Meny

Slik holder du varmen i kulda – trygt og rimelig

AUTOMATISK: Den helautomatiske parafinkaminen «Wallas», med drivstofftank, pipemonteringssett og fjernstarter, koster cirka 26.000 kroner hos Sunwind. Veggjennomføring kommer i tillegg. Foto: Produsenten

Strømløs på hytta? Sjekk hvilke oppvarmingsmetoder som lønner seg.

Prisforskjeller:

* Ved: Prisen varierer fra gratis i skogen til rundt to kroner literen på bensinstasjon. Virkningsgraden varierer med fyringsvaner og ovnstype. Effektiv pris: 54-229 øre/kWh

* Parafin: Cirka 5,10 kroner per liter (prisen varierer veldig med markedet) Virkningsgraden er variabel. Effektiv pris: 57-85 øre per kilowattime.

* Gass: 6-8 kroner per kilo. Effektiv pris: 49 – 69 øre/kWh

* Til sammenligning koster strøm i skrivende stund cirka 90 øre/kWh, men dette inkluderer nettleie, kraftpris og avgifter.

Kilde: ENØK

Kilowatt

* Kilowattime (kWh) er en enhet for måling av energi.

* En kilowattime er den energien som leveres i løpet av en time, når effekten er en kilowatt (1 kW)

* Kilowattime er den vanligste enheten for strømforbruk og kostnaden oppgis i kroner per kilowattime (kr/kWh).

* En vanlig norsk enebolig bruker fra 16.000 kWh til 25.000 kWh i året.

Kilder: SNL og Wikipedia

Det finnes drøyt 400.000 hytter i Norge, og rundt en tredel av dem er uten tilgang til strømnett. Mangel på innlagt elektrisitet er imidlertid ingen grunn til å fryse, og gode råd trenger ikke være dyre.

– Hytter uten elektrisk strøm varmes delvis opp av vedovner og delvis ved hjelp av parafinkaminer, opplyser Geir Larsen hos Hyttetorget AS.

– Og den tryggeste og rimeligste oppvarmingsmetoden er å benytte vedovn, sier han.

Ifølge beregninger fra informasjons- og rådgivningstjenesten ENØK i Norge, varierer vedprisene fra «gratis i skogen» til rundt to kroner literen på bensinstasjon. Virkningsgraden, eller nytteeffekten, av ved varierer med fyringsvaner og ovnstype, men en effektiv pris ligger gjerne på mellom 54 og 229 øre per kilowattime (kWh). Til sammenligning koster strøm cirka 90 øre per kWh – inkludert nettleie, kraftpris og avgifter.

Oppvarming med ved fordrer imidlertid at noen både hogger eller kjøper veden, frakter den til hytta og fyrer – lenge – før det blir skikkelig varmt. Vil du ha det lunt og godt litt kjappere, er det parafinovner som gjelder.

Les også: Slik unngår du råte i gulvet

Pålitelig parafin

Ved hjelp av et batteri, ladet av solcellepanel, og en frittstående pipeløs parafinovn, kan du få jevn og lun temperatur i fritidsboligen. Du kan dessuten sørge for at hytta er ferdig oppvarmet når du kommer.

– På samme måte som elektriske panelovner aktiveres ved hjelp av et «ring-hytta-varm»-systemer finnes det lignende opplegg for strømløse hytter, forteller Geir Larsen.

– Disse innebærer at du kan aktivere parafinovnen fra mobiltelefon din før du selv kommer til hytta.

Mange parafinovner er termostatstyrte, og det gjør at du kan holde en jevn temperatur gjennom hele hytteturen, for mellom 57 og 85 øre per kWh. Flyttbare parafinovner må imidlertid fyres på lampeolje eller renset parafin i stedet for vanlig fyringsparafin, noe som gjør at driftskostnadene er høyere enn ved bruk av vanlig parafin.

– Hva som er mest prisgunstig, avhenger også av hvordan du regner på det, påpeker Aleksander Haug, hos utstyrsleverandøren Sunwind, og utdyper:

– For strømløse hytter er det å kunne komme til varm hytte et stort fortrinn. Det gir nemlig høyere komfort, flere bruksdøgn og dermed høyere bruksverdi på hytta.

Les også: Ikke alle tjener på varmepumpe

Renslig produkt

Bruker du hytta mye, kan du vurdere å installere en helautomatisk parafinkamin som er koblet til pipeløpet.

– Denne oppvarmingsmetoden har en noe høyere investeringskostnad, men kaminene har høy virkningsgrad, bruker vanlig parafin og er svært trygge, sier Haug.

Med disse kaminene ledes nemlig all avgass ut av hytta, enten gjennom pipa eller ut gjennom ytterveggen, og du har ingen utslipp av kullos eller andre gasser til oppholdsrommet.

– Du kan dessuten ha drivstofftanken utenfor, slik at all påfylling av skjer utvendig – noe som gjør det til et veldig renslig produkt, legger Haug til.

Les også: Dette er de vanligste strømtabbene

Kjapp gass

I tillegg til fastmonterte vedovner og parafinkaminer er det populært å bruke flyttbare gass- og parafinovner som tilleggsvarme eller hurtigoppvarming når man ankommer hytta.

FJERNSTYRT: Pipeløs og frittstående parafinovn, «Zibro», med 12V GSM-opplegg og inverter for å ringe hytta varm (koster rundt 7.990 kroner hos Hyttetorget). FOTO: ProdusentenFJERNSTYRT: Pipeløs og frittstående parafinovn, «Zibro», med 12V GSM-opplegg og inverter for å ringe hytta varm (koster rundt 7.990 kroner hos Hyttetorget). FOTO: Produsenten

Dette gjelder særlig på hytter som ikke forvarmes før ankomst, og med gass går oppvarmingen fort.

– Propan på flaske er generelt dyrere enn de fleste andre varmekilder, men det er en svært effektiv energikilde til for eksempel oppvarming av vann og til matlaging, påpeker Alexander Haug.

Propan koster cirka 6-8 kroner per kilo og har en effektiv pris på om lag 49– 69 øre per kWh.

Det er tillatt å oppbevare 25 kilo propan innendørs, og den største tillatte flaskestørrelse er på 11 kilo.

Når bruksanvisningen følges, regnes propan en driftssikker og trygg energikilde, og det er først og fremst ved feilmontering, bruk av ikke-godkjent utstyr eller mangelfullt vedlikehold det kan oppstå risiko.

Propangass er imidlertid tilsatt et luktstoff, sånn at du kan oppdage en eventuell lekkasje i tide.

Les også: Slik lufter du radiatoren

Fyringstips

* Bruk tørr ved! For at veden skal være tørr nok, bør den ha vært lagret i minst ett år under dekke.

* Følg ovnens bruksanvisning for riktig vedmengde og tilførsel av forbrenningsluft (trekk).

* La gjerne et lag med aske ligge i bunnen av brennkammeret. Dette isolerer og gjør neste opptenning lettere.

* Du kan godt bruke opptenningsbriketter. Da får du raskere fyr og mindre sot.

PEISKOS: De fleste strømløse hytter varmes delvis opp av vedovner og delvis av parafinovner. Foto: Tore Wuttudal/NTB scanpixPEISKOS: De fleste strømløse hytter varmes delvis opp av vedovner og delvis av parafinovner. Foto: Tore Wuttudal/NTB scanpix

* Ikke bruk parafin, bensin eller annen brannfarlig væske til opptenning i vedovn.

* Plasser veden liggende i ovnen eller peisen, ikke stående. Da utnyttes brennverdien bedre.

* Fyr med god trekk i ovnen, særlig under opptenning og påfylling av ved.

* Pass på at spjeldet er åpent, og at ovnen får nok forbrenningsluft. Et vindu på gløtt kan få fart på trekken.

* Når det er god varme i ovnen, kan du regulere trekken ned til det brenner med rolige flammer.

* La veden brenne helt ut til det bare er en haug med glør igjen før du legger i ny ved. Husk å regulere opp trekken igjen så veden tar godt fyr.

* Ikke fyll ovnen om kvelden og sett ned trekken. Det øker faren for pipebrann og utslipp av partikler.

* Brenn aldri trykkimpregnerte materialer, plast eller sponplater. De avgir giftige gasser.

* Ovnen må ikke tømmes for aske mindre enn 24 timer etter at den har vært i bruk.

Kilder: Norsk brannvernforening og Norsk Ved A/S

Les også: Husk å sjekke at ovnen er rentbrennende

Saken fortsetter under bildetRIMELIG: Virkningsgraden av ved varierer med fyringsvaner og ovnstype, men en effektiv pris ligger gjerne på mellom 54 og 229 øre per kilowattime (kWh). Foto: Grethe BrandsøRIMELIG: Virkningsgraden av ved varierer med fyringsvaner og ovnstype, men en effektiv pris ligger gjerne på mellom 54 og 229 øre per kilowattime (kWh). Foto: Grethe Brandsø

KJAPP: Gassovner er svært effektive og gir hurtig oppvarming. Vera infrarød gassovn koster cirka 990 kroner hos www.gustavsenas.no. Foto: ProdusentenKJAPP: Gassovner er svært effektive og gir hurtig oppvarming. Vera infrarød gassovn koster cirka 990 kroner hos www.gustavsenas.no. Foto: Produsenten

Gass

* Det er tillatt å oppbevare maksimum 25 kilo propan i bolig eller garasje, og største tillatte flaskestørrelse er 11 kilo.

* På grunn av trykkregulator og ventil er det viktig at flasken alltid står oppreist.

* Propanflasker må ikke oppbevares på loft, i kjeller, i rom under bakkenivå eller i badstue.

* Oppbevaringsplassen for propan må være forskriftsmessig ventilert.

* Propan må ikke oppbevares i rom hvor det overnatter mennesker.

* Oppbevar flasken på et sted hvor den ikke varmes opp eller kan utsettes for mekanisk skade. Temperaturen på overflaten av gassflasken må ikke overstige 40 grader.

* Flasken må stå minst en meter fra stekeovn, vedkomfyr eller andre ildsteder. Flasken må også stå minst 20 centimeter fra varme overflater som komfyr og varmeovn.

* Når flasken kobles fra gassapparatet for lengre tid, må trykkregulatoen tas løs og beskyttelseshetten på ventilen settes tilbake på plass.

* Kontroller propanapparater og -utstyr minst én gang i året.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:02 Simen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55 Minst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52 Haavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32 – Nynazister kartlegger oss14:26 En person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01 Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45 Flere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42 Benkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58 Hongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43 Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21 Politiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48 Derfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36 Hongkongs leder varsler kunngjøring08:24 FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15 Vy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13 Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00 Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07 Coutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39 Store variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33 Hovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59 Mann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:13 Bombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46 Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21 Høie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47 Raymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08 Abe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58 Person omkom etter fall fra bygning02:52 Cuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26 Sverige var vertskap for møter om Venezuela02:22 Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43 Frontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27 Regjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54 Dales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53 Pave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07 Ecuador tok bronse i U20-VM23:06 Japan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51 Franske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43 250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54 Carlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42 Ivanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55 Guterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46 Lokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14 Ap hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58 Dette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31 Politiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19 Setter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50 Mysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41 Bombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00 Ap-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39 Avdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17 Lege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56 Passasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53 Vinmonopolet kan få holde åpent senere15:43 Milan-legender får toppjobber i klubben15:42 Trollstigen får mobildekning15:36 Trump: – Iran er en terror-nasjon14:50 Soldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48 EU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38 Bjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26 Listhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03 Sudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01 Vil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18 Reagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07 Nytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06 Varaordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06 Fire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31 Boris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30 Fafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27 Emilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27 Frontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35 Røykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47 Nå er det lov med produktplassering på radio10:47 Maradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15 Kraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13 Ellingsruddrapet behandles på nytt10:10 Det blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09 Medlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06 Færre ulver skutt08:32 Reiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20 Kvinnestreik i Sveits08:18 Mann omkom i trafikkulykke i Halden08:15 Cohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13 Pelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12 Ukjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09 Sola vår kan få et superutbrudd07:59 – Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59 Regjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58 Sjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52 Trøndelag erklærer klimakrise07:38 Besetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35 Dennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21 Rolig i Hongkong – enn så lenge07:17 – Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03 – Klokken begynner å tikke for Messi06:45 Regjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44 Siktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30 Herlovsen sparer ikke feiringene til egne mål
Siste nytt
16:02PolitikkSimen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55VerdenMinst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52SportHaavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32Norge– Nynazister kartlegger oss14:26NorgeEn person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01VerdenForsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45PolitikkFlere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42PolitikkBenkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58PolitikkHongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43PengerFolkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21NorgePolitiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48LivetDerfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36VerdenHongkongs leder varsler kunngjøring08:24NorgeFHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15NorgeVy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13VerdenBrasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00NorgeNå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07SportCoutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39NorgeStore variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33SportHovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59NorgeMann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:13VerdenBombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46VerdenDemokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21Helse og livsstilHøie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47NorgeRaymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08VerdenAbe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58NorgePerson omkom etter fall fra bygning02:52VerdenCuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26VerdenSverige var vertskap for møter om Venezuela02:22NorgeNorske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43VerdenFrontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27NorgeRegjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54NorgeDales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53VerdenPave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07SportEcuador tok bronse i U20-VM23:06SportJapan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51VerdenFranske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43Verden250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54SportCarlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42VerdenIvanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55VerdenGuterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46NorgeLokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14PolitikkAp hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58VerdenDette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31NorgePolitiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19NorgeSetter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50PengerMysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41VerdenBombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00PolitikkAp-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39NorgeAvdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17ReiseLege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56NorgePassasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53Helse og livsstilVinmonopolet kan få holde åpent senere15:43SportMilan-legender får toppjobber i klubben15:42ReiseTrollstigen får mobildekning15:36VerdenTrump: – Iran er en terror-nasjon14:50VerdenSoldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48PengerEU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38PengerBjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26NorgeListhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03VerdenSudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01PolitikkVil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18NorgeReagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07VerdenNytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06NorgeVaraordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06NorgeFire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31PolitikkBoris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30NorgeFafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27SportEmilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27VerdenFrontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35NorgeRøykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47KulturNå er det lov med produktplassering på radio10:47SportMaradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15PolitikkKraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13NorgeEllingsruddrapet behandles på nytt10:10SportDet blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09NorgeMedlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06NorgeFærre ulver skutt08:32SportReiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20VerdenKvinnestreik i Sveits08:18NorgeMann omkom i trafikkulykke i Halden08:15KulturCohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13PolitikkPelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12SportUkjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09VerdenSola vår kan få et superutbrudd07:59Kultur– Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59PolitikkRegjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58SportSjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52NorgeTrøndelag erklærer klimakrise07:38VerdenBesetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35SportDennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21VerdenRolig i Hongkong – enn så lenge07:17Penger– Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03Sport– Klokken begynner å tikke for Messi06:45PolitikkRegjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44VerdenSiktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30SportHerlovsen sparer ikke feiringene til egne mål

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus