Økologi for huden

KJENTE STOFFER: Marie leser alltid på produktet om det inneholder parabener. Og hvis det inneholder mer enn to stoffer hun ikke kjenner, dropper hun det. (Foto: Berit Roald/ NTB scanpix)

Marie Alette ble kvitt hudproblemene sine da hun gikk over til økologisk hudpleie. Nå lager hun mange av produktene selv.

Fakta om kosmetikk
* Lotion og hudkremer kan inneholde verstingstoffene muskxylen og D4 og D5 (siloksaner). Såpe og sjampo kan i tillegg inneholde triklosan. Dette er stoffer som norske myndigheter jobber med å få ut av bruk.

* Kosmetiske produkter kan også inneholde ulike typer parabener. Noen av disse er mistenkt for kunne påvirke hormonbalansen hos mennesker og dyr. I tillegg kan allergi være et problem for noen.

* Produsenter av kosmetiske produkter skal oppgi alle ingrediensene, slik at du kan unngå produkter som inneholder stoffer som du for eksempel vet at du er allergisk for.

Kilde: Erdetfarlig.no (Miljødirektoratet)

Parabener

* Stoffgruppen parabener har fått mye oppmerksomhet de siste årene etter at enkelte studier har vist en svak hormonforstyrrende effekt i forsøksdyr som har spist slike stoffer.

* Parabener er kjemiske stoffer som brukes for å hindre bakterie- og soppvekst i kosmetikk, mat og legemidler. Den utbredte bruken i kosmetikk skyldes at parabener er lite allergifremkallende sammenlignet med andre benyttede stoffer.

* På grunn av mistanke om mulig hormonforstyrrende effekt på forsøksdyr, har stoffene gjentatte ganger blitt utredet av EUs vitenskapskomité.

* Ekspertgruppen konkluderte i 2011 med at de vanligste parabenene, metylparaben og etylparaben, er sikre å benytte i kosmetikk. Det finnes derimot usikkerhet rundt propylparaben og butylparaben. Disse revurderes nå av EUs vitenskapskomité, og Mattilsynet avventer svar på granskningen før det kommer nye anbefalinger.

Kilde: Mattilsynet

Marie Alette Sangnes Sønstebø (25) blander sammen noen teskjeer økologisk kokosfett med litt økologisk havregryn hun har knust i kjøkkenmaskinen. Et par dråper lavendelolje for god lukt, og kroppsskrubben er ferdig. Hun gnir den inn i hendene, før hun skyller av, tørker og drypper på litt økologisk olivenolje – som fungerer som både fuktighetskrem og sminkefjerner.

– Knust havregryn gir kjempefin skrubb. Kaffe er litt grovere og er fin før du skal sole deg, sier hun.

For noen år siden jobbet hun veldig mye, sov lite og spiste usunn mat og lettprodukter. Hun utviklet et sjenerende utslett i ansiktet. En dag møtte hun moren på kafé.

– Mamma begynte å gråte da hun så meg. Hun dro meg med inn i en helsekostforretning og sa: Fiks datteren min!

Marie ler. Det var denne episoden som gjorde henne bevisst på at det betyr noe hva hun putter inn i kroppen. Hun la om kostholdet, nå er det nesten bare økologisk som gjelder. Gradvis smittet holdningen også over på det hun påførte huden.

Les også: - Vi får i oss en cocktail av hormonforstyrrende stoffer

Da hun først prøvde økologisk hudpleie, fikk hun bukt med knusktørr hud hun hadde slitt med lenge.

– Huden min gikk fra null til gull på et døgn, sier hun.

Bivirkninger

Da Forbrukerrådet i 2011 kartla 3000 vanlige hudpleieprodukter, fant de hormonforstyrrende kjemikalier i 40 prosent av produktene. Miljøorganisasjonen Grønn Hverdag har listet opp 95 helse- og miljøbelastende stoffer i hudpleie og kosmetikk.

Mattilsynet og Folkehelseinstituttets bivirkningsregister for kosmetiske produkter mottok 57 meldinger om skadelige produkter i første halvdel av 2013.

– Fuktighetskremer, hudrens og solkremer er topp tre, forteller Berit Granum, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet. Eksem, hevelse og kløe rapporteres oftest, forteller hun. Likevel er hun ikke sikker på om det hjelper å velge økologisk hudpleie.

Les også: Snegleslim skal gi strålende hud

– Om man får en allergisk reaksjon mot et protein som er tilsatt et produkt, spiller det liten rolle om proteinet er kunstig fremstilt, om det er ekstrahert fra en «vanlig» plante eller om det er ekstrahert fra en økologisk plante. Det er strukturen på proteinet som avgjør om man reagerer eller ei, sier hun.

Hårfarger

Forbrukerrådet gikk i starten av 2014 ut og advarte mot allergifremkallende stoffer og hormonforstyrrende kjemikalier i hårfarger, også der produktene reklamerer med at de inneholder «naturlige blomsteroljer, botaniske ekstrakter og er organisk basert».

Granum anbefaler heller å se på hva slags kjemikalier produktet inneholder.

– Hvis man ser på ingredienslisten, ser man at mange av disse produktene inneholder de samme fargestoffene som vanlige hårfargeprodukter, fargestoffer som er definert som sterkt eller ekstremt allergifremkallende, sier hun.

Spør om bevis

Maiken Pollestad Sele, seniorrådgiver i Oikos – Økologisk Norge, oppfordrer folk til å spørre i butikken om det økologiske produktet er sertifisert, og av hvem. De beste sertifiseringsordningene er ifølge Sele Soil Association (britisk), EcoCert (fransk/tysk), NaTrue (tysk) og BDIH (tysk).

Les også: Hudpleieprodukter kan gi hormonforstyrrelser

– Også svanemerking og Astma- og allergiforbundets merkeordninger er bra. Selv om ingrediensene ikke nødvendigvis er økologiske, så inneholder de i hvert fall ikke skadelige stoffer, sier hun.

Administrerende direktør i Kosmetikkleverandørenes forening, Finn Rasmussen, sier på sin side at kjente merkevarer ikke skal inneholde stoffer som medfører fare ved normal og påregnelig bruk.

– EUs vitenskapskomité for forbrukersikkerhet har jevnlig vurdert disse stoffene og funnet dem trygge i bruk i kosmetikk. Grensen for innhold av disse stoffene er strengt regulert og blir jevnlig oppdatert som følge av ny kunnskap, sier han.

Sjekker innholdet

Marie Alette sjekker alltid innholdsfortegnelsen på produktene. Hun kjenner til de fleste parabenene og bruker hormonappen fra Forbrukerrådet hvis hun er usikker. Hvis produktet inneholder mer enn to stoffer hun ikke kjenner, kjøper hun det ikke. Hun har ett råd til andre som ønsker å komme i gang med økologisk hudpleie:

– Gå gjennom det du har og finn ut hvilke stoffer de inneholder, og hva de stoffene kan gjøre med kroppen. Da tror jeg jobben er gjort, sier hun.

OPPSKRIFT PÅ SKRUBBER

Leppeskrubb

Grønn Cocosa og brunt sukker. Gni inn i leppene med fingertuppene. Tørk av eller spis overflødig skrubb.

Kroppsskrubb

Cocosa og havregryn/kaffe/salt/sukker. Gni inn i huden. Skyll av.

Kilde: Marie Alette Sangnes Sønstebø


OPPSKRIFT PÅ ANSIKTSMASKER

* Avokado- og sitronmaske

Oppstrammende og nærende

½ moden avokado, 1 ts sitronsaft

* Rørosrømme- og bringebærmaske

Oppfriskende

1 ss rørosrømme, 5 bringebær (frosne eller ferske)

* Tjukkmjølk-, honning-?og bananmaske

Nærende og rensende

½ banan, 1 ts honning, 1 ss tjukkmjølk fra Røros

Framgangsmåte

Mos og bland. Legg masken på rengjort ansikt, unngå partiet rundt øynene, og la den virke i 10 minutter. skyll av og klapp ansiktet tørt. Oppskrifter er til én maske. Legg tynne agurkskiver på øyen lokkene mens maskene virker. Ren honning kan også brukes, både som maske og som salve ved brannsår og kutt. Honning kan fjerne eventuelle bakterier på huden.

Kilde: Nadin Martinuzzi/renmat.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus