Slik unngår du ID-tyveri

POPULÆR KILDE: Det sendes mye sensitivt som vanlig post i Norge. Dermed har ID-tyveriene en kilde til opplysninger de trenger for å svindle deg. (Foto: Colourbox.com)
POPULÆR KILDE: Det sendes mye sensitivt som vanlig post i Norge. Dermed har ID-tyveriene en kilde til opplysninger de trenger for å svindle deg. (Foto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet mener mange nordmenn slurver med sikkerheten. Her er fem enkle steg mot en utbredt og farlig kriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kunder er elendige til å ta vare på personlig informasjon, sa fagsjef Jan Daniel Juniszewski i Finans Norge under IDentitet 2014-konferanseni Oslo denne uken.

Her møtes bransjen for å snakke om det som de siste årene har blitt et utbredt problem i Norge: ID-tyveri. Kort fortalt går dette ut på at andre utgir seg for å være deg, og på den måten for eksempel kan stikke av med pengene dine.

Nøyaktig hvor utbredt ID-tyveri har blitt er det ingen som vet, for systemene mangler. Bankene skylder på myndighetene, politiet skylder på lovverket, og resultatet er null oversikt og tall som bare er anslag.

– Men selv om vi ikke kan tallfeste det, vet vi at det er et økende problem, understreker Juniszewski.

Årsakene er mange og komplekse, men én av dem er altså deg og meg. Det får Juniszewski støtte fra politiet på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har for slepphendt omgang med vår egen identifikasjon. Bankkort ligger og slenger, og vi oppgir sensitiv informasjon oftere enn vi trenger, sier Anders Beck i Oslo-politiets skimming- og ID-tyverigruppe til DinSide.

Politioverbetjent Anders Beck og Håvard Nordbø ved Politidirektoratet er to av de som jobber mest med ID-tyverier i det norske politiet. (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)Politioverbetjent Anders Beck og Håvard Nordbø ved Politidirektoratet er to av de som jobber mest med ID-tyverier i det norske politiet. (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

Les også: Slik ble DinSide selv utsatt for ID-tyveri

Her er politiets viktigste tips til hvordan du unngår ID-tyveri:

#1. Pass på sensitiv informasjon

Du kan komme langt med et fødselsnummer. Altfor langt, ifølge Juniszewski, ettersom nordmenn ikke er flinke nok til å verne om nummeret. Det står svart på hvitt på alle ID-kort, og nummeret blir i for stor grad brukt som bevis for at du er deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pass derfor på hvem du gir det til, og ødelegg papirer som inneholder nummeret og skal kastes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Aldri lån bort BankID! skrev DinSide tidligere i vinter, og politiet er enig: BankID er din, og bare din.

Låner du bort kodebrikken, personnummer for innlogging og den personlige koden din, lar du andre late som de er deg. Når dette gjøres med uærlige hensikter, har du et ID-tyveri. Pass uansett på kodebrikken din, og gi aldri fra deg ditt personlige passord til hverken BankID eller andre tjenester. Seriøse aktører vil aldri spørre deg om dette.

Å dele ferieplaner og annen sensitiv informasjon på sosiale medier er fortsatt noe politiet advarer mot. Husk at selv selektiv deling av informasjon på nettet raskt kan spre seg til hvem som helst, inkludert de med onde hensikter

#2. Aktiver region- og kredittsperre

Bankkort som kopieres blir ofte misbrukt i utlandet. En enkel måte å stanse dette på, er å sperre kortet fra å bli brukt i visse regioner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette kan de fleste bankkunder enkelt gjøre selv i nettbanken. Så er det bare å huske å fjerne sperringen om du skal på ferie i en av de sperrede regionene.

Et klassisk ID-tyveri er når svindlere bestiller abonnementer, bankkort eller liknende i ditt navn. Aktørene vil da sjekke kredittverdigheten din. Ved å oppgi at du ikke ønsker å bli funnet kredittverdig, kan ikke svindlerne få bestilt noe. Du finner mer om hvordan dette gjøres i denne artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

#3. Reager når lommeboka, mobilen eller PC-en forsvinner

ID-tyver er ofte ute etter sensitiv informasjon om deg. En god kilde er lommeboka, mobilen og PC-en din.

Når lommeboka forsvinner bør du blant annet sperre kortene, og følge nøye med på posten din. Mer om hva du kan gjøre om du frykter et ID-tyveri, finner du her.

Om mobilen, PC-en eller nettbrettet forsvinner, bør du ha muligheten til å låse den, aller helst slette alt innhold og selvfølgelig allerede ha passordbeskyttet den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik sikrer du Android mot tyveri

Slik sikrer du iPhone mot tyveri

Slik sikrer du Windows Phone mot tyveri

#4. Vokt postkassen

Postkasser er viktige verktøy for mange ID-tyver. Kontrollerer man hva som går inn og ut her, kan kriminelle få til mye.

For det første bør du derfor ha lås på postkassen. Videre bør du også være flink til å hente posten regelmessig, slik at du er sikker på at ikke sensitive dokumenter venter på potensielle tyver.

#5. Hold PC-en oppdatert og trygg

ID-tyveri trenger ikke være datakriminalitet, men de to er ofte nært beslektet. Hackernes verste fiende er fersk og trygg programvare, så sørg for å holde enhetene dine oppdaterte.

Pass også på hva slags enheter du deler på nett, for som DinSide har skrevet mye om den siste tiden: Nordmenn lar de utroligste ting ligge åpent tilgjengelig på nett, som harddisker og overvåkningskameraer.

Les også: Slik sikrer du hjemmet ditt – sjekk deg selv!