Micropopcorn er fortsatt en versting

SUNT? Yoghurtnøtter framstår kanskje som sunt, men hovedingrediensen er palmeolje. (Foto: BERIT B. NJARGA)
SUNT? Yoghurtnøtter framstår kanskje som sunt, men hovedingrediensen er palmeolje. (Foto: BERIT B. NJARGA)

Mange matprodusenter har kuttet ut bruken av palmeolje de siste årene, men det gjelder slett ikke alle.

De siste årene er det blitt mer oppmerksomhet rundt bruken av palmeolje, blant annet for de negative effektene produksjonen av oljen har for regnskogen og for folks helse.

Flere matvareprodusenter har tatt dette til seg, og har fjernet palmeolje fra sine produkter, deriblant bakerikjeden Goman.

Men det gjelder slett ikke alle produsentene.

Les også: – Dette er palmeoljeverstingene

Merkes som vegetabilsk fett

Om en matvare inneholder palmeolje eller ikke, er likevel vanskelig å se for forbrukerne. I ingredienslisten må matprodusentene fortsatt ikke spesifisere hva slags vegetabilsk fett som er tilsatt i produktet. Fra desember i år må derimot varene merkes.

Yoghurtnøtter fra Den Lille Nøttefabrikken er et eksempel på et slikt produkt. Det som i utgangspunktet kan fremstå som en relativt sunn vare, har imidlertid vegetabilsk fett som hovedingrediens, som altså viser seg å være palmeolje.

- Yoghurtnøtter er overtrukket med et yoghurtovertrekk som inneholder palmeolje, som utgjør 15 til 25 produsent av produktets vekt, forteller Nils Olav Jørgensen, produktinnovasjon- og kvalitetssjef i Brynild Gruppen til DinSide.

Til sammenligning er innholdet av yoghurtpulver 11 prosent.

Han forteller videre at Brynild Gruppen jobber med å finne gode alternativer til palmeolje i dette produktet, men at det er en utfordring fordi palmeolje har spesielt gunstige kvaliteter.

- Hvilke spesielle egenskaper har palmeoljen som gjør at den er vanskelig å erstatte?

- Palmeoljen har spesielle egenskaper i forhold til nedsmelting og krystallisering som egner seg meget godt i overtrekk. Overtrekk med palmeolje er stivt ved romtemperatur, men smelter lett i munnen. Dette gir produkter som har en god spiseopplevelse, sier Jørgensen.

Les også: Flere produsenter kutter ut palmeoljen i pepperkakene

Kjeks, popcorn og taco

Den Lille Nøttefabrikken er langt fra alene om å bruke palmeolje som ingrediens. En kikk i Regnskogfondets palmeoljeguide, som oppdateres jevnlig med eventuell ny informasjon fra matvareprodusentene, viser at det fortsatt er en rekke matvarer som har et relativt høyt innhold av palmeolje.

Både micro-popcorn og kjeks fra flere forskjellige produsenter er gjengangere når det gjelder innhold av palmeolje, i tillegg til enkelte taco-produsenter. (Foto: Panthermedia)Både micro-popcorn og kjeks fra flere forskjellige produsenter er gjengangere når det gjelder innhold av palmeolje, i tillegg til enkelte taco-produsenter. (Foto: Panthermedia)

Blant annet gjelder dette flere Taco-produkter fra First Price og ICA. Også det meste av micropopcorn, uansett produsent, og svært mange kjeksprodukter inneholder palmeolje, hvor Coop er en av produsentene.

Eksempelvis inneholder begge typene av Coop Micro popcorn 21,5 prosent palmeolje, mens Coop Nougat kjeks inneholder mellom 15 og 20 prosent palmeolje.

Les også: Dette smøret er sunnest på brødskiva

Forsøker å bli kvitt palmeoljen

Ifølge konstituert informasjonsdirektør Kristin Paus i Coop jobber de kontinuerlig for å fase ut palmeoljen i våre egne merkevarer.

- Vi har lenge satt som krav til våre leverandører at de skal bytte ut palmeoljen med annet fett så fort det lar seg gjøre. På vår egen prioriteringsliste har vi satt hverdagsprodukter øverst, mens kaker og godteri har stått lenger ned på listen, forteller Paus.

Hun hevder videre at nettopp til micro-popcorn og kjeks er det vanskelig å finne godt alternativt fett.

- Viktige egenskaper for fettet i disse produktene er at det må ha god holdbarhet og ha stabil, fast konsistens ved romtemperatur. Samtidig må det være uten bismak. For disse produktene har vi ikke fått noe nøyaktig tidspunkt for når palmeoljen vil være byttet ut, sier Paus.

Også Mondelez International, som står bak sjokoladene til Freia, bruker palmeolje i flere av sine produkter. Freia Påskeegg inneholder 20 prosent palmeolje, mens tursjokoladen Kvikk Lunsj har et langt lavere innhold av palmeolje, nærmere bestemt én prosent.

Pressekontakt Celin Huseby sier til DinSide at siden januar i år skal all palmeoljen de bruker være hundre prosent bærekraftig.

Se også alle de andre, spesielle ingrediensene du finner i norske matvarer.

Les også: Hva er forskjellen på fond og buljong?

Ødelegger regskogen

Selv om Mondelez International hevder at palmeoljen de bruker er bærekraftig, er dette etter alt å dømme unntaket fra regelen.

Ifølge Regnskogfondet er nemlig palmeoljeindustrien hovedårsaken til at regnskogen ødelegges i Indonesia og Malaysia.

Og nettopp fra disse landene kommer over 85 prosent av palmeoljen som brukes i Norge.

- Det globale forbruket av palmeolje er fordoblet de ti siste årene, og det er dessverre forventet at bruken skal fortsette å øke kraftig. Det er grundig dokumentert at mange palmeoljeplantasjer er regnskogverstinger. Per i dag er det dessverre umulig for norske matprodusenter å vite hvilke plantasjer palmeoljen de bruker kommer fra, sier Anja Lyngsmark, fagansvarlig for palmeolje og tropisk tømmer i Regnskogfondet til DinSide.

Hun anbefaler at de som fortsetter å bruke palmeolje må kreve sporbarhet fra sine leverandører.

- Slik kan de sjekke at palmeoljen kommer fra plantasjer som ikke er innblandet i miljøkriminalitet og overgrep mot lokalbefolkningen i opprinnelseslandet, sier Lyngsmark.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus