Meny

Dingsene dine kan ligge åpne på nett

USIKKERT: Einar Otto Stangvik har laget søkemotoren Usikkert.no for å vise nordmenn hvor mye som ligger åpent på nettet. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)

Einar Otto Stangvik har laget verktøyet som finner nordmenns private webkameraer, strømstyring, filservere og skannere.

Om Usikkert.no:

  • Einar Otto Stangvik driver enkeltmannsforetaket Indev, og hjelper blant annet bedrifter til å avdekke sikkerhetshull. Ble kjent som "superhacker" i VG etter å ha avslørt en Høyre-politikers stjeling av private nakenbilder, og har tidligere blant annet avslørt sårbarheter i norske nettbank-apper til DinSide.
  • Usikkert.no opprettet han på eget initiativ for å avdekke det han ser på som alvorlige sikkerhetstrusler i de norske hjem og bedrifter.
  • Søkemotoren tråler regelmessig gjennom over 15 millioner norske IP-adresser på ulike porter, som kan tilhøre alt fra nettsider til kjøleskap.
  • Svarer en webserver, blir svaret logget og IP-adressen lagret, før søkemotoren går til neste adresse.
  • Svarene blir fortløpende kategorisert, slik at man for eksempel kan søke etter det som trolig er en skriver, et webkamera eller en TV.
  • Søkemotoren minner om SHODAN, som Dagbladet brukte til sin artikkelserie Null CTRL. Usikkert.no skiller seg blant annet på at den kun sjekker norske IP-adresser.
  • Usikkert.no krever innlogging, og all bruk begrenses og logges. DinSide fikk utvidede rettigheter for å gjøre mer omfattende søk til denne artikkelen.

– Hva er dette? Et garasjeanlegg! Her kan jeg åpne og lukke dørene.

Sikkerhetseksperten Einar Otto Stangvik søker videre.

– Og her kan jeg etter sigende skru av noens juletrelys.

Han smiler oppgitt og endrer søkekriteriene.

– Her kan vi ringe ut fra telefonsentralen til et vekterselskap. Og her ser vi gjennom et webkamera.

Stangvik sitter med sin egetutviklede søkemotor Usikkert.no. I motsetning til vanlige søkemotorer som Google, søker den ikke bare etter nettsider, men alle typer enheter som er koblet på internett i Norge. Som garasjeanlegg, strømstyring, telefonsentraler, webkameraer, nettverksdisker, rutere, TV-er, skrivere; alt.

Mye av dette ligger helt åpent, klart for misbruk. Og noen av enhetene kan være dine, uten at du vet det.

Les også: Slik mener Stangvik at nettbank-appene kan utnyttes av hackere

Dine dingser på internett

I vår tid handler alt som tilgjengelighet. Ikke bare skal du være tilgjengelig , men også alt du eier. Vi vil styre TV-boksen fra mobilen, varmepumpa fra jobben og skriveren fra stua. Dette betyr ofte at dingsene kobles på internett. Et internett som dermed består av langt mer enn bare nettsider.

Faktisk er det mulig at noen av dingsene dine er koblet på nett uten at du vet det. Har du en ny forsterker, en moderne printer eller en nettverksdisk? Da er de kanskje koblet på nett alle sammen, selv om du ikke bruker mulighetene det innebærer, som å styre forsterkeren fra nettbrettet. Og kanskje ligger de der uten passord, eller med standardpassordet produsenten har satt.

Det er da det begynner å bli skikkelig farlig, mener Stangvik. For man finner alt sammen fra søkemotoren hans.

– Man tror gjerne at produsentene du betaler tusenvis av kroner har din sikkerhet i høysetet. Men slik er det ikke alltid, sier Stangvik til DinSide.

Åpne kameraer, lysbrytere, filservere

Etter noen timer i Stangviks søkemotor har DinSide funnet et hav av eksempler på de mange ulike enhetene nordmenn har oppkoblet helt uten passordbeskyttelse.

EKS

Av og til dukker det opp beskjeder som "Oppdater firmware ASAP!" og "Kan brukes til hva som helst!" i det vi finner. Trolig spor etter andre, uvedkommende som har vært der før oss.

Les også: Stangviks beste tips for å holde seg trygg på mobilen

FINNER STADIG NOE NYTT: Einar Otto Stangvik lar seg stadig overraske over det han finner i søkemotoren hans. Både bedrifter og privatpersoner er utsatt. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)

FINNER STADIG NOE NYTT: Einar Otto Stangvik lar seg stadig overraske over det han finner i søkemotoren hans. Både bedrifter og privatpersoner er utsatt. (Foto: Ole Petter Baugerød Stokke)

Mangler passord

Det flere årsaker til at nordmenns utstyr ligger åpent på nett, tilsynelatende uten at eierne har noen anelse om hva som foregår.

For det første kan dingsene koble seg på nett uten at du ber dem om det selv. Slik funksjonalitet kan være påslått som standard, for eksempel via UPnP, og må aktivt slås av om du ikke ønsker det. For all del: Kanskje har du selv valgt å koble enheter på nett, for eksempel for å kunne omstarte ruteren til svigermor fra stua. Men slikt er lett å glemme, og lett å glemme de eventuelle konsekvensene av.

– Hvorfor skal en forsterker være tilgjengelig på internett? Det er helt meningsløst. Og hvor ofte trenger du å bruke skanneren hjemme, via nettleseren, mens du selv sitter på bussen til kontoret? spør Stangvik retorisk.

Det andre hovedproblemet er manglende passordbevissthet. Når du kjøper en ny enhet har den ofte et forhåndsbestemt passord som "admin", eventuelt ingen passord i det hele tatt, slik at brukeren selv kan gå inn og sette passord etter kjøp. Men dette er det mange som ikke gjør. Er enheten tilgjengelig på nett, kan man dermed enkelt google seg frem til standardpassordet for å få full tilgang, eventuelt oppdage at det ikke finnes noe passord i det hele tatt. DinSide har sett flere eksempler på enheter som selv opplyser om standardpassordet i innloggingsvinduet. Hvordan enhetene kan misbrukes til rett fra deres eget web-grensesnitt varierer. I verste fall kan uvedkommende spionere gjennom webkameraet ditt, eller få tilgang på filene dine. Andre enheter lar uvedkommende bare se blekknivået i skriveren din. Men kommer først uvedkommende inn, kan hackere gjøre langt mer skade enn produsenten selv tillater fra enhetens eget grensesnitt. For eksempel installere skadevare på ruteren din for å få full kontroll over alt du gjør på internett.

Les også: Slik lager du sikre passord, som også er enkle å huske

Hvordan enhetene kan misbrukes til rett fra deres eget web-grensesnitt varierer. I verste fall kan uvedkommende spionere gjennom webkameraet ditt, eller få tilgang på filene dine. Andre enheter lar uvedkommende bare se blekknivået i skriveren din.

Men kommer først uvedkommende inn, kan hackere gjøre langt mer skade enn produsenten selv tillater fra enhetens eget grensesnitt. For eksempel installere skadevare på ruteren din for å få full kontroll over alt du gjør på internett.

Les også: Slik lager du sikre passord, som også er enkle å huske

DIREKTE KONTROLL: Her ser du et strømstyringssystem tilhørende et norsk bygg eller husstand, hvor uvedkommende enkelt kan skru av og på både lys og varme. (Skjermdump: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

DIREKTE KONTROLL: Her ser du et strømstyringssystem tilhørende et norsk bygg eller husstand, hvor uvedkommende enkelt kan skru av og på både lys og varme. (Skjermdump: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

Etterlyser sikkerhetskultur

– Folk må bli klar over disse farene, mener Stangvik.

På mange måter utgjør tjenesten i seg selv en fare, da Gud og hvermann nå kan "hacke". Men ingen hackere vil bli sjokkerte over å lese denne artikkelen: De har hatt sine metoder for slikt lenge. De som eventuelt får opp øynene, ved å se "tingenes internett" i hvitøyet, er deg og meg. Og det er blant annet derfor Stangvik laget søkemotoren.

– Men jeg vet ikke hvor optimistisk jeg er. Mange tilbyr for eksempel antivirus uten at kundene bruker det. Det blir som de som veiver om hvor nødutgangene er på flyet; man har "sett det før". Først når flyet krasjer, tenker man "hvor pokker var de nødutgangene!?", fortsetter Stangvik.

– Jeg etterlyser en bedre sikkerhetskultur med høyere fokus på personvern og sikkerhet. Vi må ha en iboende skepsis, men mangler gode nok referanserammer. At noen kan stjele TV-en vår har vi en iboende forståelse for. Men jeg tror vi trenger noen år til før samfunnet skjønner seg på digital kriminalitet.

DinSide kommer tilbake med mer, blant annet hva du kan gjøre for å sikre deg. Men helt kort fortalt: Slå av funksjonaliteten om du ikke bruker den, og sett skikkelige passord.

For mer om hvordan åpne enheter på internett utgjør en fare, anbefaler vi Dagbladets Null CTRL-serie . Journalistene brukte søkemotoren SHODAN, som på mange måter er en internasjonal utgave av Usikkert.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Kraftig røykutvikling fra brann i Vestfold13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 Vindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24 Innrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06 Tolv drept i eksplosjon i Idlib11:52 Chelsea-manageren må svare for utbrudd11:27 Afghanske og internasjonale styrker dreper flest sivile11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Beboerne i Sokndal puster lettet ut05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kim framme i Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52 17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32 Sokndal skole stengt etter storbrann00:31 Brasils ekspresident får redusert straff00:06 Afrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05 Ektepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48 Ordfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28 USA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09 Skogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08 Eriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08 Økende skogbrannfare på Vestlandet22:42 Solberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33 Alvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01 Saudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56 Byfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57 Innbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53 Skogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13 Egypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01 Medier: Biden starter valgkampen torsdag19:59 Sjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59 Marte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17 Oslo Børs opp på første handledag etter påske18:16 RBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få ut fingeren16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber
Siste nytt
14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeKraftig røykutvikling fra brann i Vestfold13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44NorgeVindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24NorgeInnrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06VerdenTolv drept i eksplosjon i Idlib11:52SportChelsea-manageren må svare for utbrudd11:27VerdenAfghanske og internasjonale styrker dreper flest sivile11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeBeboerne i Sokndal puster lettet ut05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKim framme i Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00PolitikkRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08PolitikkBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35PolitikkYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenMay gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn00:52Verden17 barn døde etter skybrudd i Uganda00:32NorgeSokndal skole stengt etter storbrann00:31VerdenBrasils ekspresident får redusert straff00:06VerdenAfrikanske ledere krever slutt på kampene i Libya00:05NorgeEktepar i brannrammede Sokndal: – Man blir redd23:48NorgeOrdfører i brannrammet kommune: – Det er veldig dramatisk23:28VerdenUSA truet med veto – FN-resolusjon om seksuell vold ble utvannet23:20NorgeSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre23:09NorgeSkogbrann nær sentrum i Sokndal – 160 boliger evakuert23:08SportEriksen-kanon sikret tre sene poeng mot tapre Brighton23:08NorgeØkende skogbrannfare på Vestlandet22:42PolitikkSolberg: Vi er uten mandat til å skille barn og foreldre22:33VerdenAlvorlig skogbrann i Skåne – flere evakueres22:01VerdenSaudi-Arabia halshogget 37 statsborgere21:56NorgeByfuglien: Jeg har ikke sett Solberg stenge døren for resten av barna20:57SportInnbytter Kaasa stoppet Vikings eventyrstart20:53NorgeSkogbrann: Hundrevis får evakueringsvarsel20:13NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal20:13PolitikkEgypt: 88 prosent stemte for å forlenge Sisis styre20:01PolitikkMedier: Biden starter valgkampen torsdag19:59SportSjakk: Carlsen med ny remis mot Caruana19:59NorgeMarte Gerhardsen er innstilt som ny utdanningsdirektør i Oslo19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17PengerOslo Børs opp på første handledag etter påske18:16SportRBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få ut fingeren16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus