Oppskrift på panert skrei med tilbehør

GYLLEN ANLEDNING: I skreisesongen lager vi gylne, panerte fileter av favorittorsken. Foto: Carl Martin Nordby

Nå i mars er skreien overalt. I Lofoten går VM i skreifiske av stabelen, og på tallerkener landet rundt er skreien en sikker vinner.

Ukens drikkeanbefaling: Gammelt og godt øl

I nesten tusen år har bryggeriet Weihenstephan forsynt tørste tyskere med skummende øl.

Saftig torsk stekt med sprø brødkrumme – servert med deilig saus av varmrøykt torskerogn, majones, løk, dill og en liten sprut sitron – passer utrolig godt sammen med et godt hveteøl. Denne øltypen er som oftest frisk med avdempet bitterhet, og kan generelt beskrives som lett.

Vi kan trygt si at ukens anbefalte øl har historisk sus over seg. Det er nemlig brygget på verdens eldste eksisterende bryggeri, Weihenstephan. Bryggeriet, som eies av delstaten Bayern, ligger strategisk til like ved det nye forskningssenteret på Münchens tekniske universitet, og nyter således godt av det nyeste innen kunnskap – kombinert med sin egen nesten tusen år lange erfaring.

Her brygges øl etter den tyske renhetsloven fra 1516, med kun naturlige ingredienser. Hefeweissbier lages ifølge tysk tradisjon ved at cirka 50 % hvetemalt blandes med byggmalten og overgjæres. Ølet tappes på flaske uten filtrering, noe som gjør det uklart og gir smaken et tydelig preg av gjær (hefe). Hvis et tysk hveteøl tappes etter filtrering, kalles det Kristalweizen. Navnet Weissbier kommer av at det tyske ordet for hvete har samme etymologiske opphav som ordet for fargen hvit.

Weihenstephaner Hefeweissbier (varenr. 1078702, kr 55,60, basiskategori 5) er lyst og fint, med en frisk aroma av epler, sitrus og gjær. I munnen er det tørt med et streif av sødme, sitrusaktig syrlighet, middels fylde og diskré bittersmak. Det renser opp etter den rike sausen og underbygger torskens fine smaker på en forfriskende måte. Samtidig fremheves sausen deilige, salte røyksmak.

Ølen er anbefalt av Knut-Espen Misje som underviser vinkelnere ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere kokebøker.

Nå som vi står midt oppi skreisesongen, og til og med Rema 1000 har begynt å selge fersk skreifilet, er vi nødt til å hylle denne vanvittig gode fisken der alt kan utnyttes. Både tunger, rogn og lever er utsøkte råvarer, men ikke like lett å få fatt i som fiskefileten.

Et superprodukt som varmrøykt torskerogn finner man som regel kun hos fiskebutikker med egen røykeovn. Selv fikk jeg ikke fatt i den varmrøkte rognen, så jeg røkte min egen. Det kan du også gjøre – hvor som helst – så lenge du har en boks, aluminiumsfolie og litt sagflis/røykespon. Man får også kjøpt kjempefine små røykovner i sportsbutikker. Røyking er en gøyal øvelse som gjør retten enda mer «din»!

Når rognen er røykt, kan den brukes på mange måter – også som hovedsmak i den majonesbaserte sausen. Sammen med finhakket rødløk, svart pepper og frisk dill blir dette helt utrolig godt til skrei.

Les også: Aldri lei av skrei

Tilberedningsmetodene for skreifilet er uendelige, men en kjapp og enkel metode er å vende fisken i lyst strøbrød (i stedet for mel) og pannesteke den med smør og salt. Slik blir fileten deilig gyllen, sprø og salt. Fargekontrasten mellom det kritthvite torskekjøttet og den gylne stekeskorpen er veldig tiltalende. Skorpen hjelper også til å holde fisken sammen under stekingen.

Mellom fiskefibrene ligger det et proteinlag som gjør fileten supersaftig ved riktig steking. Med “riktig» steking menes moderat varme og fin stekeskorpe på én side, og at fisken får trekke ferdig i pannen uten å få stekeskorpe på undersiden. Blir fisken stekt for lenge eller for hardt, slipper den væske, og da starter marerittet med en sprutende og fresende panne. Stopp lenge før dette skjer! For lite stekt fisk er nærmest et ikke forekommende problem i Norge.

Koker du noen gode poteter og deler en sitron i fire, er årets beste fiskemåltid komplett.


Skrei med tilbehør

 • Ingredienser (4 personer)
 • 800 g skrei
 • 50 g strøbrød/panko
 • 4 ss solsikkeolje
 • 2 ss smør
 • salt og grov pepper

Torskerognmajones:

 • 150 g varmrøykt torskerogn
 • 200 g majones
 • 1 ss rømme
 • ½ finhakket rødløk
 • 4 ss hakket dill
 • sitron, salt og svart nymalt pepper
 • 500 g skrelt potet
 • 2 l vann
 • 1 ts salt
 • 1 ss smør
 • 1 sitron


Mer fisk: Har du spist laksen slik før?

Fremgangsmåte

Panert skreifilet: Sjekk at fileten er fri for skinn og bein, og at den lukter friskt hav. Mystiske lukter forsterkes under varmebehandling – så vet du det. Del fisken i ca. 1,5– 2 cm tykke skiver som saltes og pepres litt. Vend deretter skivene i lyst strøbrød. Det beste strøbrødet heter «panko». Du kan også lage ditt eget ved å tørke loff og kjøre den i en kjøkkenmaskin.

Varm en nonstick-stekepanne til moderat varme. Ha i solsikkeolje. Legg fisken i panna og la den ligge i ro til den har fått en fristende stekeskorpe. Snu fisken og ha smøret i panna. La dette frese godt sammen. Legg fisken over i en ildfast form hvis du steker i to omganger (noe jeg på det sterkeste anbefaler), og gjenta prosessen.

Les også: Kveite med cornflakes

Varm fatet i ovnen, slik at alle stykkene er varme ved servering. Legg et par biter på tallerkenen og server med den røykte torskerognmajonesen. Sitron skviser gjesten over selv.

Majones med røykt torskerogn: Hakk opp torskerogn og dill, og finhakk rødløken. Blande dette sammen med majones og rømme. Smak til med sitron, salt og pepper. La det gjerne stå noen timer og trekke smak.

Hvis du røyker selv: Skyll rå torskerogn godt i vann. Snitt opp rognposen og skrap ut rognen. Salt rognen med én teskje salt per 200 g rogn. Legg rognen på litt folie og røyk den godt. Blir den ikke varmrøykt, baker du den ferdig i ovnen etterpå. Du vet den er ferdig varmrøykt når den er helt hard.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus