Influensa - vaksine

- Viktig for samfunnet at du tar vaksine

UNNGÅR SMITTE: Ved å vaksinere deg beskytter du både deg selv og andre mot influensa. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
UNNGÅR SMITTE: Ved å vaksinere deg beskytter du både deg selv og andre mot influensa. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Hvis du tar vaksinen, kan færre bli syke. Men du må betale selv.

Disse trenger vaksine

Dette er risikogruppene:

 • Alle fra og med fylte 65 år
 • Beboere i omsorgsbolig og sykehjem
 • Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko kan vurderes for vaksinasjon

Barn og voksne med:

 • diabetes mellitus, type 1 og 2
 • kronisk lungesykdom (inkludert astma)
 • kronisk hjerte- og karsykdom, spesielt personer med alvorlig hjertesvikt, lavt minuttvolum eller pulmonal hypertensjon
 • kronisk leversvikt
 • kronisk nyresvikt
 • kronisk nevrologisk sykdom eller skade, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet
 • nedsatt infeksjonsresistens
 • svært alvorlig fedme (kroppsmasseindeks (KMI) over 40)
 • andre alvorlige og/eller kroniske sykdommer der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege

I tillegg anbefales influensavaksine til følgende grupper:

 • Helsepersonell som har pasientkontakt.
 • Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser.
 • Husstandskontakter til svært immunsupprimerte pasienter.

Kilde: FHI

Influensa eller forkjølelse?

Det er ikke uvanlig at influensa forveksles med vanlig forkjølelse.

Influensa skyldes influensavirus, mens forkjølelse ofte skyldes rhinovirus.

Forkjølelse kan imidlertid også skyldes andre typer virus i øvre luftveier.

I Canada og USA er influensasesongen allerede godt i gang, og vanlig sesonginfluensa har alt tatt flere liv.

Tre personer i Sverige og fire i Finland har ifølge Aftenposten de siste ukene mistet livet på grunn av svineinfluensa, H1N1, og om ikke lenge vil influensaaktiviteten trolig ta seg opp også i Norge.

Årets sesonginfluensa kommer forholdsvis sent, men myndighetene vet ennå ikke hvor hardt den vil ramme.

Rundt én million mennesker i Norge har økt risiko for komplikasjoner ved influensasykdom, og bør vaksinere seg.

Men det er ikke bare for din egen del du bør vurdere vaksinen. Ønsker du å gjøre en viktig samfunnsinnsats, kan det derfor være fornuftig å ta influensavaksinen.

Den beskytter mot vanlig sesonginfluensa og svineinfluensa.

- For dårlig

I Finland vil myndighetene at alle skal vaksinere seg. Mye tyder på at nordmenn flest ikke er sitt ansvar bevisst på dette området.

I 2012-2013 lot omtrent 44 prosent av alle i risikogruppen seg vaksinere, mens Verdens Helseorganisasjon WHO anbefaler hele 75 prosent vaksinedekning for denne gruppen.

Før 2009 var tallet noe høyere, rundt 50 prosent.

- Jeg syns det er dårlig at vi i Norge ikke klarer å følge disse anbefalingene, sier overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Sveinung Sørbye.

Må betale selv

Skal du være sikker på å få den beskyttelsen du ønsker, må du nok derfor ta vaksinen selv.

- Det er ikke mange nok i Norge som tar influensavaksinen til at det gir en såkalt flokkbeskyttelse, og hvorvidt man ønsker å ta vaksinen er opp til hver enkelt. Det er imidlertid ikke noe i veien for at man tar vaksinen selv om man ikke tilhører risikogruppen, men da må man selv betale full pris for vaksinen, sier overlege og spesialist i samfunnsmedisin ved Avdeling for infeksjonsovervåkning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, Siri Helene Hauge.

Unngår å spre sykdom

- Egentlig mener jeg at alle som ønsker det bør ta vaksinen både for å unngå å bli syke selv og for å unngå å spre sykdom videre til andre. Det finnes alltid noen som ikke kan ta vaksine, og disse kan bli indirekte beskyttet dersom personer rundt dem er vaksinert, sier Sørbye.

Han forteller at små barn og eldre kan ha nedsatt effekt av vaksinen.

- Men ved at omsorgspersoner tar vaksinen, vil også de kunne skånes for smitte. Samtidig er det en god idé å vaksinere smittesprederne. Vi snakker da om barn i barnehage og skole, lærere samt de som jobber i servicenæringen som butikkmedarbeidere, taxisjåfører og frisører, sier han.

Visste du at menn med masse testosteron blir sykere av influensa? Kvinner og menn med lavt testosteronnivå har et immunforsvar som beskytter bedre mot influensavirus enn de som er skikkelige testosteronbunter.

Samfunnsøkonomisk å vaksinere

I utgangspunktet mener overlegen at alle bør ha like muligheter til å ta influensavaksine, og han påpeker at dette dessuten ville være smart for samfunnet.

- Med tanke på sykefravær fra jobb, er det helt klart samfunnsøkonomisk lønnsomt å vaksinere alle arbeidstakere, sier Sørbye.

Han forteller at dette er noe arbeidsgivere i USA har forstått, og at det nå er vanlig at bedrifter der spanderer vaksine for sine ansatte.

Og mens norske helsemyndigheter altså kun anbefaler vaksine til risikogrupper, oppfordrer amerikanske helsemyndigheter alle amerikanere til å vaksinere seg hvert år.

Risikogrupper må prioriteres

- Unntaket er dersom det er mangel på vaksiner, legger han til.

Ved begrenset tilgang på vaksiner, må selvfølgelig risikogrupper og helsepersonell prioriteres.

- I tillegg må andre nøkkelpersoner som flyveledere, politi og brannfolk få vaksine, og ved tilfeller av svineinfluensa skal også griserøktere prioriteres. Dette for at de ikke skal smitte dyrene sine, sier han.

Fjorårets vaksine holder ikke

Hvis du tok influensavaksinen i fjor, tenker du kanskje at det er unødvendig å ta den i år.

Merk deg imidlertid at du ikke nødvendigvis er beskyttet av fjorårets dose.

- Årets vaksine er endret litt siden i fjor. Dersom det er de samme virusstammene som sirkulerte i fjor som kommer i år, er man dermed delvis beskyttet med forårets vaksine. Dersom det er en av de nye stammene som kun finnes i årets vaksine, vil man imidlertid ikke være beskyttet gjennom vaksinen man tok i fjor, sier han.

Kommer det en helt ny stamme, som ikke er dekket av verken gammel eller ny vaksinen, kan man bli syk selv om man har tatt begge vaksinene.

- Men sykdomsforløpet kan bli noe mildere dersom det er likheter mellom tidligere virus og årets virus, sier Sørbye.

En vaksine for alle influensatypene

Sesonginfluensavaksine består vanligvis av tre influensavirustyper: to A-stammer og én B-stamme.

Influensavaksinen skiller seg fra andre vaksiner ved at den må tilpasses endringene hos virus og derfor forandres fra år til år.

For sesongen 2013/2014 inneholder influensavaksine for den nordlige halvkule tre virus.

Influensa A (H1N1) (svineinfluensa) har etter pandemien i 2009 vært en av virustypene i sesonginfluensavaksinen, og inngår også i årets vaksine.

Det finnes ingen egen vaksine mot influensa A (H1N1) – svineinfluensa.

Husk at du kan bli syk selv om du tar vaksine. Vaksinen hjelper ikke mot forkjølelse. Det kan være vanskelig å skille mellom influensa og forkjølelse - og av og til greier man heller ikke skille dem.

Usikkert om du er immun

Det samme gjelder dersom du hadde influensa i fjor.

- Kommer samme virus tilbake, vil du være immun, og er det en liknende virusstamme, har du delvis beskyttelse og kan trolig unngå sykdom, sier overlegen.

Ved helt ny stamme, som ikke likner tidligere virus, er imidlertid faren for å bli smittet like stor som for dem som ikke har hatt influensa de siste årene.

Uforutsigbar sykdom

Vi skulle selvfølgelig gjerne visst hva vi har i vente, men det er ifølge Sørbye kronisk vanskelig å spå om influensa.

- Sykdommen er veldig uforutsigbar. Det er liten grunn til å tro at den blir verre i år enn i fjor, men alt kan skje når det gjelder influensa, sier han.

Hvis svineinfluensaen blir utbredt i Norge, frykter han at særlig barn vil være utsatt.

- Dette viruset vil fortsette å sirkulere i befolkningen i flere år fremover, men det vil gå litt i bølger. Jeg syns derfor ikke vi skal glemme svineinfluensaen, og husk at for de som rammes er det akkurat like alvorlig å få svineinfluensa nå som i 2009, sier han.

Virker først etter to uker

Tenker du at vaksinasjon er en god idé, har du ennå tid.

Siri Helene Hauge ved folkehelseinstituttet forteller at det ennå er stille på influensafronten, men at vi kan vente en økning i løpet av januar eller februar.

- Nøyaktig når det skjer vet vi ikke, men det er foreløpig ikke for sent å ta vaksinen, sier hun.

Drøy likevel ikke for lenge da det tar to uker fra du tar vaksinen til den virker godt.

Symptomer på influensa er feber, muskelsmerter, hodepine, nedsatt allmenntilstand, tørrhoste.

Mageplager, oppkast og diaré kan forekomme men er sjeldent hos voksne.

Denne saken ble først publisert på Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump varsler kunngjøring om «stor suksess» i Syria15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»
Siste nytt
17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump varsler kunngjøring om «stor suksess» i Syria15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus