Babyspråk:

Snakk babyspråk til barnet

BABYSPRÅK: betyr at vi snakker med lys stemme, vi bruker enkle setninger, vi gjentar ytringer mye og vi stiller mange spørsmål. Foto: Thinkstockphoto
BABYSPRÅK: betyr at vi snakker med lys stemme, vi bruker enkle setninger, vi gjentar ytringer mye og vi stiller mange spørsmål. Foto: Thinkstockphoto

Snakker du babyspråk til barnet ditt lærer det dobbelt så mange ord som hvis du snakker voksenspråk.

Dette er babyspråk:
  • Babyspråk er et begrep som ofte brukes på «barnerettet tale» (BRT).
  • Barnerettet tale betyr bare tale til barn og er forskjellig fra voksenrettet tale (VRT) på mange måter. Det har høyere fundamentalfrekvens dvs. vi snakker med lys stemme, vi bruker enkle setninger, vi gjentar ytringer mye og vi spør mange spørsmål.
  • I BRT artikulerer vi lydene i språket ved å plassere tungen på ekstreme steder i munnhulen i forhold til hva vi gjør i VRT.
  • Et typisk eksempel på i BRT i en stellesituasjon kan være: «Skal vi skifte nå da, ja skal vi det ja, skal vi det?» Dette viser gjentakelse av spørsmål.

(Kilde: Kjellrun Thora Englund, førsteamanuensis i psykologi ved NTNU)

Snakker du babyspråk til babyen eller barna dine? Det bør du fortsette med.

Barn som har foreldre som snakker babyspråk til dem, lærer dobbelt så mange ord som barn med foreldre som snakker et vanlig, voksenrettet språk, viser nye studier.

Å snakke med barna ved hjelp av tegn , har vært en tidligere trend. Vi foreldre ønsker selvsagt at barnet skal få fart på språkutviklingen etter hvert. Nå viser forskningen at noe så enkelt som babyspråk hjelper barna vesentlig.

Lærer flere ord

En ny internasjonal undersøkelse viser at dersom du snakker babyspråk til barnet ditt lærer det dobbelt så mange ord som hvis du snakker voksenspråk.

Toåringene som snakket best kunne 433 ord, mot 169 ord blant de dårligste, viser undersøkelsen gjort av professor Patricia Kuhl ved University of Washington. Hun studerer hvordan barn tar til seg kunnskap.

Les også: – Jeg gådde til barnehagen

Dette er babyspråk

Babyspråk er den talemåten de fleste foreldre automatisk legger seg til når de henvender seg til babyer: Vi bruker lysere stemme, vi bruker enkle setninger, vi gjentar ytringer mye, og vi stiller mange spørsmål. «Er Emma sulten? Ja, nå skal Emma få mat, Emma skal få deilig mat». Vi foreldre gjør det naturlig, fordi det fanger babyens oppmerksomhet.

Professoren utstyrte babyer med opptaksutstyr 24 timer i døgnet fire dager på rad, for å finne ut om foreldre faktisk snakket babyspråk til barna. Hun ville finne ut hvordan foreldre bruker babyspråk, om de snakker ansikt til ansikt med barnet eller ei, og om dette har betydning for barnets språk ved toårsalderen.

– Babyene likte å høre på babyspråk fremfor vanlig voksentale, forteller doktor Patricia Kuhl til mynorthwest.com.

Barna i studien var mellom 11 og 14 måneder gamle. Det er i den alderen de fleste barn ofte sliter med å finne sine første ord. Forskeren sammenliknet barnets babling som babyer med språket de hadde som toåringer.

Les også: Slik forstår du baby-babbel

Lærer ikke språk av barne-tv

Det er ikke første gang Kuhl har forsket på hvordan barn lærer språk.

BABYSPRÅK: «Skal vi skifte nå da, ja skal vi det ja, skal vi det?» Dette er eksempel på babyspråk og viser gjentakelse av spørsmål. Foto: ThinkstockphotoBABYSPRÅK: «Skal vi skifte nå da, ja skal vi det ja, skal vi det?» Dette er eksempel på babyspråk og viser gjentakelse av spørsmål. Foto: Thinkstockphoto

Forskeren har gjort flere studier for å se hvordan babyens hjerne tiltrekkes av en-til-en samtaler med virkelige mennesker. En undersøkelse viste at babyer som blir snakket direkte til med et fremmedspråk fra ni måneders alder, lærer språket. Babyer som hører det samme fremmedspråket fra en DVD som de ser på, lærer ingenting.

– En lærdom av dette er: Ikke parker ungen foran Sesam stasjon, og forvent at de skal lære språket, påpeker Kuh.

Hun oppfordrer foreldre til å snakke babyspråk til barna sine. Det er mulig å trene opp barnets intelligens.

Les også: – Amming kan beskytte mot stamming

Norske studier om babyspråk

Det finnes norske studier av babyspråk som er nært knyttet til Patricia Kuhls arbeid.

Førsteamanuensis i psykologi ved NTNU, Kjellrun Thora Englund, har skrevet en doktorgradsavhandling om babyspråk, og hvordan nybakte mødre tilpasser talen når de snakker med babyen.

– Mødrene snakket til babyene sine i et høyt og lyst toneleie, og forandret vokalene de brukte i tale til barnet. Det kan være fordi de i tillegg til å gjøre vokalene lettere å oppfatte auditivt, også forsøker å gjøre det lettere for babyen å oppfatte det visuelle ved tale. Den visuelle tydeligheten gjør at barna ikke barer hører, men også ser hvordan vokalene uttales, forteller Englund.

Les også: – Trønderdialekt brukes for å vise raringer på TV

Hun sier det er viktig for babyen at foreldrene snakker babyspråk til dem.

– Barnerettet tale (BRT) fanger oppmerksomheten til barnet, og for at barnet skal lære noe er det en forutsetning at barnet er oppmerksom på det. I tillegg gjør BRT det lettere for barnet å tolke informasjon om andres emosjoner, forteller forsker Kjellrun Thora Englund. I studien undersøkte Englund hvordan vokalene og konsonantene i barnerettet tale er ulike fra de i voksenrettet tale.

Hun har i et halvt år studert barn og mødre ved stellebordet, som tilsvarer omtrent samme metode som Kuhl brukte i sine studier. Når vi snakker babyspråk drar vi lengre på ordene og snakker tydeligere enn ellers.

– Babyspråk hjelper barn til å lære ord. Jo mer ekstrem artikulasjon av vokaler mødre har, jo bedre er barna til å skille mellom språklyder, og det har en positiv betydning for barns språkutvikling, sier forskeren.

Les også: Barna er smartere enn du tror

Bra for språkutviklingen

Et typisk eksempel på i BRT i en stellesituasjon kan være: «Skal vi skifte nå da, ja skal vi det ja, skal vi det?» Dette viser gjentakelse av spørsmål.

– Ingen bør ha dårlig samvittighet om de pludrer i vei på tulespråk, i stedet for å snakke «ordentlig» til babyen. Dette er noe vi gjør helt naturlig og uten å måtte tenke på hva vi skal gjøre. Vi tilpasser også tale til barnet ettersom barnet blir større, så vi snakker ikke likt til et barn på seks måneder som et barn på to år, sier Engelund.

– Babyen elsker «dikkedikk» og «dutti-dutt». Pludringen er svært positiv for barnets språkutvikling, sier forskeren.

Norske forskerne har tidligere funnet ut at det er en enorm variasjon i barns ordforråd.

Les også: Skal gjenkjenne alle språk

En undersøkelse blant 7500 norske barn gjort av Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo viste at det produktive ordforrådet hos 24 måneder gamle barn varierer fra 19 til 615 ord.

– Resultatene fra undersøkelsen skal brukes til å lage normer som blant annet helsestasjoner kan bruke for å identifisere barn med sen språkutvikling, uttalte Kristian Emil Kristoffersen, som er professor i lingvistikk til klikk.no/foreldre.

Les også:

Slik forstår du babybabbel

Barnehagebarn snakker best

Derfor klarer ikke barn å si ærr

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

babyspråkNY STUDIE: Nye undersøkelser viser at barna som foreldrene snakker babyspråk med kan ved to års dobbelt så mange ord som barna som hørte mer voksenspråk hjemme. Foto: Thinkstockphoto

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:14 Årets TV-aksjon i gang16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Sitter fastklemt i gravemaskin etter velt15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda
Siste nytt
16:14NorgeÅrets TV-aksjon i gang16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgeSitter fastklemt i gravemaskin etter velt15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus