Meny

Babyspråk:

Snakk babyspråk til barnet

BABYSPRÅK: betyr at vi snakker med lys stemme, vi bruker enkle setninger, vi gjentar ytringer mye og vi stiller mange spørsmål. Foto: Thinkstockphoto

Snakker du babyspråk til barnet ditt lærer det dobbelt så mange ord som hvis du snakker voksenspråk.

Dette er babyspråk:
  • Babyspråk er et begrep som ofte brukes på «barnerettet tale» (BRT).
  • Barnerettet tale betyr bare tale til barn og er forskjellig fra voksenrettet tale (VRT) på mange måter. Det har høyere fundamentalfrekvens dvs. vi snakker med lys stemme, vi bruker enkle setninger, vi gjentar ytringer mye og vi spør mange spørsmål.
  • I BRT artikulerer vi lydene i språket ved å plassere tungen på ekstreme steder i munnhulen i forhold til hva vi gjør i VRT.
  • Et typisk eksempel på i BRT i en stellesituasjon kan være: «Skal vi skifte nå da, ja skal vi det ja, skal vi det?» Dette viser gjentakelse av spørsmål.

(Kilde: Kjellrun Thora Englund, førsteamanuensis i psykologi ved NTNU)

Snakker du babyspråk til babyen eller barna dine? Det bør du fortsette med.

Barn som har foreldre som snakker babyspråk til dem, lærer dobbelt så mange ord som barn med foreldre som snakker et vanlig, voksenrettet språk, viser nye studier.

Å snakke med barna ved hjelp av tegn , har vært en tidligere trend. Vi foreldre ønsker selvsagt at barnet skal få fart på språkutviklingen etter hvert. Nå viser forskningen at noe så enkelt som babyspråk hjelper barna vesentlig.

Lærer flere ord

En ny internasjonal undersøkelse viser at dersom du snakker babyspråk til barnet ditt lærer det dobbelt så mange ord som hvis du snakker voksenspråk.

Toåringene som snakket best kunne 433 ord, mot 169 ord blant de dårligste, viser undersøkelsen gjort av professor Patricia Kuhl ved University of Washington. Hun studerer hvordan barn tar til seg kunnskap.

Les også: – Jeg gådde til barnehagen

Dette er babyspråk

Babyspråk er den talemåten de fleste foreldre automatisk legger seg til når de henvender seg til babyer: Vi bruker lysere stemme, vi bruker enkle setninger, vi gjentar ytringer mye, og vi stiller mange spørsmål. «Er Emma sulten? Ja, nå skal Emma få mat, Emma skal få deilig mat». Vi foreldre gjør det naturlig, fordi det fanger babyens oppmerksomhet.

Professoren utstyrte babyer med opptaksutstyr 24 timer i døgnet fire dager på rad, for å finne ut om foreldre faktisk snakket babyspråk til barna. Hun ville finne ut hvordan foreldre bruker babyspråk, om de snakker ansikt til ansikt med barnet eller ei, og om dette har betydning for barnets språk ved toårsalderen.

– Babyene likte å høre på babyspråk fremfor vanlig voksentale, forteller doktor Patricia Kuhl til mynorthwest.com.

Barna i studien var mellom 11 og 14 måneder gamle. Det er i den alderen de fleste barn ofte sliter med å finne sine første ord. Forskeren sammenliknet barnets babling som babyer med språket de hadde som toåringer.

Les også: Slik forstår du baby-babbel

Lærer ikke språk av barne-tv

Det er ikke første gang Kuhl har forsket på hvordan barn lærer språk.

BABYSPRÅK: «Skal vi skifte nå da, ja skal vi det ja, skal vi det?» Dette er eksempel på babyspråk og viser gjentakelse av spørsmål. Foto: ThinkstockphotoBABYSPRÅK: «Skal vi skifte nå da, ja skal vi det ja, skal vi det?» Dette er eksempel på babyspråk og viser gjentakelse av spørsmål. Foto: Thinkstockphoto

Forskeren har gjort flere studier for å se hvordan babyens hjerne tiltrekkes av en-til-en samtaler med virkelige mennesker. En undersøkelse viste at babyer som blir snakket direkte til med et fremmedspråk fra ni måneders alder, lærer språket. Babyer som hører det samme fremmedspråket fra en DVD som de ser på, lærer ingenting.

– En lærdom av dette er: Ikke parker ungen foran Sesam stasjon, og forvent at de skal lære språket, påpeker Kuh.

Hun oppfordrer foreldre til å snakke babyspråk til barna sine. Det er mulig å trene opp barnets intelligens.

Les også: – Amming kan beskytte mot stamming

Norske studier om babyspråk

Det finnes norske studier av babyspråk som er nært knyttet til Patricia Kuhls arbeid.

Førsteamanuensis i psykologi ved NTNU, Kjellrun Thora Englund, har skrevet en doktorgradsavhandling om babyspråk, og hvordan nybakte mødre tilpasser talen når de snakker med babyen.

– Mødrene snakket til babyene sine i et høyt og lyst toneleie, og forandret vokalene de brukte i tale til barnet. Det kan være fordi de i tillegg til å gjøre vokalene lettere å oppfatte auditivt, også forsøker å gjøre det lettere for babyen å oppfatte det visuelle ved tale. Den visuelle tydeligheten gjør at barna ikke barer hører, men også ser hvordan vokalene uttales, forteller Englund.

Les også: – Trønderdialekt brukes for å vise raringer på TV

Hun sier det er viktig for babyen at foreldrene snakker babyspråk til dem.

– Barnerettet tale (BRT) fanger oppmerksomheten til barnet, og for at barnet skal lære noe er det en forutsetning at barnet er oppmerksom på det. I tillegg gjør BRT det lettere for barnet å tolke informasjon om andres emosjoner, forteller forsker Kjellrun Thora Englund. I studien undersøkte Englund hvordan vokalene og konsonantene i barnerettet tale er ulike fra de i voksenrettet tale.

Hun har i et halvt år studert barn og mødre ved stellebordet, som tilsvarer omtrent samme metode som Kuhl brukte i sine studier. Når vi snakker babyspråk drar vi lengre på ordene og snakker tydeligere enn ellers.

– Babyspråk hjelper barn til å lære ord. Jo mer ekstrem artikulasjon av vokaler mødre har, jo bedre er barna til å skille mellom språklyder, og det har en positiv betydning for barns språkutvikling, sier forskeren.

Les også: Barna er smartere enn du tror

Bra for språkutviklingen

Et typisk eksempel på i BRT i en stellesituasjon kan være: «Skal vi skifte nå da, ja skal vi det ja, skal vi det?» Dette viser gjentakelse av spørsmål.

– Ingen bør ha dårlig samvittighet om de pludrer i vei på tulespråk, i stedet for å snakke «ordentlig» til babyen. Dette er noe vi gjør helt naturlig og uten å måtte tenke på hva vi skal gjøre. Vi tilpasser også tale til barnet ettersom barnet blir større, så vi snakker ikke likt til et barn på seks måneder som et barn på to år, sier Engelund.

– Babyen elsker «dikkedikk» og «dutti-dutt». Pludringen er svært positiv for barnets språkutvikling, sier forskeren.

Norske forskerne har tidligere funnet ut at det er en enorm variasjon i barns ordforråd.

Les også: Skal gjenkjenne alle språk

En undersøkelse blant 7500 norske barn gjort av Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo viste at det produktive ordforrådet hos 24 måneder gamle barn varierer fra 19 til 615 ord.

– Resultatene fra undersøkelsen skal brukes til å lage normer som blant annet helsestasjoner kan bruke for å identifisere barn med sen språkutvikling, uttalte Kristian Emil Kristoffersen, som er professor i lingvistikk til klikk.no/foreldre.

Les også:

Slik forstår du babybabbel

Barnehagebarn snakker best

Derfor klarer ikke barn å si ærr

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

babyspråkNY STUDIE: Nye undersøkelser viser at barna som foreldrene snakker babyspråk med kan ved to års dobbelt så mange ord som barna som hørte mer voksenspråk hjemme. Foto: Thinkstockphoto

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:24 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:01 Eksplosjon og skyting i sentrum av Kabul11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Assange-bilde hengt opp i Bergen10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan05:12 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia
Siste nytt
12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:24SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:01VerdenEksplosjon og skyting i sentrum av Kabul11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeAssange-bilde hengt opp i Bergen10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan05:12NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus