Gode vintertips til boligen

VENTILER: Om vinteren bør ventilene være åpne. (Foto: BERIT B. NJARGA)
VENTILER: Om vinteren bør ventilene være åpne. (Foto: BERIT B. NJARGA)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik unngår du vannskader, lekkasjer og dårlig inneklima.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frost og kulde fører til en del ekstra utfordringer for boligen din, men mange av dem kan løses med litt egeninnsats.

Det første du bør gjøre er å åpne ventilene, selv om det er kaldt ute.

Hold ventilene åpne

Stenger du alle ventiler om vinteren for å unngå kald trekk kan luftskiftet i boligen bli for lite, ifølge Sintef Byggforsk.

Resultatet blir gjerne at det hoper seg opp fukt, som igjen fører til at det dugger og rimer på vinduene. Det kan ogå føre til kondens og soppvekst på innsiden av dårlig isolerte yttervegger bak møbler og skap.

I tillegg kan dårlig ventilasjon øke sannsynligheten for heksesot, som er svarte skjemmende flekker som setter seg på vegger og i taket. For selv om det er sammensatte årsaker til at heksesot blir dannet, er det et fellestrekk som går igjen.

– Et fellestrekk ved denne typen sverteskader er at de forekommer sammen med partikler i inneluft og SVOC («Semi Volatile Organic Compounds»), som er tungt flyktige organiske forbindelser. Ventilasjon tynner ut mengden partikler og SVOC, og bidrar dermed til redusert risiko for heksesot, har Mads Mysen, seniorforsker i Sintef Byggforsk uttalt til DinSide tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unngå vannskader

Som DinSide har omtalt tidligere, har svært mange norske boliger gamle rør som er i ferd med å gå ut på dato.

Og det er nettopp kobberrør fra 50- eller 70- tallet som er mest utsatt for frost. Har du slike rør i din bolig lønner det seg å alltid holde temperaturen over null grader i rom med rør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du derimot nyere plastrør er faren for at de skal fryse minimal.

Skal du reise bort på vinteren er rådet fra Sintef Byggforsk å stenge hovedkrana og tømme rørene for vann.

Fjern snø fra taket

Ifølge Sintef Byggforsk kollapser flere bygninger i Norge årlig på grunn av snø. Når du må måke av taket, avhenger av alderen på boligen din.

Er den bygget før 1979 bør det ikke være mer enn 50 centimeter snø på taket. Og når mildværet kommer, og snøen blir våt, tåler det enda mindre. Nyere bygninger kan tåle litt mer - normalt skal de tåle 120 centimeter tørr snø og 90 centimeter våt snø.

Sintef Byggforsk skriver på sine nettsider at du bør måke taket jevnt, og la det gjerne være igjen et lag med snø på takflaten, da unngår du å skade taktekkingen.