Dette er moderne hyttekos

BRUNBEISET: De færreste beholder hytteveggene trehvite, men velger heller å beise eller male. Gjerne i bruntoner som i denne hytta fra Tremax. Teknisk leder Erik Karlsen bidrar ytterligere til hyttekosen ved å tenne lys.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hygge og kos har alltid vært viktige stikkord når fjellhytta skal innredes. Men hva slags interiør hytteeiere oppfatter som hyggelig, endrer seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trehvitt er ut. Nå vil folk ha farge på både gulv, vegger og tak, sier teknisk leder for hytteprodusenten Tremax, Erik Karlsen, der han står mellom brunbeisede vegger på Tremax' visningshytte.

På Norsk Hyttesenter på Hellerudsletta ligger 24 fullt innredede visningshytter fra ulike produsenter. Mange av dem er innredet av profesjonelle interiørarkitekter og interiørstylister i tråd med dagens trender. Noe som betyr at det er langt mellom de gulnede furupanelene.

– Mange vil ha hyttene levert ferdig med farge på veggene. Bruntoner er veldig populært nå, og de fleste velger beis framfor maling, forteller Karlsen.

Les også: Slik unngår du råte i gulvet

Skogens farger

Interiørkonsulent Liv Vadum i Råd om Rom er blant dem som gir hjelp til hytteeiere som vi innrede sin nye hytte eller oppgradere den gamle.

– Treverk og panel er for de fleste fremdeles det selvfølgelige valget på hytta. Men nesten ingen beholder den naturlige fargen på treverket, som etter hvert blir ganske gul, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For få år siden valgte folk lyse farger både på hytta og hjemme, nå er fargepaletten blitt mørkere.

– Trenden går i retning av at folk tar i bruk mørkere brun- og grønntoner. Hytteinteriøret gjenspeiler gjerne fargene utenfor. På sjøhytta går det i blått og grønt, i høyere strøk er det fargene fra skog og fjell som gjelder, sier Vadum.

Det er imidlertid ikke alle som med glede slipper malerkosten til på ubehandlet trepanel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Særlig menn er skeptiske til å male panelet. De er redd for at «ut-i-naturen»-stemningen skal bli borte, påpeker hun.

Les også: Test av oppvaskbørster

Koselig valg

Lunhet, kos og varme er det folk er ute etter når hytta skal innredes.

– Brunt, beige og ikke minst grått er fargene som gjelder nå. Det er nøytrale farger som egner seg godt til å skape den avslappede hyttestemningen vi er ute etter. Fargene gir et rolig, harmonisk og stabilt uttrykk. De egner seg svært godt alene, men er også fine som basis for andre tilbehørsfarger, sier interiørkonsulent og interiørekspert i Hyttemagasinet, Harriet Bjørnson Lampe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Natur og naturlighet står svært sterkt i interiørbildet for tiden. Det gjenspeiles også i materialvalget.

– Trenden er at hytteinteriøret ikke skal være prangende, men gi et enkelt og «bestandig» uttrykk ved hjelp av naturlige materialer. Det er mye tre, stein, skinn, pels, strikk, ull og lin, sier Bjørnson Lampe.

Hun tipser også om å bringe inn lunhet ved hjelp av kobber, en annen stor interiørtrend for tiden.

Les også: Tips til oppussing

Dyrisk

– Pels og skinn kom feiende inn som en viktig trend for noen år siden, og den er nok kommet for å bli på fjellhyttene. Pels og skinn er med på å skape en lun atmosfære, sier Liv Vadum.

Og ett saueskinn i sofaen er gjerne ikke nok, Vadum har kunder som gjerne kjøper både ti og tolv skinn, for eksempel for å plassere ett på hver spisestuestol.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørnson Lampe forteller at også dyremotiv er en stor trend.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å ha bilder av dyr som rev, hjort og elg på tekstiler og servise er en trend som har eksplodert, og som passer veldig godt inn på fjellhytta.

Særlig hjorten er populær, ifølge interiørkonsulenten.

– IKEA er veldig gode på å fange opp trender, og de kom med en egen «limited edition»-kolleksjon i høst med motiver av hjort, påpeker hun.

I tillegg er både etniske og grafiske mønstre i tiden. Også bunadmønster er populært.

– Man kan velge en nøytral innredning på hytta, og så få det uttrykket man vil ved å legge til tekstiler med mønstre og farger, tipser Bjørnson Lampe.

Puter, pledd og pynt er elementer som enkelt kan byttes ut når trenden og/eller smaken forandrer seg.

Les også: Dette er de vanligste strømtabbene

Ny sofastil

Hyttemøblene skal være grovere og røffere enn i en privatbolig, for eksempel med solide spisebord laget av resirkulert treverk. Den klassiske hyttesofaen med faste puter og armlener i tre er imidlertid på vei ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Før var sofaen veldig «hyttete». Nå velger folk modul- og hjørnesofaer de like gjerne kunne hatt hjemme. Har man råd, kan man få sofaen trukket i for eksempel et rutete ullstoff. Hvis ikke kan man style sofaen med skinn, pledd og puter for å få den rette hyttekosen, tipser Vadum.

Les også: Slik unngår du trøbbel med håndverkeren

Fornye og bevare

Når folk oppgraderer hytta, vil de ofte bevare en del av elementene som alltid har vært der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det finnes mange måter å fornye på samtidig som en bevarer det gamle. På hytter der det har vært åklær og vevde tepper på veggene for eksempel, har vi brukt stoffet til å sy puter av, sier Vadum.

Mange velger skreddersydde løsninger, og hos enkelte av hytteprodusentene får du ikke bare selve hytta, men også interiøret slik du vil.

– Vi spesialtilpasser alt fra kjøkken til senger, sofaer og oppbevaring for å utnytte plassen best mulig, sier salgsleder i Hedda Hytter, Sten Krogh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hos dem er fargen drivved mest populær.

– Det er en nøytral farge det er lett å bygge videre på, påpeker han.

Er du blant dem som er usikker på om du skal tørre å male hyttevegger som har vært tregule i generasjoner, kan Vadum berolige med at interiørtrendene er mer varige på hyttefronten enn i hjemmene.

– Du trenger nok ikke være bekymret for at ubehandlede vegger skal bli populært igjen med det første.