Gamle ovner til ny glede

PYNTER OPP: Etasjeovner kan være et smykke i stuen - eller i kirken. Her fra Høylandet kirke. © Schrøder/ Riksantikvaren.
PYNTER OPP: Etasjeovner kan være et smykke i stuen - eller i kirken. Her fra Høylandet kirke. © Schrøder/ Riksantikvaren.

Drømmer du om en gammel, sjarmerende vedovn i boligen? Her er hva du må vite hvis du ønsker å gjøre det.

Ønsker du å pynte opp den nye stuen med en flott, gammel vedovn? Da er det noen ting du bør ta i betraktning.

For det første at det ikke er lov.

I 2010 ble reglene skjerpet, noe mange ikke er klar over. Ifølge TEK 10 (Teknisk forskrift til plan- og bygningsloven), skal ikke utslipp av partikler fra ovnen overstige ti gram per kilo forbrent ved. Alle nye ovner som produseres i dag, skal være innenfor reglene, men du må søke om å få installere gamle ovner. Hvorvidt gamle ovner kan komme innenfor utslippsreglene, er omdiskutert.

Grensen for partikkelutslipp er satt for å forhindre svevestøv. Boro er imidlertid uenig i at forskriften burde gjelde over hele landet.

- Hvis du bor i tettbygde strøk med stor trafikkbelastning, vil svevestøvet fra gamle ovner bety noe. Men om du bor i mer landlige strøk, med langt mellom husene, betyr det ikke noe, sier hun.

Hun mener det bør være greit å installere gamle ovner i nye hus der svevestøv ikke er et problem.

- Og så finnes det gamle ovner med lavt utslipp. Og gamle ovner kan oppgraderes slik at det blir lave utslipp, sier hun.

Har du et gammelt hus?

Det er imidlertid et unntak, som uansett gjør det lovlig å installere en gammel ovn. Hvis den gamle ovnen er nødvendig av hensyn til "interiøret i kulturhistorisk, antikvarisk eller verneverdig bygning", trenger du ikke søke om tillatelse. Det vil typisk gjelde gamle hus.

- Huset må ha et bevaringsverdig interiør for at du skal få sette inn en bevaringsverdig ovn, sier Boro.

ETASJEOVN: Tidlig på 1700-tallet kom etasjeovnene, som skulle utnytte brenselet bedre. © Oddbjørn Sørmoen/ Riksantikvaren.ETASJEOVN: Tidlig på 1700-tallet kom etasjeovnene, som skulle utnytte brenselet bedre. © Oddbjørn Sørmoen/ Riksantikvaren.

Du trenger en etterbrenner

Ovnsrestauratør Anders Sundvold er ikke fornøyd med forskriften som sier at gamle ovner ikke kan installeres i nye hus.

- Det er den dummeste loven som noen gang er skrevet, mener han, og hevder at svevestøv i for eksempel gamle etasjeovner er mindre enn i nye ovner.

- Av den grunn at røyken går så langt før den når pipa, sier han.

Sundvold får en rekke henvendelser fra folk som ønsker en gammel, ærverdig ovn i sitt nye - eller gamle - hus, og foretrakk loven slik den var før 2010, da alle ovner produsert før 1940 ble godkjent som verneverdige. Tidligere trengte du bare å søke om lov til å montere ovner produsert mellom 1940 og 1997.

- Og på slike ovner må du sette på etterbrenner, sier Sundvold.

Slik fungerer etterbrenneren

Etterbrenner er en plate i syrefast stål som skrus fast bak i ovnen og gir større inntak av oksygen. Det gir mer fullstendig forbrenning og reduserer partikkelutslippene. Kostnadene med montering av etterbrennere er betydelig lavere enn kostnadene med å skifte ut den gamle ovnen med en ny.

Les også: Slik holder du varmen hjemme

Ifølge Riksantikvaren kan riktig fyring og etterbrenner installert i en gammel ovn redusere utslippene med 50-70 prosent. Etterbrenner er spesielt egnet for såkalte boksovner og små peisovner, viser et stort prosjekt som ble gjennomført i Trondheim kommune i 2006.

Hvordan de kommunale myndighetene rundt omkring tolker og etterlever reglene, vet ikke Marte Boro hos Riksantikvaren.

- Antakelig vil det variere, sier hun.

BJØRNOVN: Denne ovnen har sekundærforbrenning. Den har stått i en tidligere professorbolig og ble oppført i 1899. © Eva Smådahl/ Riksantikvaren BJØRNOVN: Denne ovnen har sekundærforbrenning. Den har stått i en tidligere professorbolig og ble oppført i 1899. © Eva Smådahl/ Riksantikvaren

RUNDBRENNER: De aller fleste sylinderovner/ rund magasinovn - eller RUNDBRENNER: De aller fleste sylinderovner/ rund magasinovn - eller "rundbrenner" for ved, koks og kull er produsert før 1920 og ikke etter 1940. Denne er fra Dønnesfjord kirke. © Oddbjørn Sørmoen/Riksantikvaren

Enkelt å installere gamle ovner

Hvis du får lov til å installere en gammel ovn, skal den praktiske installeringen av selve ovnen være relativt enkel, ifølge Sundvold.

- Gamle ovner er veldig ukompliserte, det er åpne kanaler og ingen tekniske utfordringer, sier han, og peker på fire momenter for installering.

For det første: Å forsikre deg om at ovnen fungerer.

- Ofte må vi lage et nytt brennkammer, for å ta vare på varmen. Det er viktig å vite at det ikke er sprekker og at det er nok kitt i skjøtene. Hvis ikke trekker ovnen inn for mye oksygen, og veden brenner opp for fort, sier han.

For det andre: Å bruke en ovn som gir riktig mengde varme ut fra rommet.

- Jo større overflate på ovnen - som en to meter høy etasjeovn - jo mer varme får du. Et nytt hus i dag trenger kanskje bare 2-3 kilowatt, mens en stor ovn gjerne produserer for eksempel 12 kw, sier han.

For det tredje: Brannmur.

- Ifølge plan- og bygningsloven skal det være 30 cm fra ovnen til brennbart materiale. Det er viktig at ovnen ikke står 15 cm fra en panelvegg.

Og til slutt: Røret. Størrelsen på røret må tilpasses ovnen, og lengden på røret må tilpasses varmen du ønsker i rommet.

- Jo lengre rør, jo mer varme blir igjen i rommet. Jeg sliter med å overbevise folk om å ha ha langt rør for å ta vare på varmen, sier Sundvold.

Han mener kommersielle hensyn får råde for mye når gamle ovner skrotes til fordel for nye.

- Det er som med datamaskiner og mobiler. Hvis produsenten finner ut at en ovn ikke selger godt nok, slutter de å produsere deler. Du kan tenke deg hva det koster, også for klimaregnskapet, sier han, og fremhever at ovner som ble laget for 200 år siden, var ment å vare i svært lang tid.

- De som er brukt i 250 år, kan brukes i 250 år til, mener han.Les også: Dette gjør mange feil når de skal fyre i peisen

ENKLE: Utover 1930-tallet markedsføres mer enkle vedovner, gjerne kalt kubbeovner eller kojeovner. De kunne bli brukt til kombinert oppvarming og matlaging.Her fra Sion bedehus i Flekkefjord. © Hege Søstrand Bu / Riksantikvaren ENKLE: Utover 1930-tallet markedsføres mer enkle vedovner, gjerne kalt kubbeovner eller kojeovner. De kunne bli brukt til kombinert oppvarming og matlaging.Her fra Sion bedehus i Flekkefjord. © Hege Søstrand Bu / Riksantikvaren

- Like gode

Morten Seljeskog, forsker i SINTEF sier at hvorvidt ovnen kan tilfredsstille utslippskravene vil avhenge av type ovn. Da SINTEF testet ovner for flere år siden, kom det frem at en dårlig gammel ovn kan gi 10 ganger så mye utslipp som en ny, mer miljøvennlig ovn.

- På SINTEF tror vi ikke at noen av ovnene som ble produsert før 1940 kommer i nærheten av nye, moderne ovner når det gjelder utslipp, sier han.

Hvis du ønsker å bruke ved som hovedkilde for å varme opp et verneverdig hus, mener Seljeskog du bør la den gamle vedovnen stå til pynt og investere i en ny.

- Vi anbefaler å bytte ut ovn framfor å installere såkalte etterbrennere, sier han.

Og hvis du skulle ønske å teste om ovnen tilfredsstiller utslippskravene, kan det gjøres på brannteknisk laboratorium i Trondheim.

- Det må gjøres privat og er ikke billig, sier Seljeskog.

Merethe Halvorsrød, styreleder i Norsk Varme, bransjeforening for ildsteds-, skorsteins- og utstyrsbransjen anbefaler folk å skifte ut de gamle ovnene med såkalt rentbrennende ovner som er produsert etter 1998.

- Jo nyere ovnene er, jo bedre er de, for hele tiden forsøker man å forbedre forbrenningen og dermed utslipp, sier hun.

Halvorsrød understreker at foreningen ikke er ute etter de antikvariske ovnene.

- De er jo klenodier. Mange virker også godt, vi får heller leve med at noen forurenser. Det store volumet er alle de 15 til 70 år gamle ovnene.

Seniorrådgiver i Riksantikvaren Marte Boro mener ovnenes kulturhistoriske verdi burde tillegges større vekt, og håper folk ser verdien i å bevare de gamle ovnene fremfor å kaste dem. Imidlertid tror hun mange ikke kjenner til regelverket.

- Det blir nok installert en del gamle ovner uten at det blir søkt om tillatelse, sier hun.

Les også:

- Vedfyring kan ødelegge sofa og gulv

- Slik renser du glassdøren på vedovnen

- Slik vet du at veden er tørr

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Mange såret i opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal
Siste nytt
07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenMange såret i opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03VerdenSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00NorgeKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55NorgeNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus