Meny

Sjekk om du bør trekke visdomstanna

VISDOMSTENNER: Noen ganger er visdomstennene i veien. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Noen ganger er visdomstennene i veien.

I dag tilbereder vi nesten alt vi spiser for maks tyggekomfort, men det har ikke alltid vært slik.

For forfedrene våre kunne tennenes kvalitet bety forskjellen på liv og død.

- Visdomstennene er i dag en overflødig rest fra fortiden, men de fire store jekslene var i realiteten våre forfedres kjøkkenmaskiner. Med dem kunne de tygge seg gjennom datidens grove kost og dermed sikre seg en større sannsynlighet for å overleve, sier tannlege Camilla Steinum.

Nye tenner som voksen

Mens de andre tennene presser seg frem i barndommen, kan visdomstennene komme langt inn i voksenlivet.

De aller fleste av oss får fire av dem, og dette er de siste tennene som vokser frem i munnhulen.

- Visdomstennene kan bryte fram fra 17-18-årsalder, men hos mange kommer de ikke før i 20-årene. De kan også komme enda senere, spesielt hvis andre tenner fjernes slik at de får en lettere vei ut, sier hun.

Så selv om det kan føles litt rart å få en ny tann i 30-årene, er det med andre ord slettes ikke noe galt hvis du får det, og om ikke annet kan du glede deg over at du endelig er «blitt klok».

- Det sies nemlig at tennene kalles visdomstenner fordi man for mange hundre år siden trodde at mennesket var blitt vist når disse tennene brøt frem, sier tannlegen.

Visdomstenner som ikke har kommet frem, kan føre til smerter i munnen.

Ikke alle får fire

Omtrent tre fjerdedeler av oss får alle fire visdomstennene, og tilhører du denne majoriteten vil du ha 32 tenner i munnen når alle fire har brutt frem.

Med mindre du da har trukket andre tenner for å få plass til visdomstennene. En tann skal trekkes når den er så skadet at det ikke er vits å reparere den.

- Kun et par-tre prosent savner samtlige visdomstenner, mens omtrent en fjerdedel mangler en, to eller tre, sier hun.

Skulle du være blant disse, kan du trøste deg med at du egentlig ikke har behov for dem.

- Med vår nåværende bruk av tennene, er ikke visdomstennene nødvendige, sier Steinum.

Kjevene forandret seg

Langt tilbake i riktig gamle dager, var det god plass til 32 tenner i munnen til mennesket.

Det forhistoriske mennesket hadde stort hode og store kjever, men etter hvert begynte dette å endre seg.

Hjernen vokste og mennesket fant nye måter å tilberede maten. Dermed var heller ikke behovet for de store kjevene, men urtidens kjøkkenmaskiner, like nødvendige.

Tannhygienen ble bedre, matvanene endret seg og kjevene likeså.

Det er rett og slett ikke alltid plass til de 32 tennene majoriteten av oss er utstyrt med.

Usikkert om de forsvinner

Samtidig ser man altså at noen mangler en eller flere av disse tennene.

Et naturlig spørsmål da er jo om evolusjonen sørger for at disse tennene, som vi strengt tatt ikke trenger, forsvinner.

Noen eksperter mener det er mulig at visdomstennene vil forsvinne helt, men det er fortsatt en del usikkerhet rundt dette.

Fremtiden vil vise om våre etterkommere vil vokse opp helt uten visdomstenner.

Puss godt

Visdomstenner har fått et noe ufortjent dårlig rykte.

Selv om en del må trekke dem, er det nemlig ikke noen selvfølge.

Disse tennene er ikke av dårligere kvalitet enn andre, men de må naturligvis holdes rene for å vare.

- Det kan være en utfordring helt bakerst i munnen, og hvis du syns dette er vanskelig kan du søke råd hos tannlegen eller tannpleieren din. Har tennene brutt frem og fungerer fint, er det i alle fall ingen grunn til å fjerne dem, sier Steinum.

For dårlig plass

Årsakene til at mange likevel må trekke visdomstennene er flere.

Fordi tennene slites mindre enn før, både i tyggeflate og mellom tennene, og er det altså ikke alltid plass til visdomstennene.

Da blir tennene liggende enten i benet, under slimhinnen eller delvis brutt gjennom slimhinnen, og de har derfor ingen tyggefunksjon.

- Det vanligste problemet er at visdomstennene har for lite plass bak tannrekken, slik at de ikke kan bryte frem normalt. Dette kan gi infeksjoner og andre problemer i området, sier Steinum.

Piller fjerner ikke årsaken

Tannlege Erik Svendsrud bekrefter dette.

Visdomstenner

ENKEL TREKKING: Hvis visdomstannen har kommet ut som normalt, kan den trekkes på samme måte som andre tenner. © Illustrasjonsfoto: Colourbox

- Grunnen til smertene og hevelsene rundt visdomstennene kan være at du alt har fått en infeksjon. Bakteriene samles nemlig lett i tannkjøttlommene rundt visdomstennene, sier han.

En slik infeksjon kan også gi feber, og du kan få problemer med å gape.

En kortsiktig løsning kan være å ta smertestillende tabletter og få tannlege eller tannpleier til å rengjøre rundt tannen.

I tillegg kan det være nødvendig med antibiotika for å dempe infeksjonen.

- Men dette fjerner dessverre ikke årsaken til problemet, og det er derfor viktig at du går til tannlegen når du får symptomer på infeksjon, sier han.

Mest problemer i underkjeven

Ifølge Steinum er det visdomstennene i underkjeven som oftest gir komplikasjoner i form av betennelser og smerter.

Dette skyldes at det er dårligere plass nede enn oppe, og de aller fleste av oss må faktisk belage seg på at de på et eller annet stadium i livet får problemer med disse tennene.

Løsningen blir da som oftest å ta den ut.

- Det er mest vanlig å trekke visdomstennene hvis man får problemer med disse, men får man et hull i en visdomstann som er frembrutt og i funksjon, kan tannlegen selvfølgelig behandle den på vanlig måte hvis man ønsker å beholde tannen, sier hun.

Fort gjort

Må tannen fjernes, kan dette skje på flere måter.

- I blant går det an å fjerne en visdomstann uten å operere, men hvis det er lite plass er en mindre operasjon et raskere og sikrere alternativ, sier Svendsrud.

Han forteller at man med moderne metoder og bedøvelsesteknikker kan fjerne en visdomstann helt smertefritt.

- Selve operasjonen er vanligvis over på rundt 15-30 minutter. Omtrent ti prosent av pasientene som opereres får lette smerter i noen dager etter operasjonen, og smertene kan i verste fall vare i omtrent en uke, sier han.

Vanskelig å si noe om prisen

Prisen på å fjerne en visdomstann varierer. Hver tannlege fastsetter egne priser og velger selv hva slags prissystem de vil ha.

Klikk.no har tatt en ringerunde til en rekke tannleger, men de fleste tannlegekontor syns det er vanskelig å komme med noen tydelig pris før de har tatt en undersøkelse av den aktuelle munnen.

Hvis tannen er frembrutt, kan tannen fjernes med vanlig trekking og da er prisen lavere.

Prisene vi har fått oppgitt på dette, starter da på en snau tusenlapp.

Er du over 20 år er det meningen at du skal greie å betale tannlegeregningen selv.

Men du kan få dekket tannbehandling av folketrygden om du har særskilt grunn til det.

Krav på å vite prisen

- Tenner som ikke har kommet fram, og som fortsatt ligger dekket av bein, må derimot i noen tilfeller opereres ut. Dette vil naturligvis koste mer enn en vanlig tanntrekking, sier Steinum.

I tillegg vil det gjerne være nødvendig å ta røntgenbilder før tannen trekkes, og du trenger også bedøvelse.

- Snakk med tannlegen og få en pris på din tann. Du har krav på informasjon om prisen før behandling, og i tilfeller hvor tannen må opereres ut får man også støtte fra Helfo til behandlingen, sier Steinum.

Egenandelen vi har fått oppgitt for operasjon ligger stort sett på i underkant av 2000 kroner.

Les også:

Slik kan tannlegen berge hjertet ditt

Derfor skal du pusse tenner før trening

Ikke skyll etter tannpussen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:42 Valgdagsmåling: Halvert oppslutning for Dansk Folkeparti20:32 En død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20 Turist måtte betale dyrt for fiskefangst20:20 Le Pen på førsteplass i franske valgdagsmålinger20:15 Blir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09 Storebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner20:03 Valgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget19:54 Grønne partier håper på europeisk valgskred19:54 De grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30 Kusama-skulptur på plass på Kistefos19:26 Høyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14 Erik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57 Høyere oppmøte i EU-valget18:51 Siktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43 Prinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40 To døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:38 Tysk valgdagsmåling: De grønne går kraftig fram18:03 Anette Hoff: – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:45 Østerriksk måling: De konservative går fram17:03 Over 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03 Sjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23 To menn siktet for knivstikking på Voss16:23 Tre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03 Svenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45 Anmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23 Fiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38 Ruud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26 MDG sikter mot makt i fire storbyer12:45 Ada Hegerberg giftet seg12:37 MDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36 Kjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02 Norge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26 Sandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46 Store utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30 Forsker: – Hvaldimir er syk10:13 Kraftig jordskjelv i Peru10:11 Forskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37 Avgjørende dag i EU-valget09:35 Norske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21 To pågrepet etter knivstikking på Voss07:45 -Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59 Mann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38 Slik påvirker EU-valgene Norge06:12 Leirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:33 Dette skjedde i natt05:04 Ekspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 TV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11 Tore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33 Antonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16 Slik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52 Lillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48 – Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47 Voldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09 Rally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08 Jakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51 Overvåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50 Finland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43 MDG får to nestledere18:26 Mann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21 Mays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24 Paven sammenligner abort med leiemord16:21 Fallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14 MDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13 Grønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47 Idrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29 Politiet jakter bilist etter ulykke14:12 Knøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06 FN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06 Tuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25 MDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50 SV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36 Tre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33 Her er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18 Tidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53 Nytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30 Østigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55 To nye dødsfall på Mount Everest02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43 Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse
Siste nytt
20:42VerdenValgdagsmåling: Halvert oppslutning for Dansk Folkeparti20:32VerdenEn død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20NorgeTurist måtte betale dyrt for fiskefangst20:20VerdenLe Pen på førsteplass i franske valgdagsmålinger20:15VerdenBlir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09NæringslivStorebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner20:03VerdenValgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget19:54VerdenGrønne partier håper på europeisk valgskred19:54VerdenDe grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30NorgeKusama-skulptur på plass på Kistefos19:26VerdenHøyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14NæringslivErik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57VerdenHøyere oppmøte i EU-valget18:51NorgeSiktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43NorgePrinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40VerdenTo døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:38VerdenTysk valgdagsmåling: De grønne går kraftig fram18:03Helse og livsstilAnette Hoff: – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:45VerdenØsterriksk måling: De konservative går fram17:03HelseOver 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03MotorSjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23NorgeTo menn siktet for knivstikking på Voss16:23VerdenTre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03NorgeSvenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45NorgeAnmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23PolitikkFiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38SportRuud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26PolitikkMDG sikter mot makt i fire storbyer12:45SportAda Hegerberg giftet seg12:37PolitikkMDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36SportKjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02PolitikkNorge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26SportSandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46Helse og livsstilStore utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30NorgeForsker: – Hvaldimir er syk10:13VerdenKraftig jordskjelv i Peru10:11NæringslivForskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37PolitikkAvgjørende dag i EU-valget09:35SportNorske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21NorgeTo pågrepet etter knivstikking på Voss07:45Verden-Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59NorgeMann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38VerdenSlik påvirker EU-valgene Norge06:12PengerLeirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenEkspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeTV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11NorgeTore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33VerdenAntonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16KulturSlik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52SportLillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48Politikk– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47NorgeVoldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09SportRally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08VerdenJakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51StemmerOvervåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50SportFinland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43NorgeMDG får to nestledere18:26VerdenMann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21VerdenMays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24VerdenPaven sammenligner abort med leiemord16:21NorgeFallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14NorgeMDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13PolitikkGrønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47SportIdrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29NorgePolitiet jakter bilist etter ulykke14:12NyheterKnøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06VerdenFN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06SportTuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25PolitikkMDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50MotorSV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36VerdenTre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33NorgeHer er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18SportTidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53PengerNytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30SportØstigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55VerdenTo nye dødsfall på Mount Everest02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43VerdenTrump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus