Interaktiv grafikk:

De mest populære navnene fra 1995-2014 for hvert fylke

De mest populære navnene fra 1995-2014 for hvert fylke
De mest populære navnene fra 1995-2014 for hvert fylke

Sjekk hvor ditt navn er mest brukt.

Grafikken er nå oppdatert med de siste toppnavnene for 2014!

Emma hadde vært et veldig populært navn i Sverige lenge. Det var et motenavn i hele Europa, i Danmark og Finland lå det allerede på topplistene.

Bare ikke i Norge. I alle fall fram til 2002.

En liten del av forklaringen kan være at siden ingen i Bærum ville bruke det navnet på grunn av en lokal spesialskole, så tok det lenger tid før demningen brast. Bærum og Oslo har vært trendsettere for mange av de store navnetrendene.

I tv-serien «Friends» kom det en liten baby med navnet «Emma». Det var dråpen som fikk deminingen til å briste i Norge ifølge SSB-forsker Jørgen Ouren. Foto: NBC.I tv-serien «Friends» kom det en liten baby med navnet «Emma». Det var dråpen som fikk deminingen til å briste i Norge ifølge SSB-forsker Jørgen Ouren. Foto: NBC.

Men så skjedde det. Rollefiguren til Jennifer Aniston, Rachel Green, i tv-serien «Friends» som hadde vært populær siden midten av 90-tallet, får en datter og gir henne navnet «Emma».

Emma-eksplosjon

– Det var som om en dam brast. Det var helt voldsomt! Bare i løpet av tre måneder på våren 2002 gikk bruken av Emma fra 1,6 til 3,2 prosent, forteller en engasjert rådgiver ved SSB, Jørgen Ouren, til ABC Nyheter.

Han har rotet i gamle papirer på et helt nyinnflytta kontor og gitt oss datagrunnlaget som gjør at dere kan se den fylkesvise utviklingen av toppnavnene i Norge.

For å se eksplosjonen av Emma’er. Så gjør du slik:

1. Rull deg opp til toppen av sida

2. Velg Jente

3. Dra årsvelgeren til 2002

4. Klikk deg fram 2003, 2004 og 2005 og se hvordan Emma tar over hele landet.

(I 2008 er det Linnea som slår tilbake Emma’ene, men det er bare midlertidig.)

5. Du kan zoome inn ved å klikke på + og – øverst til venstre i kartene, velg år og navn og klikk på kartet eller boblene for å se de siste årenes utvikling for akkurat det navnet.

6. Du kan dele grafikken og da vil dine valg være det folk ser når de klikker seg inn.

Har du et populært navn? Se hvor det er mest brukt lenger nede i saken.

Flest på 30 år og så økte det

I 2003 nådde Emma den høyeste populariteten et jentenavn hadde hatt i Norge på 30 år . Og så økte det.

Men legg også merke til at det i Bærum bare var toppnavn i 2004.

Også i boken «Hva er et navn?» av navneforsker Ivar Utne skriver han om Emma-motstanden i Bærum. I boken siterer han bærumskvinnen Birgit:

– For oss som er oppvokst her forbinder vi det med spesialskolen Emma Hjorth.

Ruller du deg ned og titter på den interaktive grafikken under kan du også se at Emma har holdt seg også etter 2004. Det er først de små som nå vokser opp med tre Emma’er i hver klasse som kommer til å kutte ned på Emma-bruken.

Denne lille karen kunne vel hett Jan? Foto: Colourbox.Denne lille karen kunne vel hett Jan? Foto: Colourbox.

– Når svært mange har et navn blir det utslitt og forsvinner gjerne litt ut av bruk en stund. Noen kommer tilbake og noen gjør ikke det. Emma var i bruk i Norge på slutten av 1800-tallet også. Det var først når det kom en ny generasjon som ikke kjente noen gamle tanter som het Emma, at navnet ble populært igjen, sier Ouren.

Noen navn dominerte i tiår om gangen

Slik var det ikke om man ser det hele i et lenger perspektiv. I tidligere år så lå de samme navnene på toppen av listene i tiår.

– Anna og Anne og Jan dominerte navnestatistikkene. Da hadde Anne seks prosent på landsbasis. Nå trengs det ikke mer enn to prosent for å nå toppen av listene, forteller Ouren.

– Ja, Anne, Anna og Jan var virkelig suverene. Jo lenger tilbake i tid man går, jo tydeligere ser du denne tendensen. Nå er det ingen massemønstring rundt navnene lenger, sier Utne.

Ouren påpeker at en større innvandrerbefolkning gir et større mangfold av navn, særlig i de store byene og i Oslo.

Du kan se Mohammad ta eierskap over Oslo-toppen:

1. Rull deg opp til toppen av sida

2. Velg Gutt

3. Dra årsvelgeren til 2007

4. Zoom deg inn på Oslo ved å klikke på + øverst i venstre hjørne. (Du drar deg rundt i kartene ved å klikke og holde inne og så dra kartet dit du vil.)

5. Klikk deg framover og se Mohammad holde stand.

Dermed ser det ut til at det er færre som velger navn som ligger på topplista. Kanskje man er mer kreative?

Distriktene starter sine egne trender

Men det er også lokale variasjoner. Ivar Utne har kikket på oversiktene og trekker fram Tomine.

Du kan selv finne navnet i grafikken lenger nede i saken:

1. Bare skriv inn navnet du vil sjekke eller velg fra nedtrekkslisten (de ligger alfabetisk).

2. Da får du opp utbredelsen i kartet under.

Les også: Barnets navn avslører foreldrenes alder

Dette sier barnet navn om deg

I oversikten under kan du også se den store forskjellen på utbredelsen av Aleksander med k og Alexander med x. Alexander er mest populær, særlig på Østlandet, men i Nordland ser det nesten ut som de foretrekker Aleksander.

– Ulrik er også et eksempel på et navn som er populært i Bergens-området, men ikke i resten av landet. Og selv om de fleste navnene som blir veldig populære begynner i Oslo og Bærum, så ser jeg flere eksempler her på navn som har startet utenfor og som nå er på vei oppover, sier Utne.

Og han nevner Theo, som er stigende og ser ut til å ha startet i nord og Ola som også er stigende og har startet i innlandet. (Sjekk selv under.)

Men Utne tror ikke de gamle norske navnene, som Ola, vil dominere i tiden framover.

Navnet er ikke så norsk som du tror

Den store internasjonale og nasjonale trenden de senere årene har vært å hente fram igjen gamle navn fra Bibelen, Romerriket og antikkens Hellas. Selv om trenden også har ført til at man har hentet fram noen gode, gamle, norske navn, så er tendensen heller motsatt: nemlig at de gamle internasjonale navnene fortrenger de gamle norske.

– Mange av de internasjonale motenavnene har også vært i bruk i Norge før, så vi oppfatter dem som norske, selv om røttene deres er helt andre steder, forklarer Utne.

Han nevner toppnavnene Alexander, Sofie og Sofia, Karoline og Julie som eksempler på romerske navn som vi oppfatter som norske. Mens de norske navnene Gerd, Liv og Tormod har gått ut av bruk. Og de norske navna som har kanskje fått drahjelp av trenden er eksempelvis Trym og Idun.

Men i tillegg til at det hipt å velge historiske navn så er klangen i navnet svært viktig.

– Toppnavna er korte, har gjerne a til slutt, har mye vokaler og de klangfulle konsonantene L, M og N, spår Utne.

Høres det kjent ut? Det er bare å ta en titt på oversiktene og du vil se det.

Les også: Dette blir trendnavnene i 2014: Ella, Maja, Jakob og Liam blir nykommerne. Se hele listen til Utne.

Men vi nøyer oss ikke med det: Disse navnene blir hotte i 2020.

Men Jørgen Ouren vil ikke spå, for det har han dårlig erfaring med.

– Fordi det er færre som vil ha toppnavn, så faller navna med en gang jeg spår at de kommer, sier han.

Vær som alle andre ved å være unik

Og hvis du er helt trendy og derfor ikke ønsker deg et motenavn, hva gjør du da?

Ouren råder deg til å sjekke flere kilder.

– Finn de gamle navnebøkene, se på slekta og så lager du en liste med 100 navn. Da kan du sjekke statistikken for de navnene. Hvis grafen er stigende bør du passe på, erfaringsmessig kan den stige i 40 år og da sitter du plutselig der med et toppnavn likevel, sier han.

Utne mener det er trygt å velge de norske navnene og de som har lange tradisjoner som holder seg stabile.

– Marie og Lars er veldig stabile. Det er mange som heter det, men de når aldri navnetoppen og dermed går de heller aldri helt ut av bruk, nevner Utne.

– Ola og Ole og Kristian og Solveig og Ragnhild er også eksempler på slike navn.

Marie, Lars, Ola, Ole og Kristian ligger inne på våre topplister, så dem kan du sjekke.

Les også: Disse navnene kan du ha i 100 år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita og Loco06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 Siktet 32-åring etter ambulansekapring kan avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 Stiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design05:01 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre
Siste nytt
07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33NorgeRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28NorgeNye eiere overtar Vita og Loco06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeSiktet 32-åring etter ambulansekapring kan avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeStiftelse med milliardær på laget skal spre informasjon om intelligent design05:01SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35NorgeRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Norge30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24NorgeMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus