Velg riktig gulv

LEKRE GULV: Nordmenn elsker tregulv, men moderne laminatgulv av god kvalitetet kan lure mange til å tro at det er ekte tre. Tenk gjennom hvordan din familie lever, før du kjøper gulv, er rådet fra snekkeren. © Illustrasjonsfoto: Thinkstock Images
LEKRE GULV: Nordmenn elsker tregulv, men moderne laminatgulv av god kvalitetet kan lure mange til å tro at det er ekte tre. Tenk gjennom hvordan din familie lever, før du kjøper gulv, er rådet fra snekkeren. © Illustrasjonsfoto: Thinkstock Images

Livsstil, budsjett og personlig smak avgjør gulvvalget.

Parkettgulv

Parkettgulv er bygget opp av tre.

Den vanligste har en total tykkelse på 14-15 mm. Den tåler å bli slipt 3-4 ganger.

Hardheten varierer. Merbau og kanadisk lønn er blant de hardeste som tåler mest, mens furu er mykest.

Den har en lang holdbarhet og kan som regel slipes og lakkeres flere ganger.

Den eldes med verdighet og mange liker det naturlige utseendet av tre.

Ulempen er at den på sikt bør slipes og oljes eller lakkeres, som koster tid og penger.

Det er mykere enn laminat og er mer mottakelig for hakk og riper. Tåler lite vannsøl.

Enkelte treslag egner seg ikke for å ha gulvvarme under.

Laminatgulv

Laminatgulv er bygget opp av flere lag. Den viktigste forskjellen på parkett og laminat er at laminatgulvet ikke har tre i det øverste laget, men et veldig slitesterkt belegg av laminat.

Fordelen er at det tåler veldig mye, det er mye vanskeligere å lage riper og hakk i et laminatgulv.

Kvalitetslaminatene tåler også ganske mye vannsøl og er derfor velegnet på kjøkken og i entréer.

Er veldig godt egnet på gulv med innlagt varme.

Den er slitesterk og enkel å vedlikeholde, krever ingen lakkering el.

Ulempen er at den ikke kan slipes ned for å bli ny.

Kilder: Sintef Byggforsk, Maxbo, Byggmakker, Tarkett

Mange nordmenn elsker en tradisjonell stil i huset med tregulv både i stue, gang og soverom. Men er det nødvendig å alltid kjøpe den dyreste parketten? Tåler den viltre småbarn og hundeklør? Er det ikke bedre å legge en rimeligere laminat?

«Sinnasnekker´n» Otto Robsahm ber deg tenke over hvordan livet i huset ditt er, før du velger gulv.

- Hvis du har hund eller aktive småbarn og vil slippe å være bekymret for å få riper i gulvet, så vil jeg anbefale å velge laminat. Det tåler juling og du slipper å bli bekymret når noen drar en stol skrapende over gulvet, sier Robsahm til klikk.no.

Han mener det blir aller best om du har varme under et laminatgulv, fordi et laminatgulv ofte føles kaldere enn et parkettgulv.

- I rom som kjøkken og et inngangsparti vil jeg også anbefale laminatgulv, det tåler mye mer vannsøl.

- Ikke kjøp det billigste

Robsahm mener parkettgulv er mykere og føles varmere, fordi det er ekte treverk. Men du må være forberedt på at det kommer en del merker og riper i løpet av årene, det tåler ikke like mye som laminat. Fordelen med en parkett er at den kan slipes ned og lakkes på nytt, gitt at du ikke kjøper den aller tynneste.

- Mange laminatgulv er i dag veldig godt laget, så man nesten ikke kan se forskjellen. Men personlig synes jeg den føles kaldere enn parketten. Og husk at du får det du betaler for. Ikke kjøp laminat til 60 kroner per kvadratmeter, da risikerer du at gulvet løsner i skjøtene.

Robahm anbefaler å velge laminatgulv som koster 2-300 pr kvadratmeter og parkettgulv som koster 3-400 kroner pr kvadratmeter.

- Da får du et bra gulv til alminnelig bruk. De aller dyreste variantene er mer for folk som vil ha en spesiell look eller som er spesielt interessert.

Han legger til at hvis du investerer i de dyreste parkettene på rundt tusen kroner for kvadratmeteren, så er den også tilnærmet ripefri.

Bodil Vassli jobber med å selge gulv hos Maxbo og forteller at kundene deres kjøper omtrent like mye av parkett som av laminat. Men nordmenn velger stadig dyrere varianter av begge gulvtypene.

- Mange velger parkett mye på grunn av følelse. Det er jo parkett som er ekte trevare hele veien gjennom. Parketten oppleves også som mykere og varmere enn en laminat, ser Vassli til klikk.no.

Tåler barn og hunder

Ulempen med parketten er at den er mer utsatt for å få hakk eller riper. Når den er laget av tre så vil det bli hakk i den dersom du mister noe tungt ned i gulvet.

- En laminat av god kvalitet vil derimot tåle veldig mye og kan være et godt valg i et barnerom hvor det mistes og kastes ting i gulvet. En litt kostbar laminat vil også tåle en god del fukt og passer derfor på kjøkkenet og i en entré hvor det fort er litt vann på gulvet. Hvis du har en parkett på kjøkkenet må du passe på å tørke opp raskt hvis det søles, sier Vassli.

En parkett vil kunne bli ødelagt av vannsøl fordi den er laget av tre.

Mange som har hunder i huset velger laminat fordi en parkett kan bli ødelagt av klørne til hundene som løper rundt på gulvet. Dette vil variere avhengig av kvaliteten på parketten og typen av tre, men laminatgulvet vil uansett tåle mer.

Vassli mener pris og kvalitet henger nøye sammen, spesielt når det gjelder laminat. Hvis du velger den billigste varianten så kan du ikke forvente at den tåler like mye, men den kan fungere fint i et mindre brukt rom i huset.

Saken fortsetter under bildetTÅLER IKKE ALT: Et parkettgulv er førstevalget for mange, men det får lett riper og hakk, spesielt om det er barn eller hund i huset. © Foto: Gro Strømsheim TÅLER IKKE ALT: Et parkettgulv er førstevalget for mange, men det får lett riper og hakk, spesielt om det er barn eller hund i huset. © Foto: Gro Strømsheim

Smaken avgjør gulvet

Et argument for å velge parkett er at den blir finere med tiden når den eldes naturlig. De fleste typene av parkett kan slipes og lakkes flere ganger. Men Vassli på Maxbo mener mange nordmenn har sluttet å slipe ned gulv, de kjøper seg like gjerne et nytt gulv når det gamle har blitt stygt, fordi de har råd til det.

- Gjennomsnittsprisen på gulvene vi selger går stadig opp og det gjelder både på laminat og parkett. Nordmenn ønsker seg et fint gulv i huset og har råd til å unne seg det.

Hun peker på at laminatgulvene har blitt veldig mye finere de siste årene.

- Tidligere var det veldig tydelig at dette var plast, men nå er mange laminatgulv så fine at man nesten ikke kan se forskjell på det og ekte parkett. For mange er det følelsen som avgjør om de vil ha tregulv eller laminat, mener Vasli.

SINTEF Byggforsk tester både parkett og laminat for alt fra slitasjemotstand, lydisolasjon, motstand mot brann og sklisikkerhet. De peker på at laminatgulvene har sterkere ripefasthet og overflatehardhet.

Det betyr at gulvet tåler mye mer uten at det blir hakk og riper i det. Sko med høye hæler, hundeklør og barn som kaster ting i gulvet, vil fort lage merker i et parkettgulv, men ikke i et laminatgulv.

Les også:

Disse oppvakskbørstene er best

Derfor vil hyttene bli billigere

Husk at du kan vinne penger på kartongene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus