Bruke sirkelsag:Slik unngår du tabbene med sirkelsagen

EKSPERT PÅ SAG: Kenneth Lesteberg er tømrer og vår verktøyekspert. Foto: Øivind Lie
EKSPERT PÅ SAG: Kenneth Lesteberg er tømrer og vår verktøyekspert. Foto: Øivind Lie
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du aldri byttet blad på sirkelsagen? Da bør du lese videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fullt mulig å skjære rett, enten du bruker håndsag eller en kapp- og gjærsag . Men skal du ha lange, rette snitt, er en sirkelsag helt suveren. Det viktige er at du bruker den riktig. Bruker du den feil kan det fort ligne mer på sabotasje en snekring. Her ser du hvilken oppladbar sirkelsag som er best i test.

Kenneth Lesterberg er tømrer og vår verktøyekspert. Her får du hans tips til hvordan du skal unngå de største tabbene med sirkelsagen.

Les også: Følg med under oppussing

Tabbe nummer 1: Du har kjøpt for liten sag

Sirkelsager kommer i ulike størrelser og prisklasser. Fra de minste som egentlig bare egner seg til å dele plater, til gigantiske som kapper skikkelig grove dimensjoner. Det handler både om skjæredybde og styrke på motoren. Veldig irriterende å oppdage at sagen ikke klarer å sage dypt nok.

Tips: Minimum skjæredybde bør være 50 mm på en sag som du skal bruke til mer enn å dele plater. Husk at det kreves større skjæredybde om du skal kappe i vinkel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dypt nok: Sjekk sagedybden på sagen. Minimum er 50 millimeter.=DYPT NOK: Sjekk sagedybden på sagen. Minimum er 50 millimeter. Foto: Øivind Lie

Tabbe nummer 2: Feil blad

Deler du en finerplate med et blad som har få tenner blir du helt sikkert skuffet over resultatet. Da får du et grovt snitt og mye oppflising. Kløyver du en litt fuktig, impregnert to to-åtte med et fintannet blad vil det gå tregt og mest sannsynlig begynner det å ryke fordi bladet går varmt.

Bladet er selve verktøyet på sirkelsagen og de kommer med ulikt antall tenner og ulik sliping på tennene, tilpasset de ulike oppgavene. Skal du skjære i vedens retning skal det være få tenner, og på tvers skal du ha mange. I tillegg gir et blad med få tenner grove snitt med høy hastighet. Et blad med mange tenner gir pene snitt, men hastigheten på selve skjæringen går ned. Husk også at et fintannet blad kan gi overoppheting om motstanden blir for stor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tennene på de ulike bladene har også ulik form og sliping. Noe som også er tilpasset den jobben bladet skal gjøre.

Les også: Tips til oppussing

Tips: Du kan kjøpe blader som er langt mer effektive en de som ofte blir levert med sagen. Det betyr at en billig sag kan bli helt brukbar om du oppgraderer med et bra blad. På mange jobber kan du gå ned på tykkelsen på bladet, det gir mer effektiv kapping, bare sjekk at de passer til sagen.

Er du redd for oppflising kan du legge malertape der du skal skjære.

Sløve blader en ren sabotasje, kjøp kvalitetsblader og lever dem til sliping når de blir sløve. Da blir de som nye.

Tabbe nummer 3: Skjeve snitt

Skal du ha helt rette snitt må sagen ha anlegg. Bruker du anlegget som følger med sagen er sagebredden begrenset av lengden på anlegget. Skal du opp i større bredder, for eksempel dele en plate i to, er styreskinne eller en annen type anlegg en god ide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tips: Du kan lage din egen styreskinne. Sjekk her hvordan du gjør det.

Les også: Oppussing av bad på budsjett

Rette snitt: Med en styreskinne får du helt rette snitt.=RETTE SNITT: Med en styreskinne får du helt rette snitt. Foto: Øivind Lie

Tabbe nummer 4: Feil sagedybde

Går sagen tregt, med mye oppflising, kan det skyldes feil sagedybde.

Tips: Bruk dybdejusteringen flittig. Sagen skal stilles slik at bladet så vidt går igjennom det du skal skjære. Da får du flere tenner i arbeid, og det blir mindre oppflising.

Skjæredybde: Bladet skal stilles akurat så dypt at det går igjennom det du skal skjære.=SKJÆREDYBDE: Bladet skal stilles akurat så dypt at det går igjennom det du skal skjære. Foto: Øivind Lie

Les også:

Test av kløyveøkser

Slik velger du riktig spiker

Stor test av hammere

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.