Sosiale medier, gruppepress og alkohol

Denne drikkeleken koster liv

NY DRIKKELEK SPRER SEG I NORGE: Drikkeleken har ført til at unge mennesker drikker seg stupfulle, og dette legges ut på sosiale medier som Facebook og Twitter.
NY DRIKKELEK SPRER SEG I NORGE: Drikkeleken har ført til at unge mennesker drikker seg stupfulle, og dette legges ut på sosiale medier som Facebook og Twitter.

En livsfarlig, ny trend fra Australia har spredd seg til Norge. – Forkastelig, mener lege.

Det livsfarlige drikkespillet over Internett kalt “NekNomination” har så langt krevd to liv i Storbritannia. Nå har trenden kommet til Norge.

Spillet er enkelt: du filmer deg selv mens du drikker en halvliter øl eller annen alkoholmengde på styrten.

Deretter publiserer du videoen på Facebook og samtidig utfordrer du vennene dine til å ta den samme utfordringen.

Facebook-vennene som får utfordringen har ifølge leken 24 timer på seg til å utføre samme stuntet.

Dersom de som blir utfordret ikke deltar i drikkeleken, risikerer de å måtte skylde en sekspakning øl til den som ga utfordringen.

Spillet oppstod i Australia, ifølge CNN.

Irsk gutt døde

Jonny Byrne, en 19-åring fra County Carlow i Irland, ble oppdaget flytende i en elv på lørdag etter å ha deltatt i drikkeleken, ifølge independent.co.uk.

Joe Byrne, Jonnys far, delte en sorgfull melding via den irske kringkastingen:

"Jeg ber alle ungdommer til å tenke på de tingene de gjør. Dette har kostet sønnen min sitt liv. Hele familien er ødelagt og våre liv vil aldri bli den samme igjen."

Jonnys bror, Patrick Byrne, la ut følgende på nettet:

"Denne fordømte drikkeleken må slutte med det samme. Min 19 år gamle bror døde under hans deltagelse av drikkeleken."

Kastet seg på trenden

Alexander Fallhei (22) fra Mo i Rana er en av dem som tok utfordringen.

- Jeg ble nominert av en kompis til å drikke en halvliter øl på 24 timer. Hvis ikke jeg gjorde det, ble jeg nødt til å gi han en sixpack.

Fallhei synes det var en morsomt ting å bli utfordret til.

- En halvliter var ikke så mye. Jeg så på det som en morsom ting å gjennomføre, og jeg gjorde det mest på grunn av at det var akkurat den kompisen som utfordret meg. Begge har et stort konkurranseinnstinkt.

- Selv om ungdommer ikke kjenner sin egen alkoholgrense, tror jeg ikke at noen tar alvorlig skade av en halvliter øl. Men det er jo mange som tar helt av når de blir nominert til å gjennomføre denne utfordringen, sier Fallhei.

En halvtime til en time etter de første slurkene, slår effekten inn i kroppen vår. Jo mer vi drikker, jo større effekt på organismen.

Fordi rusen tross alt ikke kommer spontant, kan det også være vanskelig å beregne den - hvor sterk den blir og hvor lenge den varer.

Man kan i prinsippet dø av alkoholforgifting første gang man drikker seg full.

- Skremmende trend

Konkurranseinstinktet spillet gir deltagerne bekymrer Kari Løvendahl Mogstad, spesialist i allmennmedisin og universitetslektor ved NTNU.

- Det er helt forkastelig!

- Det er stort sett ungdommer som er med på dette, og det er kanskje ungdommer som har lite erfaring med alkohol fra før, og da fort havner i farlige situasjoner, sier Mogstad.

De drikker store mengder på styrten, og får derfor en stor mengde alkohol i kroppen på kort tid.

- Dette kan rett og slett være farlig. De har ingen kontroll på hvordan de reagerer på en slik rask alkoholmengde, og kan sette dem i livsfarlige situasjoner, som dessverre har medført dødsfall allerede.

- Dessuten ser det ut som "leken" utfordrer dem til å finne på stadig sprøere ting, slik at de som er med på dette gjør ting de helt sikkert vil angre på. Det legges ut på sosiale medier til evig tid.

Les også: Så mye kan du drikke uten at barna merker det

Sprer seg raskt i Norge

Mogstad kjenner til ungdommer som har fått "utfordringen", så farsotten har allerede spredd seg i Norge.

- Ungdommer har til alle tider prøvd ut grenser, og nå er sosiale medier er innblandet også, der "alle" kan følge med hverandre. Etter hvert må man stadig finne på mer spektakulære ting for å bli sett, er jeg redd.

- Foreldre må på banen. Det er mange barn og unge som dessverre har foreldre som ikke aner hva ungene deres driver med, og er litt for naive, sier Mogstad.

Kan få alvorlige konsekvenser

- AV-OG-TIL har fulgt med på denne trenden og vi ser at den sprer seg raskt gjennom sosiale medier. Det som i utgangspunktet kan se ut som en morsom og uskyldig lek, kan få store og alvorlige konsekvenser, sier Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL.

- Når du har drukket alkohol, påvirker det hva du vurderer som farlig og risikofylt, sier Randen.

Farlig og risikofylt adferd er en av årsakene til at nordmenn dør i tidlig alder. Slike ulykker rammer ulike grupper av befolkningen ulikt.

Saken fortsetter under bildetBEKYMRET: Kari Løvendahl Mogstad, spesialist i allmennmedisin og universitetslektor ved NTNU og Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL. © FOTO: Privat BEKYMRET: Kari Løvendahl Mogstad, spesialist i allmennmedisin og universitetslektor ved NTNU og Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL. © FOTO: Privat

- For en som har drukket, kan det være vanskelig å bedømme hva som er og det er en av årsakene til at dette er svært alvorlig. I Australia og Storbritannia har vi sett flere eksempler på helseskadelige og farlige måter å drikke alkohol på, og nå ser vi at det er flere dødsfall knyttet til dette.

Er du redd for at du drikker for mye alkohol? Så mange som 30.000 nordmenn kan ha et behandlingstrengende alkoholproblem fordi de drikker for mye alkohol.

Gruppepress

Randen mener at fordi ungdommene bruker sosiale medier til å utfordre hverandre er det lett at mange går lenger og tar større sjanser enn de ellers ville gjort.

- Mange av de som er med på dette er unge og de er ofte opptatt av å bli akseptert og være en del av en gjeng. Da er man ekstra utsatt for gruppepress. I tillegg er ungdom opptatt av å presse eller sprenge grenser. Dette kombinert med at det knyttet til en form for utfordring eller konkurranse, gjør oss bekymret for at dette skal komme til Norge, sier hun.

Foreldres holdninger er viktige

Randen er ikke i tvil om at denne trenden fører til farlige måter å drikke alkohol på som kan få alvorlige følger.

- Fra vårt arbeid vet vi at mange foreldre synes det kan være vanskelig å forholde seg til ungdom og alkoholbruk. Men samtidig har foreldres holdninger mye å si for ungdom og ungdoms alkoholvaner, så vi håper foreldrene kan ta en prat med ungdommene sine og følge ekstra godt med i tiden framover.

Les også:

14 tips mot fyllesyke

Disse alkoholmytene er sanne

Det er bare én ting som hjelper mot bakrus

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 Årets TV-aksjon i gang16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn
Siste nytt
19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14NorgeÅrets TV-aksjon i gang16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus