsigelsestiden innenfor rammene i ferieloven.

(Kilde: Arbeidstilsynet)

En oppsigelse skal gå riktig for seg, men slett ikke alle er sikre på at de har blitt oppsagt på lovlig vis.

I 2013 mottok Arbeidstilsynets svartjeneste totalt 90.000 henvendelser, hvorav rundt 9.000 gjaldt nettopp oppsigelser.

– Når det gjelder oppsigelser spør de blant annet om hva som ligger i begrepet saklige grunner for oppsigelse, forteller Birgit Espejord Jensen, leder for svartjenesten til DinSide.

Les også: Ikke alle sier opp på denne måten!

Skal være saklig

I Arbeidsmiljøloven står det nemlig at en arbeidstaker ikke kan sies opp uten at det er saklig begrunnet i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold.

Men hva betyr dette i praksis?

Relevante argumenter

Therese Ljosdahl, advokat i arbeidsrettsavdelingen i Steenstrup Stordrange, forteller at arbeidsgiver skal ha bygget oppsigelsen på riktig grunnlag.

Det skal være relevante argumenter som begrunner oppsigelsen og oppsigelsen skal være vurdert grundig nok, for at den skal kunne regnes som saklig begrunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Generelt vil ordrenekt, illojalitet ovenfor arbeidsgiver, nedbemanning grunnet økonomi og omorganisering være typiske eksempler på forhold som kan medføre saklig grunn for oppsigelse, ifølge Anders Ellefsen i Arbeidstilsynets svartjeneste.

Eksempler på saklige grunner

Therese Ljosdahl sier at grove overtredelser av arbeidsavtalen kan være et eksempel på saklige grunner som er begrunnet i arbeidstakers forhold.

– Det være seg for eksempel underslag fra kassen i en butikk eller mangelfulle arbeidsprestasjoner, sier Ljosdahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tonje Faanes, jurist hos Arbeidstilsynets svartjeneste, gir følgende eksempler som er avgjort i retten som saklige grunner for oppsigelse:

  • Industriarbeider sagt opp på grunn av helseplager: Verken tilrettelegging eller omplassering som kunne ivareta hensynet til arbeidstakers helse var mulig for bedriften.
  • Flykaptein sagt opp på grunn av smugling.
  • Sjåfør sagt opp på grunn av grovt pliktbrudd: Unnlot å følge pålagt instruks om bruk av kjetting på bil, og unnlatelsen hadde stort skadepotensiale.

Therese Ljosdahl. Foto: Advokatfirmaet Steensrup Stordrange DATherese Ljosdahl. Foto: Advokatfirmaet Steensrup Stordrange DA

Hva med nedbemanning?

Er det snakk om en oppsigelse i forbindelse med en nedbemmaningssituasjon, må det ifølge Ljosdahl foreligge et bedriftsøkonomisk behov som tilsier at oppsigelser er nødvendig, for at den skal regnes som saklig begrunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette kan typisk være tilfellet dersom bedriften har gått med negativt resultat over en lengre periode, eventuelt at man ser at det ikke lenger er behov for så mange ansatte som tidligere, sier Ljosdahl.

Les også: 20.000 kroner mer i lønn i 2014?

Ber om hjelp

Ifølge Ljosdahl opplever de ofte at arbeidstakere tar kontakt om oppsigelser. Ikke minst i forbindelse med oppsigelse som er begrunnet i sviktende arbeidsprestasjoner.

– Ofte vil den ansatte ikke være enig i dette, og de ber om hjelp for å vurdere om det grunnlaget som arbeidsgiver begrunner sin oppsigelse med, er tilstrekkelig, sier hun.

UBEGRUNNET OPPSIGELSE? Arbeidstilsynets svartjeneste kan hjelpe deg når du føler oppsigelsen ikke er skikkelig begrunnet. Men de kan ikke avgjøre om en oppsigelse har vært saklig begrunnet. Da må du til domstolene. Foto: Colourbox.comUBEGRUNNET OPPSIGELSE? Arbeidstilsynets svartjeneste kan hjelpe deg når du føler oppsigelsen ikke er skikkelig begrunnet. Men de kan ikke avgjøre om en oppsigelse har vært saklig begrunnet. Da må du til domstolene. Foto: Colourbox.com

Arbeidstilsynet kan nemlig ikke avgjøre om en oppsigelse har vært saklig begrunnet.

– Det ligger utenfor Arbeidstilsynet sitt myndighetsområde, men derimot til domstolene å avgjøre hva som kvalifiserer til saklig grunn for oppsigelse i det enkelte tilfellet, forteller Anders Ellefsen i Arbeidstilsynet.

Les mer jobbstoff på DinSide