Isolasjon av tak på hytta:

Istapper er dårlig nytt

Lange istapper fra taket er et signal om at varme lekker fra innsiden og varmer opp takflaten slik at snøen smelter. Foto: Øivind Lie
Lange istapper fra taket er et signal om at varme lekker fra innsiden og varmer opp takflaten slik at snøen smelter. Foto: Øivind Lie

Sjekk om du trenger ny isolasjon eller om du må bytte hele taket.

Store istapper er et sikkert tegn på at alt ikke er som det skal med taket.

De er et signal om at varme lekker fra innsiden og varmer opp takflaten slik at snøen smelter.

– Isdannelser og opphopning av smeltevann på taktekkingen kan føre til lekkasjer inn i bygningene, forteller Vivian Meløysund, forskningsleder i Sintef Byggforsk til Hytteliv.

Tørr nysnø har nesten samme isolasjonsverdi som litt dårlig mineralull. Dermed kan temperaturen nederst mot taket lett nå smeltepunktet når taket også får varme fra undersiden. Da vil snøen smelte og renne nedover, selv om det er minusgrader.

Les også: Istapper er tegn på at noe er galt

Blir en demning

Luftesjikt: Når du etterisolerer et gammelt tak, er det viktig å lage et luftesjikt mellom isolasjonen og taktroen. Foto: Øivind LieLuftesjikt: Når du etterisolerer et gammelt tak, er det viktig å lage et luftesjikt mellom isolasjonen og taktroen. Foto: Øivind Lie

Takfoten, den delen av taket som stikker utenfor veggen, er ikke oppvarmet. Her fryser derfor gjerne vannet til is slik at det blir en iskant. Den fungerer som en demning, slik at det blir dannet en isdam på innsiden. Vannet som renner over kanten er det som fryser til istapper. Det betyr at istappene er en liten del av problemet. All isen som fryser på kanten kan ødelegge renner og nedløp. Lenger inn på taket kan vannet som blir stående skape ødeleggelser og lekkasjer i taktekkingen. Begynner takpappen å bli sliten og det er litt råte her og der, kan det hende at du skal ta et større grep. Da snakker vi om å bytte taket, samtidig som du etterisolerer.

Les også: Oppvaskmaskiner tåler ikke norsk vinter

Kalde loft

Istapper,tak,lufting. Illustrasjon: Øivind LieIstapper,tak,lufting. Illustrasjon: Øivind Lie

Løsningen ligger i å unngå at den varme luften når takflaten. Da må ofte taket isoleres og det må lages lufting. Ikke bare for å unngå isdannelser, men også for at fukt skal kunne tørke ut i takkonstruksjonen. Tradisjonelt er dette blitt løst med det som kalles kalde loft. Da stiger den varme luften opp i det kalde loftet. Der er ventilasjonen god, slik at varme og fuktighet luftes ut før den når taket. På mer moderne, isolerte konstruksjoner lages det et luftesjikt mellom isolasjonen og taktroen. Her er det god gjennomstrømming av luft, slik at den varme luften ikke når takoverflaten.

– Det spesielle med hytter er at det gjerne er full takhøyde med lite isolasjon, sier blikkenslagermester Geir Nagel.

Les også: Farlig frost

– Da er det ikke et kaldt loft som kvitter seg med varmluften, og da må luftingen fungere som den skal. Typisk for en del av disse hyttene er at selv om det er et luftesjikt, så er det for små eller ingen åpninger langs mønet. Da blir varmluften stående og stange på toppen, og vi må lage en løsning med bedre lufting langs mønet. Er det kaldt loft som ikke fungerer skikkelig, kan det være tilstrekkelig å øke luftgjennomstrømningen med ekstra ventiler eller luftehatter.

Ti centimeter ventilasjon er lite

Full takhøyde: Mange hytter har full takhøyde. Da må det være et luftesjikt over isolasjonen der luften går inn nede og ut på mønet. Illustrasjon: Øivind LieFull takhøyde: Mange hytter har full takhøyde. Da må det være et luftesjikt over isolasjonen der luften går inn nede og ut på mønet. Illustrasjon: Øivind Lie

Start med å ta en skikkelig taksjekk for å finne ut hvor omfattende problemet er.Hvor mye isolasjon er det i taket? Med lite isolasjon, for eksempel ti centimeter mineralull, vil varmen innenfra gi snøsmelting på taket dersom ikke luftingen er god nok. Er det lufteåpninger i raftene? Hva er størrelsen på disse? Er det noe som tetter luftespaltene? Er snølaget jevnt eller er det lokale søkk i snøen? Det kan i så fall tyde på en lokal varmekilde under, partier med manglende isolasjon eller varmelekkasje.

På eldre tak bør du sjekke muligheter for enkle forbedringer av lufting og isolasjonstykkelse før du vurderer de omfattende tiltakene. Har du hytte med kaldt loft, er det effektivt å tilleggsisolere etasjeskilleren mot loftet, men pass på at du ikke gjør tiltak som reduserer luftingen. Gjør du tiltak på innvendig side, bør dampsperren fjernes og en ny etableres mot varme rom. Dårlig lufting av kalde loft kan utbedres ved å montere ekstra luftehatter eller ventiler i gavlveggene.

Les også: – Vi kan ikke lagre strøm

Nytt tak

Bedre isolering gir mindre behov for å lufte bort den varmen som fører til snøsmelting. Samtidig kan luftebehovet for å hindre fuktskader øke noe. Det betyr at noen enkle prinsipper må følges: Uteluft må strømme gjennom en luftspalte eller et kaldt loft på utsiden av isolasjonen.

For at taket skal kunne tørke ut, må det bare være dampåpne materialer mellom isolasjonen og luftspalten/ kaldt loft. Tre og andre råteutsatte materialer må aldri stenges inne mellom to damptette sjikt, fordi det medfører stor fare for mugg- og soppangrep.

For å få god utlufting må luftspalten/loftet ha åpninger mot det fri både ved raft og møne/gavl slik at høydeforskjellen mellom åpningene blir størst mulig. Det gir gjennomstrømning også når det er vindstille. Nødvendig størrelse på luftespalteåpningene er avhengig av hvor vindutsatt hytta ligger. Her må du også ta hensyn til faren for snødrev.

Les også:

Derfor vil hyttene bli billigere

Her er Norges tøffeste betonghytte

Drømmehytta laftet Gunnhild selv

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus