Hellstrøms ferdigmat

Smaken er viktigst

GODE PÅ SMAK: Hellstrøms ferdigretter fra Fleury-Michon. © Foto: Arnie Stalheim
GODE PÅ SMAK: Hellstrøms ferdigretter fra Fleury-Michon. © Foto: Arnie Stalheim

Eyvind Hellstrøm kom litt skeivt ut da han begynte å påstå at ferdigmaten hans ikke inneholder tilsetningsstoffer.

Da Eyvind Hellstrøm lanserte sine første ferdigmatretter, strømmet det på med gode kritikker. Men plutselig dreide medieomtalen i en helt annen retning. Hellstrøm påstod nemlig at produktene hans ikke inneholdt noen som helst form for tilsetningsstoffer...og det gjorde de faktisk.

Da fikk både myndigheter, konkurrenter og andre vann på mølla, og alt dreide seg om noe som egentlig ikke betyr så mye.

De tilsetningsstoffene det dreier seg om, er nemlig ikke farlige og de forekommer i veldig små mengder. Hadde bare Hellstrøm nøyd seg med å fokusere på smak og ikke kommet med påstander han ikke hadde dekning for, så hadde dette kommet bedre ut.

Se vår test av 14 ferdige kyllingmiddager

Hvordan smaker det?

Ferdigmat kan være så mye, fra det helt ufyselige til ting som smaker riktig så bra. Posesupper og -sauser er en vederstyggelighet, mens enkelte av ferdigmiddagene til Fjordland er virkelig gode.

Hellstrøm har i første omgang lansert tre ferdigretter, produsert hos den franske produsenten Feury-Michon, i en serie jeg har forstått etterhvert skal bestå av omkring et dusin retter. Rettene distribueres i de større, mer velassorterte butikkene til ICA og Coop. De tre rettene er:

- Fransk fiskegrateng med klippfisk

- Cocotte med lam og gratinerte grønnsaker

- Ovnsbakt svinenakke i Armagnac-saus, aprikos og svisker

Det er naturlig å sammenligne dem med noenlunde samme type ferdigretter fra for eksempel Fjordland eller Findus.

Vidunderlig svinenakke

Både fiskegratengen og lammeretten kommer i såkalt cocotte, altså en liten keramikkskål av den typen du vanligvis får servert crème brûlée i. Du kan enten varme dem i mikroen eller i vanlig stekeovn. Og smaken, da? Jo, dette smaker riktig så godt, men bare litt bedre enn tilsvarende fra Fjordland eller Findus.

Med svinenakken stiller det anderledes. Her kommer henholdsvis kjøtt/saus og potetpuré i to plastposer, som man enten varmer i vannbad eller stikker noen hull i og varmer i mikroen. Her er kjøttet veldig mørt og det svømmer i en aldeles vidunderlig saus. Dette er vel omtrent så bra ferdigmat kan bli. Når jeg har kikket etter Hellstrøms ferdigretter i diverse ICA-butikker i Oslo sentrum, er det alltid svinenakken de går tom for først. Den har tydeligvis slått an, og altså ikke uten grunn.

Blir du mett?

Et annet spørsmål er hvorvidt man blir mett av dette. Nå er kanskje jeg litt mer storspist enn andre, så jeg skulle ønske disse prosjonene var 20-30 prosent større. For mange vil nok porsjonsstørrelsen være akkurat passe.

De som er opptatt av helse og sunnhet vil nok anføre at det er for lite grønnsaker i disse rettene. Hellstrøm anbefaler riktignok at man kan servere en salt ved siden av, men det blir ekstraarbeid, og mange vil nok spise disse rettene som de er. Da hadde det vært bedre om rettene inneholdt litt hakket løk og noen små terninger med gulrot og sellerirot. Da hadde man fått alt i én og samme pakke.

Er de verdt prisen?

De tre rettene koster alle 80 kroner, og er altså endel dyrere enn tilsvarende retter fra Fjordland. For fiskegratengen og lammerettens del står det og vipper hvorvidt de er verdt den ekstra prisen, mens svinenakken forsvarer prisen med god margin. Hvis du skal prøve bare én av disse rettene, så sørg for at det blir svinenakken.

Du skal også huske på at det er ting det går fryktelig fort å sveive sammen selv på kjøkkentet også. Se våre tips til raske middager.

Les også: Slik blir ferdigmaten sunnere

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus