Meny

Derfor kutter Ikea Expedit-hyllene

Ikeas Expedit-hylle er mye brukt som romdeler, noe Ikea også oppfordrer til på nettsidene. Her med en skuffe- og skapkombinasjon som lukker inne noe av rotet. (Foto: IKEA)

Ikea fjerner populær bokhylle fra sortimentet for å spare miljøet.

Den er kanskje ikke like populær som Billy-bokhyllen, men Ikeas Expedit-hylle finnes i tusener av norske hjem. Den karakteristiske bokhyllen kan vises frem på begge sider, og er populær som romdeler, fordi den fint kan vises frem på begge sider, samtidig som den slipper lys igjennom. Og størrelsen på hyllene passer perfekt for vinyl.

Nå kutter den svenske møbelkjeden den populære hyllen fra sortimentet, melder Gizmodo. Dette har ført til en kakafoni av protester og fortvilte forbrukere, og mer enn 22.000 har likt den tyske kampanjen på Facebook forå bevare Expedit.

– Expedit går ut, men blir erstattet av en hylle som heter Kallax, sier Kristian Willanger, kommunikasjonsrådgiver i Ikea til DinSide.

– Vi gjør endringer i sortimentet hvert år, noen produkter går ut og andre kommer inn.

Blir det for firkantet for deg? Se disse spektakulære bokhyllene.

Les også: Slik reparerer du vannlekkasje i en kran

Kutter i materialene

Hvert år må noen møbler vike plass for nye. Expedit kommer i en forbedret variant som Kallax, ifølge Kristian Willanger. (FOTO: IKEA)Hvert år må noen møbler vike plass for nye. Expedit kommer i en forbedret variant som Kallax, ifølge Kristian Willanger. (FOTO: IKEA)

Kallax er nesten identisk i utseende og funksjon, blant annet skal ikke hylleplassen som er til rådighet være endret, men selve rammen er mindre, slik at Kallax-modulene vil være 2 cm lavere og smalere enn den Expedit-hyllen som erstattes.

– Vi jobber for å gjøre Ikea mer bærekraftig, og ser derfor på løsninger der vi bruker mindre materialer i møblene, sier Willanger.

Ifølge nettavisen Pacific Standard sto Ikea for hele én prosent av treverket som ble brukt i vareproduksjon i 2012.

Selve materialet som hyllene lages av skal være det samme, men Kallax har fått en litt annen overflatebehandling som skal være mer motstandsdyktig for riper. I tillegg har hyllen fått avrundete hjørner, slik at det gjør litt mindre vondt å skumpe borti.

Det er ingen som sier du må ha bøker i hyllen din. Da Victoria Bryde hadde fylt opp skoskapet, ryddet hun plass i bokhyllen.

Les også: Slik holder du varmen i kulda – trygt og rimelig

Favoritten forsvinner

Her er noen av dagens Expedit-varianter. (FOTO: IKEA)Her er noen av dagens Expedit-varianter. (FOTO: IKEA)

Expedit-hyllene kommer i mange varianter og utførelser, fra små 1x2-moduler til større TV-møbler, og ifølge Willanger vil alle disse få en Kallax-variant, med unntak av én: 185x185 cm-modulen.

Dette er den størrelsen du kan se på bildet øverst på siden, og den som hyppigst brukes som romdeler.

– Den største Kallax blir en 16-kube, som måler 147 x 147 cm. Ikea vil fortsette å selge Expedit til lageret er tomt, og Kallax kommer til varehusene i vår. Prisen på de nye modulene er foreløpig ikke klar.

Smiler Billy-hyllene til deg? Slik unngår du at bokhyllen synker på midten

Les også: Slik unngår du råte i gulvet

Saken fortsetter under bildetExpedit til venstre, Kallax til høyre. Dette er den nest største Expedit-varianten, men den største Kallax-hyllen. (ILLUSTRASJON: IKEA.COM)Expedit til venstre, Kallax til høyre. Dette er den nest største Expedit-varianten, men den største Kallax-hyllen. (ILLUSTRASJON: IKEA.COM)

Har du lurt på hvorfor Billy heter Billy og ikke Oslo? Slik knekker du Ikea-navnekoden

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus