Fra falleferdig fjøs til bærekraftig designbolig

Fra falleferdig fjøs til bærekraftig designbolig
Fra falleferdig fjøs til bærekraftig designbolig
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drøm deg bort til den spanske landsbygda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette gamle fjøset langt ute på den spanske landsbygda har gjennomgått en fantastisk forvandling fra et forlatt totalvrak til å gjenoppstå som en bærekraftig moderne denbolig.

Det spanske søskenparet var på jakt etter en fritidsbolig til sine familier. I Cáceres, midt mellom Madrid og Lisboa fant de det falleferdige fjøset, og falt pladask. Sammen med arkitektfirmaet Abaton fikk de restaurert bygget til en drømmebolig.Det spanske søskenparet var på jakt etter en fritidsbolig til sine familier. I Cáceres, midt mellom Madrid og Lisboa fant de det falleferdige fjøset, og falt pladask. Sammen med arkitektfirmaet Abaton fikk de restaurert bygget til en drømmebolig.


En avgjørende grunn til at de valgte akkurat denne eiendommen var at to bekker renner over tomta. Dette avstedsliggende området er selvsagt ikke tilknyttet noe vann og avløpssystem, så en forsyning med naturlig, rent drikkevann var et stort pluss. De styrer vannet langs med og under huset før det ender i et stort utebasseng, og deretter renner videre nedover dalen. I tillegg ligger huset sørvendt og har dermed ideelle solforhold. Det reduserer behovet for oppvarming om vinteren. En avgjørende grunn til at de valgte akkurat denne eiendommen var at to bekker renner over tomta. Dette avstedsliggende området er selvsagt ikke tilknyttet noe vann og avløpssystem, så en forsyning med naturlig, rent drikkevann var et stort pluss. De styrer vannet langs med og under huset før det ender i et stort utebasseng, og deretter renner videre nedover dalen. I tillegg ligger huset sørvendt og har dermed ideelle solforhold. Det reduserer behovet for oppvarming om vinteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen



Store vinduer slipper varme fra sola inn på dagen, og på natten kan de skyve store skyvedører foran glasset for å bevare varmen inne lengst mulig, og samtidig beskytte huset mot storm og uvær. Skulle det bli ordentlig kaldt har de en stor peis i stua. Store vinduer slipper varme fra sola inn på dagen, og på natten kan de skyve store skyvedører foran glasset for å bevare varmen inne lengst mulig, og samtidig beskytte huset mot storm og uvær. Skulle det bli ordentlig kaldt har de en stor peis i stua.

Fasaden er den opprinnelige, laget i stein og gjørme. Men den gamle strukturen var så skrøpelig at de måtte ta ned fasaden og bygge den opp igjen, med et skult lag betong bak steinene. Fasaden er den opprinnelige, laget i stein og gjørme. Men den gamle strukturen var så skrøpelig at de måtte ta ned fasaden og bygge den opp igjen, med et skult lag betong bak steinene.

På grunn av den svært så avstedsliggende beliggenheten er ikke boligen tilknyttet noe strømnett. Derfor produserer eierne egen strøm ved hjelp av solcellepaneler. Om vinteren, når solcellepanelene ikke klarer å produsere nok strøm, bruker de også flere små vannturbiner som står i bekkene ved huset. På grunn av den svært så avstedsliggende beliggenheten er ikke boligen tilknyttet noe strømnett. Derfor produserer eierne egen strøm ved hjelp av solcellepaneler. Om vinteren, når solcellepanelene ikke klarer å produsere nok strøm, bruker de også flere små vannturbiner som står i bekkene ved huset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når man kommer inn i huset er det en helt annen følelse, og svært moderne. Når man kommer inn i huset er det en helt annen følelse, og svært moderne. "Vi ville at huset skulle gli helt inn i omgivelsene. Men vi er også tiltrukket av moderne arkitektur, så vi ville at interiøret skulle være veldig moderne. Kontrastene mellom det helt hvite og moderne, og noe som har eksponert mot tid og bærer preg av bruk er helt fantastisk", sier en av eierne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Servantene på badet er hugget ut i stein. I stedet for et vanlig avløp, renner vannet elegant ned på gulvet og ned i sluket i dusjen. Servantene på badet er hugget ut i stein. I stedet for et vanlig avløp, renner vannet elegant ned på gulvet og ned i sluket i dusjen.

Soverommene er små,men praktiske. Barnerommet har sengeplass til seks barn.Soverommene er små,men praktiske. Barnerommet har sengeplass til seks barn.

På baksiden av huset fjernet de deler at taket på den opprinnelige strukturen. Det sørger for at lys slipper ned til de rommene som ikke har store utsiktsvinduer nedover dalen. Bekken renner ned i denne På baksiden av huset fjernet de deler at taket på den opprinnelige strukturen. Det sørger for at lys slipper ned til de rommene som ikke har store utsiktsvinduer nedover dalen. Bekken renner ned i denne "lysbrønnen" og lager en naturlig fontene, før vannet renner videre under huset og ut i bassenget på forsiden av huset.


Den dype lysbrønnen med kontinuerlig rennende vann fungerer også som naturlig aircondition for huset, fordi luften der holder seg kjølig. Blir det for varmt inne i huset, kan de åpne opp og slippe inn den nedkjølende luften. Den dype lysbrønnen med kontinuerlig rennende vann fungerer også som naturlig aircondition for huset, fordi luften der holder seg kjølig. Blir det for varmt inne i huset, kan de åpne opp og slippe inn den nedkjølende luften.

Vil du har mer? På arkitektens hjemmeside kan du se en video av huset og intervju med eierne.

Les også om den

fantastiske loftsleiligheten i Madrid