– Underbevisstheten din avslører løgner

UBEVISST AVSLØRING: Sliter du med å skjønne om en person lyver eller forteller sannheten? Kanskje har underbevisstheten din allerede svaret. Foto: Colourbox.com
UBEVISST AVSLØRING: Sliter du med å skjønne om en person lyver eller forteller sannheten? Kanskje har underbevisstheten din allerede svaret. Foto: Colourbox.com

Underbevisstheten kan være en bedre løgndetektor enn bevisstheten, ifølge ny forskning.

Når det kommer til å avgjøre om det er sannheten man får presentert eller ikke, antyder ny forskning at man bør stole på magefølelsen heller enn å overlate vurderingen til den bevisste tankeprosessen.

Når vi bevisst forsøker å avsløre en løgner ser vi gjerne etter det vi tenker på som stereotypt kroppsspråk for en løgner, som flakkende blikk eller fikling med gjenstander.

Men denne typen oppførsel er kanskje ikke det eneste som avslører en løgner, og kanskje kommer denne vurderingen i veien og gjør oss til dårlige løgndetektorer på det bevisste plan, mener forskere ved University of California.

– Vi forsøkte å finne ut om underbevisstheten kunne avsløre en løgner selv når man ved hjelp av den bevisste tankeprosessen ikke klarte det, sier førsteforfatter av studien Leanne ten Brinke i en pressemelding.

Les også: Blikket kan avsløre løgnere

Som vill gjetning

Forskeren forklarer at de ønsket å undersøke dette fordi de syntes det var merkelig at tester viser at mennesker er så dårlige løgndetektorer.

Faktisk viser undersøkelser at folks bevisste vurderinger av andres sannferdighet bare er litt mer nøyaktige enn om man bare gjettet vilt på om andre løy eller fortalte sannheten, skriver forskerne i studien som er publisert i tidsskriftet Psychological Science.

Samtidig vet man at mennesker generelt sett er svært følsomme når det kommer til å vurdere mennesketyper og lese hvordan andre mennesker føler og tenker, skriver AFP Relaxnews.

Forskernes hypotese ble derfor at underbevisstheten kanskje presterte bedre enn bevisstheten på dette området.

For å teste dette fikk forskerne de 72 deltagerne til å se på video av et rollespill der mistenkte personer ble intervjuet om et lovbrudd. Noen av de mistenkte i videoen hadde stjålet en 100 dollar-seddel fra en bokhylle, mens andre ikke hadde det. Alle de mistenkte hadde fått beskjed om å fortelle intervjueren at de ikke hadde stjålet pengene.

Deltagerne i studien ble bedt om å vurdere hvilke av de mistenkte som løy og hvilke som fortalte sannheten. I denne delen av forsøket klarte de bare å avsløre løgnerne i 43 prosent av tilfellene, mens de klarte å bedømme hvem som fortalte sannhetene i 48 prosent av tilfellene.

Les også: Forskning viser hvor de ulike følelsene virker i kroppen

– Automatisk respons mer nøyaktig

Deretter brukte de en metode som er utviklet til å undersøke underbevisstheten vår, Implicit Assosiation Test (IAT), for å se nærmere på deltagernes automatiske respons på de ulike mistenkte.

Disse undersøkelsene viste at deltagerne oftere koblet ord som «uærlig», «slu» eller «løgnaktig» til de mistenkte som faktisk hadde løyet, og koblet ord som «ærlig» og «berettiget» til dem som fortalte sannheten.

De gjennomførte et eksperiment til som støttet funnene fra det første, noe som ifølge forskerne antyder at folk kan ha en intuitiv oppfatning av hvorvidt en person lyver eller ikke selv om de ikke bevisst klarer å avsløre løgnen.

Leanne ten Brinke mener resultatene antyder at det kan være nyttig å se på underbevisstheten som en faktor når man skal vurdere mellommenneskelig sensitivitet, i hvert fall når det kommer til å avsløre løgner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus