Oppskrift på ananas med kokosgranité

EKSOTISK SMAK: Ananas med lime og kokos ringer sommeren inn allerede i mars. (FOTO: Carl Martin Nordby)

Grillet, søt og syrlig ananas, sammen med iskald kokos og sterk chili – nærmere Karibia kommer du ikke på en norsk vårdag.

Ukens vinanbefaling: Smaken av frost

Uten kuldegrader, ingen eiswein.

Sursøt grillet ananas med koriander, basilikum, lime, chili og kokos trenger en frisk og syrlig dessertvin med tropiske aroma og høy konsentrasjon. Det er best hvis vinen har lav alkohol, fordi retten inneholder sterk chili.

Vintyper som passer godt til denne retten, er alkoholsvake, sprudlende viner à la Moscato d'Asti og søte viner laget av Riesling eller Chenin Blanc. Vinene kan godt være litt preget av edelråte, men bør ha en frisk aromatisk profil. Jeg har valgt en tysk eiswein denne uken. Konsentrasjonen i eiswein oppnås ved at man presser druene når temperaturen er så lav at saften fortsatt er frossen. Det er altså viktig at klimaet er kaldt nok i løpet av november, desember eller januar til at druene fryser skikkelig. Det er i dag Canada, Tyskland og Østerrike som er de førende produsentene av denne typen vin. For å lage «ekte» eiswein skal man bruke druer som er frosset mens de fremdeles henger på vinplanten. Det går selvfølgelig an å oppnå lignende resultat ved å plukke drueklaser og putte dem i fryseren, men dette er ikke lov om en ønsker å markedsføre vinen som eiswein.

Ukens anbefaling er hentet fra det rikholdige utvalget hos kvalitetsvinsprodusenten Markus Molitor, som holder til i den tyske vinregionen Mosel. Her fremstiller Molitor klassiske viner fra druen Riesling, plantet i 15 av regionens aller beste vinmarker.

Wehlener Klosterberg Riesling Eiswein 2007 (varenr. 180802, kr 325, bestillingsutvalg) har lav alkohol, meget høy syre som balanseres av sjenerøse 153 gram restsødme per liter, og en frisk aroma av tropisk frukt som speiler rettens deilige duft. Her får vi perfekt harmoni mellom desserten og vinen!

Vær oppmerksom på at viner av denne typen produseres i meget små kvanta, så det er ikke mange flaskene tilgjengelig. Men skulle ditt lokale pol være utsolgt, så fortvil ikke. Det er i dag 18 ulike isviner tilgjengelig via Vinmonopolet, så det er fullt mulig å finne flere gode matcher til ukens rett. Husk bare på at viner av denne typen skal være litt kostbare! Hvis du støter på en vin i dette segmentet som er billig, er det best å være litt skeptisk.

Vinen er anbefalt av Knut-Espen Misje som underviser vinkelnere ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere kokebøker.

Christofer Columbus var litt av en fyr. Ikke bare var han den nest første europeeren til å oppdage Amerika, han var visstnok også den aller første europeer som i 1493 oppdaget den kongleaktige frukten ananas på den karibiske øya Guadeloupe.

Siden den gang har ananasen blitt brukt som livsviktig «skipsmat» i både rå og kandisert (sukret og tørket) tilstand. Den har vært en eksotisk gave til konger og adel, og et tegn på gjestfrihet i overklassen i hele Europa. I Norge er den vel mest kjent som 1) en gul ring med hull i midten, badende i en lake i en liten boks, 2) frukt på tvilsomme hybridpizzaer og 3) pynt på koldtbordfat på 70-, 80- og 90-tallet.

Det er på tide å oppjustere og utvide bruksområdene for denne glimrende frukten – gjerne akkurat nå, mens vi på den nordlige halvkule lengter etter varmere dager. Setter du tennene i en grillet, søt, syrlig og moden ananas – med iskald kokos og litt sterk chili til – kommer sommerfølelsen umiddelbart. I noen sekunder kan du innbille deg at du ligger i en hengekøye på en karibisk øy.

Arbeidet med denne desserten begynner i butikken. Kjøp en stor ananas som ikke er knallhard og grønn. Om en ananas er moden eller ikke, finner du ut ved å «lugge» den litt i midten av palmen. Hvis bladene løsner, er ananasen moden. Finner du bare umodne ananaser, kan du likevel kjøpe med deg en – og la den ligge på benken og modne noen dager eller en ukes tid.

Å skrelle en ananas er lettest med en sagekniv. Kapp av palmen og bunnen, slik at ananasen ligger rolig på fjøla. Stokken/stilken inni har en tøff og seig konsistens – ikke uspiselig, men ikke så mør og fin som resten – og bør derfor skjæres ut. Jeg kaster den ikke, men gnager den i meg med stort velbehag mens jeg holder på med resten. (Ifølge en gammel oppskrift er det vist svært heldig, spesielt for menn, å spise så mange av disse stokkene som mulig ...)

Det aller første man bør gjøre den dagen desserten skal lages, er å blande sammen kokosgraniteen, ha den i en form og sette den i fryseren. Granité er en snarvei til is for dem som tilfeldigvis ikke har en ismaskin i utstyrsparken. Når den er frossen, skal den bare skrapes opp av formen og legges opp så rustikt du vil. Til lun, grillet ananas fungerer smakene fra iskald kokos, lime, chili og basilikum utrolig godt. Takk skal du ha, Cristopher!

Les også: Slik lager du Piña Colada

Ananas med kokosgranité

Ingredienser (4 personer)

1 ananas

100 g gyllent rørsukker/demerarasukker

0,5 dl vann

1 lime

½ rød chili

Kokosgranité:

1 boks kokosmelk

50 g sukker

0,5 dl vann

1 ss limesaft

Til topping:

10 blader basilikum og/eller koriander

Les også: Oppskrift på nydelige smoothies

Framgangsmåte

Grillet ananas: Kapp av og kast topp og bunn på ananasen. Skjær deretter av skallet mens frukten står på fjølen. Skjær slik at du får med en liten centimeter av kjøttet også. På den måten slipper du å pirke ut tusen små svarte prikker etterpå. I og med at jeg ikke vet helt hvor ananasen her vært på sin vei til min fjøl, pleier jeg å skylle ananasen og fjøla før jeg fortsetter prosessen. Del ananasen i to ovenifra, deretter i fire. Skjær nå av den tynneste delen av de fire ananasbåtene med en kniv. Dette er den seige og trevlete stokken. Gjør hva du vil med den, men ikke server den. Skjær deretter hver båt opp i tre eller fire skiver.

Sett på grillpanna eller fyr opp grillen. La den bli veldig varm og legg på ananasskivene. La dem ligge til sukkeret som finnes naturlig i frukten, har begynt å karamellisere seg og gitt et fint, tydelig grillmønster. Her dannes det en superb smak.

Snu skivene og gi dem litt varme nedenifra noen sekunder før du dem av. Hell laken over og gjør klar til servering.

Lake: Kok opp sukker og vann med skiver av lime og chili. Trekk til side og hell over ananasen.

Kokosgranité: Varm opp vann og sukker med limesaft til sukkeret er gått i oppløsning. Rør inn kokosmelken og hell væsken i en form eller bolle som settes i fryseren. Der skal den stå til den er ganske frossen. Ikke la graniteen bli helt gjennomhard, for dette skal skrapes opp med en stiv gaffel slik at det blir en samling av isete flak.

Basilikum og/eller korianderblader drysses over til slutt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Oslo-byrådet legger frem sin politiske plattform10:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Russisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu
Siste nytt
11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeOslo-byrådet legger frem sin politiske plattform10:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeRussisk isbryter vest av Ålesund meldte mayday08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus