Fire tegn på hjerneslag

HJERNESLAG: Hjerneslag rammer i alle aldrer, selv om eldre er overrepresentert. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.
HJERNESLAG: Hjerneslag rammer i alle aldrer, selv om eldre er overrepresentert. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.

Det dør to millioner hjerneceller hvert minutt under et hjerneslag.

Hvert år rammes rundt 15.000 mennesker av hjerneslag i Norge.

Lær deg fire enkle grep for å sjekke tegn på sykdommen. Da kan du redde liv og begrense skadene når slaget først har slått til.

Noen hjerneslag oppstår som resultat av blødning i en arterie i hjernen, men den vanligste årsaken til slag er at en eller flere arterier i hjernen er blitt blokkert av en blodpropp.

Hjerneslag den største årsaken til uførhet blant nordmenn, nummer to-årsak til innleggelse i sykehjem og vår tredje største dødsårsak.

Hjerneslag rammer i alle aldrer, selv om eldre er overrepresentert. Jo eldre man blir, jo mer utsatt er man for å bli rammet av hjerneslag. Ragnhild Bye Lütken (36) fikk et massivt hjerneslag som 30-åring, og kom seg på sykehus altfor sent.

Les også: – Eldre gravide er mer utsatt for hjerneslag

Ingen tid å miste

- Rask identifikasjon av hjerneslag er viktig fordi rask behandling kan bidra til å redusere den hjerneskaden som oppstår ved hjerneslag. Det dør om lag to millioner hjerneceller hvert minutt de første timene etter at et hjerneslag debuterer, sier Bent Indredavik som er overlege ved St Olavs hospital og professor i hjerneslagsykdommer ved NTNU til Klikk Helse.

Han sier at det er ingen tid å miste - et slag gjør at det oppstår en stopp i blodsirkulasjonen til et område av hjernen.

- Det er uhyre viktig å kjenne igjen tegnene på hjerneslag. Har en person først fått slag, er det helt vesentlig at han eller hun kommer seg raskt til lege og får behandling, sier Roger Amundsen, lederen i Landsforening For Slagrammede (LFS) til Klikk.no.

Ubehandlet hjerteflimmer vil øke risikoen for hjerneslag og hjertesvikt.

Les også: – Hjerneslag og andre hjernesykdommer kan forebygges

Har hatt tre hjerneslag selv

Amundsen vet hva han snakker om.

- Jeg har hatt slag tre ganger selv og har fått riktig hjelp og rehabilitering. Derfor kan jeg bruke tiden min til å arbeide for å spre riktig opplysning om sykdommen, sier han.

Han beskriver at han på det verste verken kunne gå eller prate. Takket være rask sykehusbehandling og riktig rehabilitering, er han nå i stand til å drive informasjonsarbeid om sykdommen.

Sirkulasjonsforstyrrelse

Et hjerneslag er en sirkulasjonsforstyrrelse i hjernen som oppstår helt brått, beskriver Landsforeningen for slagrammede på sin hjemmeside.

Mens 85 prosent av slagene er et infarkt etter at en pulsåre er gått tett, skyldes 15 prosent av slagene en hjerneblødning etter at en blodåre i hjernen har sprukket.

Det medisinske navnet på hjerneslag er apopleksi.

Saken fortsetter under bildetF-A-S-T: Det er uhyre viktig å kjenne igjen tegnene på hjerneslag. Har en person først fått slag, er det helt vesentlig at han eller hun kommer seg raskt til lege og får behandling. Lær deg hva F-A-S-T står for. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock F-A-S-T: Det er uhyre viktig å kjenne igjen tegnene på hjerneslag. Har en person først fått slag, er det helt vesentlig at han eller hun kommer seg raskt til lege og får behandling. Lær deg hva F-A-S-T står for. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

FAST: Fjes, arm, språk og tale

Både Norge og flere andre land har i flere år hatt FAST-regelen som rettesnor for raskt å påvise hjerneslag.

Overlege Indredavik sier at dette er fire spesifikke symptomer som inntrer, som regel i løpet av sekunder.

- At disse symptomene plutselig debuterer er ganske spesifikt for et akutt slag, sier han.

Amundsen i Landsforeningen mener alle bør lærer seg FAST-regelen og minner om at FAST betyr RASKT.

- En slagrammet er alltid en pasient som trenger øyeblikkelig hjelp, sier han.

- Er noen av disse tegnene er til stede, så gir det et godt signal om at et slag har rammet og at personen må til sykehus straks, sier han.

- Ring 113, fortsetter han.

Fjes

F = Fjes er første trinn i FAST-regelen.

- Ansiktslammelse er tegn på slag. Be den som virker syk om å smile eller le. Et symptom på slag er et skjevt smil, sier Amundsen.

Også Indredavik bekrefter at skjevhet i ansiktet er et klart tegn på slag. Et hjerneslag kan også gi synsproblemer, den slagrammede kan plutselig tape synet på det ene øyet eller halve synsfeltet.

Arm

A= Arm er neste trinn.

- Lammelse i arm er også et enkelt tegn på hjerneslag. Be personen du mistenker har fått slag, om å løfte begge hendene, sier LFS-lederen. En person som er rammet av slag kan som regel ikke løfte armen, derfor er dette en god indikator på at vedkommende har fått et hjerneslag.

Indredavik viser til at lammelsen også kan forplante seg nedover i beinet. Lammelsen opptrer som regel i den ene halvdelen av kroppen og oppleves som nedsatt kraft i den ene armen og eventuelt også nedover i beinet.

- Et hjerneslag kan derfor også gi balanseproblemer, det kan plutselig bli vanskelig å gå, sier Indredavik som viser til at dette også kan oppleves som tap av hudfølelse i den ene delen av kroppen.

Språk

S = Språk er tredje trinn i FAST-regelen. Et tegn på hjerneslag er språkforstyrrelse.

-Da jeg fikk mitt første slag, trosset jeg hodesmerter og dro til et kundemøte. Men da jeg kom fram, greide jeg ikke å svare på hva jeg skulle der. Det å ”ikke finne ord” er et klart tegn på hjerneslag, sier Roger Amundsen.

Tale

T = Tale er siste trinn i FAST-regelen. Taleforstyrrelse er også et klart tegn på hjerneslag.

-Spør for eksempel den som virker dårlig, om hva han eller hun gjorde i helgen? Er svaret veldig utydelig og rørete, og du vet at dette er en person som pleier å snakke klart, gir svaret seg av seg selv, sier Amundsen.

Saken fortsetter under bildetUFØRHET: Hjerneslag den største årsaken til uførhet blant nordmenn og vår tredje største dødsårsak. Jo eldre man blir, jo mer utsatt er man for å bli rammet av hjerneslag. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox UFØRHET: Hjerneslag den største årsaken til uførhet blant nordmenn og vår tredje største dødsårsak. Jo eldre man blir, jo mer utsatt er man for å bli rammet av hjerneslag. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

T for Tid

Ettersom det er så uhyre viktig å komme raskt til behandling når et slag har rammet, vil den siste bokstaven T i FAST-regelen trolig gå over til å symbolisere T for tid i stedet for T for tale, sier overlege Indredavik.

- Dette kommer trolig til å skje nå i 2014, blant annet etter utprøving i andre land og etter møter med ulike fagfolk og Helsedirektoratet, sier han.

I så fall vil T da stå med oppfordringen om øyeblikkelig å ringe 113 ved FAST-symptomer.

Det haster

Også Roger Amundsen og LSF bruker mye tid på å informere om hvor viktig det er å ringe 113 dersom en du er sammen med mister evnen til å snakke, ikke greier å løfte armene, begynner å snakke urent og har synlige lammelser i ansiktet.

- Jeg kjenner til flere eksempler på slagrammede som har fått riktig hjelp i tide takket være at de har hatt folk rundt seg med kunnskap om hjerneslag, sier han.

Som leder i LSF kjenner han også dessverre til tilfeller der det har gått svært galt.

Slagrammede risikerer å bli sittende der, uten evnen til å snakke eller gjøre noe som helst, uten riktig og rask behandling og rehabilitering, sier han.

Imidlertid er det store muligheter til å få et godt liv ved rask og riktig behandling og rehabilitering i slagenheter, viser overlege Bent Indredavik til.

Les også:

Slik finner du din biologiske alder

Slik tester du helsen din

Forum: -Skal jeg bare vente på at mannen min får hjerneslag?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus