Test:Musikkstreaming på mobilen

Glem MP3, nå er det streaming som gjelder på mobil. (Illustrasjon: ALL OVER PRESS/KIRSTI ØSTVANG)
Glem MP3, nå er det streaming som gjelder på mobil. (Illustrasjon: ALL OVER PRESS/KIRSTI ØSTVANG)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilken tjeneste bør du velge? Vi har testet seks alternativer, og gir deg våre råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Streaming har blitt den foretrukne løsningen for veldig mange når de skal høre på musikk, spesielt på mobiltelefonen. Ikke bare er det kjekt å ha tilgang til et enormt musikkbibliotek uansett hvor man befinner seg, man slipper også å måtte styre med overføring av filer hele tiden. I tillegg sparer man en del penger på å slippe å kjøpe alt man vil høre på. Men med så mange tjenester der ute, hvilke er faktisk verdt å bruke på mobilen? Og finnes det en som er helt overlegen de andre? Vi har tatt en titt på seks aktuelle musikkstreamingtjenester tilgjengelig for norske mobilbrukere:

  • Spotify
  • WiMP
  • Beat
  • Rdio
  • Sony Music Unlimited
  • Xbox Music

Les også: Hvilken filmstreamingtjeneste bør du velge?

Hva koster det?

Hvis du ønsker å streame musikk på mobilen må du i nesten alle tilfeller betale for det. Spotify er den eneste som tilbyr gratislytting på mobil.

Det kommer imidlertid ikke uten begrensinger. Du må høre på reklame, du må spille av musikk i såkalt shuffle-modus (tilfeldig rekkefølge) og du kan ikke hoppe over en sang mer enn seks ganger i timen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellers tar de fleste tjenester 99 kroner i måneden, med unntak av Sony Music Unlimited som «bare» tar 89,99 kroner.

Hos alle får du tilgang til hele musikkbiblioteket, full kontroll over avspilling pluss muligheten til å høre på musikken i frakoblet modus.

WiMP har et dyrere abonnement i tillegg til det vanlige som er myntet på lydentusiaster. Det såkalte HiFi-abonnementet koster 199 kroner og byr på streaming i full CD-kvalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rdio har et ekstra alternativ for familier, et såkalt «Ubegrenset familieabonnement», som gir to vanlige abonnementer for 179 kroner, tre vanlige abonnementer for 229 kroner og så videre.

Utvalg

Nøyaktig hvor mye musikk som finnes hos hver tjeneste er umulig å si, for alle opererer med anslagsvise tall. Det viktigste i denne sammenheng er imidlertid ikke antall låter, men om du finner musikken du hører på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge våre undersøkelser byr tjenestene på omtrent samme utvalg, riktignok med noen variasjoner. WiMP og Spotify er for eksempel de eneste som har både Led Zeppelin, Pink Floyd og Metallica.

For noen år siden var den generelle oppfatningen at WiMP var bedre enn Spotify på norsk musikk, men våre stikkprøver viser at det er blitt helt likt mellom disse, både når det gjelder nye norske artister og eldre klassiske utgivelser. Personlig opplever vi at Spotify er litt bedre enn WiMP på smale indieutgivelser fra utlandet.

Selv om du både er ute etter det sære og det populære, er det uansett lurt å sjekke musikkatalogen før du bestemmer deg. Siden alle tilbyr gratis smaksprøver, er det heldigvis en smal sak.

Så er det kanskje andre faktorer som også spiller inn, for eksempel om musikken er enkel å finne, generell brukervennlighet og bruksmulighetene utover bare mobil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I bruk

Selv om de ulike tjenestene skal brukes til samme formål, er de ganske ulike både i utseende og funksjonalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildet

Den mest brukte musikkstreamingtjenesten med en katalog på over 20 millioner låter. På mobil tilbys apper for både Android, iOS og Windows Phone. Best mulig lydkvalitet i Spotify er 320kbps (Ogg Vorbis), og brukere kan lagre spillelister for offline avlytting på opptil tre enheter, maks 3.333 låter per enhet.

Dette liker vi: Har brukervennlige og kjappe apper, god søkefunksjon med oversiktlige søkeresultater som dukker opp når man begynner å skrive, best musikkutvalg, kompatibel med mange andre enheter utover mobil, å være størst gir mange ekstra fordeler som eksklusiv tilgang på utgivelser, kjekt med deling til Facebook.

Dette liker vi ikke: Kjedelig design, Windows Phone-appen mangler Discover- og radio-funksjoner, mangler ordentlig redaksjonelt innhold, burde hatt familieabonnement.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Passer best for: Den som vet hva hun vil lytte til.

Wimp

Saken fortsetter under bildet

WiMP er den norske hovedkonkurrenten til Spotify, og har over 23 millioner låter i katalogen. Støtter både Android, iOS og Windows Phone. Lar deg streame i maks 320kbps (AAC) i den vanlige betalingsversjonen, men i det dyrere HiFi-abonnement benyttes FLAC. Hva offline-lagring angår, skal den eneste begrensninger ligge i maks antall enheter, totalt tre stykker.

Dette liker vi: Overlegent redaksjonelt innhold tilpasset norske musikklyttere, best musikkutvalg, brukervennlige apper, gode organiseringsmuligheter med spillelister og favoritter, godt søk med oversiktlige søkeresultater som dukker opp når man begynner å skrive, støtte for audiosøk à la Shazam.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette liker vi ikke: iPhone-appen fremstår utdatert utseendemessig og er ikke oppdatert for å matche ny look i iOS 7, burde vært mulig å putte spillelister i mapper samt sortere spillelister manuelt, mangler vaskeekte radiofunksjonalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Passer best for: Musikkentusiasten og deg som trenger hjelp til å oppdage ny musikk.

Beat

Saken fortsetter under bildet

Beat.no er en mindre kjent norsk musikkstreamingtjeneste med en musikkatalog på 18 millioner låter. Det finnes apper til alle de tre store mobilplattformene, og lydkvaliteten er 160kbps (AAC) noe som skal tilsvare omtrent 320kbps (MP3). Begrensningen på offline-lagring er på 3.333 låter.

Dette liker vi: Stilige apper som er enkle å komme i gang med, søk starter automatisk ved inntasting, det er mulig å styre avspilling av musikk til og fra andre enheter.

Dette liker vi ikke: Søket burde vært lettere tilgjengelig, søkeforslagene har ikke artist som egen bolk, det ikke mulig å gå videre fra en låt til tilhørende artist, album og så videre, appen har en vennefunksjon, men du vil neppe finne så mange bekjente der.

Passer best for: Den som vil skille seg ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rdio

Saken fortsetter under bildet

Rdio er ikke så godt kjent i Norge, men er ganske populær i USA. Musikkatalogen er på 20 millioner låter, og de tilbyr apper til både Android, iOS og Windows Phone. Med tanke på lydkvalitet sier Rdio at musikken leveres i opptil 256 kbps, men bitraten skal visstnok være variabel. De har ingen begrensninger angående frakoblet lagring av musikk.

Dette liker vi: Lekre apper med moderne brukergrensesnitt, kjekk radiofunksjon à la Pandora, ubegrenset offline-lagring, muligheten til å synke musikk til mobil fra desktopklient, sosial integrasjon med Facebook og Twitter, familieabonnementer.

Dette liker vi ikke: Forvirrende navigasjon, tungvint å finne frem spillelister og offline musikk, Windows Phone-appen mangler radiofunksjonalitet.

Passer best for: Radioelskeren (med mindre du bruker Windows Phone, da).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sony Music Unlimited

Music Unlimited er Sonys musikkstreamingtjeneste. Den er tett integrert med en rekke av selskapets andre produkter, som PS3, PSPS, Sony TV-er og så videre. Tjenesten har mer enn 12 millioner sanger i biblioteket, og på mobil tilbys apper for Android og iOS. Lyd kan streames i 320 kbps (AAC), og til offline lagring er det mulig å laste ned opptil 4.000 låter på maks tre enheter.

Saken fortsetter under bildet


Dette liker vi: Billigste betalingsabonnement, kjekk startside som viser nye utgivelser, nylig aktivitet på ditt eget innhold og anbefalinger basert på dine lyttevaner.

Dette liker vi ikke: Det hele virker noe halvhjerta, særlig iOS-appen har et umoderne og tungrodd brukergrensesnitt, det mangler Windows Phone-app, Android-appen krasjer ofte, treg innlasting av radiokanaler og topplister, søkeresultater kommer ikke opp når man begynner å skrive, mangler sosial integrasjon.

Passer best for: Deg som har mange Sony-produkter hjemme i stua.

Les også: Sony Music Unlimited utfordrer Spotify og Wimp

Artikkelen fortsetter under annonsen

Xbox Music

Microsofts musikkstreamingtjeneste, som først og fremst er laget for bruk på selskapets egne plattformer. Men de tilbyr også apper for både Android og iOS. Tjenesten kan skilte med en musikkatalog på over 30 millioner låter som streames i 192 kbps (WMA). Også her er det mulig å laste ned og lagre musikk for frakoblet avspilling på opptil fire forskjellige enheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Saken fortsetter under bildet


Dette liker vi: Pene og minimalistiske apper, fine detaljer i Windows Phone-appen som at artister vises som bakgrunn ved avspilling.

Dette liker vi ikke: Begrenset funksjonalitet, innhold lastes inn tregt, søket i iPhone-appen krasjer ofte, dårlig med redaksjonelt innhold gjør det vanskelig å oppdage ny musikk, mangler sosial integrasjon, må registrere konto i nettleseren på datamaskinen.

Passer best for: Windows- og Xbox-entusiasten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse bør du velge

Det finnes ikke et klart svar på hvilken musikkstreamingtjeneste som er best på mobil, for alt kommer an på dine behov. Valget vil trolig også være påvirket av dine preferanser på datamaskinen og andre dingser du har rundt i hjemmet.

Best i test er Spotify og WiMP.

Spotify, WiMP fremstår som de mest solide løsningene, men er gode på hvert sitt område. Spotify har sin store styrke i å være størst, og appene har etter hvert blitt svært brukervennlige. Spotify tilbyr dessuten en gratisutgave for mobil, om du orker å leve med alle begrensningene.

WiMP er kongen av redaksjonelle anbefalinger, har også bra apper, og har dessuten et ekstra alternativ for den som er opptatt av virkelig god lydkvalitet.

Rdio er den mest spennende utfordreren, og har flere egenskaper som gjør den verdt å sjekke ut, som lekre apper, en kjekk radiofunksjon og ubegrenset offline-lagring. Rdio har dessuten flerbrukerabonnenement, som kan komme godt med i en familie med flere musikkinteresserte.

Beat fungerer helt greit på mobilen, men mangler det lille ekstra som gjør den verdt å velge fremfor de aller beste. Sony Music Unlimited og Xbox Music er ikke nødvendigvis dårlige tjenester, men som enkeltstående løsninger på mobil, har de ingenting å fare med sammenlignet med resten.

Les flere mobilsaker på DinSide