Varmekabler mot istapper

ISFRITT: Ny norsk oppfinnelse forhindrer istapper i takrennen. (Foto: ANNE ROSS SOLBERG)
ISFRITT: Ny norsk oppfinnelse forhindrer istapper i takrennen. (Foto: ANNE ROSS SOLBERG)

Istapper kan være både livsfarlige og kostbare. En ny norsk oppfinnelse skal forhindre istapper i takrennene.

I helgen gikk politiet ut og advarte mot store istapper som har oppstått etter væromslaget på Østlandet.

Isdannelser i takrennen er særlig et problem i gamle bygårder, og kan være et symptom på dårlig isolasjon eller dårlig utluftning.

Når istappene først har kommet og vokst seg store, er det en kostbar og tungvint affære å få dem fjernet.

Lar du være å fjerne disse faremomentene, risikerer du bøter, eller enda verre: At smeltende istapper faller fra bygningen din og skader mennesker eller dyr.

Istapper fra takrennen kan altså både være dyrt og farlig.

Vi har tidligere skrevet om automatiske istappfjernere. Nå har det kommet en ny norsk oppfinnelse som skal forhindre isdannelser i takrennene, og dermed unngå problemet med istapper.

Varmekabler mot istapper

Ice-Con er et nyetablert firma i Skien som etter tre år med utvikling og testing har kommet frem til et produkt som skal forebygge at istapper danner seg i takrennene.

Produktet Isfritt er et varmebrett med innlagt varmekabel, som monteres på eksisterende takrenne. Oppvarmingen av takrennen sørger for at det ikke dannes istapper, men i stedet smeltevann.

Les også: Burde du måke taket?

Effektivt, men ikke feilfritt

Høsten 2013 ble to testprodukter montert på bygårder, et i Skien og et i Oslo. – Etter nøye observasjoner av dette pilotprosjektet kan vi konkludere med at produktet fungerer. Det er ingen isdannelser verken på varmebrettet eller i krokene som renna er festet i, sier Mads W. Dahl og Aleksander Andersen, entreprenørene bak firmaet Ice-Con.

Som bildet under til venstre viser, er det likevel noen tynne istapper på takrenna i testprosjektet, men dette skyldes lekkasjer i selve takrennen. Det er likevel langt mindre is her enn fra taket på bygården ved siden av:

Pilotprosjektet (bildet til venstre) har noen få istapper grunnet lekkasje i selve takrennen, men fortsatt mindre enn nabobygget uten Isfritt (bildet til høyre) (Foto: ANNE ROSS SOLBERG)

Pilotprosjektet (bildet til venstre) har noen få istapper grunnet lekkasje i selve takrennen, men fortsatt mindre enn nabobygget uten Isfritt (bildet til høyre). (Foto: ANNE ROSS SOLBERG)

Lekkasjer grunnet slitasje i skjøtene er et vanlig problem i eldre takrenner, og gårdseier er klar over problemet.

For at produktet skal fungere, er det altså en forutsetning at takrennen er hel og ikke lekker i skjøtekantene.

Kan installeres på de fleste takrenner

Isfritt kan installeres på de fleste standard takrenner i Norge. Et unntak er imidlertid takrenner av plast, som ikke vil tåle varmen.

Prisen på installasjonen av Isfritt varierer, avhengig av blant annet hvor høyt bygget er, hvor lang takrennen er, og hvor komplisert den elektriske installasjonen blir. Prisanslag på produkt samt installasjon kan derfor først gis etter befaring.

Denne engangskostnaden må så veies opp mot kostnadene ved å ha et istapp-problem, som kostnader til lifttjenester, bøter eller gebyr, jevnlig oppfølging av bygget, gjentagelse av problemet og i verste fall personlig skade.

Produktet leveres med fem års garanti, og Andersen og Dahl regner med å begynne å levere produktet fra våren av, i god tid til neste vintersesong.

Les også: Nå faller istappene

Isfritt prototype montert på takrenne. (Foto: MADS W. DAHL)

Isfritt prototype montert på takrenne. (Foto: MADS W. DAHL)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus