Sans for seier

SEIRENDE: Disse herrene gikk til stafettgull i VM i Val di Fiemme og skal konkurrere i OL i Sotsji. Fra venstre: Tord Asle Gjerdalen, Petter Northug, Eldar Rønning og Sjur Røthe. (FOTO: Bjørn S. Delebekk/NTB scanpix)

Du kommer langt med talent og trening. Men vil du nå pallen, må du også ha det rette «instinktet».

OL-fakta
* OL 2014 arrangeres i Sotsji, Russland, fra 7. til 23. februar 2014. Dette er de 22. olympiske vinterlekene. Det konkurreres i 98 medaljeøvelser innen 15 idrettsgrener.


* Den norske OL-troppen består av 118 utøvere, som skal konkurrere i aking, alpint, curling, freestyle, hopp, ishockey, kombinert, kunstløp, langrenn, skiskyting, skøyter og snowboard.

Norske OL-deltakere

* Aking

Menn: Jo Alexander Koppang, Thor Haug Nørbech, Tønnes Stang Rolfsen.

* Alpint

Kvinner: Mona Løseth, Nina Løseth, Ragnhild Mowinckel, Lotte Smiseth Sejersted.

Menn: Leif Kristian Haugen, Kjetil Jansrud, Aleksander Aamodt Kilde, Henrik Kristoffersen, Sebastian Solevåg, Aksel Lund Svindal.

*Curling

Thomas Ulsrud, Torger Nergård, Christoffer Svae, Håvard Vad Petersson, Marcus Høiberg.

* Fristil

Kvinner: Tiril Sjåstad Christiansen, Marte Høie Gjefsen, Hedvig Wessel.

Menn: Aleksander Aurdal, Øystein Bråten, Per-Kristian Hunder, Andreas Håtveit, Didrik Bastian Juel, Thomas Borge Lie, Jon Anders Lindstad, Christian Mithassel.

* Hopp

Kvinner: Line Jahr, Maren Lundby, Helena Olsson Smeby.

Menn: Anders Bardal, Anders Fannemel, Anders Jacobsen, Rune Velta, Daniel-André Tande.

* Kombinert

Menn: Jørgen Graabak, Håvard Klemetsen, Mikko Kokslien, Magnus Krog, Magnus Moan.

* Kunstløp

Kvinner: Anne Line Gjersem.

* Ishockey

Menn: Lars Haugen, Lars Volden, Steffen Søberg, Alexander Bonsaksen, Jonas Holøs, Henrik Solberg, Daniel Sørvik, Ole-Kristian Tollefsen, Mats Trygg, Henrik Ødegaard, Morten Ask, Anders Bastiansen, Robin Dahlstrøm, Kristian Forsberg, Mads Hansen, Marius Holtet, Sondre Olden, Ken André Olimb, Mathis Olimb, Mats Rosseli Olsen, Niklas Roest, Martin Røymark, Per-Åge Skrøder, Patrick Thoresen, Mats Zuccarello Aasen.

* Langrenn

Kvinner: Marit Bjørgen, Celine Brun-Lie, Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Therese Johaug, Heidi Weng, Kristin Størmer Steira, Ingvild Flugstad Østberg.

Menn: Eirik Brandsdal, Tord Asle Gjerdalen, Anders Gløersen, Pål Golberg, Ola Vigen Hattestad, Chris André Jespersen, Finn Hågen Krogh, Petter Northug, Eldar Rønning, Sjur Røthe, Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth.

* Skiskyting

Kvinner: Tora Berger, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Ann Kristin Aafedt Flatland, Synnøve Solemdal, Fanny Welle-Strand Horn, Elise Ringen

Menn: Ole Einar Bjørndalen, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø, Emil Hegle Svendsen, Lars Berger, Vetle Sjåstad Christiansen.

* Skøyter

Kvinner: Hege Bøkko, Camilla Helene Hallås Farestveit, Mari Hemmer, Ida Njåtun.

Menn: Håvard Bøkko,: Espen Aarnes Hvammen, Håvard Holmefjord Lorentzen, Simen Spieler Nilsen, Sverre Lunde Pedersen.

* Snowboard

Kvinner: Kjersti Buaas, Hilde Katrine Engeli, Silje Norendal, Helene Olafsen.

Menn: Torstein Horgmo, Ståle Sandbech, Gjermund Bråten, Stian Sivertzen, Emil André Ulsletten.

– Jeg har et ekstremt konkurranseinstinkt, og det har jeg hatt siden jeg var barn, forteller langrennsløper Eldar Rønning.

Rønning har blant annet vunnet fire VM-gull i stafett, og til sammen seks gull i NM på ski. I februar deltar han i OL i Sotsji.

– Konkurranser har alltid vært en del av livet mitt, og jeg har bestandig likt å konkurrere – i alt egentlig, både på skolen og blant venner, i lek og i idrett, sier toppidrettsutøveren, og tilføyer:

– Og jeg hater å tape!

Eldar Rønning har gått på ski siden toårsalderen, og han er den mest konkurranseorienterte av tre søsken. Langrennsesset mener at sansen for konkurranser nok stammer fra pappa Rønning:

– Jeg har nok arva konkurranseinteressen fra pappa, og jeg tror iveren alltid har ligget i meg. Både lysten til å delta i konkurranser og fornøyelsen av å kjenne at kroppen fungerer optimalt. Og den store gleden ved å seire.

Les også: Her er hele OL-programmet

Lek og læring

Ifølge førsteamanuensis ved Seksjon for coaching og psykologi ved Norges idrettshøgskole, Frank Eirik Abrahamsen, motiveres de fleste toppidrettsutøvere både av selve konkurransen og av ønsket om å bli best.

– Utøverne finner gjerne glede i å konkurrere mot og vinne over andre, men også i å slå sine egne resultater, sier han.

– Og skal du bli god og gjøre det godt i konkurranser, er det viktig å holde denne idrettsgleden ved like. Erfaringsmessig kommer du lenger med det vi kaller «harmonisk passion», eller gledesstyrt innsats, enn med «obsessive passion» – en mere tvangsmessig type trening mot konkurranser. Den fører fort til utbrenthet, påpeker Abrahamsen.

Mange toppidrettsutøvere har begynt med både trening og konkurranser allerede som svært unge, og de fleste barn liker generelt godt å måle krefter.

– Alle barn synes det er gøy å vinne og få medaljer. Men vil man nå langt på sikt, bør nok hovedfokuset fram til 11-12-årsalder være læring og mestring framfor ensidig medaljejag. Det skal være artig å holde på med idrett, og det bør kjennes trygt å teste ut nye ting på trening. Man må finne glede i det å utvikle seg, sier Abrahamsen og understreker:

– Det er dessuten viktig å aldri gi opp. Og da er det avgjørende å få mye ros for innsats – ikke bare for prestasjon!

Om idrettsutøveres «konkurranseinstinkt», eller motivasjon for å holde ut og bli best, er medfødt eller utviklet i oppveksten, er usikkert.

– Det er nok en god blanding, antar Abrahamsen, og never at man ofte ser forskjell på konkurranseinteressen hos søsken.

Les også: Olympisk genserdesign

Mentale mekanismer

Interessen for å konkurrere er velkjent blant toppidrettsutøvere, men «konkurranseinstinkt» er egentlig ikke et faglig begrep. Et instinkt er nemlig et medfødt anlegg – et ulært adferdsmønster – som hjelper en art til å overleve. Instinkter beror på nerveimpulser fra hjernen, som er utløst av sanseapparatet, og som igjen utløser automatiske reaksjoner eller handlingsmønstre. Dette kan dreie seg om en medfødt drift til å formere seg, eller en naturlig disposisjon til å beskytte seg, markere revir eller jakte.

– Begrepet «instinkt» brukes ikke i særlig grad om mennesker. Vi snakker heller om «evolverte mentale mekanismer», sier professor og evolusjonspsykolog, Leif Edward Ottesen Kennair, ved NTNU, og utdyper:

– Mennesker har atferdstilbøyeligheter og psykologiske predisposisjoner – medfødt mottagelighet – som skyldes evolusjonsprosessen. Dette er utgangspunkt for store deler av psykologien, fra tilknytningsteori og psykoanalyse til angstbehandling og evolusjonspsykologi.

Alle arter konkurrerer imidlertid om forskjellige typer ressurser, også mennesker – fra jobb og lønn til ektefeller og seksualpartnere.

– Det som skiller konkurrentene er graden av evner, ønsket om sosial dominans og interessen for å oppnå forskjellige ressurser. Innen idrett kommer i tillegg interessen for selve konkurransen, sier professor Kennair.

– Og i alle hierarkier finnes det enkelte på toppen som jobber ekstra hardt – motivert av å bli aller best.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus