Meny

Influensa - vaksine

- Viktig for samfunnet at du tar vaksine

UNNGÅR SMITTE: Ved å vaksinere deg beskytter du både deg selv og andre mot influensa. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Hvis du tar vaksinen, kan færre bli syke. Men du må betale selv.

Disse trenger vaksine

Dette er risikogruppene:

 • Alle fra og med fylte 65 år
 • Beboere i omsorgsbolig og sykehjem
 • Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko kan vurderes for vaksinasjon

Barn og voksne med:

 • diabetes mellitus, type 1 og 2
 • kronisk lungesykdom (inkludert astma)
 • kronisk hjerte- og karsykdom, spesielt personer med alvorlig hjertesvikt, lavt minuttvolum eller pulmonal hypertensjon
 • kronisk leversvikt
 • kronisk nyresvikt
 • kronisk nevrologisk sykdom eller skade, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet
 • nedsatt infeksjonsresistens
 • svært alvorlig fedme (kroppsmasseindeks (KMI) over 40)
 • andre alvorlige og/eller kroniske sykdommer der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege

I tillegg anbefales influensavaksine til følgende grupper:

 • Helsepersonell som har pasientkontakt.
 • Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser.
 • Husstandskontakter til svært immunsupprimerte pasienter.

Kilde: FHI

Influensa eller forkjølelse?

Det er ikke uvanlig at influensa forveksles med vanlig forkjølelse.

Influensa skyldes influensavirus, mens forkjølelse ofte skyldes rhinovirus.

Forkjølelse kan imidlertid også skyldes andre typer virus i øvre luftveier.

I Canada og USA er influensasesongen allerede godt i gang, og vanlig sesonginfluensa har alt tatt flere liv.

Tre personer i Sverige og fire i Finland har ifølge Aftenposten de siste ukene mistet livet på grunn av svineinfluensa, H1N1, og om ikke lenge vil influensaaktiviteten trolig ta seg opp også i Norge.

Årets sesonginfluensa kommer forholdsvis sent, men myndighetene vet ennå ikke hvor hardt den vil ramme.

Rundt én million mennesker i Norge har økt risiko for komplikasjoner ved influensasykdom, og bør vaksinere seg.

Men det er ikke bare for din egen del du bør vurdere vaksinen. Ønsker du å gjøre en viktig samfunnsinnsats, kan det derfor være fornuftig å ta influensavaksinen.

Den beskytter mot vanlig sesonginfluensa og svineinfluensa.

- For dårlig

I Finland vil myndighetene at alle skal vaksinere seg. Mye tyder på at nordmenn flest ikke er sitt ansvar bevisst på dette området.

I 2012-2013 lot omtrent 44 prosent av alle i risikogruppen seg vaksinere, mens Verdens Helseorganisasjon WHO anbefaler hele 75 prosent vaksinedekning for denne gruppen.

Før 2009 var tallet noe høyere, rundt 50 prosent.

- Jeg syns det er dårlig at vi i Norge ikke klarer å følge disse anbefalingene, sier overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Sveinung Sørbye.

Må betale selv

Skal du være sikker på å få den beskyttelsen du ønsker, må du nok derfor ta vaksinen selv.

- Det er ikke mange nok i Norge som tar influensavaksinen til at det gir en såkalt flokkbeskyttelse, og hvorvidt man ønsker å ta vaksinen er opp til hver enkelt. Det er imidlertid ikke noe i veien for at man tar vaksinen selv om man ikke tilhører risikogruppen, men da må man selv betale full pris for vaksinen, sier overlege og spesialist i samfunnsmedisin ved Avdeling for infeksjonsovervåkning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, Siri Helene Hauge.

Unngår å spre sykdom

- Egentlig mener jeg at alle som ønsker det bør ta vaksinen både for å unngå å bli syke selv og for å unngå å spre sykdom videre til andre. Det finnes alltid noen som ikke kan ta vaksine, og disse kan bli indirekte beskyttet dersom personer rundt dem er vaksinert, sier Sørbye.

Han forteller at små barn og eldre kan ha nedsatt effekt av vaksinen.

- Men ved at omsorgspersoner tar vaksinen, vil også de kunne skånes for smitte. Samtidig er det en god idé å vaksinere smittesprederne. Vi snakker da om barn i barnehage og skole, lærere samt de som jobber i servicenæringen som butikkmedarbeidere, taxisjåfører og frisører, sier han.

Visste du at menn med masse testosteron blir sykere av influensa? Kvinner og menn med lavt testosteronnivå har et immunforsvar som beskytter bedre mot influensavirus enn de som er skikkelige testosteronbunter.

Samfunnsøkonomisk å vaksinere

I utgangspunktet mener overlegen at alle bør ha like muligheter til å ta influensavaksine, og han påpeker at dette dessuten ville være smart for samfunnet.

- Med tanke på sykefravær fra jobb, er det helt klart samfunnsøkonomisk lønnsomt å vaksinere alle arbeidstakere, sier Sørbye.

Han forteller at dette er noe arbeidsgivere i USA har forstått, og at det nå er vanlig at bedrifter der spanderer vaksine for sine ansatte.

Og mens norske helsemyndigheter altså kun anbefaler vaksine til risikogrupper, oppfordrer amerikanske helsemyndigheter alle amerikanere til å vaksinere seg hvert år.

Risikogrupper må prioriteres

- Unntaket er dersom det er mangel på vaksiner, legger han til.

Ved begrenset tilgang på vaksiner, må selvfølgelig risikogrupper og helsepersonell prioriteres.

- I tillegg må andre nøkkelpersoner som flyveledere, politi og brannfolk få vaksine, og ved tilfeller av svineinfluensa skal også griserøktere prioriteres. Dette for at de ikke skal smitte dyrene sine, sier han.

Fjorårets vaksine holder ikke

Hvis du tok influensavaksinen i fjor, tenker du kanskje at det er unødvendig å ta den i år.

Merk deg imidlertid at du ikke nødvendigvis er beskyttet av fjorårets dose.

- Årets vaksine er endret litt siden i fjor. Dersom det er de samme virusstammene som sirkulerte i fjor som kommer i år, er man dermed delvis beskyttet med forårets vaksine. Dersom det er en av de nye stammene som kun finnes i årets vaksine, vil man imidlertid ikke være beskyttet gjennom vaksinen man tok i fjor, sier han.

Kommer det en helt ny stamme, som ikke er dekket av verken gammel eller ny vaksinen, kan man bli syk selv om man har tatt begge vaksinene.

- Men sykdomsforløpet kan bli noe mildere dersom det er likheter mellom tidligere virus og årets virus, sier Sørbye.

En vaksine for alle influensatypene

Sesonginfluensavaksine består vanligvis av tre influensavirustyper: to A-stammer og én B-stamme.

Influensavaksinen skiller seg fra andre vaksiner ved at den må tilpasses endringene hos virus og derfor forandres fra år til år.

For sesongen 2013/2014 inneholder influensavaksine for den nordlige halvkule tre virus.

Influensa A (H1N1) (svineinfluensa) har etter pandemien i 2009 vært en av virustypene i sesonginfluensavaksinen, og inngår også i årets vaksine.

Det finnes ingen egen vaksine mot influensa A (H1N1) – svineinfluensa.

Husk at du kan bli syk selv om du tar vaksine. Vaksinen hjelper ikke mot forkjølelse. Det kan være vanskelig å skille mellom influensa og forkjølelse - og av og til greier man heller ikke skille dem.

Usikkert om du er immun

Det samme gjelder dersom du hadde influensa i fjor.

- Kommer samme virus tilbake, vil du være immun, og er det en liknende virusstamme, har du delvis beskyttelse og kan trolig unngå sykdom, sier overlegen.

Ved helt ny stamme, som ikke likner tidligere virus, er imidlertid faren for å bli smittet like stor som for dem som ikke har hatt influensa de siste årene.

Uforutsigbar sykdom

Vi skulle selvfølgelig gjerne visst hva vi har i vente, men det er ifølge Sørbye kronisk vanskelig å spå om influensa.

- Sykdommen er veldig uforutsigbar. Det er liten grunn til å tro at den blir verre i år enn i fjor, men alt kan skje når det gjelder influensa, sier han.

Hvis svineinfluensaen blir utbredt i Norge, frykter han at særlig barn vil være utsatt.

- Dette viruset vil fortsette å sirkulere i befolkningen i flere år fremover, men det vil gå litt i bølger. Jeg syns derfor ikke vi skal glemme svineinfluensaen, og husk at for de som rammes er det akkurat like alvorlig å få svineinfluensa nå som i 2009, sier han.

Virker først etter to uker

Tenker du at vaksinasjon er en god idé, har du ennå tid.

Siri Helene Hauge ved folkehelseinstituttet forteller at det ennå er stille på influensafronten, men at vi kan vente en økning i løpet av januar eller februar.

- Nøyaktig når det skjer vet vi ikke, men det er foreløpig ikke for sent å ta vaksinen, sier hun.

Drøy likevel ikke for lenge da det tar to uker fra du tar vaksinen til den virker godt.

Symptomer på influensa er feber, muskelsmerter, hodepine, nedsatt allmenntilstand, tørrhoste.

Mageplager, oppkast og diaré kan forekomme men er sjeldent hos voksne.

Denne saken ble først publisert på Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:32 Frykter katastrofe: Atomgraven har begynt å sprekke16:27 Oppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15 AAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01 Sjekk redningsvesten på lørdag15:09 – Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40 To skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15 En av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05 Amerikansk Taliban-kriger løslatt14:00 Nord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51 Kristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50 WHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49 Bystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33 Djokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31 PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08 Forskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51 Hurtigruteskipene skal gå på biogass11:43 Håkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23 Oversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45 Ber DNB-kunder følge nøye med10:31 Tre omkom i tornado i Missouri10:22 Etterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03 Flere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03 Ny person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02 Norges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49 Derfor gjør de unge klimaopprør09:26 Tre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07 Strømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07 Tidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06 Magnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04 Israel skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42 Ber folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26 Ledigheten ned til 3,5 prosent07:44 The Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36 Skolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10 MDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04 Dette skjer i dag05:48 Mot brakseier for Modi i India05:45 Maner til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39 Dette skjedde i natt05:12 Ni personer drept i bombeangrep i Somalia05:00 Streikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00 Konservative under press i EU-valget04:51 Colombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35 21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58 Eriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17 Varhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40 Panasonic stanser samarbeid med Huawei02:17 Boligbrann på Hamar slukket01:05 USA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58 Varslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24 Irans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07 Dommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05 NATO varsler cyberløft00:02 Kvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56 Kajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33 Magnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57 Solberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55 Henrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26 Lederen i Underhuset går av21:07 To menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Glimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41 Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16 Manchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00 Mann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43 Fiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02 – Dette tar jammen lang tid16:53 Mener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38 Fotballtrener Joar Hoff er død16:30 Svømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17 – Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55 Conte svært nær Inter-jobben15:38 Europol aksjonerte mot smuglernettverk15:36 Sarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59 Magnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50 SAS og Airbus skal utvikle elfly14:25 Turistbuss veltet i Italia14:17 Rekordmåned for norske drikkevarer14:11 SD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01 Bensinen har aldri vært dyrere13:45 – Ap bør jekke seg ned litt13:24 – City og PSG er kun en stats leketøy13:20 – Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06 Umulig å hindre spredning av dødsalge13:02 Vått og fuktig over hele landet12:43 Tusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18 Ekskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57 British Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48 Blander seg inn i betent sak11:27 Nå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59 Kan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48 Norsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20 Seks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11 Løkes landslagsplass kan være i fare10:00 – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59 Kunder ble belastet dobbelt09:45 Slik avslutter du HBO Nordic
Siste nytt
16:32VerdenFrykter katastrofe: Atomgraven har begynt å sprekke16:27VerdenOppdaget 18 nye planeter: – En av dem kan ha flytende vann16:15PengerAAP-hardkjør mot regjeringen i Stortinget16:01MotorSjekk redningsvesten på lørdag15:09Politikk– Her er den største faren ved helgens EU-valg14:40VerdenTo skadd på båttur i Australia – truffet av flygende «sverdfisk»14:15ReiseEn av tre skal på utenlandsferie i sommer14:05VerdenAmerikansk Taliban-kriger løslatt14:00VerdenNord-Korea klikket på Biden: – Dåre med lav IQ13:51SportKristoff syk foran ritt på hjemmebane13:50Helse og livsstilWHO: Algerie og Argentina er malaria-frie13:49PolitikkBystyre sier nei til bompenger og veiprising12:33SportDjokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31SportPSG-eieren siktet for korrupsjon12:08VerdenForskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51ReiseHurtigruteskipene skal gå på biogass11:43VerdenHåkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23NorgeOversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45PengerBer DNB-kunder følge nøye med10:31VerdenTre omkom i tornado i Missouri10:22VerdenEtterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03SportFlere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03NorgeNy person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02PengerNorges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49VerdenDerfor gjør de unge klimaopprør09:26VerdenTre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07PengerStrømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07SportTidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06SportMagnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04VerdenIsrael skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42NorgeBer folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26NorgeLedigheten ned til 3,5 prosent07:44PolitikkThe Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36NorgeSkolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10PolitikkMDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04NorgeDette skjer i dag05:48PolitikkMot brakseier for Modi i India05:45NorgeManer til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenNi personer drept i bombeangrep i Somalia05:00NorgeStreikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00VerdenKonservative under press i EU-valget04:51VerdenColombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35Norge21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58PengerEriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17NorgeVarhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40VerdenPanasonic stanser samarbeid med Huawei02:17NorgeBoligbrann på Hamar slukket01:05VerdenUSA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58NorgeVarslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24VerdenIrans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07VerdenDommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05VerdenNATO varsler cyberløft00:02KulturKvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56NyheterKajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33SportMagnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57PengerSolberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55SportHenrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26PolitikkLederen i Underhuset går av21:07NorgeTo menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportGlimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41PolitikkHardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16SportManchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00NorgeMann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43NorgeFiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02Politikk– Dette tar jammen lang tid16:53NorgeMener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38SportFotballtrener Joar Hoff er død16:30SportSvømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17Penger– Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55SportConte svært nær Inter-jobben15:38VerdenEuropol aksjonerte mot smuglernettverk15:36SportSarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59SportMagnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50ReiseSAS og Airbus skal utvikle elfly14:25VerdenTuristbuss veltet i Italia14:17Helse og livsstilRekordmåned for norske drikkevarer14:11PolitikkSD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01MotorBensinen har aldri vært dyrere13:45Politikk– Ap bør jekke seg ned litt13:24Sport– City og PSG er kun en stats leketøy13:20Verden– Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06PengerUmulig å hindre spredning av dødsalge13:02NorgeVått og fuktig over hele landet12:43NorgeTusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18VerdenEkskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57PengerBritish Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48PolitikkBlander seg inn i betent sak11:27NorgeNå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59StemmerKan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48SportNorsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20VerdenSeks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11SportLøkes landslagsplass kan være i fare10:00Reise– Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59PengerKunder ble belastet dobbelt09:45KulturSlik avslutter du HBO Nordic

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus