Fårikålen får konkurranse

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (FrP) vil kåre Norges nye nasjonalrett. Sjefskokk Petter Sekne (34) serverte statsråden en dessert med bringebær fra sunnmøre i Berlin. Han ønsker kåringen velkommen. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (FrP) vil kåre Norges nye nasjonalrett. Sjefskokk Petter Sekne (34) serverte statsråden en dessert med bringebær fra sunnmøre i Berlin. Han ønsker kåringen velkommen. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

– Vi skal kåre Norges nye nasjonalrett, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (FrP) og ber folket sende inn forslag på e-post. Stem her!

Fårikålen står i fare for å bli revet ned fra tronen som Norges nasjonalrett. I hvert fall hvis landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) får det slik hun vil. Fredag åpnet statsråden den norske standen på Grüne Woche i Berlin, en av verdens største matfestivaler. Der spurte hun hva som bør bli Norges nye nasjonalrett.

– Hva er det vi er ekstra stolte av å servere i Norge? Har for eksempel de ulike regionene en signaturrett? Hva er egentlig Norges nasjonalrett?, sa Listhaug fra talerstolen og lanserte samtidig e-postadressen nasjonalrett2014@lmd.dep.no, hvor folket kan sende inn forslag.

Hva mener du bør være Norges nye nasjonalrett? Stem på din favoritt nederst i saken.

Les også: Pinnekjøtt er nordmenns favorittjulemat

Norske råvarer

Det eneste kriteriet Listhaug stiller er at retten må være basert på norske råvarer. Hvem som helst kan sende inn forslag. Og dermed fikk den folkekjære fårikålen konkurranse. Retten ble for 40 år siden stemt frem som Norges nasjonalrett av Nitimens lyttere, og har stått ubestridt siden.

Petter Sekne (34) jobber som executive chef for Oslo konserthus, Ullevål restaurantdrift og restauranthuset til Operaen. Han synes det er fint at Sylvi Listhaug gir fårikålen litt konkurranse. ­

Les også: Slik lager du raspeballer

Fårikålen er en fantastisk rett. Jeg elsker fårikål, men hvorfor bare ha én nasjonalrett? Fårikålen trenger ikke bli noe dårligere selv om vi får en ny nasjonalrett, sier Sekne.

Han håper den nye nasjonalretten blir en sammensetning av forskjellige produkter og råvarer fra forskjellige regioner i landet.

– En ny nasjonalrett må være noe som kan være nasjonalrett i lang tid, og ikke bare en trendrett.

Les også: - Slik skal tacoen egentlig være

Kebab, taco eller pizza?

Norge har gjennom årenes løp hatt mange uoffisielle nasjonalretter. Pizza Grandiosa, fredagstaco eller kebaben kan alle møte kravet til statsråden, dersom de blir laget av norske råvarer. Kan en av disse være Norges nye nasjonalrett?

– Det ville virkelig vært flaut. På tross av at dette er retter som ligger de norske hjerter nær, kan vel ingen av dem egentlig være en gastronomisk «høydare», sier Petter Sekne.

– Jeg synes nasjonalretten må være noe man kan være stolt av, på tross av at disse rettene er populære. Jeg tror folk ikke er særlig stolt av å si at de spiser de tingene, selv om alle gjør det. Han mener et bra tegn er at matkulturen blir sett på som stadig levende og i utvikling.

Les også: Grandiosa-salget faller, tolv må gå

Bjørnepølse og moskuskjøtt

På den norske standen på Grüne Woche i Berlin blir denne uken norske råvarer tatt i bruk, noen av dem mer er kuriøse enn andre.

– Vi har laget en bjørnepølse som har verdenspremiere denne helgen, sier Svein Håpnes fra Skånaliseter Gårdsysteri.

Han har altså i sammarbeid med Li-snadder laget en pølse av bjørnekjøtt og lammekjøtt. I tillegg er pølsen krydret med ti år gammel geitost. Under et stort moskushode serverte også Knut Nyhus fra Kongsvoll fjellstue pølse laget av ekte moskuskjøtt.

Om du tenker bjørne- eller moskuspølsen bør bli en del av Norges nye nasjonalrett, så send en e-post til Landbruks- og matdepartementet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus