Meny

Influensa - vaksine

- Viktig for samfunnet at du tar vaksine

UNNGÅR SMITTE: Ved å vaksinere deg beskytter du både deg selv og andre mot influensa. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
UNNGÅR SMITTE: Ved å vaksinere deg beskytter du både deg selv og andre mot influensa. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Hvis du tar vaksinen, kan færre bli syke. Men du må betale selv.

Disse trenger vaksine

Dette er risikogruppene:

 • Alle fra og med fylte 65 år
 • Beboere i omsorgsbolig og sykehjem
 • Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko kan vurderes for vaksinasjon

Barn og voksne med:

 • diabetes mellitus, type 1 og 2
 • kronisk lungesykdom (inkludert astma)
 • kronisk hjerte- og karsykdom, spesielt personer med alvorlig hjertesvikt, lavt minuttvolum eller pulmonal hypertensjon
 • kronisk leversvikt
 • kronisk nyresvikt
 • kronisk nevrologisk sykdom eller skade, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet
 • nedsatt infeksjonsresistens
 • svært alvorlig fedme (kroppsmasseindeks (KMI) over 40)
 • andre alvorlige og/eller kroniske sykdommer der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege

I tillegg anbefales influensavaksine til følgende grupper:

 • Helsepersonell som har pasientkontakt.
 • Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser.
 • Husstandskontakter til svært immunsupprimerte pasienter.

Kilde: FHI

Influensa eller forkjølelse?

Det er ikke uvanlig at influensa forveksles med vanlig forkjølelse.

Influensa skyldes influensavirus, mens forkjølelse ofte skyldes rhinovirus.

Forkjølelse kan imidlertid også skyldes andre typer virus i øvre luftveier.

I Canada og USA er influensasesongen allerede godt i gang, og vanlig sesonginfluensa har alt tatt flere liv.

Tre personer i Sverige og fire i Finland har ifølge Aftenposten de siste ukene mistet livet på grunn av svineinfluensa, H1N1, og om ikke lenge vil influensaaktiviteten trolig ta seg opp også i Norge.

Årets sesonginfluensa kommer forholdsvis sent, men myndighetene vet ennå ikke hvor hardt den vil ramme.

Rundt én million mennesker i Norge har økt risiko for komplikasjoner ved influensasykdom, og bør vaksinere seg.

Men det er ikke bare for din egen del du bør vurdere vaksinen. Ønsker du å gjøre en viktig samfunnsinnsats, kan det derfor være fornuftig å ta influensavaksinen.

Den beskytter mot vanlig sesonginfluensa og svineinfluensa.

- For dårlig

I Finland vil myndighetene at alle skal vaksinere seg. Mye tyder på at nordmenn flest ikke er sitt ansvar bevisst på dette området.

I 2012-2013 lot omtrent 44 prosent av alle i risikogruppen seg vaksinere, mens Verdens Helseorganisasjon WHO anbefaler hele 75 prosent vaksinedekning for denne gruppen.

Før 2009 var tallet noe høyere, rundt 50 prosent.

- Jeg syns det er dårlig at vi i Norge ikke klarer å følge disse anbefalingene, sier overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Sveinung Sørbye.

Må betale selv

Skal du være sikker på å få den beskyttelsen du ønsker, må du nok derfor ta vaksinen selv.

- Det er ikke mange nok i Norge som tar influensavaksinen til at det gir en såkalt flokkbeskyttelse, og hvorvidt man ønsker å ta vaksinen er opp til hver enkelt. Det er imidlertid ikke noe i veien for at man tar vaksinen selv om man ikke tilhører risikogruppen, men da må man selv betale full pris for vaksinen, sier overlege og spesialist i samfunnsmedisin ved Avdeling for infeksjonsovervåkning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, Siri Helene Hauge.

Unngår å spre sykdom

- Egentlig mener jeg at alle som ønsker det bør ta vaksinen både for å unngå å bli syke selv og for å unngå å spre sykdom videre til andre. Det finnes alltid noen som ikke kan ta vaksine, og disse kan bli indirekte beskyttet dersom personer rundt dem er vaksinert, sier Sørbye.

Han forteller at små barn og eldre kan ha nedsatt effekt av vaksinen.

- Men ved at omsorgspersoner tar vaksinen, vil også de kunne skånes for smitte. Samtidig er det en god idé å vaksinere smittesprederne. Vi snakker da om barn i barnehage og skole, lærere samt de som jobber i servicenæringen som butikkmedarbeidere, taxisjåfører og frisører, sier han.

Visste du at menn med masse testosteron blir sykere av influensa? Kvinner og menn med lavt testosteronnivå har et immunforsvar som beskytter bedre mot influensavirus enn de som er skikkelige testosteronbunter.

Samfunnsøkonomisk å vaksinere

I utgangspunktet mener overlegen at alle bør ha like muligheter til å ta influensavaksine, og han påpeker at dette dessuten ville være smart for samfunnet.

- Med tanke på sykefravær fra jobb, er det helt klart samfunnsøkonomisk lønnsomt å vaksinere alle arbeidstakere, sier Sørbye.

Han forteller at dette er noe arbeidsgivere i USA har forstått, og at det nå er vanlig at bedrifter der spanderer vaksine for sine ansatte.

Og mens norske helsemyndigheter altså kun anbefaler vaksine til risikogrupper, oppfordrer amerikanske helsemyndigheter alle amerikanere til å vaksinere seg hvert år.

Risikogrupper må prioriteres

- Unntaket er dersom det er mangel på vaksiner, legger han til.

Ved begrenset tilgang på vaksiner, må selvfølgelig risikogrupper og helsepersonell prioriteres.

- I tillegg må andre nøkkelpersoner som flyveledere, politi og brannfolk få vaksine, og ved tilfeller av svineinfluensa skal også griserøktere prioriteres. Dette for at de ikke skal smitte dyrene sine, sier han.

Fjorårets vaksine holder ikke

Hvis du tok influensavaksinen i fjor, tenker du kanskje at det er unødvendig å ta den i år.

Merk deg imidlertid at du ikke nødvendigvis er beskyttet av fjorårets dose.

- Årets vaksine er endret litt siden i fjor. Dersom det er de samme virusstammene som sirkulerte i fjor som kommer i år, er man dermed delvis beskyttet med forårets vaksine. Dersom det er en av de nye stammene som kun finnes i årets vaksine, vil man imidlertid ikke være beskyttet gjennom vaksinen man tok i fjor, sier han.

Kommer det en helt ny stamme, som ikke er dekket av verken gammel eller ny vaksinen, kan man bli syk selv om man har tatt begge vaksinene.

- Men sykdomsforløpet kan bli noe mildere dersom det er likheter mellom tidligere virus og årets virus, sier Sørbye.

En vaksine for alle influensatypene

Sesonginfluensavaksine består vanligvis av tre influensavirustyper: to A-stammer og én B-stamme.

Influensavaksinen skiller seg fra andre vaksiner ved at den må tilpasses endringene hos virus og derfor forandres fra år til år.

For sesongen 2013/2014 inneholder influensavaksine for den nordlige halvkule tre virus.

Influensa A (H1N1) (svineinfluensa) har etter pandemien i 2009 vært en av virustypene i sesonginfluensavaksinen, og inngår også i årets vaksine.

Det finnes ingen egen vaksine mot influensa A (H1N1) – svineinfluensa.

Husk at du kan bli syk selv om du tar vaksine. Vaksinen hjelper ikke mot forkjølelse. Det kan være vanskelig å skille mellom influensa og forkjølelse - og av og til greier man heller ikke skille dem.

Usikkert om du er immun

Det samme gjelder dersom du hadde influensa i fjor.

- Kommer samme virus tilbake, vil du være immun, og er det en liknende virusstamme, har du delvis beskyttelse og kan trolig unngå sykdom, sier overlegen.

Ved helt ny stamme, som ikke likner tidligere virus, er imidlertid faren for å bli smittet like stor som for dem som ikke har hatt influensa de siste årene.

Uforutsigbar sykdom

Vi skulle selvfølgelig gjerne visst hva vi har i vente, men det er ifølge Sørbye kronisk vanskelig å spå om influensa.

- Sykdommen er veldig uforutsigbar. Det er liten grunn til å tro at den blir verre i år enn i fjor, men alt kan skje når det gjelder influensa, sier han.

Hvis svineinfluensaen blir utbredt i Norge, frykter han at særlig barn vil være utsatt.

- Dette viruset vil fortsette å sirkulere i befolkningen i flere år fremover, men det vil gå litt i bølger. Jeg syns derfor ikke vi skal glemme svineinfluensaen, og husk at for de som rammes er det akkurat like alvorlig å få svineinfluensa nå som i 2009, sier han.

Virker først etter to uker

Tenker du at vaksinasjon er en god idé, har du ennå tid.

Siri Helene Hauge ved folkehelseinstituttet forteller at det ennå er stille på influensafronten, men at vi kan vente en økning i løpet av januar eller februar.

- Nøyaktig når det skjer vet vi ikke, men det er foreløpig ikke for sent å ta vaksinen, sier hun.

Drøy likevel ikke for lenge da det tar to uker fra du tar vaksinen til den virker godt.

Symptomer på influensa er feber, muskelsmerter, hodepine, nedsatt allmenntilstand, tørrhoste.

Mageplager, oppkast og diaré kan forekomme men er sjeldent hos voksne.

Denne saken ble først publisert på Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Nederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01 To skutt utenfor København20:00 Far dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37 Sjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21 Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12 Huawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07 Overtar Melanias talsperson18:49 Gjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48 Khashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28 Person funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06 Nkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48 Trump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31 Høydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14 IS-topp skal være tatt i Jemen17:13 54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34 USA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23 Forsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12 Amerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05 Johnson fortsatt taus om husbråk16:02 Norges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53 Trond Mohn tapte milliarder på valuta15:02 Gulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47 58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40 Tollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49 Lampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48 FIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31 Dommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12 Carlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11 74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49 «Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46 Dømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40 – Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15 Her endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07 Fansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04 Trekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37 Myanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23 MDG oppsummerer det politiske halvåret11:10 54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46 – Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32 En av tre eldre bor alene10:31 Oljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22 – Jeg er bare glad for at jeg er her09:55 Ett av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55 Dommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42 Pensjonister har billioner av kroner til gode09:32 Uenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22 Norge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57 Kvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37 Partigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22 Aldri før har så få unge jenter fått barn08:20 Derfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14 Iran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00 EU går til børskrig mot Sveits07:01 Holund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52 To menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36 Norges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24 Rekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24 Harry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:37 Romfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Ludvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn17:21 – De nye reglene vil skape forskjeller
Siste nytt
21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NæringslivBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenNederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01VerdenTo skutt utenfor København20:00NorgeFar dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37SportSjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21PolitikkStoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12VerdenHuawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07VerdenOvertar Melanias talsperson18:49ForbrukerGjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48VerdenKhashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28NorgePerson funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06TeknologiNkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48PolitikkTrump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31NorgeHøydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14VerdenIS-topp skal være tatt i Jemen17:13Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34VerdenUSA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23NorgeForsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12NæringslivAmerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05PolitikkJohnson fortsatt taus om husbråk16:02SportNorges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53Børs og finansTrond Mohn tapte milliarder på valuta15:02SportGulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47Norge58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40NorgeTollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49SportLampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48SportFIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31PengerDommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12SportCarlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11Norge74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49Kultur«Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46VerdenDømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40Verden– Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15MotorHer endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07KulturFansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04VerdenTrekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37VerdenMyanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23PolitikkMDG oppsummerer det politiske halvåret11:10Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46Reise– Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32Helse og livsstilEn av tre eldre bor alene10:31PengerOljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22Norge– Jeg er bare glad for at jeg er her09:55Helse og livsstilEtt av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55NorgeDommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42PengerPensjonister har billioner av kroner til gode09:32Helse og livsstilUenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22SportNorge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57VerdenKvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37PolitikkPartigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22Helse og livsstilAldri før har så få unge jenter fått barn08:20SportDerfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14VerdenIran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00PengerEU går til børskrig mot Sveits07:01SportHolund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52NorgeTo menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36SportNorges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24NorgeRekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24KulturHarry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:37VerdenRomfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30PengerFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08PengerJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeLudvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25PolitikkAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00PolitikkRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25ReiseKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06PolitikkKan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29PolitikkFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn17:21Motor– De nye reglene vil skape forskjeller

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus