Meny

Babyspråk:

Snakk babyspråk til barnet

BABYSPRÅK: betyr at vi snakker med lys stemme, vi bruker enkle setninger, vi gjentar ytringer mye og vi stiller mange spørsmål. Foto: Thinkstockphoto

Snakker du babyspråk til barnet ditt lærer det dobbelt så mange ord som hvis du snakker voksenspråk.

Dette er babyspråk:
  • Babyspråk er et begrep som ofte brukes på «barnerettet tale» (BRT).
  • Barnerettet tale betyr bare tale til barn og er forskjellig fra voksenrettet tale (VRT) på mange måter. Det har høyere fundamentalfrekvens dvs. vi snakker med lys stemme, vi bruker enkle setninger, vi gjentar ytringer mye og vi spør mange spørsmål.
  • I BRT artikulerer vi lydene i språket ved å plassere tungen på ekstreme steder i munnhulen i forhold til hva vi gjør i VRT.
  • Et typisk eksempel på i BRT i en stellesituasjon kan være: «Skal vi skifte nå da, ja skal vi det ja, skal vi det?» Dette viser gjentakelse av spørsmål.

(Kilde: Kjellrun Thora Englund, førsteamanuensis i psykologi ved NTNU)

Snakker du babyspråk til babyen eller barna dine? Det bør du fortsette med.

Barn som har foreldre som snakker babyspråk til dem, lærer dobbelt så mange ord som barn med foreldre som snakker et vanlig, voksenrettet språk, viser nye studier.

Å snakke med barna ved hjelp av tegn , har vært en tidligere trend. Vi foreldre ønsker selvsagt at barnet skal få fart på språkutviklingen etter hvert. Nå viser forskningen at noe så enkelt som babyspråk hjelper barna vesentlig.

Lærer flere ord

En ny internasjonal undersøkelse viser at dersom du snakker babyspråk til barnet ditt lærer det dobbelt så mange ord som hvis du snakker voksenspråk.

Toåringene som snakket best kunne 433 ord, mot 169 ord blant de dårligste, viser undersøkelsen gjort av professor Patricia Kuhl ved University of Washington. Hun studerer hvordan barn tar til seg kunnskap.

Les også: – Jeg gådde til barnehagen

Dette er babyspråk

Babyspråk er den talemåten de fleste foreldre automatisk legger seg til når de henvender seg til babyer: Vi bruker lysere stemme, vi bruker enkle setninger, vi gjentar ytringer mye, og vi stiller mange spørsmål. «Er Emma sulten? Ja, nå skal Emma få mat, Emma skal få deilig mat». Vi foreldre gjør det naturlig, fordi det fanger babyens oppmerksomhet.

Professoren utstyrte babyer med opptaksutstyr 24 timer i døgnet fire dager på rad, for å finne ut om foreldre faktisk snakket babyspråk til barna. Hun ville finne ut hvordan foreldre bruker babyspråk, om de snakker ansikt til ansikt med barnet eller ei, og om dette har betydning for barnets språk ved toårsalderen.

– Babyene likte å høre på babyspråk fremfor vanlig voksentale, forteller doktor Patricia Kuhl til mynorthwest.com.

Barna i studien var mellom 11 og 14 måneder gamle. Det er i den alderen de fleste barn ofte sliter med å finne sine første ord. Forskeren sammenliknet barnets babling som babyer med språket de hadde som toåringer.

Les også: Slik forstår du baby-babbel

Lærer ikke språk av barne-tv

Det er ikke første gang Kuhl har forsket på hvordan barn lærer språk.

BABYSPRÅK: «Skal vi skifte nå da, ja skal vi det ja, skal vi det?» Dette er eksempel på babyspråk og viser gjentakelse av spørsmål. Foto: ThinkstockphotoBABYSPRÅK: «Skal vi skifte nå da, ja skal vi det ja, skal vi det?» Dette er eksempel på babyspråk og viser gjentakelse av spørsmål. Foto: Thinkstockphoto

Forskeren har gjort flere studier for å se hvordan babyens hjerne tiltrekkes av en-til-en samtaler med virkelige mennesker. En undersøkelse viste at babyer som blir snakket direkte til med et fremmedspråk fra ni måneders alder, lærer språket. Babyer som hører det samme fremmedspråket fra en DVD som de ser på, lærer ingenting.

– En lærdom av dette er: Ikke parker ungen foran Sesam stasjon, og forvent at de skal lære språket, påpeker Kuh.

Hun oppfordrer foreldre til å snakke babyspråk til barna sine. Det er mulig å trene opp barnets intelligens.

Les også: – Amming kan beskytte mot stamming

Norske studier om babyspråk

Det finnes norske studier av babyspråk som er nært knyttet til Patricia Kuhls arbeid.

Førsteamanuensis i psykologi ved NTNU, Kjellrun Thora Englund, har skrevet en doktorgradsavhandling om babyspråk, og hvordan nybakte mødre tilpasser talen når de snakker med babyen.

– Mødrene snakket til babyene sine i et høyt og lyst toneleie, og forandret vokalene de brukte i tale til barnet. Det kan være fordi de i tillegg til å gjøre vokalene lettere å oppfatte auditivt, også forsøker å gjøre det lettere for babyen å oppfatte det visuelle ved tale. Den visuelle tydeligheten gjør at barna ikke barer hører, men også ser hvordan vokalene uttales, forteller Englund.

Les også: – Trønderdialekt brukes for å vise raringer på TV

Hun sier det er viktig for babyen at foreldrene snakker babyspråk til dem.

– Barnerettet tale (BRT) fanger oppmerksomheten til barnet, og for at barnet skal lære noe er det en forutsetning at barnet er oppmerksom på det. I tillegg gjør BRT det lettere for barnet å tolke informasjon om andres emosjoner, forteller forsker Kjellrun Thora Englund. I studien undersøkte Englund hvordan vokalene og konsonantene i barnerettet tale er ulike fra de i voksenrettet tale.

Hun har i et halvt år studert barn og mødre ved stellebordet, som tilsvarer omtrent samme metode som Kuhl brukte i sine studier. Når vi snakker babyspråk drar vi lengre på ordene og snakker tydeligere enn ellers.

– Babyspråk hjelper barn til å lære ord. Jo mer ekstrem artikulasjon av vokaler mødre har, jo bedre er barna til å skille mellom språklyder, og det har en positiv betydning for barns språkutvikling, sier forskeren.

Les også: Barna er smartere enn du tror

Bra for språkutviklingen

Et typisk eksempel på i BRT i en stellesituasjon kan være: «Skal vi skifte nå da, ja skal vi det ja, skal vi det?» Dette viser gjentakelse av spørsmål.

– Ingen bør ha dårlig samvittighet om de pludrer i vei på tulespråk, i stedet for å snakke «ordentlig» til babyen. Dette er noe vi gjør helt naturlig og uten å måtte tenke på hva vi skal gjøre. Vi tilpasser også tale til barnet ettersom barnet blir større, så vi snakker ikke likt til et barn på seks måneder som et barn på to år, sier Engelund.

– Babyen elsker «dikkedikk» og «dutti-dutt». Pludringen er svært positiv for barnets språkutvikling, sier forskeren.

Norske forskerne har tidligere funnet ut at det er en enorm variasjon i barns ordforråd.

Les også: Skal gjenkjenne alle språk

En undersøkelse blant 7500 norske barn gjort av Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo viste at det produktive ordforrådet hos 24 måneder gamle barn varierer fra 19 til 615 ord.

– Resultatene fra undersøkelsen skal brukes til å lage normer som blant annet helsestasjoner kan bruke for å identifisere barn med sen språkutvikling, uttalte Kristian Emil Kristoffersen, som er professor i lingvistikk til klikk.no/foreldre.

Les også:

Slik forstår du babybabbel

Barnehagebarn snakker best

Derfor klarer ikke barn å si ærr

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

babyspråkNY STUDIE: Nye undersøkelser viser at barna som foreldrene snakker babyspråk med kan ved to års dobbelt så mange ord som barna som hørte mer voksenspråk hjemme. Foto: Thinkstockphoto

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:15 Et frakteskip har fått motorstans i Hustadvika, mannskapet evakueres19:14 Massemønstring mot brexit i London19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:56 En skadd etter helikopterstyrt i Telemark18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:41 50 sivile drept i angrep i Mali18:29 1.300 evakueres fra cruiseskip i uvær i Hustadvika18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09 Minst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58 Tusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48 De første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28 Venezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27 Senterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24 LSK snudde og vant målrik serieåpning16:01 Kuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57 Ingen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31 Omtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49 Første distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48 Fisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48 Senterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17 Afghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15 Ungdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15 Tyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14 – Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181414:02 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»13:45 Ola Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58 Over 600 døde etter syklon12:42 USA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48 Politiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42 Tom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19 Blodapparat trekkes fra markedet09:15 May varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27 Mann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19 Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor
Siste nytt
19:15NorgeEt frakteskip har fått motorstans i Hustadvika, mannskapet evakueres19:14VerdenMassemønstring mot brexit i London19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:56NorgeEn skadd etter helikopterstyrt i Telemark18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:41Verden50 sivile drept i angrep i Mali18:29Norge1.300 evakueres fra cruiseskip i uvær i Hustadvika18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09VerdenMinst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58VerdenTusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48NorgeDe første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28SportVenezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27NorgeSenterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24SportLSK snudde og vant målrik serieåpning16:01SportKuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57NorgeIngen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31NorgeOmtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49SportFørste distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48NorgeFisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48NorgeSenterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17VerdenAfghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15NorgeUngdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15NorgeTyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14Norge– Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181414:02NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»13:45NorgeOla Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19ReiseNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58VerdenOver 600 døde etter syklon12:42VerdenUSA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48NorgePolitiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42LivetTom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19Helse og livsstilBlodapparat trekkes fra markedet09:15VerdenMay varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19PengerRegjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus