Meny

Stress ned om morgenen:

10 tips til en harmonisk morgenstund

Mye mas om morgenen kan ødelegge dagen for de små.

Mye mas om morgenen kan ødelegge dagen for de små.

– Om morgenen er full av stress og mas, vil barna ta med seg den dårlige følelsen til barnehagen, sier Elisabet Gerhardsen, barnepsykolog og forfatter av flere bøker om barneoppdragelse.

For det er mye som kan gå galt om morgenen, særlig i en småbarnsfamilie.

Noen kan nekte å kle på seg. Andre må bare ha akkurat det pålegget som ikke finnes i kjøleskapet.

Alle har for dårlig tid, og ingen liker å rydde opp etter seg. Høres det kjent ut?

Avviser andre barn

- Akkurat som voksne ikke har vanntette skott mellom jobb og privatliv, vil også barna slite med en uggen følelse gjennom dagen om de har hatt det litt vanskelig før de dro hjemmefra, påpeker Gerhardsen.

Ønsker du mer tid sammen med barna? Spar én time om dagen med smarte rutiner.

En kjip morgen kan skape ringvirkninger for barnas sosiale liv i barnehagen.

For barn er det vanskelig å la det dårlige humøret bare gå ut over dem som fortjener det.

– Kanskje reagerer de med sinne på noe som de ellers ville tatt på strak arm. Eller de avviser hyggelige henvendelser og invitasjoner til lek fra andre barn. Dermed spenner de bein på seg selv, sier Gerhardsen.

Jaget av en løve

Kjefting og stress om morgenen påvirker hele nervesystemet.

– Det er barna som har det riktige tempoet. Den tregheten som irriterer oss voksne, er egentlig det som er sunnest, understreker Karen Kollien Nygaard, psykolog, yogalærer og forfatter.

Er du stressa og sur? Her er 20 tips som sikrer hverdagslykken.

Stress gjør at kroppen havner i en beredskapstilstand, med økt adrenalinnivå. Kroppen skiller ikke mellom dårlig tid og det å bli jaget av en løve. Strategien blir enten kamp eller tilbaketrekning.

Et barn som lukker ørene og lar være å kle på seg, kan ha valgt tilbaketrekning. Da går alt sakte.

Morgenrutinene kan fakiske gå fortere om barna får en rolig start, i følge Kollien Nygaard.

Å regulere tempoet

Økt adrenalin gjør at sidesynet svekkes, og kroppen gjør seg klar til kamp. Ikke bare er det et dårlig utgangspunkt for sosial omgang med andre barn, det er heller ikke trygt med svekket sidesyn på en trafikkert skolevei.

– Måten vi lever på i dag er ikke bra for kroppens biorytme. La morgenen være en motpol til det høye tempoet. Barn under utvikling har muligheten til å lære seg å regulere sitt eget tempo, å kunne roe ned etter å ha vært høyt oppe, sier Kollien Nygaard.

En myk start er dermed prestasjonsfremmende.

Og motsatt:

Er barna stresset når de komme på skolen, tar det lang tid før de er i modus til å lære, advarer psykologen.

Sammen med fastlege og fembarnsmor Kari Løvendahl Mogstad og seniorrådgiver for Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, forfatter av veilederboka «Foreldrelappen» deler Kollien Nygaard sine beste råd for en roligere morgen.

Ti tips til hvordan dere kan sammen kan få mer harmoniske morgener:

1. Tidlig i seng

Det gjelder både barn og voksne.

Hjelp barna med å finne roen før leggetid. Dersom det likevel blir litt senere enn vanlig, er det bedre at de er rolige før legging, enn om de bli pisket i seng i full fart og må sovne på kommando.

Demp lyset på badet og skap gjerne god stemning med noen stearinlys.

Her er 8 tips til gode leggerutiner.

2. Gode rutiner

Da blir morgenen gjennomført på en relativt lik måte hver dag, uten for mye rom til å gjøre andre ting enn det som er planlagt.

Rutiner øker sannsynligheten for at barna gjør mest mulig selv.

En 4-åring kan for eksempel gå på toalettet, vaske hendene og kle på seg klærne selv med én gang hun har stått opp. Deretter er det tid for frokost, direkte fulgt av tannpuss.

Når rutinene skal etableres, er det lurt å forberede barna kvelden før: «I morgen, når dere står opp, må dere kle på dere før dere begynner å leke».

Hjelp barna med å fokusere på rutinene og gi ros når de gjør det de skal. Ikke lag et nummer ut av eventuelle feil.

Trolig er det meste på plass i løpet av kort tid.

3. Legg fram klær om kvelden

Barna bør få mene noe om klesvalget dersom det er viktig for dem. Den gule eller den røde genseren?

Spiderman eller dinosaurtruse?

Pakk også sekkene, og sjekk at yttertøyet befinner seg lett tilgjengelig i gangen.

Da slipper alle å løpe rundt og lete etter sko og luer når målet er å komme fortest mulig ut døra.

4. Stå opp tidlig

Det er fristende å sove litt til, men ti minutter ekstra kan velte hele morgenflyten.

Får familien det veldig travelt, blir det garantert sur stemning. Barn liker ikke å bli mast på.

Det beste er å stå opp et kvarter før barna, men pass på at de ikke vekkes for sent.

De kan trenge halvannen time fra de våkner til de må ut. Stå opp klokka seks om dere må være ute halv åtte. Det bør være rom for å våkne gradvis.

5. Lag matpakke om kvelden

Det er tidsbesparende, i tillegg til at mange da har mer tid og overskudd til å lage mer fristende matpakker. Husk at noe pålegg kan bli udelikat av å ligge en hel natt i kjøleskapet, så velg mat med omhu.

Større barn kan ta ansvaret for matpakker selv.

6. Spis frokost sammen

Felles frokost kan være en verdifull investering.

Sitt ned sammen, kanskje bare noen få minutter, tenn stearinlys, se på hverandre, og snakk om hva som skal skje i løpet av dagen, eller om det som opptar barna der og da.

Ikke løp sikksakk rundt i rommet mens du maser på at barna skal spise fortere.

Dere trenger ikke å gjøre det så avansert. Kanskje kan hele familien bli enige om å spise det samme, for eksempel kornblanding eller ostesmørbrød.

Ikke tilby for mange alternativer. Morgentrøtte familier kan investere i en dagslyslampe som settes på bordet i vinterhalvåret.

Dekk gjerne bordet før dere legger dere om kvelden.

7. Velg riktige ord

Vær bevisst på hvordan du formulerer deg.

Ikke si «nå har vi dårlig tid» eller «nå må vi skynde oss». Er tiden knapp, er det bedre å si: «Om vi går nå, har vi perfekt tid».

Småbarn kan som kjent ikke klokka, og det er ikke deres ansvar at vi voksne har dårlig tid.

8. Unngå fristelser

Om dere pleier å ha dårlig tid, er det smart om barna lar være å leke, se på tv eller spille spill. Innfør regler for hva de får lov til å holde på med.

Det er uansett ikke gøy å leke med yndlingsbilene når mamma og pappa avbryter med kommandoer og irriterte kommentarer.

De samme reglene gjelder for voksne.

Legg vekk telefon og andre dingser.

Unngå mye lyd og støy.

9. Få mosjon og frisk luft

Om dere ikke er nødt til å kjøre fra dør til dør, er frisk luft og mosjon en fin investering.

Barna får varmet opp kroppen. Sirkulasjonen kommer i gang, og hormonnivået stabiliserer seg der det skal ligge.

10. Vær hyggelige

Smil, ønsk hverandre en god morgen og ta skikkelig farvel før alle går hver til sitt.

Fortell hva som skal skje om ettermiddagen.

Mamma henter i barnehagen?

Fotballtrening?

Middag hos bestemor?

Tomatsuppe til middag?

Om barna er sure, bør i hvert fall de voksne bør ta seg sammen og skape en hyggelig stemning. Bruk gjerne humor.

Om barna lar seg friste av legoklossene når de egentlig burde pusse tennene, kan du si fra på en blid og humoristisk måte.

Kilder: Kari Løvendahl Mogstad (fastlege og fembarnsmor som sitter i Nasjonalt fagråd for svangerskapsomsorgen og driver bloggen Lykkelig som liten), Are Karlsen (seniorrådgiver for Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, forfatter av veilederboka«Foreldrelappen»), Karen Kollien Nygaard (psykolog, yogalærer ved Livsmestringssenteret Zanti, forfatter av boka «Balanse, verktøy for livet »).

Les også:

Pristest av dagligvarer: Du kan spare 22.500 i året

Fryst potetmos får terningkast 6

Tipsene for å overleve med bare tre timers søvn

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38 Over 150 drept og flere hundre såret i kirke- og hotellangrep på Sri Lanka07:33 11 Lotto-millionærer tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter
Siste nytt
10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38VerdenOver 150 drept og flere hundre såret i kirke- og hotellangrep på Sri Lanka07:33Penger11 Lotto-millionærer tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus