Meny

Valentine's Day - en viktig dag?

Fredag er Valentinesdagen. Det er en ypperlig anledning til å gjøre noe ekstra for den du er glad i. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

– Ja, det er vits i denne dagen. Og det mener jeg helt alvorlig. Det er flott med en dag for å markere kjærligheten, sier psykolog og parterapeut Eva Tryti.

Valentinsdagen

St. Valentinsdagen, på norsk også kalt alle hjerters dag, markeres 14. februar som en feiring av kjærlighet og romantikk.

Dagen er først og fremst viktig i engelskspråklige land hvor den har fått et kommersielt preg og markeres ved kjøp av gaver og sending av kjærlighetsbrev eller -kort, ofte anonymt.

Valentinsdagen var opprinnelig er liturgisk feiring til minne om en eller flere tidlige kristne helgener med navnet Valentin.

Kilde: Wikipedia

Samtidig ser hun også en fare med en egen kjærlighetsdag.

– Det er hyggelig at folk viser at de er glade i hverandre og elsker hverandre. Men det må ikke bli slik at de som ikke får en hilsen denne dagen blir lei seg og tenker at de ikke er elsket. For det er ikke alle som markerer Valentine’s Day. Ta det som en bonus, oppfordrer Eva Tryti.

– Mange forventer gjerne at det er mannen som skal gi blomster eller oppmerksomhet. Burde vi kvinner være flinkere til å overraske mennene?

– Jeg tenker at dette er noe som bør gå begge veier. Valentine’s Day skal ikke være en ekstra morsdag, mener hun.

Les også:

Slik får du samlivet til å vare
De lykkeligste har mest sex
Ting som IKKE styrker parforholdet

Gjelder ikke bare parforhold

Tryti sier mange forbinder Valentines Day med romantikk og parforhold.

– Men det er en dag for alle vi bryr oss om. Du kan være veldig glad i venner, barna dine eller andre slektninger. På Valentines Day kan du vise dette. Både på arbeidsplassen og privat er vi altfor dårlige til å gi hverandre ros. Nå kan du benytte anledningen, sier Tryti.

Tryti er opptatt av at den beste Valentine’s-oppmerksomheten ikke nødvendigvis er den som koster mest.

– Dagen er ikke først og fremst for handelsstanden. Gjør små handlinger som du legger sjelen i, noe du virkelig mener. Det er det som er viktig. Ting har vi mer enn nok av. Hvis jeg døde i morgen, er det fine ord eller handlinger jeg trenger. Ikke flere ting jeg ikke har bruk for, mener hun.

Vis omsorg

Til de som er nyforelsket sier Tryti:

– Vis det. Bruk fantasien. Menn trenger ikke bare tenke sex, damer kan kanskje tenke litt mer sex, sier hun.

Men hun tror det er mye å hente på å vise hverandre omsorg.

– Gjør noe overraskende. Server gjerne kaffe eller te på sengen, lag en god middag, gjerne sammen, og pynt dere gjerne litt. Si fine ting til hverandre, det sitter lenge i. Hvisk fine ord i øret om hva du setter pris på ved partneren din, eller legg en liten lapp med gode ord på tallerken, foreslår hun.
Les også: Leier seg «kjæreste» for å ta med hjem til foreldrene

Dersom noen har vært sammen lenge, og har det bra sammen, mener Tryti det alltid er godt med en hyggelig samtale.

– Snakk sammen om drømmene deres, hvordan dere har det og hva dere så på t-banen om morgenen. Ha en normal samtale, sier hun.

Strekk ut en hånd

For noen kan Valentine’s Day også bli vanskelig, fordi de sliter i parforholdet.

– Men Valentine’s Day er ikke bare en dag for det perfekte forholdet. Benytt anledningen til å strekke ut en hånd, og se om du kan lete fram igjen noe av det du setter pris på ved partneren din, sier Tryti.

En ting som er in i tiden, er takknemlighetsdagbok. Det fungerer slik at en for seg selv hver dag skriver ned minst fem ting en er takknemlig for.
– Kanskje klarer du å finne de positive sidene på denne måten, sier Tryti.

Ikke bare én gang i året

Tryti understreker at omsorg og fine ord ikke er noe en kun trenger én gang i året.
– Ha en fin dag sammen, og minn hverandre på de små tingene. Men det trenger ikke være ett år til neste gang dere gjentar det. Tingene jeg sier kan virke banale, men det som kommer fra hjertet har stor betydning, avslutter Tryti.

Les også:

Tips til god kommunikasjon i parforholdet
Mange par lever parallelle liv
Travle foreldre? Ikke dropp vennene!

14 romantiske kjærestetips:

Har du lyst til å gjøre noe romantisk, men mangler inspirasjon? Her er 14 tips som kan gjøre nettopp din Valentine's Day romantisk:

1. Overrask ham for en gangs skyld
Hvem har bestemt at du ikke kan være den som overrasker ham med blomster, sjokolade, gaver, middag med stearinlys eller reservert bord på favorittrestauranten? Velger du ting du vet han liker, og ikke bare det du synes han bør like, er sjansen enda større for å lykkes. Dessuten – når han husker hvor hyggelig det var med en slik overraskelse – er kanskje sjansen større for at han overrasker deg neste gang?

2. Se en romantisk film
Hva med å lete fram romantiske Before Sunrise, Music and Lyrics, The Wedding Singer, Notting Hill, Titanic, Love Actually eller til og med flotte Casablanca med Humphrey Bogart og Ingrid Bergman i hovedrollene? Har dere en film som er ”deres” – kanskje den dere så på første date sammen? Eller én dere aldri blir lei av? Krøll dere sammen under et pledd på sofaen og kos dere!

3. Lag en romantisk spilleliste på Spotify
Romantisk musikk setter fort stemningen, og kan være koselig å lytte til mens dere nyter et glass vin og mimrer om gamle dager, eller hvis dere vil danse tett sammen på stuegulvet. Kanskje passer Seals ”Kiss From a Rose”, Céline Dions ”My Heart Will Go On”, John Newmans “Love Me Again”, Calvin Harris’ “I Need Your Love”, Ellie Gouldings “How Long Will I Love You” eller Beyoncés “XO”? Eller sett sammen sanger som betyr noe for dere.

Les også: 50 valentinssanger

4. Ost og vin
Kjøp inn en god flaske vin eller to, ost og kjeks og kos dere. Tenn stearinlys rundt omkring i stua, fyr i peisen, sett på litt koselig musikk og nyt kjærestetiden. Mobiler og nettbrett holdes med fordel utenfor – her er det blikkontakt som gjelder. Dere kan naturligvis bytte ut både mat og drikke etter ønske, og er du gravid eller ammer ofte kan du jo velge god alkoholfri drikke.

5. Kino og restaurant
Klassikeren ”Dinner and a movie” er en klassiker med god grunn. Har dere mulighet til å ha barnevakt i noen timer, kan dette være dagen hvor dere endelig får prøvd den nye restauranten, får sett filmen begge har snakket om, eller rett og slett bare nyter å være barnefri i noen timer sammen. Å være hjemmefra kan gjøre at skuldrene senker seg – man trenger ikke å sitte på vakt og lytte etter lyder fra barnerommene.

6. Reis bort sammen
Dette krever kanskje litt med planlegging og barnevakt, men kan være godt for parforholdet. Har dere en hytte å reise til, kan det være fint. En helgetur til London sier man jo ikke nei til, men det er ikke alltid det er nødvendig å gjøre så mye utav det. En overnatting på hotell en liten kjøretur hjemmefra kan gjøre samme susen. Poenget er å få tid sammen alene uten alt som må og bør gjøres hjemme.

7. Skriv et kjærlighetsbrev til ham
Er du flink nok til å fortelle ham hvorfor du elsker ham? Hva med å sette ord på det – enten det er i et brev, en mail eller på en post-it lapp. Slike kjærlighetserklæringer gjør veldig godt – både å gi og å motta. Kanskje gir det deg også en liten vekker i en hverdag hvor man gjerne småkrangler om bagateller?

Les også: Hjerteøy populær gjennom Google

8. Sjokolade er aldri feil
Alle liker sjokolade, så hva med å oppsøke en kafé som spesialiserer seg på konfekt og prøvesmake noen nye sorter? Alternativt kan dere lage konfekt sammen. Du kan også handle inn ulike (nye?) typer sjokolade og ha sjokoladekveld hjemme. Eller ha blindtest av sjokolade – klarer han å gjette hvilken sjokolade han smaker på? Hvem får flest riktige?

9. Overrask ham med billetter
Er det noe han eller begge har hatt lyst til lenge – å gå på teater, revy, stand-up, konsert eller noe annet? Bestill billettene og overrask ham. Det trenger ikke å være til samme kveld.

10. Ha en mimrekveld
Hva med å legge opp til ”a trip down memory lane?” Tenk å komme hjem og høre første linje av sangen som ble spilt da dere møtte hverandre, spise det samme som dere spiste på første date, se den første filmen dere så sammen og så videre? Eller bruke kvelden til å se gjennom bryllupsalbumet, eller videosnutter fra den første tiden sammen?

11. Bestill en ferie!
Å ha noe å glede seg til sammen er hyggelig. Kanskje er dette dagen dere bestiller sommerferien, eller planlegger en kjærestetur? Å sitte sammen og titte på spennende reisemål, se på flotte hoteller, og drømme seg bort litt er koselig.

12. Fyll kjøleskapet med ting han liker
Og gled deg til å se ansiktsuttrykket hans når han oppdager at ikke bare får han favorittmaten til middag, du har også handlet inn hans favoritter når det kommer til drikkevarer, pålegg, godteri og annet!

13. Masser hverandre
Kroppskontakt frigjør lykkehormoner – endorfiner – og er en god måte å være nær hverandre på. Kanskje kan dere bytte på å massere føttene til hverandre mens dere ser på en film, lytter til musikk eller pleier den gode samtalen. Eller dere kan massere med oljer, kanskje i sengen eller på annet mykt underlag. Å kjenne kroppen slappe skikkelig av er deilig!

14. Flørt!
Det blir fort så hverdagslig at de små tingene forsvinner. I stedet for å pynte deg for ham, bytter du til joggebuksa så snart du er hjemme fra jobb? Kjenner du deg igjen? Hva med å snu om på det litt denne dagen? Kle deg flott i klær du vet han liker på deg, flørt med ham, kyss ham, og når barna er lagt, kan du kanskje finne fram noe nytt og spennende undertøy?

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:33 Dette skjedde i natt05:04 Guaidó bekrefter forhandlinger om Venezuela i Oslo04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 Daniel Craig på plass på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:33 Fire pågrepet etter skyting i Oslo22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11 Tore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33 Antonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16 Slik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52 Lillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48 – Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47 Voldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09 Rally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08 Jakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51 Overvåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50 Finland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43 MDG får to nestledere18:26 Mann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21 Mays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24 Paven sammenligner abort med leiemord16:21 Fallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14 MDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13 Grønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47 Idrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29 Politiet jakter bilist etter ulykke14:12 Knøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06 FN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06 Tuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25 MDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50 SV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36 Tre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33 Her er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18 Tidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53 Nytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30 Østigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55 To nye dødsfall på Mount Everest02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43 Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55 Godt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40 Nedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19 Giske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48 Beskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36 Messi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35 Minst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13 Elyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13 73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene18:54 – Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51 Kronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22 Eksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07 XXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51 Chelsea har lagt inn bud på Reiten17:44 Frykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34 Motorsyklist omkom i ulykke17:23 Donald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15 Fastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39 Mann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39 Kenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26 Solberg forstår Mays avgang16:15 Folk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05 Penelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59 Charles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17 Mattilsynets direktør går av etter avsløring15:00 Kyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37 Tvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32 Hermstad: Vi er ved et veiskille14:22 Unike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46 Ingen streik i staten – enighet i meklingen13:38 Presidentkampen igang med brede smil13:09 Norsk toppfotball går med overskudd13:06 Klimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29 Bombe mot moske under fredagsbønn12:02 Thailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51 Tidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51 Nord-Korea stiller ultimatum til USA11:28 MDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27 Bertel O. Steen kutter 200 jobber11:07 Manipulert video av Pelosi går viralt
Siste nytt
05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenGuaidó bekrefter forhandlinger om Venezuela i Oslo04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeDaniel Craig på plass på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:33NorgeFire pågrepet etter skyting i Oslo22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11NorgeTore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33VerdenAntonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16KulturSlik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52SportLillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48Politikk– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47NorgeVoldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09SportRally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08VerdenJakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51StemmerOvervåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50SportFinland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43NorgeMDG får to nestledere18:26VerdenMann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21VerdenMays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24VerdenPaven sammenligner abort med leiemord16:21NorgeFallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14NorgeMDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13PolitikkGrønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47SportIdrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29NorgePolitiet jakter bilist etter ulykke14:12NyheterKnøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06VerdenFN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06SportTuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25PolitikkMDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50MotorSV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36VerdenTre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33NorgeHer er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18SportTidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53PengerNytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30SportØstigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55VerdenTo nye dødsfall på Mount Everest02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43VerdenTrump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55SportGodt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40SportNedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19PolitikkGiske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48VerdenBeskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36SportMessi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35VerdenMinst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13SportElyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13Norge73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene18:54Politikk– Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet18:51NorgeKronprinsen holdt to klimataler i Berlin18:22VerdenEksplosjon i sentrum av Lyon etterforskes som terror18:07PengerXXLs Sverige-sjef går av etter Facebook-innlegg om Greta Thunberg17:51SportChelsea har lagt inn bud på Reiten17:44VerdenFrykter journalister vil bli rettsforfulgt i kjølvannet av Assange17:34NorgeMotorsyklist omkom i ulykke17:23PolitikkDonald Trump om seg selv: – Jeg er et ekstremt stabilt geni17:15NorgeFastlimte klimaaktivister fjernet fra Norges Bank16:39NorgeMann tiltalt for å ha lurt til seg åtte biler og 2,8 millioner kroner i lån16:39VerdenKenyanske dommere nekter å avkriminalisere homofili16:26PolitikkSolberg forstår Mays avgang16:15NorgeFolk advares mot å spise abbor fra Tyrifjorden16:05PolitikkPenelope Lea og klimastreikerne hyllet på MDG-landsmøtet15:59VerdenCharles Finch ble dømt til døden i 1976 – løslatt 41 år etter15:17PolitikkMattilsynets direktør går av etter avsløring15:00SportKyrgios trekker seg fra Roland-Garros: – Turneringen suger14:37SportTvedt: – Jeg ble spyttet etter på gata14:32PolitikkHermstad: Vi er ved et veiskille14:22VerdenUnike bilder: – Du kan knapt tro at det virkelig er henne13:46NorgeIngen streik i staten – enighet i meklingen13:38SportPresidentkampen igang med brede smil13:09SportNorsk toppfotball går med overskudd13:06VerdenKlimaprotester i Europa, Australia og Europa12:29VerdenBombe mot moske under fredagsbønn12:02ReiseThailand vurderer å innføre ny turistavgift11:51SportTidligere Bendtner-sjef venter interesse11:51VerdenNord-Korea stiller ultimatum til USA11:28PolitikkMDG-politiker så engler – nå roser han Märtha Louise11:27PengerBertel O. Steen kutter 200 jobber11:07PolitikkManipulert video av Pelosi går viralt
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus