Sosiale medier, gruppepress og alkohol

Denne drikkeleken koster liv

NY DRIKKELEK SPRER SEG I NORGE: Drikkeleken har ført til at unge mennesker drikker seg stupfulle, og dette legges ut på sosiale medier som Facebook og Twitter.
NY DRIKKELEK SPRER SEG I NORGE: Drikkeleken har ført til at unge mennesker drikker seg stupfulle, og dette legges ut på sosiale medier som Facebook og Twitter.

En livsfarlig, ny trend fra Australia har spredd seg til Norge. – Forkastelig, mener lege.

Det livsfarlige drikkespillet over Internett kalt “NekNomination” har så langt krevd to liv i Storbritannia. Nå har trenden kommet til Norge.

Spillet er enkelt: du filmer deg selv mens du drikker en halvliter øl eller annen alkoholmengde på styrten.

Deretter publiserer du videoen på Facebook og samtidig utfordrer du vennene dine til å ta den samme utfordringen.

Facebook-vennene som får utfordringen har ifølge leken 24 timer på seg til å utføre samme stuntet.

Dersom de som blir utfordret ikke deltar i drikkeleken, risikerer de å måtte skylde en sekspakning øl til den som ga utfordringen.

Spillet oppstod i Australia, ifølge CNN.

Irsk gutt døde

Jonny Byrne, en 19-åring fra County Carlow i Irland, ble oppdaget flytende i en elv på lørdag etter å ha deltatt i drikkeleken, ifølge independent.co.uk.

Joe Byrne, Jonnys far, delte en sorgfull melding via den irske kringkastingen:

"Jeg ber alle ungdommer til å tenke på de tingene de gjør. Dette har kostet sønnen min sitt liv. Hele familien er ødelagt og våre liv vil aldri bli den samme igjen."

Jonnys bror, Patrick Byrne, la ut følgende på nettet:

"Denne fordømte drikkeleken må slutte med det samme. Min 19 år gamle bror døde under hans deltagelse av drikkeleken."

Kastet seg på trenden

Alexander Fallhei (22) fra Mo i Rana er en av dem som tok utfordringen.

- Jeg ble nominert av en kompis til å drikke en halvliter øl på 24 timer. Hvis ikke jeg gjorde det, ble jeg nødt til å gi han en sixpack.

Fallhei synes det var en morsomt ting å bli utfordret til.

- En halvliter var ikke så mye. Jeg så på det som en morsom ting å gjennomføre, og jeg gjorde det mest på grunn av at det var akkurat den kompisen som utfordret meg. Begge har et stort konkurranseinnstinkt.

- Selv om ungdommer ikke kjenner sin egen alkoholgrense, tror jeg ikke at noen tar alvorlig skade av en halvliter øl. Men det er jo mange som tar helt av når de blir nominert til å gjennomføre denne utfordringen, sier Fallhei.

En halvtime til en time etter de første slurkene, slår effekten inn i kroppen vår. Jo mer vi drikker, jo større effekt på organismen.

Fordi rusen tross alt ikke kommer spontant, kan det også være vanskelig å beregne den - hvor sterk den blir og hvor lenge den varer.

Man kan i prinsippet dø av alkoholforgifting første gang man drikker seg full.

- Skremmende trend

Konkurranseinstinktet spillet gir deltagerne bekymrer Kari Løvendahl Mogstad, spesialist i allmennmedisin og universitetslektor ved NTNU.

- Det er helt forkastelig!

- Det er stort sett ungdommer som er med på dette, og det er kanskje ungdommer som har lite erfaring med alkohol fra før, og da fort havner i farlige situasjoner, sier Mogstad.

De drikker store mengder på styrten, og får derfor en stor mengde alkohol i kroppen på kort tid.

- Dette kan rett og slett være farlig. De har ingen kontroll på hvordan de reagerer på en slik rask alkoholmengde, og kan sette dem i livsfarlige situasjoner, som dessverre har medført dødsfall allerede.

- Dessuten ser det ut som "leken" utfordrer dem til å finne på stadig sprøere ting, slik at de som er med på dette gjør ting de helt sikkert vil angre på. Det legges ut på sosiale medier til evig tid.

Les også: Så mye kan du drikke uten at barna merker det

Sprer seg raskt i Norge

Mogstad kjenner til ungdommer som har fått "utfordringen", så farsotten har allerede spredd seg i Norge.

- Ungdommer har til alle tider prøvd ut grenser, og nå er sosiale medier er innblandet også, der "alle" kan følge med hverandre. Etter hvert må man stadig finne på mer spektakulære ting for å bli sett, er jeg redd.

- Foreldre må på banen. Det er mange barn og unge som dessverre har foreldre som ikke aner hva ungene deres driver med, og er litt for naive, sier Mogstad.

Kan få alvorlige konsekvenser

- AV-OG-TIL har fulgt med på denne trenden og vi ser at den sprer seg raskt gjennom sosiale medier. Det som i utgangspunktet kan se ut som en morsom og uskyldig lek, kan få store og alvorlige konsekvenser, sier Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL.

- Når du har drukket alkohol, påvirker det hva du vurderer som farlig og risikofylt, sier Randen.

Farlig og risikofylt adferd er en av årsakene til at nordmenn dør i tidlig alder. Slike ulykker rammer ulike grupper av befolkningen ulikt.

Saken fortsetter under bildetBEKYMRET: Kari Løvendahl Mogstad, spesialist i allmennmedisin og universitetslektor ved NTNU og Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL. © FOTO: Privat BEKYMRET: Kari Løvendahl Mogstad, spesialist i allmennmedisin og universitetslektor ved NTNU og Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL. © FOTO: Privat

- For en som har drukket, kan det være vanskelig å bedømme hva som er og det er en av årsakene til at dette er svært alvorlig. I Australia og Storbritannia har vi sett flere eksempler på helseskadelige og farlige måter å drikke alkohol på, og nå ser vi at det er flere dødsfall knyttet til dette.

Er du redd for at du drikker for mye alkohol? Så mange som 30.000 nordmenn kan ha et behandlingstrengende alkoholproblem fordi de drikker for mye alkohol.

Gruppepress

Randen mener at fordi ungdommene bruker sosiale medier til å utfordre hverandre er det lett at mange går lenger og tar større sjanser enn de ellers ville gjort.

- Mange av de som er med på dette er unge og de er ofte opptatt av å bli akseptert og være en del av en gjeng. Da er man ekstra utsatt for gruppepress. I tillegg er ungdom opptatt av å presse eller sprenge grenser. Dette kombinert med at det knyttet til en form for utfordring eller konkurranse, gjør oss bekymret for at dette skal komme til Norge, sier hun.

Foreldres holdninger er viktige

Randen er ikke i tvil om at denne trenden fører til farlige måter å drikke alkohol på som kan få alvorlige følger.

- Fra vårt arbeid vet vi at mange foreldre synes det kan være vanskelig å forholde seg til ungdom og alkoholbruk. Men samtidig har foreldres holdninger mye å si for ungdom og ungdoms alkoholvaner, så vi håper foreldrene kan ta en prat med ungdommene sine og følge ekstra godt med i tiden framover.

Les også:

14 tips mot fyllesyke

Disse alkoholmytene er sanne

Det er bare én ting som hjelper mot bakrus

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:42 Statsministeren: Frode Berg kommer hjem så snart det er praktisk mulig18:04 Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02 Kneproblemer og Haaland-avbud rett før avspark mot Færøyene17:56 Manshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45 NRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50 Høyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30 Gratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55 Tror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54 – Det ble klart at president Trump ville ha henne bort15:15 Tyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07 Kirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06 Skal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11 Equinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02 Valg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01 Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52 Frode Berg løslatt i Litauen13:42 Helsesista får dialektpris13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26 Ordfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30 Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18 Kvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kinas overvåkning av nordmenn16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 – Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52 Kvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43 «Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24 Tyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22 Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58 Nytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22 Boken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59 Europas «glemte» migrantleir12:58 Betew dømt til forvaring i tre nye år12:34 Avfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07 Fem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06 Oslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars
Siste nytt
18:42NorgeStatsministeren: Frode Berg kommer hjem så snart det er praktisk mulig18:04VerdenTidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02SportKneproblemer og Haaland-avbud rett før avspark mot Færøyene17:56NorgeManshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45NorgeNRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50NorgeHøyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30NorgeGratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55SportTror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54Politikk– Det ble klart at president Trump ville ha henne bort15:15VerdenTyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07NorgeKirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06MotorSkal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11PengerEquinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02PolitikkValg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01VerdenPalestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52VerdenFrode Berg løslatt i Litauen13:42KulturHelsesista får dialektpris13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26ReiseOrdfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30SportThorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18VerdenKvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23KulturOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02PolitikkSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30PolitikkRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12PengerWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15ReiseItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKinas overvåkning av nordmenn16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01Motor– Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52NorgeKvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43Kultur«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24VerdenTyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22PengerProfessorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58PolitikkNytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22KulturBoken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59VerdenEuropas «glemte» migrantleir12:58NorgeBetew dømt til forvaring i tre nye år12:34VerdenAvfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07KulturFem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06KulturOslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus