Tre tips du trenger akkurat nå

KOS MED PEIS: Vi nordmenn elsker å fyre i peisen på kalde vinterdager. Fyrer vi riktig, varer veden - og kosen - lenger. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no.
KOS MED PEIS: Vi nordmenn elsker å fyre i peisen på kalde vinterdager. Fyrer vi riktig, varer veden - og kosen - lenger. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik varer veden lenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er lite som sier "hjemmekos" like mye som fyr i peisen. Nordmenn har et så sterkt forhold til vedfyring at det til og med publiseres bøker om temaet. Og vi lærer stadig nye ting, som at det av og til lønner seg å tenne på fra toppen, ikke nedenfra.

Mange som har peis eller vedovn bruker den også til ekstra oppvarming om vinteren, og er derfor prisbevisste når de handler ved. Men du kan tape mye om du fyrer feil, eller sagt på en annen måte; det er mye å spare på å lese resten av denne artikkelen.

Slik varer veden lenger

De fleste vet at om vi fyrer med fullt trekk, går kubbene raskt og vi får lite varme. Trikset er å fyre på en måte som gjør at kubbene varer lenger og gir mer varme.

- Mine beste tips er at du først fyrer godt opp i ovnen/peisen. Bruk tørr ved og opptenningsbriketter, ha døren på gløtt i starten. Når veden har tatt fyr lukker du døren og har trekken på fullt, forteller Simen Messel, ved Varmefag Peishuset på Kolsås i Bærum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Etter en liten stund er temperatur i pipe og brennkammer høy nok til at man kan sette trekken lavere. De fleste moderne ildsteder brenner rent og sotfritt på lav effekt. Da vil veden brenne lenger, og man behøver ikke legge på så mye av gangen.

Les også: Slik holder du varmen i kulda - trygt og rimelig

Er du lur, har du i nok ved til at du får en anselig mengde glør. Så kan du ta trekken helt ned mens glørne ligger og varmer. Husk å velge riktig tresort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildetIKKE KAST! Greiner har ekstra god brennverdi, men kommer sjelden i vedsekkene på grunn av produksjonsmetodene som brukes av de profesjonelle aktørene. Men hvis du feller trær på egen tomt, bør du ta vare på greinene og kappe dem i passende lengder for å få mest mulig varme fra treet. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no IKKE KAST! Greiner har ekstra god brennverdi, men kommer sjelden i vedsekkene på grunn av produksjonsmetodene som brukes av de profesjonelle aktørene. Men hvis du feller trær på egen tomt, bør du ta vare på greinene og kappe dem i passende lengder for å få mest mulig varme fra treet. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke kast greinene!

Når du feller egne trær, gjør du lurt i å kappe opp greinene i passende stykker.

- Hogger man ned trær på hus- eller hyttetomt, bør du utnytte greinene også. Eksempelvis inneholder furuvirke cirka 12 prosent mindre energi enn bjørkevirke. Men furugreiner inneholder omtrent like mye energi som bjørkevirke, forteller Øyvind Stranna Larsen, Fagsjef i Norsk Ved.

- Mest varme ut fra veden får man ved å fyre med treslag som har høy brennverdi. Eksempelvis harde og tunge treslag som bjørk, ask, eik og bøk. De ulike treslagene har noe ulik varmeutvikling. Granved gir rask varmeutvikling, men inneholder mindre energi enn de tunge treslagene.

Stranna Larsen advarer mot å bruke gran i åpen peis.

- Granvirke inneholder store porer med kvae. Når disse varmes opp, går de over i gassform og utvikles videre på grunn av varmen, med små smell. Dette kan rive med seg små, glødende kullbiter. I en lukket ovn er dette ikke noe problem, men foran en peis er dette svært uønsket, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg mener fagsjefen at vi bør fyre i moderne ovner som utnytter cirka 75 % av vedenergien. Gamle ovner utnytter kun cirka 50 % av vedenergien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I moderne vedkjeler beregnet for sentralfyringsanlegg utnyttes hele 90 % av vedenergien. Det er viktig at veden er tørr, ikke noe særlig over 20 % fuktighetsprosent av tørrvekt, legger han til.

Saken fortsetter under bildetØKONOMISK VEDFYRING: Det dreier seg i hovedsak om å få mest mulig varme ut av hver centimeter trevirke. Da spiller det en ganske stor rolle hva slags trevirke du fyrer med, og hvordan du bruker ovnen eller peisen din. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.ØKONOMISK VEDFYRING: Det dreier seg i hovedsak om å få mest mulig varme ut av hver centimeter trevirke. Da spiller det en ganske stor rolle hva slags trevirke du fyrer med, og hvordan du bruker ovnen eller peisen din. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Ta inn veden to dager før

For å skille god ved fra dårlig ved, har Messel disse tipsene:

- Det største problemet man møter som forbruker er gjerne fuktig ved. Når veden er fuktig er den vanskelig å få fyr på, den brenner dårlig og vil ofte sote ned ildstedet. Den beste måten å sikre seg mot fuktig ved er å skaffe seg en fuktmåler. Man kan også dunke to kubber mot hverandre, tørr ved vil gi en lett klang mens fuktig ved gir et mer dempet dunk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også et triks å ta litt Zalo i enden på en kubbe og blåse i den andre enden. Hvis det bobler er veden tørr.

- Vi i Varmefag Peishuset har også erfart at bjørk fungerer meget godt, blandingsved av bartrær brenner også fint men har en tendens til å gnistre og sprute litt, noe som gjør at man kanskje må vaske glasset på ildstedet oftere. En forutsetning for en god fyringsopplevelse er uansett at veden man bruker er tørr.

Har du mistanke om at veden er blitt fuktig, lar du veden stå inne i to dager før du bruker den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- All ved bør ha tørket i minst to år. Da er kjernen tørr fra sevje og annen fukt. Hvis den har ligget fuktig etter det, vil det hjelpe å ha den innendørs noen dager i forveien, for å tørke ut det vannet som har kommet i de ytre delene av veden. Dette vil gjøre at barken er tørr, og tar lettere fyr, sier Messel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Er veden ikke tørr nok i utgangspunktet vil man ikke klare å få kjernen av veden tørr bare på noen dager, og veden vil brenne dårlig uansett.

Riktig vedfyring på 1-2-3

Skal du få mest mulig ut av veden du enten har kjøpt eller foredlet selv, er altså følgende tips kritisk å huske på:

1. Bruk ovnen riktig

2. Bruk fornuftig trevirke

3. Pass på at trevirket er tørt nok

Les også:

Slik stabler du veden riktig

Her er de beste kløyvøksene

Pipa kan du feie selv