Ta bedre mobilbilder

SPEILTRIKSET: En stor glassrute er gull for den kreative mobilfotografen. Her tar Eivind Røhne et bilde der halvparten av motivet er det som speiler seg i ruta. Refleksjoner i vann, enten «speilet» er små pytter eller selve havet, er også morsomt. Foto: Åshild Skadberg
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utstyrt med et par mobilvanter og en liten porsjon tålmodighet, kan du ta mobilbilder som er så fine at de forsvarer en kvadratmeter veggplass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fotokurs:

Nyttige apper

Det finnes en rekke gode fotoapper du kan laste ned til telefonen.

– Ofte trenger et bilde mer spennende farger eller kontraster. Da er appene gode å ha, sier Eivind Røhne.

Selv har han to favoritter: Snapseed og Hipstamatic. Førstnevnte er en etterbehandlingsapp med mange funksjoner. Sistnevnte er en kameraapp (kun til iPhone) der du velger fotomodus, og behandlingen av bildet skjer idet du fotograferer. Perfectly Clear og VSCO Cam er andre gode etterbehandlingsapper.


Bilder på veggen:

– Få bildene ut av telefonen, oppfordrer Eivind Røhne.

Han har et enkelt forslag til hvordan du kan komme i gang. Bildene printer du på fotoskriver eller i fotobutikk.

– Kjøp en enkel metallvaier med klyper på IKEA. Bestem deg for at du hver måned skal printe ut ett bilde som du henger opp. Etter hvert, når du har 12 bilder på vaieren, bytter du ut ett av bildene hver gang du henger opp et nytt.

15x20 cm, som tilsvarer en halv A4-side, er en utmerket størrelse til dette prosjektet.


Farger eller svart-hvitt?

Iblant kan omgjøring til svart-hvitt redde mobilbildet ditt.

– Julaftenbildene, for eksempel, kan være for røde eller gule i fargene. Onkel Samuel kan være peonrød i ansiktet. Men i svart-hvitt kan det bli fint, sier Eivind Røhne.

Svart-hvitt-bilder bør ofte tilføres mer kontrast i etterbehandlingen, slik at de faktisk inkluderer svart og hvitt, og ikke bare ulike nyanser av grått. Andre ganger er man ute etter et blekt, dust uttrykk, og demper kontrasten – for eksempel hvis et babyansikt eller et snølandskap skal foreviges.

I dag tas de aller fleste bilder med mobilen. Men hvordan kan vi gjøre dem best mulig? Vi har spurt fotograf Eivind Røhne, som har skrevet boka «Fotoglede» og jevnlig kurser menigmann i ulike fototemaer, om noen gode råd.

Men først en gledelig melding: Mobilbilder kan brukes til det meste, fra albumpryd til veggpryd. Røhne avliver kontant forestillingen om at mobilbilder ikke kan forstørres og henges på veggen.

– Det er ikke antallet piksler (= bildepunkter) som avgjør om et bilde er godt. Et kornete bilde av bestemor, tatt i vakkert lys ved vinduet, kan være kjempefint. Det er motivet som teller, sier Røhne.

Han medgir at du ikke kan se hvert øyebrynshår i stor forstørrelse, men hvorfor skal du egentlig det? Selv har han et mobilbilde på 40x40 cm på veggen hjemme, men det trenger ikke stoppe der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis motivet er fint, kan en kjempestor forstørrelse gi et kunstnerisk uttrykk, oppmuntrer Røhne.

Les også: Ti tips som gjør deg til en bedre fotograf

1) Velg motiv

Én rettesnor gjelder uansett kamerautstyr: Bestem deg for hva som skal være motivet.

– Vil jeg ta bilde av bare bestemor, eller av bestemor og stua hennes? Dette bør jeg ha bestemt meg for før jeg tar bildet, sier Røhne.

Han synes du skal være ved full bevissthet når du tar bildet, slik man var den gang film og fremkalling kostet penger.

– Det er slitsomt for deg å ha hundre utgaver av det samme bildet. Da blir utvelgelsesprosessen etterpå for tung. Nøy deg med fire-fem bilder av hvert motiv, foreslår han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2) Flytt deg

Med speilreflekskamera kan du regulere dybdeskarpheten. Med mobilen, derimot, blir alt like skarpt.

– Når du ikke kan gjøre forstyrrende elementer diffuse, må du bli enda flinkere til å flytte deg rundt for å komponere bildet. Utforsk perspektivene. Sett deg ned på huk, stig opp på en stol. Det kan gjøre underverker, sier Røhne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Når bildekvalitet teller mest

3) Gå nærmere

– Ikke bruk zoomen på mobilkameraet. Den virker ikke som en kikkert, men bare forstørrer pikslene. Å zoome med mobilen blir altså det samme som om du tar et utsnitt av bildet ved datamaskinen etterpå, forklarer Røhne.

Derfor må du ofte gå nærmere motivet ditt enn du tror.

4) Se lyset

Hvor kommer lyset fra? Når du fotograferer med mobilkameraet, har du færre innstillingsmuligheter og er dermed prisgitt omstendighetene i større grad.

– En person foran et vindu kan bli en mørk silhuett. Hvis det ikke er slik du vil ha bildet, må du flytte på motivet slik at du unngår motlys.

Motlys kan også brukes aktivt dersom det nettopp er silhuetter du vil fotografere.

– På mange mobilkameraer kan du dessuten tappe på det området i bildet som lyset skal måles ut ifra, sier Røhne og demonstrerer med sin egen iPhone. Han tapper på et lyst område i bildet, og hele bildet blir da mørkere – fordi kameraet bruker det valgte området som referanseområde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ta bilde av kjøleskapet

5) Rydd opp

– Se på utsnittet ditt, har du en pen og ryddig bildeflate? Det skal være en balanse i komposisjonen, sier Røhne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han minner om at motivet bør flyttes vekk fra midten, men at symmetriske motiver kan være fine når de er midtstilt.

6) Vanter, batteri og tålmodighet

Når du er ute for å ta bilder, gjelder det å være tålmodig. Da er mobilvanter til touch screen, eventuelt fingerløse vanter, et godt norsk vintertriks.

– Da holder du ut litt lenger, sier Røhne.

Et annet råd er å ha med et ekstra batteri (i form av et mobildeksel), siden batteriet går fort ut i kulda.

Les også: Test av Samsung Galaxy S III: Mobilkongen

– Så gjelder det å vente. Et bilde av en trapp kan være fint, men kanskje blir det enda finere hvis noen går på trinnene. Himmelen blir kanskje bedre om en fugl flyr forbi. Veien du fotograferer fra en bru, blir finere med lysstripene fra en bil. Stranden trenger en bølge. Vær tålmodig. Den som venter, får ofte blinkskuddene, sier Eivind Røhne.