Meny

Sjelden sykdom

Niklas (6) lever med en halv hjerne

PÅGANGSMOT: Niklas har vært gjennom mye til tross for sin unge alder, og han har gjort store fremskritt etter hjerneoperasjonen. Allerede ved fødselen sa jeg at det var noe spesielt med denne gutten, sier pappa Bjørn. FOTO: Bjørg Hexeberg
PÅGANGSMOT: Niklas har vært gjennom mye til tross for sin unge alder, og han har gjort store fremskritt etter hjerneoperasjonen. Allerede ved fødselen sa jeg at det var noe spesielt med denne gutten, sier pappa Bjørn. FOTO: Bjørg Hexeberg

Den ene hjernehalvdelen vil overta oppgavene fra den andre.

– Vi har vært åpne om sykdommen, og vi opplever at alle er omsorgsfulle. Niklas er en av gjengen og har fått gode venner, forteller pappa Bjørn Lohne Hansen til Norsk Ukeblad.

En svært sjelden sykdom gjorde at legene måtte koble ut Niklas’ venstre hjernehalvdel. Men seksåringen lar seg ikke hemme av den grunn.

Mens noen av hjernens evner tar seg opp desto eldre vi blir, har en studie vist at hjernen begynner å miste enkelte sentrale evner allerede i 27-årsalderen.

Ivrig

Før vi er innenfor døren i pappas leilighet i Drammen, har Niklas hilst med fast håndtrykk; et håndtrykk som ikke slipper taket.

– Kom, vi har pepperkaker! Et ivrig smil fyller ansiktet.

Hvem skulle trodd at denne gutten for få måneder siden våknet opp etter en stor og omfattende operasjon, uten språk og med den venstre hjernehalvdelen koblet av?

Som andre femåringer

Vi begynner historien om Niklas 13. august 2012. Inntil denne dagen har han vært som de fleste andre femåringer. Høyt og lavt. Både på hjemmebane og på fotballbanen.

Dagen før tenker pappa Bjørn at alt ikke er som det skal være med sønnen på fotballbanen. Han er liksom ikke helt seg selv, ikke like energisk som vanlig.

Det de ikke vet, er at en skummel sykdom har bodd i Niklas i lang tid allerede, uten å ha gitt seg til kjenne.

Epileptisk anfall

Det er storebror Daniel som finner ham inne på rommet rundt leggetid. Bjørn kvekker til av den høye stemmen:

«Pappa, du må komme! Niklas er så rar!» Femåringen ligger og rister. Det skummer av munnen.

Bjørn tror sønnen er i ferd med å kveles og ringer nødnummeret, samtidig som han begynner å riste i sønnen.

Hadde han forstått at dette var et kraftig epileptisk anfall, ville han visst at han ikke skulle ristet i gutten.

Men nå aner ikke faren hva som skjer og tar tak i Niklas. Frykter at han skal forsvinne. Det er som om tiden stanser mens de venter på ambulansen. Luften er så tett.

Epilepsi er ikke egentlig en sykdom, men et symptom på mange ulike tilstander som alle fører til en forbigående funksjonsforstyrrelse i hjernen.

15 minutter føles som en evighet, men til slutt kommer ambulansen og frakter dem til Drammen sykehus.

Mamma Hege Bøyesen, som har delt omsorg for barna, skynder seg til sykehuset så raskt hun kan etter å ha blitt oppringt.

Det er et sjokk for henne å se sønnen ligge der så syk.

Sjelden sykdom

Et nytt sjokk venter når diagnosen kommer. For dagen etter får Niklas et nytt anfall. Ut fra symptomene mistenker legene den svært sjeldne sykdommen Rasmussens encefalitt. Encefalitt er en betennelse i hjernen som fører til omtåkethet og svimmelhet. Noen ganger får encefalittpasienter epileptiske anfall og lammelser i visse ansiktsmuskler.

Mistanken bekreftes raskt via prøver, og Bjørn og Hege får vite konsekvensene:

Sykdommen spiser opp det friske vevet i den ene hjernehalvdelen. Årsaken til sykdommen er ikke kjent, men legene mistenker en virusinfeksjon der immunforsvaret misforstår situasjonen og fortsetter å ta de friske cellene.

Virus er ikke bakterier og derfor virker ikke antibiotika som medisin.

På sikt vil en operasjon være uunngåelig, forteller menneskene i hvitt. Sannsynligvis vil den måtte finne sted i løpet av fem–ti år, lyder de første prognosene.

Innen den tid skal alt som kan prøves, prøves. Det vil si stadig nye medisiner. Medisiner som virker en stund, kanskje noen få uker, før Niklas igjen får nye anfall.

Skytteltrafikk mellom sykehus

Gutten sendes i skytteltrafikk mellom ulike sykehus, mens anfallene blir stadig hyppigere. Tilværelsen for familien kapsles inn. Verden reduseres til en sykehusboble. Alt utenfor må settes på vent. Hege og Bjørn har «turnustjeneste» på sykehuset og avløser hverandre.

Heldigvis finnes snille besteforeldre i nærheten som kan hjelpe til med de to andre barna, Daniel og Julia. Minstejenta er på denne tiden for liten til å forstå hva som skjer.

Ettersom sykdommen er så sjelden, og legene har så liten erfaring med den, blir veien til mens de går. For foreldrene er det en ekstra utfordring aldri å vite helt hva som skjer. Nye medisiner testes ut. Problemet er at de bare virker en viss periode, og så må de skiftes ut med nye.

Åtte-ti anfall i timen

Tilværelsen er uviss og tøff. Heldigvis tar hovedpersonen det fint. Niklas viser et utrolig pågangsmot og synes det er helt greit å være på sykehus. Sprøytene vil han gjerne presse inn selv. Guttungen er høyt og lavt i sykehuskorridorene, med hvite frakker i hælene.

Niklas merker ikke så mye selv. Når han besvimer og får anfall, har han nemlig ingen smerter. Heldigvis. For anfallene blir bare flere og flere.

Bjørn lager logg for å ha oversikten. I november teller han åtte–ti anfall pr. time. Snart er de så mange at de ikke lenger kan loggføres.

Situasjonen er uholdbar, og livskvaliteten for Niklas og familien likeså. Operasjonen de trodde var noen år unna, må fremskyndes kraftig. Uten operasjon vil ikke den vesle gutten overleve. Inngrepet berammes til mars 2013.

Operasjonen

5. FEBRUAR: Drammen sykehus. Såret gror fint, og poden slapper av med iPaden mellom korte fysioøkter. Foto: Privat 5. FEBRUAR: Drammen sykehus. Såret gror fint, og poden slapper av med iPaden mellom korte fysioøkter. Foto: Privat

7. januar havner Niklas igjen på sykehuset. Legene gir foreldrene beskjed om at inngrepet skal skje allerede fredag uken etter. Mange tanker farer rundt inni hodene til Bjørn og Hege. De er glad for mulighetene til forbedring, men samtidig er de spente og engstelige.

Det er en stor og omfattende operasjon Niklas skal igjennom, og selvsagt er det skremmende å tenke på at kirurgene skal fjerne halve hjernen hans.

Det vil si; hjernen blir ikke fysisk fjernet, men alle koblingene til den venstre hjernehalvdelen skal fjernes.

Så vil den syke halvdelen gradvis forsvinne av seg selv, ettersom sykdommen fortærer den. Hege og Bjørn må forberede seg på en ny tilværelse etter operasjonen.

Alle funksjonene knyttet til den venstre hjernehalvdelen vil naturlig nok bli borte. For eksempel ligger talesenteret her. Gutten deres vil derfor våkne uten språk.

Heldigvis er kroppen et fantastisk instrument, og den høyre hjernehalvdelen vil gradvis ta over oppgavene som den venstre halvdelen hadde.

Hippocampus er det viktigste området i hjernen for hukommelse, og er det ene stedet i hjernen hvor det dannes flest nye hjerneceller. Fysisk trening har positiv effekt på hjernen. Studier med forsøk på dyr viser at trening bidrar til nydannelse av hjerneceller.

Dersom alt går etter planen...

I ukene rundt operasjonen greier ikke pappa Bjørn å sove. Han føler seg som en 70-åring, og synes selv han ser slik ut også. Den store dagen kommer.

Fredag 18. januar. Rikshospitalet, Oslo universitetssykehus. Det er første gang denne type operasjon skal gjennomføres på norsk jord. En svensk kirurg og ekspert hentes inn og får med seg to norske leger som skal assistere og observere.

Litt over klokken 11 trilles Niklas inn på operasjonssalen. Nesten ni timer senere åpnes døren. Hege ser de tre legene komme gående ved siden av hverandre. Hun ser at de smiler. Hege puster ut. Et morshjerte slår litt lettere.

Saken fortsetter under bildetHALV HJERNE: Alle funksjoner knyttet til venstre hjernehalvdel ble borte etter operasjonen, men heldigvis kan den høyre hjernehalvdelen gradvis ta over oppgavene som den venstre halvdelen hadde. FOTO: Privat HALV HJERNE: Alle funksjoner knyttet til venstre hjernehalvdel ble borte etter operasjonen, men heldigvis kan den høyre hjernehalvdelen gradvis ta over oppgavene som den venstre halvdelen hadde. FOTO: Privat

Farshjertet likeså:

«Operasjonen ferdig. Vi er informert om at den var vellykket. Du er en ekte, tapper soldat, Niklas. Elsker deg», skriver Bjørn på Facebook-siden Niklas’ hopeful hemisphere, som han opprettet noen måneder i forveien.

En vinter, vår og sommer har passert, høsten har også sagt takk for seg, og en ny vinter har kommet da vi banker på døren hjemme hos Bjørn i den rommelige utsiktsleiligheten.

Hege er kommet for å være med på intervjuet. Storebror Daniel (11) rekker så vidt innom for å hilse på, før han stikker av gårde til kompisene igjen.

– Politi og røver! roper Niklas umettelig.

Julia (4) bare smiler. Niklas vil være røver og ler høyt og henrykt hver gang jakten begynner. Fotografen tar første politivakt, mens undertegnede overtar når pusten hennes ikke lenger strekker til.

I tiden etter operasjonen har han gjennomgått rehabilitering og opptrening blant annet på Sunnaas sykehus.

Det høyre benet henger litt etter når han går, og høyrearmen vil han aldri kunne bruke, men Niklas er løsningsorientert og finner stadig nye metoder for å møte utfordringene som dukker opp. Det er heller ingen overdrivelse å si at fremgangen etter operasjonen har vært fantastisk, og har foregått i høyt tempo.

– Det var mye spenning knyttet til operasjonen. Ville de klare å kutte alle koblinger, slik at anfallene ikke kom tilbake? Hvordan ville konsekvensene bli på sikt? Egentlig tenkte vi ikke så mye på fremtiden. Det skjedde så mye hele tiden at vi måtte ta én dag om gangen, minnes foreldrene.

Bjørn beskriver situasjonen treffende:

– Det var så mye han måtte lære på nytt, for eksempel språket. Det var som å få en baby, bare at utviklingen gikk 100 ganger raskere!

Saken fortsetter under bildetHELSESKRYT: Vi ønsker å skryte av Helse-Norge! Vi har vært fornøyd med oppfølgingen fra dag én, sier Bjørn Lohne Hansen (43) og Hege Bøyesen (40), takknemlige foreldre til (fra venstre) Niklas (6), Daniel (11) og Julia (4). FOTO: Bjørg Hexeberg HELSESKRYT: Vi ønsker å skryte av Helse-Norge! Vi har vært fornøyd med oppfølgingen fra dag én, sier Bjørn Lohne Hansen (43) og Hege Bøyesen (40), takknemlige foreldre til (fra venstre) Niklas (6), Daniel (11) og Julia (4). FOTO: Bjørg Hexeberg

Etter hvert som tiden gikk og ingen komplikasjoner oppsto, senket de skuldrene.

– Alt har gått så fint! Vi har ingen store bekymringer nå. Jeg tenker i grunnen aldri på sykdommen lenger. Gjør du? spør Bjørn i retning Hege, som rister på hodet.

Takknemlighet

I høst begynte Niklas på skolen. Det går kjempefint.

– Vi har vært åpne om sykdommen, og vi opplever at alle er omsorgsfulle. Niklas er en av gjengen og har fått gode venner. «Niklas er dødskul, han», hørte jeg en av de litt eldre guttene si, forteller pappa og smiler godt.

– Innimellom tenker man på hvordan det vil bli i fremtiden når han blir litt eldre og selv forstår at han er annerledes. Vil han for eksempel få seg kjæreste? undrer Bjørn.

– Vi får ta det litt som det kommer, det går nok bra, sier Hege.

– Ja, han er jo et tenkende menneske. Det er det viktigste. Jeg tror det vil gå fint. Allerede ved fødselen sa jeg at det var noe spesielt med denne gutten, sier pappa og smiler.

Mens artikkelen blir ferdigstilt, kommer det en nyhetsoppdatering om Niklas på Facebook.

Der sitter han pakket inn i smil, gavepapir og med en stor, grønn ballong i bakgrunnen, ledsaget av teksten som pappa Bjørn har skrevet:

«Gratulerer med dagen, Niklas. Det er seks lys på kaken din i dag. Ha det moro i dag. Jeg er så stolt av deg.»

Denne saken ble først publisert på Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:42 Smitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33 To menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32 Carrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31 Sarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30 Svensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23 Mann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09 Netanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05 Iran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56 Omfattende strømbrudd i flere land13:52 Charter-Svein får sommerjobb av TV 213:47 Bolighus i Finnmark er overtent13:29 Grande: Venstres målinger er «ræva»13:18 Forskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25 Skjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46 Blinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31 130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07 Middelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07 Kommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24 Norske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15 Drømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08 To menn pågrepet etter brann i Agder08:01 Nye protester i Hongkong06:19 Over 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50 Dette skjer i dag05:46 Dette skjedde i natt05:19 USA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57 Verdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24 62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22 Hovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52 Mann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31 Tsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08 Argentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49 Fly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06 – Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02 Saudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48 New York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13 15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05 Britenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48 Motorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25 Norges speidere reiser Frankrike rundt22:01 Britenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36 Tenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19 To pågrepet etter brann i Agder21:09 Avis: Pogba villig til å strike seg bort20:53 Erkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44 Ukraina snudde finalen og vant U20-VM20:29 RBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55 Poengdeling mellom Haugesund og Brann19:43 Start-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40 Front Altair-mannskap på plass i Dubai18:44 Tørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35 Eksplosjon i Damaskus18:20 Tenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10 – Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54 Beskjeden Kristoff-start i Sveits17:24 Uvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05 Amanda Knox tilbake i Italia16:42 Kokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41 Over 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34 Hjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20 Politiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02 Simen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55 Minst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52 Haavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32 – Nynazister kartlegger oss14:26 En person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01 Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45 Flere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42 Benkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58 Hongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43 Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21 Politiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48 Derfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36 Hongkongs leder varsler kunngjøring08:24 FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15 Vy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13 Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00 Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07 Coutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39 Store variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33 Hovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59 Mann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:13 Bombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46 Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21 Høie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47 Raymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08 Abe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58 Person omkom etter fall fra bygning02:52 Cuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26 Sverige var vertskap for møter om Venezuela02:22 Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43 Frontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27 Regjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54 Dales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53 Pave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07 Ecuador tok bronse i U20-VM23:06 Japan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51 Franske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame
Siste nytt
15:42NorgeSmitten i Askøy skyldes trolig avføring fra dyr15:33SportTo menn tok seg inn på hotellrommet – nå er de dømt15:32PolitikkCarrie Lam ber Hongkong om unnskyldning15:31SportSarri forlater Chelsea, Juventus neste15:30VerdenSvensk forsvarstopp tiltalt for hallikvirksomhet14:23NorgeMann i 70-årene alvorlig skadd i drukningsulykke i Oslofjorden14:09VerdenNetanyahus kone dømt for misbruk av offentlige midler14:05VerdenIran mener USA kan ha stått bak tankskip-hendelsene13:56VerdenOmfattende strømbrudd i flere land13:52NorgeCharter-Svein får sommerjobb av TV 213:47NorgeBolighus i Finnmark er overtent13:29PolitikkGrande: Venstres målinger er «ræva»13:18NorgeForskere vil kartlegge Doggerland - det forsvunnede landet i Nordsjøen11:25NorgeSkjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46VerdenBlinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31Reise130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07VerdenMiddelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07NæringslivKommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24PengerNorske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15Helse og livsstilDrømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08NorgeTo menn pågrepet etter brann i Agder08:01VerdenNye protester i Hongkong06:19NorgeOver 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50NorgeDette skjer i dag05:46NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenUSA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57PengerVerdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24Norge62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22SportHovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52NorgeMann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31VerdenTsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08SportArgentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49VerdenFly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06Reise– Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02VerdenSaudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48VerdenNew York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13Norge15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05PolitikkBritenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48NorgeMotorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25SportNorges speidere reiser Frankrike rundt22:01PolitikkBritenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36NorgeTenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19NorgeTo pågrepet etter brann i Agder21:09SportAvis: Pogba villig til å strike seg bort20:53VerdenErkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44SportUkraina snudde finalen og vant U20-VM20:29SportRBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55SportPoengdeling mellom Haugesund og Brann19:43SportStart-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40VerdenFront Altair-mannskap på plass i Dubai18:44VerdenTørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35VerdenEksplosjon i Damaskus18:20NorgeTenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10Livet– Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54SportBeskjeden Kristoff-start i Sveits17:24VerdenUvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05VerdenAmanda Knox tilbake i Italia16:42NorgeKokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41SportOver 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34SportHjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20NorgePolitiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02PolitikkSimen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55VerdenMinst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52SportHaavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32Norge– Nynazister kartlegger oss14:26NorgeEn person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01VerdenForsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45PolitikkFlere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42PolitikkBenkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58PolitikkHongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43PengerFolkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21NorgePolitiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48LivetDerfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36VerdenHongkongs leder varsler kunngjøring08:24NorgeFHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15NorgeVy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13VerdenBrasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00NorgeNå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07SportCoutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39NorgeStore variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33SportHovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59NorgeMann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:13VerdenBombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46VerdenDemokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21Helse og livsstilHøie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47NorgeRaymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08VerdenAbe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58NorgePerson omkom etter fall fra bygning02:52VerdenCuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26VerdenSverige var vertskap for møter om Venezuela02:22NorgeNorske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43VerdenFrontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27NorgeRegjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54NorgeDales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53VerdenPave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07SportEcuador tok bronse i U20-VM23:06SportJapan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51VerdenFranske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus