Slik smører du skiene

SMØREEKSPERT: Skiforeningens Lars Amund Toftegaard liker best å gå på klisterføre. (Foto: Thomas Strzelecki)
SMØREEKSPERT: Skiforeningens Lars Amund Toftegaard liker best å gå på klisterføre. (Foto: Thomas Strzelecki)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Smører du skiene skikkelig, unngår du tabbene – og får mye mer skiglede.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi innrømmer det glatt: Skismøring er ikke det vi har mest snøring på. Vi har stort sett griset på noe Swix V40 og hatt sånn passe god glid. Vi har også brukt glider, men etter å vært på Skiforeningens smørekurs har vi skjønt at vi har brukt den på helt feil måte.

Det var i det hele tatt mye vi har gjort feil.

LES: Skihjelmen du kan brette sammen

Her er en guide til hvordan du skal gjøre det riktig:

1. UTSTYR

Vi tropper opp og møter Skiforeningens smøreekspert Lars Amund Toftegaard i Servicebygget i Holmenkollen, rett bak skiskytterblinkene på det stadionet vi alle har sett så mange ganger på TV. Det første som slår oss er at vi mangler mye av utstyret vi ser foran oss. Ja, vi har en sånn Swix-koffert som finnes i de tusen hjem, men den har sine klare mangler.

Toftegaard sier følgende utstyr er nødvendig, ikke bare for å gjøre selve smøreprosessen morsommere, men også for å gi deg mer skiglede:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Smørebord
  • Ja, kanskje det er litt voldsomt hvis du bare går to, tre turer per sesong, men du får et smørebord til rundt 800 kroner. Et bord gjør smøreprosessen både morsommere og enklere. Dermed blir det også lettere å smøre riktig.
  • Smørejern
  • Du finner et til noen hundrelapper på nettet, og det er en god investering. Du trenger det til å stryke grunnvoksen på plass, og til å smelte og stryke glideren utenfor smøresonene.
  • Grunnvoks
  • Dette er bindeleddet mellom skien og festevoksen du skal legge på skien, før du varmer det inn med et smørejern og så korker det ut til slutt.
  • Festevoks
  • Det holder med blå, fiolett og rødt.
  • LF6 og LF8-glider
  • For den jevne turgåer holder det med disse to gliderne, som du smelter og stryker på skiene utenfor smøresonene. Glider gir deg fart.
  • Medium bronsebørste
  • Denne børsten bruker du for å fjerne glider-rester, så skiene blir glatte, rene og fine utenfor smøresonene.
  • Universal- og isklister
  • Før eller siden må du bruke klister, og det trenger ikke være så grisete å få verken på eller av, hvis du bare gjør det riktig.

LES OGSÅ: Ett brett for hver fot

Da har vi tatt for gitt at de fleste har en kork til å gni ut smøringen med, sandpapir med korning 100 eller 120, en skrape (også kjent som randsikling) til å fjerne gammel festevoks med og Swix-skirens og fiberlene rensepapir til å fjerne griseriet med. Ja, sistnevnte er den du alltid går tom for så fort.

Gode tips før du begynner

Noe av det viktigste vi lærte på kurset var at tynne lag med festevoks og klister er viktig. Dét og at det går an å legge forskjellige typer festevoks oppå hverandre, men at man alltid skal begynne med den som tåler mest kulde innerst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2. GLIDER

Har du kjøpt nye ski som er preparert av sportsbutikken, er du allerede godt i gang. Hvis de nye skiene ikke er preparert eller dine gamle ski er renset for alt siden fjorårssesongen, må du begynne med å rense skiene og legge på glider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye ski kan ha lagringsglider på seg (for at sålene ikke skal tørke ut). Dette må i så fall skrapes av med plexisikling (en skrape kun ment for å fjerne glider), i tillegg til at du må fjerne gliderrestene i midtranden på sålen av skien, også kjent som å sikle midtranden. Bruk bronsebørsten helt til slutt. Så setter du på smørjernet og smelter glideren på strykejernet så det drypper en fin stripe på områdene foran og bak på sålen, altså utenfor smøresonen. Så stryker du det til et fint lag, før du til slutt fjerner glideren som ligger i midtranden etter at den har herdet seg i 10 minutter.

Børst av overflødige rester til slutt. Toftegaard anbefaler helst «kalde» LF6, fordi kald glider også kan brukes når det er varmt. Vi ha tidligere bare gnidd på glideren, og syntes liksom den aldri festet seg. Dét var det altså en god grunn til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pink Floyd-fan? Da vil du like disse skiene

3. GRUNNVOKS

Hvorfor grunnvoks. Jo, grunnvoks er bindeleddet mellom sålen og festevoksen. Før du setter på grunnvoks i smøresonen må du rubbe skiene med sandpapir av typen 100 eller 120, for at både grunnvoksen (og så festevoksen) skal sitte bedre utover sesongen. Da slipper du å smøre så ofte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husk at du ikke må sette på grunnvoks hver eneste gang du skal på tur. Du skal stryke på grunnvoksen med smørejernet så det blir et syltynt lag før du så går over til festevoks. Helt til slutt skal du korke ut grunnvoksen.

La grunnvoksen herdes i noen minutter før du legger på nytt lag. Det trenger du derimot ikke bry deg om når du legger på festevoks.

HUSK Å RUBBE MED SANDPAPIR FØR DU LEGGER PÅ GRUNNVOKS (Foto: Thomas Strzelecki)

HUSK Å RUBBE MED SANDPAPIR FØR DU LEGGER PÅ GRUNNVOKS

(Foto: Thomas Strzelecki)

4. FESTEVOKS

Hvor mye smøring du skal legge på er avhengig av hvor langt du skal gå. Toftegaard anbefaler å begynne med noe som er litt for kaldt og så legge på noe som passer dagens temperatur. Som for eksempel å legge på blå V30 og så legge på V40.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her går det an å eksperimentere for å finne ut hva du liker best. Jo lavere tall smøringen har, jo mer kulde tåler den.

Dette er åpenlyst, men vi hadde aldri tenkt over det. Har du gammel smøring på skiene kan du korke det ut og legge på dagens. Men kun hvis det har blitt mildere i været. Motsatt er det nemlig verre: Korker du ut gammel smøring når det har blitt kaldere, kan smøringen dra til seg vann som blir til is.

Legg to tynne lag med smøring som du korker mot midten fra hver side. Husk at smøresonene varierer ettersom det er minusgrader, null eller plussgrader. Jo kaldere det er, jo lengre er smøresonen (eller smørelommen) på sålen. Til slutt legger du et tredje lag du ikke korker ut for mye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LEGG PÅ TO, TRE LAG MED FESTEVOKS, ALT ETTERSOM HVOR LANGT DU SKAL GÅ (Foto: Thomas Strzelecki)

LEGG PÅ TO, TRE LAG MED FESTEVOKS, ALT ETTERSOM HVOR LANGT DU SKAL GÅ

(Foto: Thomas Strzelecki)

Lyst på nye slalåmbriller? Dette er de råeste som finnes

Artikkelen fortsetter under annonsen

5. KLISTER

Smøringens enfant terrible har kanskje et ufortjent dårlig rykte. Skiforbundets smøreekspert Toftegaard understreker at man ikke skal være redd for klister.

Klister kan gi et av de beste forholdene. Hvis det er mildt og så fryser til, og du legger på klister og så V40, får du spikerfeste og kjempegod glid.

Det finnes klisterspray og tubeklister. Toftegaard sier at det første er den enkle løsningen, mens sistnevnte er den som gir best resultat. Er det for eksempel to plussgrader, anbefaler han å først rubbe skiene med sandpapir, så sprayer du på med klister, før du legger på tubeklister.

Toftegaard anbefaler å smøre på klister i et fiskebenmønster i et tyng lag i smøresonen, og så gni det med tommelen og så håndbaken, før du til slutt stryker det med smørejern. Bare husk å fjerne gliderrester fra smørejernet! Skal du bruke universalklister sier smøreeksperten at du først bør legge på vanlig blå smøreklister. Da får du et perfekt resultat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husk: Hvert lag som legges med klister bør herdes i 5 minutter, gjerne ute, før det legges på et nytt lag, da blir det «lag på lag» og ikke en blanding. Husk at klister skal oppbevares i romtemperatur og legges på i romtemperatur. Ellers blir det vanskelig å jobbe med.

Interessert i truger? Disse norske gjør noe helt nytt

6. RENSE

Rensing av sålene er ikke det mest kompliserte. Du sprayer på skirens og lar det stå litt, før du tørker av med fiberlene rensepapir. Bruk også gjerne en av skrapene som følger med klistertubene, det kan forenkle rensearbeidet noe.

RENSE MED SPRAY OG EGEN TYPE PAPIR (Foto: Thomas Strzelecki)

RENSE MED SPRAY OG EGEN TYPE PAPIR

(Foto: Thomas Strzelecki)

En liten oppsummering:

  • Smelt på glider og stryk det ut. Fjern glider fra midtranden og børst av.
  • Rubb skiene med sandpapir. Smør på grunnvoks, stryk det og avslutt med å korke det ut.
  • Legg på to lag med festevoks som du korker mot midten fra hver side. Legg et siste lag som du ikke korker ut.