Meny

Kopier av designmøbler:

Designmøbelkopier kan være ulovlig å ta inn

ETTERTRAKTET: Arne Jacobsens Egget er en av designkopiene som blant annet selges på nettet, men som nødvendigvis hverken er lovlig å selge eller innføre til Norge. Illustrasjonsfoto: Fritz Hansen

De er billige, men kjøp av designkopier kan likevel bli en dyr erfaring.

Designmøbler finnes rundt om i mangfoldige hjem . De fleste av dem er originaler, men noen av dem er kopier. Ofte handles disse gjennom utenlandske internettbutikker, som blant annet Infurn som vi har skrevet om i flere artikler. Og selv om lovgivningen i andre land kan tillate fremstillingen av slike produkter, vil det likevel kunne være ulovlig.

– Dersom produktet er beskyttet av opphavsrettslige bestemmelser, vil man ved kjøp av slike produkter kunne medvirke til opphavsrettslig brudd, uttaler advokat og førstelektor ved Høyskolen i Hedmark, Andreas Galtung, til klikk.no.

Han forklarer at dersom produktet skal være lovlig å fremstille må produsenten ha fått tillatelse av opphavspersonen eller at møbelet skiller seg tilstrekkelig fra originalen. Eller at produktet ikke lenger er beskyttet av den opphavsrettslige vernetiden, som i mange land i Europa er på 70 år etter opphavsmannens død, deriblant i Norge.

En fersk dom i EU-domstolen kan imidlertid få betydning for privatpersoner som importerer designkopier.

Les også: Franske myndigheter vil brenne falskt Chagall-maleri

Forbudt å innføre for videresalg

Alle møbler som tas inn i landet må passere grensen og en tollkontroll. Denne kontrollen er først og fremst rettet mot næringsdrivende som skal selge kopiene videre.

«Den som innehar retten til salg/omsetning av varemerket, designet, eller patentet har en immateriell rettighet. Det betyr i praksis at piratkopier ikke kan innføres til Norge i næringsøyemed uten rettighetshaverens tillatelse», skriver Tollvesenet på sine nettsider.

– Innførsel foretatt av privatpersoner er ikke regulert på samme måte, utdyper underdirektør Liv Rundberget i Tollvesenet.

– Men Tollvesenet kan på eget initiativ stoppe kopivarer og kontakte rettighetshaver. Det er denne som i så fall må foreta seg noe. I noen av tilfellene lar imidlertid rettighetshaveren produktene gå.

Les også: Norske møbelskatter

Kan stoppe også privatpersoners innførsel

KAN STOPPES I TOLLEN: - Man kan risikere som privatperson at varen man har kjøpt blir stoppet ved grensen, sier partner i advokatfirmaet Grette, Øystein Flagstad. Foto: GretteKAN STOPPES I TOLLEN: - Man kan risikere som privatperson at varen man har kjøpt blir stoppet ved grensen, sier partner i advokatfirmaet Grette, Øystein Flagstad. Foto: Grette

Men ifølge en fersk dom fra EU-domstolen, kan også privatpersoner risikere at Tollvesenet i fremtiden stopper deres designkopier.

– Åndsverkloven i Norge verner brukskunst så som designmøbler, på lik linje med andre typer åndsverk. Prinsippet i åndsverkslovgivningen er at den gir opphavsmannen enerett til å fremstille eksemplar av et verk og å gjøre verket tilgjengelig for allmennheten, for eksempel ved å tilby det for salg, forklarer partner i advokatfirmaet Grette, Øystein Flagstad, til klikk.no.

– Det innebærer at innførsel som kun er ment for privat bruk i utgangspunktet ikke rammes av åndsverksloven.

Denne situasjonen kan imidlertid nå være endret, ifølge EU-dommen.

– I den såkalte Rolex-dommen fra februar 2014 ble en dansk statsborger fradømt sin falske Rolex-klokke som han hadde bestilt gjennom en kinesisk nettbutikk, forteller Flagstad.

Les også: Kan du se hvilken stol som er ekte?

Det var det danske tollvesenet som beslagla klokken. Vedkommende bestred dette, ble dømt i flere danske rettsinstanser og tapte til slutt også i EU-domstolen.

– Slik jeg tolker denne dommen, kan den endre rettstilstanden når det gjelder tollvesenets muligheter til å stoppe kopier av brukskunst og merkevarer importert for privat bruk, sier Flagstad.

– Man kan risikere som privatperson at varen man har kjøpt blir stoppet ved grensen, selv om den ikke er importert med tanke på videresalg i Norge.

Det domstolene nå har kommet frem til er at selv om selgerens hjemland har en lempeligere opphavrettslovgivning, så vil det likevel være lovgivningen i importlandet som gjelder.

– Argumentet er at så lenge verket gjøres tilgjengelig for salg i et EU-land, vil det være det landets regler som gjelder, utdyper Flagstad.

Les også: Slik var de norske interiørtrendene i 1814

Etiske betenkeligheter

I en annen, ganske fersk EU-dom fra 2012, ble en speditør dømt for medvirkning til innførsel av møbelkopier. Men selv om varene var produsert lovlig i opprinnelseslandet, viser dommen at det legges vekt på lovgivningen i bestemmelseslandet.

– Selv om møbelkopiene var produsert i Italia med et mer lempelig opphavsrettsregime, betød innførselen til Tyskland et brudd på opphavsrettsbestemmelsene der, fordi markedsføringen var rettet mot tyske forbrukere og fordi selger la forholdene til rette for slikt salg, forteller Flagstad.

Han opplever at det også er knyttet etiske betenkeligheter ved innførsel av designkopier.

– Ved å importere slike produkter, bidrar man til å støtte en virksomhet som undergraver designernes og varemerkeinnehavernes legitime interesser, sier Flagstad.

Les også: Møbeltrenden er lys og klassisk

Mener import til privatbruk er lovlig

Jussprofessor Olav Torvund ved Universitetet i Oslo mener privatimport av kopier av designmøbler vil være lovlig.

– Så fremt antallet ikke skulle tilsi at det kunne være aktuelt for videresalg, sier han til klikk.no.

– Jeg har blant annet vært borte i en sak hvor det privat ble tatt inn rundt 20 spisestuestoler. Antallet kunne tilsi at det skulle videreselges, men etter en diskusjon med den offisielle importøren og redegjørelse fra privatpersonen om at de kun skulle være til privatbruk, frafalt importøren å følge saken videre.

Les også: Sjekk de tapetene

Flere regler som gjelder

De som ønsker å produsere kopier av kjente designmøbler, vil ifølge Torvund måtte ta hensyn til flere lovbestemmelser.

Det første vil være den opphavsrettslige beskyttelsen, som gir en vernetid på 70 år etter opphavsmannens død.

– Når det gjelder designmøbler vil jeg ikke konkludere med at de er beskyttet av opphavsretten, fordi designen på et møbel vil være et resultat av funksjonen som jo ikke er beskyttet, forklarer Torvund.

Deretter vil selve designen kunne være beskyttet, og her er vernetiden maksimum 25 år.

Selve varemerket, som for eksempel Arne Jacobsens Egget, vil kunne være beskyttet.

– Og her er kravet at varemerket må være i bruk. Det må altså fortsatt produseres originalprodukter. Dersom varemerket ikke har vært i bruk de siste fem år, vil det ikke lenger ha vern, utdyper Torvund.

Les også: Match tapet og interiør

Til slutt har man selve patentet, altså møbelets funksjon, som for eksempel Peter Opsviks Tripp-Trapp stol.

– Et patent vil kunne ha vern i 20 år, sier Torvund, som forklarer at dersom møbelet ikke er beskyttet av opphavsrettsbestemmelsene, vil kopier av det kunne settes lovlig i produksjon etter maksimum 25 år.

– Og disse reglene varierer lite innenfor EU og EØS.

– Overtreder opphavsretten

Det danske firmaet Fritz Hansen produserer Arne Jacobsens møbler på lisens. De forteller at de møter mange utfordringer med hensyn på såkalte kopister som fremstiller Jacobsen-duplikater.

– Som oftest foregår det slik at en kopist velger å opprette et selskap i England. Herfra selger de sine kopiprodukter både via internett og fra fysiske showroom, sier PR-ansvarlig Sanne Lund Hansen til klikk.no, som mener at kopistene overtreder opphavsretten.

Les også: Slik får du et lysere interiør

– Dessuten utvanner de vår merkevare og drar fordel av den goodwillen som rettmessig tilhører Fritz Hansen, og vi bruker betydelige ressurser, også økonomiske, på å håndheve rettighetene våre, utdyper hun.

Les også:

Derfor må du ta møbelsjekken

Glem alt du vet om flatpakkede møbler

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33 Forsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25 Kasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24 Kvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01 Ble antatt før noen hadde lest manuset09:59 Program for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55 Stenger en rekke tjenester denne uken09:21 Fansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19 Helland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19 Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48 Bolig i Østfold er overtent08:33 Nytt jordskjelv på Filippinene07:58 New York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57 Normal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52 Erna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41 Sabler ned det norske fagmiljøet07:35 Flere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31 – Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29 Pogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21 BT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03 Ola Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46 Liverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34 Påskefreden over for May06:13 Zuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08 Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04 Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02 Dødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01 Låvebrann i Buskerud slukket06:00 Alle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55 Myanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50 Dette skjer i dag05:39 Muslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38 Chelseas stortalent røk akillesen05:30 Dette skjedde i natt05:29 Katolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18 Studie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37 Savnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21 Konsernsjef ville beholde navnet NSB03:49 Elleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28 Kontroll på boligbrann i Askim03:18 Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43 Tungvektere forlater KrF02:33 Nye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07 30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03 Mann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47 Seks døde da småfly styrtet i Texas01:34 Staten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28 Gavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21 Forlenget fengsling for Chelsea Manning00:52 Vietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49 ESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38 Nord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44 Ti drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58 Algeries rikeste mann pågrepet22:56 Forskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18 Tyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02 VIF med sesongens første bortepoeng22:00 Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35 Evaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22 Anand stoppet Carlsens rekordjakt21:21 Preses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20 Leeds snublet og serverte Norwich21:00 Forskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44 Taxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43 Islandsk trio sendte AaFK til topps20:08 RBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07 Knudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07 Poengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06 Bodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06 To stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03 Historien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50 Hjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37 Tredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33 Trump hevder ingen trosser hans ordrer19:08 Nok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03 Flere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37 Dansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27 Solbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27 Opprykksjagende Norwich snublet igjen
Siste nytt
13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33NorgeForsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25PolitikkKasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24VerdenKvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01KulturBle antatt før noen hadde lest manuset09:59Helse og livsstilProgram for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55MotorStenger en rekke tjenester denne uken09:21SportFansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19SportHelland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19PolitikkRegjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48NorgeBolig i Østfold er overtent08:33VerdenNytt jordskjelv på Filippinene07:58SportNew York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57NorgeNormal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52NorgeErna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41Helse og livsstilSabler ned det norske fagmiljøet07:35NorgeFlere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31Verden– Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29SportPogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21NorgeBT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03SportOla Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46SportLiverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34PolitikkPåskefreden over for May06:13SportZuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08VerdenNorske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04VerdenSørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02VerdenDødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01NorgeLåvebrann i Buskerud slukket06:00NorgeAlle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55VerdenMyanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50NorgeDette skjer i dag05:39NorgeMuslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38SportChelseas stortalent røk akillesen05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeKatolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18VerdenStudie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37VerdenSavnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21PengerKonsernsjef ville beholde navnet NSB03:49VerdenElleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28NorgeKontroll på boligbrann i Askim03:18VerdenJøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43PolitikkTungvektere forlater KrF02:33VerdenNye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07Verden30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03NorgeMann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47VerdenSeks døde da småfly styrtet i Texas01:34PengerStaten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28SportGavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21VerdenForlenget fengsling for Chelsea Manning00:52VerdenVietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49NorgeESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38VerdenNord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44VerdenTi drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58VerdenAlgeries rikeste mann pågrepet22:56NorgeForskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18PolitikkTyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02SportVIF med sesongens første bortepoeng22:00VerdenSri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35MotorEvaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22SportAnand stoppet Carlsens rekordjakt21:21PolitikkPreses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20SportLeeds snublet og serverte Norwich21:00VerdenForskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44NorgeTaxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43SportIslandsk trio sendte AaFK til topps20:08SportRBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07SportKnudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07SportPoengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06SportBodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06SportTo stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03MotorHistorien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50SportHjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37NorgeTredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33PolitikkTrump hevder ingen trosser hans ordrer19:08PolitikkNok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03NorgeFlere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37NorgeDansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27SportSolbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27SportOpprykksjagende Norwich snublet igjen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus