Meny

Gamle ovner til ny glede

PYNTER OPP: Etasjeovner kan være et smykke i stuen - eller i kirken. Her fra Høylandet kirke. © Schrøder/ Riksantikvaren.

Drømmer du om en gammel, sjarmerende vedovn i boligen? Her er hva du må vite hvis du ønsker å gjøre det.

Ønsker du å pynte opp den nye stuen med en flott, gammel vedovn? Da er det noen ting du bør ta i betraktning.

For det første at det ikke er lov.

I 2010 ble reglene skjerpet, noe mange ikke er klar over. Ifølge TEK 10 (Teknisk forskrift til plan- og bygningsloven), skal ikke utslipp av partikler fra ovnen overstige ti gram per kilo forbrent ved. Alle nye ovner som produseres i dag, skal være innenfor reglene, men du må søke om å få installere gamle ovner. Hvorvidt gamle ovner kan komme innenfor utslippsreglene, er omdiskutert.

Grensen for partikkelutslipp er satt for å forhindre svevestøv. Boro er imidlertid uenig i at forskriften burde gjelde over hele landet.

- Hvis du bor i tettbygde strøk med stor trafikkbelastning, vil svevestøvet fra gamle ovner bety noe. Men om du bor i mer landlige strøk, med langt mellom husene, betyr det ikke noe, sier hun.

Hun mener det bør være greit å installere gamle ovner i nye hus der svevestøv ikke er et problem.

- Og så finnes det gamle ovner med lavt utslipp. Og gamle ovner kan oppgraderes slik at det blir lave utslipp, sier hun.

Har du et gammelt hus?

Det er imidlertid et unntak, som uansett gjør det lovlig å installere en gammel ovn. Hvis den gamle ovnen er nødvendig av hensyn til "interiøret i kulturhistorisk, antikvarisk eller verneverdig bygning", trenger du ikke søke om tillatelse. Det vil typisk gjelde gamle hus.

- Huset må ha et bevaringsverdig interiør for at du skal få sette inn en bevaringsverdig ovn, sier Boro.

ETASJEOVN: Tidlig på 1700-tallet kom etasjeovnene, som skulle utnytte brenselet bedre. © Oddbjørn Sørmoen/ Riksantikvaren.ETASJEOVN: Tidlig på 1700-tallet kom etasjeovnene, som skulle utnytte brenselet bedre. © Oddbjørn Sørmoen/ Riksantikvaren.

Du trenger en etterbrenner

Ovnsrestauratør Anders Sundvold er ikke fornøyd med forskriften som sier at gamle ovner ikke kan installeres i nye hus.

- Det er den dummeste loven som noen gang er skrevet, mener han, og hevder at svevestøv i for eksempel gamle etasjeovner er mindre enn i nye ovner.

- Av den grunn at røyken går så langt før den når pipa, sier han.

Sundvold får en rekke henvendelser fra folk som ønsker en gammel, ærverdig ovn i sitt nye - eller gamle - hus, og foretrakk loven slik den var før 2010, da alle ovner produsert før 1940 ble godkjent som verneverdige. Tidligere trengte du bare å søke om lov til å montere ovner produsert mellom 1940 og 1997.

- Og på slike ovner må du sette på etterbrenner, sier Sundvold.

Slik fungerer etterbrenneren

Etterbrenner er en plate i syrefast stål som skrus fast bak i ovnen og gir større inntak av oksygen. Det gir mer fullstendig forbrenning og reduserer partikkelutslippene. Kostnadene med montering av etterbrennere er betydelig lavere enn kostnadene med å skifte ut den gamle ovnen med en ny.

Les også: Slik holder du varmen hjemme

Ifølge Riksantikvaren kan riktig fyring og etterbrenner installert i en gammel ovn redusere utslippene med 50-70 prosent. Etterbrenner er spesielt egnet for såkalte boksovner og små peisovner, viser et stort prosjekt som ble gjennomført i Trondheim kommune i 2006.

Hvordan de kommunale myndighetene rundt omkring tolker og etterlever reglene, vet ikke Marte Boro hos Riksantikvaren.

- Antakelig vil det variere, sier hun.

BJØRNOVN: Denne ovnen har sekundærforbrenning. Den har stått i en tidligere professorbolig og ble oppført i 1899. © Eva Smådahl/ Riksantikvaren BJØRNOVN: Denne ovnen har sekundærforbrenning. Den har stått i en tidligere professorbolig og ble oppført i 1899. © Eva Smådahl/ Riksantikvaren

RUNDBRENNER: De aller fleste sylinderovner/ rund magasinovn - eller "rundbrenner" for ved, koks og kull er produsert før 1920 og ikke etter 1940. Denne er fra Dønnesfjord kirke. © Oddbjørn Sørmoen/Riksantikvaren RUNDBRENNER: De aller fleste sylinderovner/ rund magasinovn - eller "rundbrenner" for ved, koks og kull er produsert før 1920 og ikke etter 1940. Denne er fra Dønnesfjord kirke. © Oddbjørn Sørmoen/Riksantikvaren

Enkelt å installere gamle ovner

Hvis du får lov til å installere en gammel ovn, skal den praktiske installeringen av selve ovnen være relativt enkel, ifølge Sundvold.

- Gamle ovner er veldig ukompliserte, det er åpne kanaler og ingen tekniske utfordringer, sier han, og peker på fire momenter for installering.

For det første: Å forsikre deg om at ovnen fungerer.

- Ofte må vi lage et nytt brennkammer, for å ta vare på varmen. Det er viktig å vite at det ikke er sprekker og at det er nok kitt i skjøtene. Hvis ikke trekker ovnen inn for mye oksygen, og veden brenner opp for fort, sier han.

For det andre: Å bruke en ovn som gir riktig mengde varme ut fra rommet.

- Jo større overflate på ovnen - som en to meter høy etasjeovn - jo mer varme får du. Et nytt hus i dag trenger kanskje bare 2-3 kilowatt, mens en stor ovn gjerne produserer for eksempel 12 kw, sier han.

For det tredje: Brannmur.

- Ifølge plan- og bygningsloven skal det være 30 cm fra ovnen til brennbart materiale. Det er viktig at ovnen ikke står 15 cm fra en panelvegg.

Og til slutt: Røret. Størrelsen på røret må tilpasses ovnen, og lengden på røret må tilpasses varmen du ønsker i rommet.

- Jo lengre rør, jo mer varme blir igjen i rommet. Jeg sliter med å overbevise folk om å ha ha langt rør for å ta vare på varmen, sier Sundvold.

Han mener kommersielle hensyn får råde for mye når gamle ovner skrotes til fordel for nye.

- Det er som med datamaskiner og mobiler. Hvis produsenten finner ut at en ovn ikke selger godt nok, slutter de å produsere deler. Du kan tenke deg hva det koster, også for klimaregnskapet, sier han, og fremhever at ovner som ble laget for 200 år siden, var ment å vare i svært lang tid.

- De som er brukt i 250 år, kan brukes i 250 år til, mener han. Les også: Dette gjør mange feil når de skal fyre i peisen

ENKLE: Utover 1930-tallet markedsføres mer enkle vedovner, gjerne kalt kubbeovner eller kojeovner. De kunne bli brukt til kombinert oppvarming og matlaging.Her fra Sion bedehus i Flekkefjord. © Hege Søstrand Bu / Riksantikvaren ENKLE: Utover 1930-tallet markedsføres mer enkle vedovner, gjerne kalt kubbeovner eller kojeovner. De kunne bli brukt til kombinert oppvarming og matlaging.Her fra Sion bedehus i Flekkefjord. © Hege Søstrand Bu / Riksantikvaren

- Like gode

Morten Seljeskog, forsker i SINTEF sier at hvorvidt ovnen kan tilfredsstille utslippskravene vil avhenge av type ovn. Da SINTEF testet ovner for flere år siden, kom det frem at en dårlig gammel ovn kan gi 10 ganger så mye utslipp som en ny, mer miljøvennlig ovn.

- På SINTEF tror vi ikke at noen av ovnene som ble produsert før 1940 kommer i nærheten av nye, moderne ovner når det gjelder utslipp, sier han.

Hvis du ønsker å bruke ved som hovedkilde for å varme opp et verneverdig hus, mener Seljeskog du bør la den gamle vedovnen stå til pynt og investere i en ny.

- Vi anbefaler å bytte ut ovn framfor å installere såkalte etterbrennere, sier han.

Og hvis du skulle ønske å teste om ovnen tilfredsstiller utslippskravene, kan det gjøres på brannteknisk laboratorium i Trondheim.

- Det må gjøres privat og er ikke billig, sier Seljeskog.

Merethe Halvorsrød, styreleder i Norsk Varme, bransjeforening for ildsteds-, skorsteins- og utstyrsbransjen anbefaler folk å skifte ut de gamle ovnene med såkalt rentbrennende ovner som er produsert etter 1998.

- Jo nyere ovnene er, jo bedre er de, for hele tiden forsøker man å forbedre forbrenningen og dermed utslipp, sier hun.

Halvorsrød understreker at foreningen ikke er ute etter de antikvariske ovnene.

- De er jo klenodier. Mange virker også godt, vi får heller leve med at noen forurenser. Det store volumet er alle de 15 til 70 år gamle ovnene.

Seniorrådgiver i Riksantikvaren Marte Boro mener ovnenes kulturhistoriske verdi burde tillegges større vekt, og håper folk ser verdien i å bevare de gamle ovnene fremfor å kaste dem. Imidlertid tror hun mange ikke kjenner til regelverket.

- Det blir nok installert en del gamle ovner uten at det blir søkt om tillatelse, sier hun.

Les også:

- Vedfyring kan ødelegge sofa og gulv

- Slik renser du glassdøren på vedovnen

- Slik vet du at veden er tørr

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan05:12 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:41 Brannvesenet går brannvakt på Sørlandet i natt02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb01:01 Nordirsk politi gir ut video av mistenkt drapsmann00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig
Siste nytt
08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan05:12NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:41NorgeBrannvesenet går brannvakt på Sørlandet i natt02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb01:01VerdenNordirsk politi gir ut video av mistenkt drapsmann00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus