Slik fikser du luftbobler under tapetet

SKJØNNHETSFEIL? Små luftbobler kan ødelegge linjene i mønsteret i tapetet. Fiks det selv. (Foto: FARGERIKE)
SKJØNNHETSFEIL? Små luftbobler kan ødelegge linjene i mønsteret i tapetet. Fiks det selv. (Foto: FARGERIKE)

Fjern irritasjonsmomentet på én - to - tre.

Det spiller ingen rolle om det er du, håndverkeren eller boligens forrige eier som var uheldig. Luftbobler i tapetet er irriterende å se på, og ødelegger helhetsinntrykket.

Heldigvis er det en liten skjønnhetsfeil du enkelt kan fikse selv, langt mindre komplisert enn om du har vært uheldig under innkjøp og fått tapetruller som ikke var så like som du trodde.

Viktig når du kjøper tapet: Husk å sjekke batchnummeret

Ifølge Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi.no) skyldes bobler i tapetet stort sett at du har brukt for lite lim, så trikset er å få etterlimt tapetet etter at det er oppe på veggen.

Til det trenger du en engangssprøyte - eller tapetkniv og pensel.

Med sprøyte

Sprøyteløsningen er enkel og effektiv: Fyll en sprøyte med flytende lim, og sprøyt det forsiktig inn i luftboblen. Deretter stryker du tapetet forsiktig på plass.

Når du stryker ut tapetet vil overflødig lim kunne tyte ut, så du bør ha en fuktig svamp tilgjengelig for å tørke bort restene.

Du får kjøpt engangssprøyter på apoteket (disse er også fine å ha på kjøkkenet til marinering eller om du ønsker å lage "kaviar" inspirert av molekylærgastronomien) eller i fargehandel.

Vær nøye med å tørke bort limrester som tyter ut av hullet med en fuktig klut eller svamp. Limrestene blir gjerne mer synlig når det har tørket.

Med tapetkniv og pensel

Bruk en tapetkniv og skjær et snitt eller et lite kryss i tapetet der det buler ut. Sørg for at knivbladet er ordentlig skarpt, slik at snittflaten blir så ren som mulig.

Trekk flikene forsiktig til side, og bruk en liten pensel for å påføre lim på veggen. Etterpå stryker du tapetet forsiktig på plass.

Her også er det smart å ha en fuktig svamp eller klut klar for å tørke bort limrester som tyter ut.

Tips: Velger du å skjære opp tapetet, kan det lønne seg å skjære en liten bue eller bølge, det stikker seg ikke like mye ut som en rett strek.

Vil du ikke lime? Med ferdigtapetserte plater kan du skru tapetet opp på veggen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus