Sosiale medier, gruppepress og alkoholDenne drikkeleken koster liv

NY DRIKKELEK SPRER SEG I NORGE: Drikkeleken har ført til at unge mennesker drikker seg stupfulle, og dette legges ut på sosiale medier som Facebook og Twitter.
NY DRIKKELEK SPRER SEG I NORGE: Drikkeleken har ført til at unge mennesker drikker seg stupfulle, og dette legges ut på sosiale medier som Facebook og Twitter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En livsfarlig, ny trend fra Australia har spredd seg til Norge. – Forkastelig, mener lege.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det livsfarlige drikkespillet over Internett kalt “NekNomination” har så langt krevd to liv i Storbritannia. Nå har trenden kommet til Norge.

Spillet er enkelt: du filmer deg selv mens du drikker en halvliter øl eller annen alkoholmengde på styrten.

Deretter publiserer du videoen på Facebook og samtidig utfordrer du vennene dine til å ta den samme utfordringen.

Facebook-vennene som får utfordringen har ifølge leken 24 timer på seg til å utføre samme stuntet.

Dersom de som blir utfordret ikke deltar i drikkeleken, risikerer de å måtte skylde en sekspakning øl til den som ga utfordringen.

Spillet oppstod i Australia, ifølge CNN.

Irsk gutt døde

Jonny Byrne, en 19-åring fra County Carlow i Irland, ble oppdaget flytende i en elv på lørdag etter å ha deltatt i drikkeleken, ifølge independent.co.uk.

Joe Byrne, Jonnys far, delte en sorgfull melding via den irske kringkastingen:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

"Jeg ber alle ungdommer til å tenke på de tingene de gjør. Dette har kostet sønnen min sitt liv. Hele familien er ødelagt og våre liv vil aldri bli den samme igjen."

Jonnys bror, Patrick Byrne, la ut følgende på nettet:

"Denne fordømte drikkeleken må slutte med det samme. Min 19 år gamle bror døde under hans deltagelse av drikkeleken."

Kastet seg på trenden

Alexander Fallhei (22) fra Mo i Rana er en av dem som tok utfordringen.

- Jeg ble nominert av en kompis til å drikke en halvliter øl på 24 timer. Hvis ikke jeg gjorde det, ble jeg nødt til å gi han en sixpack.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fallhei synes det var en morsomt ting å bli utfordret til.

- En halvliter var ikke så mye. Jeg så på det som en morsom ting å gjennomføre, og jeg gjorde det mest på grunn av at det var akkurat den kompisen som utfordret meg. Begge har et stort konkurranseinnstinkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Selv om ungdommer ikke kjenner sin egen alkoholgrense, tror jeg ikke at noen tar alvorlig skade av en halvliter øl. Men det er jo mange som tar helt av når de blir nominert til å gjennomføre denne utfordringen, sier Fallhei.

En halvtime til en time etter de første slurkene, slår effekten inn i kroppen vår. Jo mer vi drikker, jo større effekt på organismen.

Fordi rusen tross alt ikke kommer spontant, kan det også være vanskelig å beregne den - hvor sterk den blir og hvor lenge den varer.

Man kan i prinsippet dø av alkoholforgifting første gang man drikker seg full.

- Skremmende trend

Konkurranseinstinktet spillet gir deltagerne bekymrer Kari Løvendahl Mogstad, spesialist i allmennmedisin og universitetslektor ved NTNU.

- Det er helt forkastelig!

- Det er stort sett ungdommer som er med på dette, og det er kanskje ungdommer som har lite erfaring med alkohol fra før, og da fort havner i farlige situasjoner, sier Mogstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De drikker store mengder på styrten, og får derfor en stor mengde alkohol i kroppen på kort tid.

- Dette kan rett og slett være farlig. De har ingen kontroll på hvordan de reagerer på en slik rask alkoholmengde, og kan sette dem i livsfarlige situasjoner, som dessverre har medført dødsfall allerede.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dessuten ser det ut som "leken" utfordrer dem til å finne på stadig sprøere ting, slik at de som er med på dette gjør ting de helt sikkert vil angre på. Det legges ut på sosiale medier til evig tid.

Les også: Så mye kan du drikke uten at barna merker det

Sprer seg raskt i Norge

Mogstad kjenner til ungdommer som har fått "utfordringen", så farsotten har allerede spredd seg i Norge.

- Ungdommer har til alle tider prøvd ut grenser, og nå er sosiale medier er innblandet også, der "alle" kan følge med hverandre. Etter hvert må man stadig finne på mer spektakulære ting for å bli sett, er jeg redd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Foreldre må på banen. Det er mange barn og unge som dessverre har foreldre som ikke aner hva ungene deres driver med, og er litt for naive, sier Mogstad.

Kan få alvorlige konsekvenser

- AV-OG-TIL har fulgt med på denne trenden og vi ser at den sprer seg raskt gjennom sosiale medier. Det som i utgangspunktet kan se ut som en morsom og uskyldig lek, kan få store og alvorlige konsekvenser, sier Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL.

- Når du har drukket alkohol, påvirker det hva du vurderer som farlig og risikofylt, sier Randen.

Farlig og risikofylt adferd er en av årsakene til at nordmenn dør i tidlig alder. Slike ulykker rammer ulike grupper av befolkningen ulikt.

Saken fortsetter under bildetBEKYMRET: Kari Løvendahl Mogstad, spesialist i allmennmedisin og universitetslektor ved NTNU og Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL. © FOTO: Privat BEKYMRET: Kari Løvendahl Mogstad, spesialist i allmennmedisin og universitetslektor ved NTNU og Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL. © FOTO: Privat

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- For en som har drukket, kan det være vanskelig å bedømme hva som er og det er en av årsakene til at dette er svært alvorlig. I Australia og Storbritannia har vi sett flere eksempler på helseskadelige og farlige måter å drikke alkohol på, og nå ser vi at det er flere dødsfall knyttet til dette.

Er du redd for at du drikker for mye alkohol? Så mange som 30.000 nordmenn kan ha et behandlingstrengende alkoholproblem fordi de drikker for mye alkohol.

Gruppepress

Randen mener at fordi ungdommene bruker sosiale medier til å utfordre hverandre er det lett at mange går lenger og tar større sjanser enn de ellers ville gjort.

- Mange av de som er med på dette er unge og de er ofte opptatt av å bli akseptert og være en del av en gjeng. Da er man ekstra utsatt for gruppepress. I tillegg er ungdom opptatt av å presse eller sprenge grenser. Dette kombinert med at det knyttet til en form for utfordring eller konkurranse, gjør oss bekymret for at dette skal komme til Norge, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreldres holdninger er viktige

Randen er ikke i tvil om at denne trenden fører til farlige måter å drikke alkohol på som kan få alvorlige følger.

- Fra vårt arbeid vet vi at mange foreldre synes det kan være vanskelig å forholde seg til ungdom og alkoholbruk. Men samtidig har foreldres holdninger mye å si for ungdom og ungdoms alkoholvaner, så vi håper foreldrene kan ta en prat med ungdommene sine og følge ekstra godt med i tiden framover.

Les også:

14 tips mot fyllesyke

Disse alkoholmytene er sanne

Det er bare én ting som hjelper mot bakrus