Meny

Homofile barn og unge: - Frykten for mobbing er stor

VIKTIG Å FÅ AKSEPT: At foreldre og venner respekterer at Erik er homofil er viktig for han. FOTO: Michael Hartmann

Da Erik Torset kom ut av skapet slet noen av hans nærmeste med å aksptere at han var homofil.

- Frykten for mobbing og drittslenging er stor, sier Erik Torset fra Trondheim. Han var 16 år da hans familie og venner forstod at han var homofil. Noen av Eriks nærmeste slet først med å akseptere at han var homofil.

- Visse personer klarte ikke å forstå hvordan jeg kunne like noen av samme kjønn, sier han.

1 av 20 av befolkningen er homofile, lesbiske eller bifile. Andelen menn med selvmordsforsøk er signifikant høyere blant homofile og bifile menn, også etter statistisk kontroll, ifølge en fersk rapport om seksuell orientering og levekår blant homofile, lesbiske og bifile gjort av Uni Helse.

- Vi vet at homofile og lesbiske har en negativ overrepresentasjon når det gjelder psykisk helse sammenlignet med den generelle befolkningen. Det er viktig å ha et godt forhold til venner og familie og oppleve at man har mulighet til å være åpen om sin seksuelle orientering. Det er beskyttende faktorer, sier Bård Nylund, leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

- Mange unge lesbiske, homofile, bifile, og transpersoner gruer seg til å fortelle om hvem de er hjemme. De bekymrer seg ofte for hvordan foreldre, foresatte, søsken og venner skal reagere, sier LLH-lederen.

Hvordan foreldre snakker om homofili er viktig. Barn legger godt merke til hva de voksne sier.

- Det er vanskeligere for barnet å ta opp temaet hvis foreldre gjentatte ganger har snakket om homofili som noe fremmed eller feil, sier Aksel Overskott, kommunikasjonsrådgiver i Helseutvalget for bedre homohelse.

Tre vanlige problemstillinger

Bård Nylund har gitt Foreldre.no eksempler på tre vanlige problemstillinger foreldre ofte støter på.

1. “Hvorfor akkurat mitt barn? Har jeg gjort noe feil?”

En del foreldre kjenner skyld når barnet deres kommer ut, og tenker at barnet har blitt sånn på grunn av svikt i oppdragelsen, eneforsørgeransvar eller dårlig relasjon med foreldrene. Slik er det ikke. Det går ikke an å oppdra et barn til å bli lesbiske, homofile, bifile eller trans, like lite som man kan oppdra et barn til å bli heterofil. Akkurat som resten av befolkningen kommer lesbiske, homofile, bifile og transpersoner fra alle typer familier.

2. “Det er nok bare en fase og kommer til å gå over”

En vanlig forsvarsreaksjon når vi får en nyhet som sjokkerer oss er fornektelse for å slippe å forholde oss til det som er vanskelig. Et menneske velger ikke sin egen kjønnsidentitet eller hvem det forelsker seg i. Eksperimentering i ungdomsårene er helt normalt, og følger også trender. Dette har ikke nødvendigvis noe med identitet å gjøre. Når barnet ditt endelig tør å fortelle deg om sin identitet er det gjerne etter lang tid i skapet. Hvis det var en fase, hadde barnet sannsynligvis ikke hatt behov for å komme ut. Det går ikke an å kurere lhbt-personer, men det går an å endre sine holdninger. Heldigvis.

3. “Kommer mitt barn til å bli trakassert?”

Det finnes ingen garantier for at ditt barn ikke kan bli utsatt for trakassering på bakgrunn av sitt kjønnsuttrykk, sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet. Flere har fordommer mot de som bryter med heteronormen, og gir uttrykk for dette både verbalt og fysisk. Men det er ikke gitt at det kommer til å bli sånn. Det er lettere å leve åpent som skeiv i dag, og vi har også et diskrimineringsvern i det norske lovverket. Et liv i åpenhet og et kjærlighetsliv i overenstemmelse med den man er, gir også styrke og tilfredsstillelse som i de fleste tilfeller oppveier de problemene man møter. Med støtte fra deg og de andre i familien, vil ditt barn stå mye sterkere rustet til å møte eventuelle fordommer i sin hverdag.

For Erik var det ryktebørsen som skjøv ham ut av skapet.

- Familien min oppdaget at jeg deltok på diverse arrangementer for homofile via nettet. Venninnene mine så at jeg danset med menn på byen og noen i vennekretsen spurte meg rett ut: er du homo, Erik?

Men Erik mener at de fleste forstod han var homofil lenge før det. Han var lei av å overbevise seg selv om at han ikke var homofil.

- Etter mange år fikk jeg nok. Til slutt måtte jeg lære meg å blåse i hva alle andre synes, sier han.

Erik mener at foreldre bør oppføre seg helt normalt om de finner ut av at barnet er homofil.

- For mange reaksjoner og snakk rundt temaet kan føre til at barnet føler seg unormal. Er dette noe barnet gjerne selv vil snakke om, så bør foreldrene selvsagt være der. I tillegg er det viktig at foreldrene lar barnet få utforske det homofile miljøet, sier Torset.

Antar at barnet er heterofil

Bård Nylund i LLH påpeker at vi lever i et hetronormativt samfunn.

- Vi antar at alle er heterofile menn og kvinner inntil det motsatte er bevist. Vi vokser opp med heterofile fortellinger om rosa jenter og blå gutter i eventyr, film og reklame. Dermed antar vi at barnet vårt er heterofil, selv om vi kanskje aldri har spurt eller fått det bekreftet. Vi tar det bare for gitt.

En ny reklamebrosjyre som fremstiller jenter som "frøkner" og gutter som "tøffinger" er ett av flere eksempler som gjør Likestillingsombudet bekymret.

Hvordan oppføre seg

Nylund mener det er viktig at ditt barn selv får anledning til å fortelle når tiden er moden for det.

- Vær forsiktig med å spørre barnet ditt direkte. Det kan virke mot sin hensikt og få barnet til å lukke seg. Skeive barn går gjerne med “følerne” ute for å sjekke om omgivelsene vil ta nyheten på en god måte. Send heller ut signaler om at du stiller deg positiv til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Da vet barnet at det er trygt å komme til deg.

- Hvis barnet ditt har delt nyheten med deg, og du synes dette er vanskelig, prøv å fortelle barnet ditt at du trenger tid til å forholde deg til den nye situasjonen. Forklar at hvis du oppfører deg annerledes enn før så har det ikke noe å gjøre med at du ikke aksepterer barnet ditt, men at tanken trenger tid til å modnes, sier Nylund.

LLH råder til å søke informasjon om tema på nettet eller biblioteket.

Saken fortsetter under bildetPASS PÅ HVA DU SIER: Hvordan foreldre snakker om homofili er viktig. Barn legger godt merke til hva de voksne sier. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox PASS PÅ HVA DU SIER: Hvordan foreldre snakker om homofili er viktig. Barn legger godt merke til hva de voksne sier. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Foreldre kommer også ut

Mange foreldre og foresatte forteller om sterke, sammensatte og motstridende følelser som de har slitt med når barnet deres kommer ut. Barnet ditt har kanskje brukt mange år på sin komme-ut-prosess.

- Da er det helt naturlig at du også kan trenge tid på å forstå og akseptere. At foreldre og foresattes aksept og bekreftelse har mye å si for barnas livskvalitet, kan det ikke være tvil om, sier Nylund.

Greit med homofili

- Vær glad i barnet deres! Noen liker gutter og noen liker jenter og noen liker begge. Snakk med barnet, og vis tydelig at det er greit med homofili. Synes dere som foreldre at det er vanskelig eller blir dere usikre på hva dere skal gjøre, kan dere ta en prat med venner og familie og spørre om noen tips, sier Overskott.

- Det er ikke uvanlig å kjenne på både sorg og sinne. Husk likevel at det er du, og bare du, som har ansvaret for dine reaksjoner. Barnet ditt trenger din aksept, respekt og bekreftelse, og hvis du trenger noen å snakke med for å få det til må du be om hjelp, sier Nylund.

For Erik hjalp det å flytte til Oslo og oppleve det å være homofil som mer "normalt". Erik begynte å jobbe i en bransje der de fleste menn var homofile og han fikk mange homofile venner.

- Det viktigste er at barn og unge får sjansen til å akseptere seg selv som homofil. Altfor bruker unødvendig mye tid på å gruble over hva andre vil si og hvordan samfunnet vil ta dem imot.

Les også:

Lurer du på om barnet ditt er homofil?

Sønnen din ønsker seg rosa tøfler. Kjøper du dem?

Slik snakker du med barna om sex

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:34 Fire personer fast i område med skogbrann14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33 Forsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25 Kasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24 Kvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01 Ble antatt før noen hadde lest manuset09:59 Program for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55 Stenger en rekke tjenester denne uken09:21 Fansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19 Helland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19 Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48 Bolig i Østfold er overtent08:33 Nytt jordskjelv på Filippinene07:58 New York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57 Normal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52 Erna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41 Sabler ned det norske fagmiljøet07:35 Flere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31 – Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29 Pogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21 BT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03 Ola Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46 Liverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34 Påskefreden over for May06:13 Zuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08 Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04 Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02 Dødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01 Låvebrann i Buskerud slukket06:00 Alle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55 Myanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50 Dette skjer i dag05:39 Muslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38 Chelseas stortalent røk akillesen05:30 Dette skjedde i natt05:29 Katolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18 Studie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37 Savnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21 Konsernsjef ville beholde navnet NSB03:49 Elleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28 Kontroll på boligbrann i Askim03:18 Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43 Tungvektere forlater KrF02:33 Nye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07 30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03 Mann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47 Seks døde da småfly styrtet i Texas01:34 Staten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28 Gavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21 Forlenget fengsling for Chelsea Manning00:52 Vietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49 ESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38 Nord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44 Ti drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58 Algeries rikeste mann pågrepet22:56 Forskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18 Tyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02 VIF med sesongens første bortepoeng22:00 Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35 Evaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22 Anand stoppet Carlsens rekordjakt21:21 Preses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20 Leeds snublet og serverte Norwich21:00 Forskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44 Taxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43 Islandsk trio sendte AaFK til topps20:08 RBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07 Knudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07 Poengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06 Bodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06 To stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03 Historien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50 Hjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37 Tredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33 Trump hevder ingen trosser hans ordrer19:08 Nok en demokrat vil bli presidentkandidat
Siste nytt
14:34NorgeFire personer fast i område med skogbrann14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33NorgeForsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25PolitikkKasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24VerdenKvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01KulturBle antatt før noen hadde lest manuset09:59Helse og livsstilProgram for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55MotorStenger en rekke tjenester denne uken09:21SportFansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19SportHelland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19PolitikkRegjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48NorgeBolig i Østfold er overtent08:33VerdenNytt jordskjelv på Filippinene07:58SportNew York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57NorgeNormal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52NorgeErna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41Helse og livsstilSabler ned det norske fagmiljøet07:35NorgeFlere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31Verden– Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29SportPogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21NorgeBT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03SportOla Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46SportLiverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34PolitikkPåskefreden over for May06:13SportZuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08VerdenNorske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04VerdenSørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02VerdenDødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01NorgeLåvebrann i Buskerud slukket06:00NorgeAlle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55VerdenMyanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50NorgeDette skjer i dag05:39NorgeMuslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38SportChelseas stortalent røk akillesen05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeKatolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18VerdenStudie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37VerdenSavnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21PengerKonsernsjef ville beholde navnet NSB03:49VerdenElleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28NorgeKontroll på boligbrann i Askim03:18VerdenJøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43PolitikkTungvektere forlater KrF02:33VerdenNye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07Verden30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03NorgeMann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47VerdenSeks døde da småfly styrtet i Texas01:34PengerStaten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28SportGavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21VerdenForlenget fengsling for Chelsea Manning00:52VerdenVietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49NorgeESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38VerdenNord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44VerdenTi drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58VerdenAlgeries rikeste mann pågrepet22:56NorgeForskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18PolitikkTyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02SportVIF med sesongens første bortepoeng22:00VerdenSri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35MotorEvaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22SportAnand stoppet Carlsens rekordjakt21:21PolitikkPreses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20SportLeeds snublet og serverte Norwich21:00VerdenForskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44NorgeTaxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43SportIslandsk trio sendte AaFK til topps20:08SportRBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07SportKnudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07SportPoengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06SportBodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06SportTo stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03MotorHistorien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50SportHjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37NorgeTredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33PolitikkTrump hevder ingen trosser hans ordrer19:08PolitikkNok en demokrat vil bli presidentkandidat
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus