Seks Michelin-stjerner til Norge

To nye norske restauranter ble onsdag tildelt sin første Michelin-stjerne. Ylajali og nykommeren Fauna kan nå slutte seg til det celebre selskapet. – En stor anerkjennelse, sier kjøkkensjefen på Ylajali.

Fakta om Michelin-guiden:

* Michelin-guidens stjernedryss for 2014 ble presentert onsdag.

* Restauranten Maaemo beholder de to stjernene som Oslo-spisestedet fikk i fjor og året før.

* Statholdergaarden beholder sin ene stjerne for tredje år på rad.

* Bagatelle beholder også sin ene stjerne for tredje år på rad.

* To nye Oslo-restauranter er for første gang belønnet med stjerner. Det er Ylajali og Fauna, som får én stjerne hver.

* Status for 2014 er dermed seks Michelin-stjerner til fem norske restauranter. Det er to stjerner og to restauranter flere enn i fjor. Danmark får i år tre nye stjerner, til sammen 16. Sverige får også tre nye stjerner og dermed også 16 totalt.

* Michelin-guiden er verdens kanskje aller mest kjente restaurantguide og ble utgitt for første gang 24. januar 1900.

* I begynnelsen dominerte bilverksteder, bensinstasjoner og overnattingssteder Michelin-guiden, men etter hvert dreide den mer mot restauranter og hoteller.

* Guiden gir fra én til tre stjerner til restauranter, serveringssteder og hoteller som har gjort seg fortjent til det.

* Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til».

* To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for».

* En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «veldig god i sin kategori».

* Visse restauranter belønnes med en «Bib Gourmand» i stedet for stjerne. Dette indikerer at det er en bra restaurant som serverer god mat til rimelige priser.

* Det har vært en del debatt om guiden i Norge siden den bare tar for seg hovedstadsrestauranter i Norge.

* Michelin kunngjorde onsdag 12. mars 2014 at selskapet skal gi ut en selvstendig nordisk restaurantguide, for første gang i historien.

Oslo-restauranten Maaemo beholder de to Michelin-stjernene den fikk i fjor, for øvrig samme antall som Maaemo debuterte med i 2012. Ingen nordisk restaurant hadde tidligere debutert med to stjerner.

Bagatelle og Statholdergaarden beholder hver sin ene stjerne fra fjoråret.

Med én stjerne hver til Ylajali og Fauna har Norge nå fem restauranter med til sammen seks Michelin-stjerner, kunngjorde Michelin under presentasjonen av «Guide Michelin Main Cities of Europe 2014» onsdag formiddag.

– Dette er en stor anerkjennelse for det arbeidet vi gjør. Det er mye hardt og målrettet arbeide som ligger bak dette, sier en lykkelig Even Ramsvik, kjøkkensjef på Ylajali til NTB.

Ylajali har tatt sitt navn fra Knut Hamsuns drømmekvinne i romanen «Sult» og presenterer menyer satt sammen som en roman med prolog, fire kapitler og epilog.

Ingen endringer

Onsdag formiddag var de ansatte i restauranten på St. Olavs plass samlet over en sen frokost der samtaleemnet selvsagt var tildelingen av Michelin-stjernen, som mange har ment restauranten burde fått i fjor.

Kjøkkensjefen vil ikke gjøre noen endringer på suksessoppskriften som har gitt restauranten den ettertraktede stjernen.

– Vi fortsetter som før og har alltid som utgangspunkt å levere bedre enn dagen før. Dette vil hjelpe oss ytterligere med å definere hva vi er og gjøre oss mer kjent, også internasjonalt, tror Ramsvik.

Noen umiddelbar feiring har han ingen planer om ennå. Formiddagen skal brukes til å perfeksjonere en ny rett som skal på kveldens meny.

– Det blir full service i kveld, men etter at den siste gjesten er gått blir det nok feiring til langt ut i de små timer, for å ikke si morgenen, smiler Ramsvik.

– Tatt på sengen

Den andre nykommeren, Fauna, åpnet i Solligata 2 i Oslo i fjor. Restauranten er drevet av Bjørn Svensson, samme mann som halvannet år tidligere la ned Restaurant Oscarsgate, en restaurant som hadde én Michelin-stjerne. Nå har han altså nok en gang plukket med seg en stjerne.

– Jeg hadde ikke hatt dette i tankene engang, så jeg ble fullstendig tatt på sengen, sier Svensson til Aftenposten.

Også Svensson og hans kolleger i Fauna er fullt opptatt med å forberede kveldens meny, og har ikke hatt tid til å tenke på hvordan feiringen skal gjøres.

I tillegg til de seks Michelin-stjernene til totalt fem Oslo-restauranter, fikk spisestedene Lille B, Restaurant Eik og Oro Bar & Grill utmerkelsen Bib Gourmand. Dette er en belønning som Michelins inspektører gir til restauranter som kategoriseres som bra og som serverer god mat til rimelige priser.

Stor avstand

Det er fortsatt avstand til Danmark og Sverige. Danmark får i år tre nye stjerner, til sammen 17, fordelt på 15 restauranter. Sverige får også tre nye stjerner og dermed 15 totalt, fordelt på 13 restauranter. Finland fikk også to nye stjerner i år og har nå totalt seks restauranter med hver sin stjerne.

Ingen restauranter i Norden har noensinne fått tre stjerner, men foruten norske Maaemo med to stjerner, har Noma og Geranium i København to stjerner hver. Det samme har Frantzén og Mathias Dahlgren Matsalen i Stockholm.

Ny nordisk guide

På en pressekonferanse i Stockholm onsdag formiddag opplyste Michelin at det neste år blir utgitt en egen nordisk restaurantguide, for første gang i historien. Dette var en nyhet som var ventet på forhånd.

Michelins hovedguide «Guide Michelin Main Cities of Europe 2014», hvor onsdagens stjernedryss er presentert, inneholder for Norden kun restauranter i Oslo, Stockholm og København.

Det var onsdag ennå ikke klart hvilke nordiske byer som omfattes av den nye guiden.